Dobrý den, máme 6ti letého žaka. Před týdnem si začal kousat nohy. Jsem už uplně zoufalí. Dospělo to do stádia co si ukousl celý prst. Netušil jsem že může být něčeho takového schopen. Začalo to loupáním kůže, hned ráno jsem chtěl volat na veterinu ale do rána byla noha krvavá. Nejdříve jedna pak obě.
Na veterině jsem dostal antibiotika a léky na bolest. Bohužel příběh pokračoval dál.
Poté jsem jel do Kralup na vyhlášenou veterinu. Musím uznat že přístup a ochota mu pomoci byla skvělá. Paní doktorka mě naučila jak mu mam nohy obvázat a mazat mastí. Vše jsme dodržovali. Papoušek byl ten den jak vyměněný jak kdyby bolest ustala a vše bylo v pořádku (konečně vidina klidné domácnosti a normálního spánku) ale druhý den asi v 7 večer si zase vztekle začal okusovat nohy. Dostal léky na bolest nová antibiotik ale ráno neměl kus prstu.
Už opravdu nevím co mám dělat. Ve středu jedeme na kontrolu a bojím se aby se nepustil do dalšího prstu. Děkuji za všechny nápady. David
(žako měl od malička jednu nohu zlomenou, všichni mi říkali ať mu to nenechám operovat když je zvyklí - paní Doktorka řekla že je to pěkná blbost).
Dobrý den, může to být nějaké kožní onemocnění, ale pokud mu dala paní doktorka antibiotika, tak by mu to mělo zabrat, nožky mu obvazujte a snažte se ho zabavit, okousal se nejspíš z bolesti nebo ho to možná tak svědilo, nevím...hlavně vyměňte tu násadu od metle za přírodní bidlo, aspoň ho to zaměstná a bude okusovat něco jiného než svoje nohy.
Pokud by jste měli i nadále nějaké problémy, obraťte se na pana Bártla.
Nebo zkuste MVDr. Nečasovou z Prahy, od Kralup už jen kousek. Obvykle úterý a čtvrtky, viz odkaz:
http://www.vet-klinika.cz/?show-day=2017-12-12#kal.
Froli-1
napsal(a):
Dobrý den, může to být nějaké kožní onemocnění, ale pokud mu dala paní doktorka antibiotika, tak by mu to mělo zabrat, nožky mu obvazujte a snažte se ho zabavit, okousal se nejspíš z bolesti nebo ho to možná tak svědilo, nevím...hlavně vyměňte tu násadu od metle za přírodní bidlo, aspoň ho to zaměstná a bude okusovat něco jiného než svoje nohy.
Pokud by jste měli i nadále nějaké problémy, obraťte se na pana Bártla.
S uvedeným problémem žaka jsem se nesetkal. Nejsem v chovu žaků zkušený, mám jen jeden pár, ikdyž jiných tzv. velkých papoušků dost párů. S okusováním prstů, ale po omrznutí jsem se setkal po koupi samičky z venkovní vpoliéry už před lety, pak se začala škubat. To s tím omrznutím prstů nesouviselo. Dva roky to trvalo a je to 3 roky a opeření bez vady, ale užil jsem si dost, ale to není případ tazatelů. Ale viděl jsem škubající se žaky s vykousanou dírou do hrudního svalstva. Jinak byli zdraví. Jsem zvědav na nějaké reakce.
Vy jste to docela vystihla, hlavně s tím vyměněním bidla.6 let bylo v pohodě a najednou tohle.
Žako v super kleci, výbava není vidět, neví se jestli létá ven z klece a hlavně, co okusuje. Minerály tam asi jsou, vidět to není. Pták i nohy vypadají zdravě, ale všehno trvá až se strhá. Odbornou pomoc tazatelé již využili. Snad uvedou více o prostředí a režimu dne.
Dobrý den, prostředí normální. Nevím co konkrétně vás zajímá. V záři jsme se přestěhovali do nového bytu. Poté přítelkyně zůstala doma kuli mateřské dovolené. Při stěhování jsme mu klec zachovali přesně tak jak měl ve starém bytě aby ho to nestresovalo. Vše v naprostém pořádku.
