Chůvky se krmí hlavně drobnými semeny, zvláště lesknicí a všechny druhy prosa, zeleným krmením (např ptačinec žabinec), někdy i kouskem jablka či jiného ovoce. V době hnízdění je vhodné podávat i vaječnou míchanici. Chůvičky kladou 3-6 vajec, z nichž se za 12 dnů líhnou mláďata. Ta opouštějí hnízdo cca po měsíci, ale rodiče je poté ještě asi 2týdny krmí mimo hnízdo. Poté se mladí ptáci osamostatní a je třeba je od rodičů oddělit. Mohou se dožít až i 10 -12 let.
dobře popsáno třeba zde
http://www.amadina-gouldove.com/clanek/2012012101-chuvicka-japonska-lonchura-domestica/.
Dobrý den chůvičky mají už větší a lepší bydlení, asi to bude pár neboť dnes jsem našla v jídle dvě vajíčka, vůbec nevím co s tím, samička furt trajda po kleci.Vajicka se tam povalují.Poradte mi nějakou rychlovku na výrobu budky nebo co mám udělat..děkuji.
To že to snesla do krmítka není až tak zlé. Jindy to snesou na zem a nebo přímo z bydla. Droboť nedělám, ale pokud to jsou vajíčka cca dva dny starý, tak možná zasedne až bude mít vajíček více. Každopádně kupte a nebo udělejte budku, návod je v každé knížce o droboti, nějaký ten matriál pro vystlání samotné budky. Zatím bych počkal, co bude dál, je možné že vám to na tom zrní vysedí, pokud se už dál nic dít nebude, tak to ukončete. Dejte jim tam tu budku a materiál ať můžou stavět. Pokud bude sedět, krmte jen zrním, jakmile se něco vyklube, tak naopak dávejte co nejpestřejší krmení. Při sezení nerušit. Držím pěsti.