Jak najít žakyni partnera

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.11.2017 08:08
monika23

XXX.XXX.169.123

Dobrý den všem, chtěla bych se zeptat jak mám najít své žakyni partnera, se kterým si sedne, aniž bych kupovala a zase prodávala samečky ? Jaké máte zkušenosti ?

Neregistrovaný uživatel

24.11.2017 11:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

monika23 napsal(a):
Dobrý den všem, chtěla bych se zeptat jak mám najít své žakyni partnera, se kterým si sedne, aniž bych kupovala a zase prodávala samečky ? Jaké máte zkušenosti ?

Jelikoz nejste zakyne, tak nemate na vyber, bud si sednou, coz je polovicni vyhra a nebo ne.Je to skoro jako u vas, vy jste si vybirala a nebo jste na sebe pustila prvniho aniz by ste si padli do oka.Co vice k tomu dodat.

24.11.2017 12:17
monika23

XXX.XXX.169.123

Děkuji za reakci, jde o to, že pokud bych kupovala samečka a nesedli si, tak ho budu zase prodávat a hledat dalšího, čímž bych jim neustálou změnou majitele jen ubližovala. My jsme lidé a umíme si to vysvětlit, ale oni nechápou proč se musí stěhovat od jednoho majitele k druhému.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2017 12:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

monika23 napsal(a):
Děkuji za reakci, jde o to, že pokud bych kupovala samečka a nesedli si, tak ho budu zase prodávat a hledat dalšího, čímž bych jim neustálou změnou majitele jen ubližovala. My jsme lidé a umíme si to vysvětlit, ale oni nechápou proč se musí stěhovat od jednoho majitele k druhému.

Tak to budete muset brát jako domluvený sňatek. tam se ženicha a nevěsty taky nikdo moc neptá, častokrát se vidí až při obřadu. a statisticky jsou takové sňatky úspěšnější než sňatky z lásky.

24.11.2017 20:48
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

monika23 napsal(a):

Myslíte to dobře až na to, že když si "nesednou" a prodáte ho, že mu ublížíte.
Třeba si u dalšího majitele se samičkou " sednou " a tím mu naopak prospějete, ikdyž mnoho změn žakům asi nesvědčí. Jen se musím ohradit proti větě, " My jsme lidé...", protože pták není člověk. Reaguje podle jiných geneticky zakotvených vzorců chování a posuzovat jeho chování podle lidských hledisek je dosud velice rozšířený omyl.

25.11.2017 16:33
Kyty

XXX.XXX.214.91

Děkuji za reakci a názory.

28.11.2017 20:17
aymy

XXX.XXX.32.205

Pravděpodobnost většího úspěchu je dána věkem vaší samice.Tedy i to jak dlouho žije v izolaci a v partnerství s vámi. Pokud je mladá 1-3roky, bude úspěšnost jistě větší. Jsou mezi mými známými šťastlivci, kterým to vyšlo. Vzali svou krotkou starší samici na návštěvu po domluvě k chovateli, od kterého už jí brali a nechali ji vybrat ze tří mladých samců, no a povedlo se. Vyšla láska na první pohled. To je asi ideální stav, zvlášť když u toho stejného chovatele máte možnost vzít nepříbuzného jedince.

29.11.2017 06:16
monika23

XXX.XXX.169.123

V izolaci a partnerství se mnou žije už 4 roky. Nejde mi o chov, ale aby nebyla sama a s novým žakem se snesli. Ona je ještě navíc strašný stresor, ze všeho se hned klepe a všeho se bojí. Mám docela obavu, co to s ní udělá, pokud bych jí někam vezla. Jak vlastně dlouho by byla na námluvách, než by bylo jasné, že si nějakého žaka vyhlédla ?

29.11.2017 08:49
janau.

XXX.XXX.162.61

monika23 napsal(a):
V izolaci a partnerství se mnou žije už 4 roky. Nejde mi o chov, ale aby nebyla sama a s novým žakem se snesli. Ona je ještě navíc strašný stresor, ze všeho se hned klepe a všeho se bojí. Mám docela obavu, co to s ní udělá, pokud bych jí někam vezla. Jak vlastně dlouho by byla na námluvách, než by bylo jasné, že si nějakého žaka vyhlédla ?