Jinak denní režim: papoušek je nonstop puštěný z klece, nesnáším uzavřenost. Byl tak od malička. Normálně si hrál, povídal, odpočíval s ničím nebyl problém. Nikdy doma nic nezničil. Ctil svoje teritorium a nějaké kabely, televize, stul nebo ničení nábytku ho nikdy nezajímalo. Nejraději má svůj zvonek a kruh. Večer se chodil s námi koupat a pak i spát. v každé místnosti má svoje bydlo.
Váží 410g je mu 6 a je to samec. Jak říkám, nic se nezměnilo kromě toho že přítelkyně je doma protože čekáme potomka.
Na fotkách máte jeho klec..a vyprošuji si "násadu od koštěte". Tím že má od malička zlomenou nohu tak to není úplně jednoduché a veškeré změny nese těžko. Ta u jídla kde tráví čas jen jídlem a pitím je jeden z ústupků. Snažíme se mu dopřát plnohodnotný život a shazováním nás tomu opravdu nepomůžete. Naopak děkuji těm kdo mají zájem mu pomoci. David.
Guaruba: Děkuji za rychlou odpověď. Přes noc jsme ho netrpělivě sledovali. Dostal uprostřed noci na krk "ustřižené ponožky" jako límec. To nepomohlo tak jsem zabalil do utěrek a obmotal obvazem aby si na nohy nemohl. Chápu že to pro něj nebylo příjemné, ale určitě lepší než aby si způsobil další zranění. Teď je na té hospitalizaci kde se budou provádět různé testy a doufáme že se situace napraví. Jen prostě stále nevíme příčinu. David.
Tak toto jsou už informace, které něco říkají. Já děkuji.
No jsem zvědav, co s ním na veterině udělají za zázrak. Ikdyž testy ještě nevyvyloučily infekci, tak já se už nyní domnívám, že příčina je v nějaké změně. A psycho papouška je dlouhodobý problém s nejistým výsledkem.Sám jste napsal, že změny nese těžko. Zkoumejte, co se krátce před okusováním změnilo. Třeba to bude pro vás i nepodstatná maličkost. Vaše přítelkyně je už delší dobu doma nebo jen krátce před okusováním prstů? Byl zvyklý být celý den sám a pak v přítomnosti vás obou nebo s ním byla i dříve přítelkyně sama doma celý den? Můj pár je samec kliďas a samice nervák. U ní musí člověk dávat bacha. Potrava je asi správná, to jistě veterinářka zjišťovala.
Souhlasím, zadavatel píše, že se nic nezměnilo, ale i z toho mála, co napsal je zřejmé, že se toho změnilo hafo. Stěhování, přítelkyně doma a ještě čekají mimino,... Je vidět, že od začátku papoušek nebyl úplně v pohodě (neléčená zlomená nožka - nechápu), takže asi potřebuje hodně jemnýa empatický přístup. Vůbec si nedokážu představit, co s ním udělá to mimino. To nebude vůbec dobrý.
Eli22: ""Je vidět, že od začátku papoušek nebyl úplně v pohodě (neléčená zlomená nožka - nechápu), "" - přečtete si prosím můj první odstavec... psal jsem se že to měl od malička a všichni veterináři se kterými jsem to konzultoval říkali ať to nechám být. A co mám podle Vás dělat? Myslím že kdyby Vám řekli to samé co mě tak to tak také necháte.
Papoušek má jinak velmi klidnou povahu. Je hrozně hodný, není agresivní i když jsem ho poslední noc balil do utěrky tak jen držel a chápal že mu chci pomoci. Je klidný, v jídle trochu vybíravý. Nikdy si netrhal peří nebo něco podobného. Na fotku klece najednou nikdo nic neřekne. Má se jak "prase v žitě" kupujeme mu to nejlepší krmení, věnujeme se mu jak to jen jde (se vší mírou, nic se nemá přehánět) proto jsem zde založil toto téma. Chci mu pomoci ne poslouchat že jsem ho nenechal operovat a že má bydlo jako koště... uděláme cokoliv aby byl s námi zase jako dřív... jak se říká ať to stojí co to stojí... vím že nejde o peníze ale je to neoddělitelný člen rodiny. David.
Moudivláček: přítelkyně je doma měsíc. A začalo to před 14ti dny. Já mam týden práce a týden volno. A když jsem doma tak ještě pracuji z domova. Máme nerovnoměrně rozloženou pracovní dobu. Jediná změna co nás ještě napadla že jsem přestal kouřit a přešel na IQOS...ale vždy jsem kouřil na balkóně a IQOS i občas doma. Všichni říkali že z toho jde jen pára a žádné škodliviny.
No tak vidíte, kolik ještě najdete změn. Přítelkyně je doma měsíc, škubání začalo před 14ti dny - úplně souhlasí, nemusí to být tím že je doma, ale že se jí víc a jinak věnujete. Iqos - kouřím taky, mě osobně to zpočátku hodně smrdělo, jako když se pálí umělá hmota, takže to taky může být důvod. Zkuste se ještě zamyslet.Těžko asi pošlete přítelkyni zpět do práce, ale zkuste doma nekouřit vůbec a ještě zapřemýšlet.
KillBoot
napsal(a):
Guaruba: Děkuji za rychlou odpověď. Přes noc jsme ho netrpělivě sledovali. Dostal uprostřed noci na krk "ustřižené ponožky" jako límec. To nepomohlo tak jsem zabalil do utěrek a obmotal obvazem aby si na nohy nemohl. Chápu že to pro něj nebylo příjemné, ale určitě lepší než aby si způsobil další zranění. Teď je na té hospitalizaci kde se budou provádět různé testy a doufáme že se situace napraví. Jen prostě stále nevíme příčinu. David.
Dobrý den, děkuji za foto klece a je v pořádku, dostatek hraček, přírodní bidlo...člověk se musí ujistit sám, protože lidi dokážou všechno a pak se diví. Ustřižená ponožka nepomůže, je to dost měkké a ohebné, takže se na nohy stejně dostane. Musíte najít něco vhodnějšího, zkuste se zeptat přímo na veterině nebo vyrobte něco sami( zkuste najít návod tady na ifauně v diskusi, mám pocit, že to tady někdo už probíral). Ta změna chování u vašeho žaka může být úplně pro nás z banálního důvodu, který bychom ani nepovažovali za problém jako pro žaka. jsou to stresmani a dokážou hodně. Zkuste popřemýšlet co se ještě změnilo u vás doma za poslední dobu. Někdy i blbá blikací kontrolka na televizi může vyvolat stres (dala jsem příklad). Držím Vám pěsti a doufám, že na něco přijdete a vše bude zase v pořádku!Jen se snažte teď omezit další změny, které by vedly jen k jeho špatné psychice...
Dobrý den, podle mně rozhodně ta hospitalizace - to musí být pro toho žaka takový stres, že ho to zlomí úplně a bude chvilku klid. S tím sebepoškozováním ale jen tak nepřestane. U většiny žaků je to bohužel tak že ne "jestli", ale "kdy" se začně sebepoškozovat. V podstatě s tím musí počítat každý chovatel těchto ptáků. Ne nadarmo výše zmiňovaná MVDr. Nečasová říká, že žako je nejméně vhodný papoušek na chov v domácnosti.
Příběh od známého. Žako 4 roky v pohodě, v rodině středobodem. Rodina bez dětí. Jednou proběhla návštěva sestry s dvouletou neteří. Vše se několik hodin točilo kolem ní, muchlání, pusinkování atd. Návštěva odjela a během noci se žako totálně, ale totálně oškubal, že mu zbylo peří jen na hlavě. Naštěstí se to během pár měsíců spravilo. Další návštěvy trochu omezili, i když zase nešlo je odmítat a ani nechtěli, ale všímat si vždy museli nejvíce žaka a až potom přišlo na řadu dítě. Stejně z toho byli vždy vystreslí, že se to bude opakovat. Pak se odstěhovali, další průběh nevím.
Někde jsem četla (myslím od Rosemary low), že nějaký papoušek měl alergii na buráky, a proto se začal škubat. tak jestli ji nemá na nějaké jiné potraviny, např. pokud byste změnili značku a nohy ho prostě nesvědí. Ale to určitě bere v potaz i veterinářka.
Další věc je, že bych odstranila z dosahu ty zvonečky, co máte v kleci. Mí papoušci je taky mají rádi, ale někde jsem četla, že ten materiál, ze kterého se dělají, není pro papoušky moc hodný.