Řeším podobnou věc, také mám žakynku, ale už 7letou, koupila jsem si ji jako 2letou, už v té době se trochu škubala (což mi původní majitel zatajil, neboť jí dával před prodejem límec), škube se dodnes. Když je mimo klec, je spokojená, ale to chce ona pořád a to bohužel nejde.. Proto také řeším poslední 2 roky nákup podobně starého mazlíka s domněnkou, že by jí to mohlo ke spokojenosti pomoci - samečka, zatím jsem ale měla štěstí jen na samičky. Také mám strach, že mi nakonec zůstanou 2 žakové, kteří budou žít odděleně. Nedokážu si představit ani, že bych ji vzala k někomu do nového prostředí, je to také stresařka, nesnese ani pobyt na vzduchu venku na dvoře, cestování je pro ni také utrpení..

29.11.2017 10:47
monika23

XXX.XXX.169.123

Moje žakyně se taky škube a je to jak píšete, škubala se už jako 1 roční, tak ji původní majitel prodal. Ta moje naopak moc ráda v létě chodí ven na jabloň, kde je na slunci a může se tam cpát jablkem smajlík. Možná, když teť nemůže ven, tak se škubání zhoršilo. Jinak mám velice špatnou zkušenost s koupí staršího samce, který byl sice super, klidný, neútočil, možná by se spolu snesli, ale nedal to psychicky a uhynul. Tak teť mám strach proto se taky ptám v diskuzi jak jí sehnat samce, abych žádnému neublížila. Sama jsem viděla, co změna majitele dokáže se samečkem udělat.

29.11.2017 12:07
janau.

XXX.XXX.162.61

monika23 napsal(a):
Moje žakyně se taky škube a je to jak píšete, škubala se už jako 1 roční, tak ji původní majitel prodal. Ta moje naopak moc ráda v létě chodí ven na jabloň, kde je na slunci a může se tam cpát jablkem smajlík. Možná, když teť nemůže ven, tak se škubání zhoršilo. Jinak mám velice špatnou zkušenost s koupí staršího samce, který byl sice super, klidný, neútočil, možná by se spolu snesli, ale nedal to psychicky a uhynul. Tak teť mám strach proto se taky ptám v diskuzi jak jí sehnat samce, abych žádnému neublížila. Sama jsem viděla, co změna majitele dokáže se samečkem udělat.

Ajaj, to je tedy hodně nemilé s tím samcem.. Vím, že teď už je to jedno, ale byl opravdu zdravý? Přijde mi, že pokud je člověk trpělivý, jde na papouška pomaličku a nenásilně, tak to jde..Obzvlášť, pokud byl klidný, neagresivní..
Vy žakynce přistřiháváte křídla, nebo ji máte na kšírách na té jabloni? Přiznám se, že jsem velký odpůrce střihání konců křídel, tak mě zajímá, jakou máte metodu venčení? Já naši žakynku dostanu ven na dvůr jen ve velké kleci na kolečkách a stejně se většinou stresuje, nebyla na to zvyklá od dřívějšího majitele, tak to někdy po chvilkách v létě zkouším, s nadějí, že se jí to třeba někdy začne líbit, ale zbytečně dlouho ji nestresuji, někdy je to lepší - někdy horší.
Také je zajímavé, že taky nesnáší vodu - koupání.
Mám v okolí 3 známé, kteří mají žaky jako mazlíka - tedy jednotlivce, jedna samice má okolo 20 let (oškubané břicho dohola už ale dááávno - jinak ale spokojená, komunikativní, nelétá ven z voliery), druhá je mladá 2 roky (ve voliéře, má kolem sebe spoustu lidí a rozruch, neškube se), třetí je samec cca 13 let (naprosto v pohodě, neškublý, moc ho také nepouštějí, ale žije v rozruchu ve velké rodině), ani jeden nemá možnost volného proletění, v létě jsou ve venkovní voliéře, přes zimu doma v kleci a jsou spokojení.
Věnuju jí čas ráno a odpoledne - večer, veterinář jí bral krev a prohlédl ji, nemá prý žádný problém, testy na PBFD má negativní, nevím, co už s ní, aby byla spokojenější.