A ohledně IQOS, možná v tom bude kámen úrazu. Sice jde z něho jen pára - já jsem taky přešla z normální cigaret na elektronickou, ale pokud je náplň s nikotinem, co v IQOS určitě máte, tak společně s párou vyfukujete i zbytky nikotinu, a ten pro papoušky určitě škodlivý je. já mám v bytě dva papoušky, a chodím elektronickou kouřit na balkon a pokud s ní manipuluji nebo s náplní, vždy si pořádně umyju ruce, než na papoušky sáhnu.
KILLBoot: držím žakovi moc pěsti a Vám pevné nervy a přeju, aby to byla "jen" léčitelná nemoc než nějaká forma poškozování. Snad Vám zítra řeknou na veterině víc, možné je všechno. Sama mám doma 7letou samičku a i změn si bohužel musela prožít ažaž. Nejsem její první majitelka, poslední ale určitě ano.
Váš žako mi připadá dle Vašeho popisu velmi klidný a hodný, jak třeba běžně reaguje na přítelkyni? Má ji rád? Jsou spolu běžně ve fyzickém kontaktu? Pokud ano, neměl by to být stresující faktor, že tam je víc. To spíš ta cigareta nebo něco konkrétního v domě/pokoji co tam doposud bylo jinak. Stěhování proběhlo už před dlouhou dobou, to bych také nespojovala, naše velká stresařka zvládla přestěhování dobře, obecně změny zvládá dobře, pokud jsme s manželem u ní (hlavně manžel)
Moc Vám držím pěsti!
janau.
napsal(a):
KILLBoot: držím žakovi moc pěsti a Vám pevné nervy a přeju, aby to byla "jen" léčitelná nemoc než nějaká forma poškozování. Snad Vám zítra řeknou na veterině víc, možné je všechno. Sama mám doma 7letou samičku a i změn si bohužel musela prožít ažaž. Nejsem její první majitelka, poslední ale určitě ano.
Váš žako mi připadá dle Vašeho popisu velmi klidný a hodný, jak třeba běžně reaguje na přítelkyni? Má ji rád? Jsou spolu běžně ve fyzickém kontaktu? Pokud ano, neměl by to být stresující faktor, že tam je víc. To spíš ta cigareta nebo něco konkrétního v domě/pokoji co tam doposud bylo jinak. Stěhování proběhlo už před dlouhou dobou, to bych také nespojovala, naše velká stresařka zvládla přestěhování dobře, obecně změny zvládá dobře, pokud jsme s manželem u ní (hlavně manžel)
Moc Vám držím pěsti!
Ono totiž "klidný a hodný" může být právě v tomto případě na škodu. Oni projevují svůj stres různě. Křičením, napadáním, anebo sebepoškozováním. A téměř vždy si jednoho z rodiny vybere za partnera. Rodina se tomu pak holt musí přizpůsobit. Pokud partnera nemá nebo je nerozhodný, problém.
AmazoniaPrib
napsal(a):
Ono totiž "klidný a hodný" může být právě v tomto případě na škodu. Oni projevují svůj stres různě. Křičením, napadáním, anebo sebepoškozováním. A téměř vždy si jednoho z rodiny vybere za partnera. Rodina se tomu pak holt musí přizpůsobit. Pokud partnera nemá nebo je nerozhodný, problém.
Proto se právě ptám na tu partnerku? Zda se dá vyloučit jak příčina problému třeba její častá přítomnost? Naše žakynka si "za partnera" vybrala mého manžela, i když se o ní starám z 95% jen já a také čas tráví z velké většiny jen se mnou. Máme doposud za těch 5 let pohodový vztah, občas mě samozřejmě zkouší a trochu zlobí, ale samozřejmě bez fyzických útoků. To ale nesmí přijet tchýně
KillBoot má samečka, je tedy i pravděpodobnost, že by přítelkyni mohl snášet dobře..
KaVe
napsal(a):
Dobrý den, podle mně rozhodně ta hospitalizace - to musí být pro toho žaka takový stres, že ho to zlomí úplně a bude chvilku klid. S tím sebepoškozováním ale jen tak nepřestane. U většiny žaků je to bohužel tak že ne "jestli", ale "kdy" se začně sebepoškozovat. V podstatě s tím musí počítat každý chovatel těchto ptáků. Ne nadarmo výše zmiňovaná MVDr. Nečasová říká, že žako je nejméně vhodný papoušek na chov v domácnosti.