29.11.2017 13:04
monika23

XXX.XXX.169.123

Ten samec se celý měsíc v jednom kuse klepal, až rozklepal i volieru a měl průjem, že to stříkalo až na druhý konec voliery. Nechala jsem ho vklidné části pokoje, jen aby na sebe zatím viděli a chodila jsem k němu jen při krmení. Potravu normálně přijímal i když ne vše co u dřívějšího majitele. Postupně si po větvi, kterou jsem přes pokoj, mezi obě voliery dala, pomalu přelézal, až se nastěhoval k žakyni do její klece a zabral jí její místo i její misku. Žakynka to vše snášela s pokorou a nebyla nijak vysteresovaná. Jenže asi těmi dlouhotrvajícími průjmy a celkovým stresem najednou přestal přijímat potravu a do dvou dnů zahynul.
Křídla žakynce nestříhám, není potřeba, tím, že je škublá, tak jí to nelítá. A pokud to zkusí, tak asi po 2 metrech stejně slítne na zem. Oni, když nejsou pořádně opeření, tak asi lítat nemůžou. Znám taky případy, kdy samičky žaka nejsou vůbec pouštěny z klece a jsou nádherně opeřené a v pohodě. Mám z toho pocit, že čím víc se člověk snaží jim dát maximum, tak o to hůř. Oni si na to zvyknou a chtějí čím dál víc péče no a když ji nedostanou, tak se škubou. A zvláštní je, že víc to slyším nebo čtu u samiček, než u samců. Moje žakynka je taky v pohodě, zpívá, tancuje, hraje si s hračkama a pod.. Takže žádný problém nemá, z čehož vyplývá, že je možná jen rozmazlená.

29.11.2017 13:40
janau.

XXX.XXX.162.61

Teda to je ale škoda s tím samcem, řekla bych, že to bude trvat mnohem déle to zvykání, asi už stačilo málo, aby si zvykli, škoda...
Jejda, to má vyškubaná i křídla? Naše má škublé břicho a krk, ale postupně jí peří pořád stíhá dorůstat, teď je zrovna tedy v té horší fázi, kdy má na břiše jen prachové peří a pár nových pírek, ale začátek zimy bývá u nás vždycky nejhorší. Nemá ta vaše žakynka nějaký zdravotní problém?
Ano, čtu a poslouchám více případů škubání u samic. Ale možná je to jen náhoda. U nás si myslím, že je to tím, že žakynka upřednostňuje manžela, ale věnuji se jí víc já, mě toleruje, přijde se pomazlit, nemá se mnou žádný problém, ale jakmile přijde manžel, já jdu vždy stranou. Manžel jí věnuje cca 15% času, já ten zbytek. Když je v kleci a přijde manžel, začnu pozorovat to škubání. Pak se ještě začne škubat, pokud přijdu z práce a nechám ji dýl než cca půl hodiny zavřenou, to bude asi taky rozmazlenost, prostě si vynucuje pobyt venku, pustím ji ale ven, až se přestane škubat.
Ach jo, mám nastudované snad všechny knihy, co se dají sehnat, pořád něco někde studuju o chování papoušků a jediné mi pořád vychází, pořídit ji parťáka nebo držet v mezích tak jak je a doufat, že se to nebude zhoršovat. nevim.

29.11.2017 14:22
monika23

XXX.XXX.169.123

Mohla bych se s Vámi spojit soukromě ? To s tím manželem je u nás hodně podobné. Asi máme více společných věcí, co se žakynky týče. Tady na ifauně si dopisujeme stejně jen my dvě.
Děkuji
Monika.

29.11.2017 14:54
janau.

XXX.XXX.162.61

Poslala jsem Vám interní zprávu..

Přidejte reakci

Přidat smajlík