Vaše odpověď není optimistická, ale pravdivá. Jak majitel napsal, žako po injekci na tlumení bolesti byl skoro den klidný. Domnívám se, že byl sedativem utlumen a jak přestalo působit, vrhl se na nohy. Asi jako u lidí. Po veterině bude asi šok. Snad něco objeví, jinak se okouše a oškube do nového roku víc, ať se to někomu líbí nebo ne. Jak citujete L. Nečasovou, není žako to pravé do rodiny, ikdyž jsou vyjímky. a jeho prašnost kojenci i při čističce vzduchu moc nesvědčí. Já mám už desetileté vnuky,. jejich rodiče vyrostli s i nemocnými ptáky v jedné místnosti, k ale byli to jen kanáři a drobní exoti.
Pokud už nevíte kudy kam, obraťte se na paní Magdalenu Žohovou. Má bohaté zkušenosti s takovými papoušky. Provozuje papouščí záchranné centrum Laguna. Poradí i s nakrčníkem. Můj pouhý názor je, že je toto hlavně psychického původu. Zkrátka papoušek je z něčeho frustrovaný. Je to trochu na hlubší psychoanalýzu vašeho soužití s ním. A proto by bylo nejlépe promluvit si s někým jedním zasvěceným. Stále tu např. nepadla informace, koho z vás žako považuje za partnera. Pokud je to David a je doma nepravidelně, může i to být ten problém (jeho nepravidelná přítomnost).
A dává to i smysl, pokud to udělá ve vaši přítomnosti Davide, nebo jen když jste doma. Logicky pak krajně řeší to, abyste se mu pravidelně věnoval i možná tak jak byl dřív zvyklý - to může poukazovat na změnu ve vašem vztahu k němu. Protože zjistil že to funguje a vy si ho víc všímáte(jste nucen to řešit), tak žako své jednání ještě zintezivnuje. Žako je papoušek jednoho pána i přes to že vaši partnerku toleruje, stále víc může řešit vztah k vám. Návštěvou veterináře a následnou reakcí mi to taky celkem dává smysl. Jedno je jisté, že alespoň po testech vyloučíte nebo potvrdíte zdrav.problém.
Moc vám držím palce, abyste na to přišli a společně tento problém zvládli.
KillBoot
napsal(a):
Dobrý den, máme 6ti letého žaka. Před týdnem si začal kousat nohy. Jsem už uplně zoufalí. Dospělo to do stádia co si ukousl celý prst. Netušil jsem že může být něčeho takového schopen. Začalo to loupáním kůže, hned ráno jsem chtěl volat na veterinu ale do rána byla noha krvavá. Nejdříve jedna pak obě.
Na veterině jsem dostal antibiotika a léky na bolest. Bohužel příběh pokračoval dál.
Poté jsem jel do Kralup na vyhlášenou veterinu. Musím uznat že přístup a ochota mu pomoci byla skvělá. Paní doktorka mě naučila jak mu mam nohy obvázat a mazat mastí. Vše jsme dodržovali. Papoušek byl ten den jak vyměněný jak kdyby bolest ustala a vše bylo v pořádku (konečně vidina klidné domácnosti a normálního spánku) ale druhý den asi v 7 večer si zase vztekle začal okusovat nohy. Dostal léky na bolest nová antibiotik ale ráno neměl kus prstu.
Už opravdu nevím co mám dělat. Ve středu jedeme na kontrolu a bojím se aby se nepustil do dalšího prstu. Děkuji za všechny nápady. David
(žako měl od malička jednu nohu zlomenou, všichni mi říkali ať mu to nenechám operovat když je zvyklí - paní Doktorka řekla že je to pěkná blbost).
Pokúsim sa Vás naviesť na riešenie problému... Podľa fotiek to vyzerá na bakteriálnu infekciu, ktorá sa rozširuje. Mal byť spravený ster z postihnutých miest, následná kultivácia a citlivosť na antibiotiká. Streliť ATB len tak odboku je lotéria aj keď je širokospektrálne. Zatiaľ ste len stratili čas, ktorý hrá proti Vám. To, že si nohy okusuje môže prerásť do návyku aj po vyliečení. Na vznik takéhoto návyku, ktorý sa potom zvalí na psychický problém, stačí púhy týždeň.
Z mojej praxe - podobné infekcie vznikali najčastejšie vytvorením otlakov na spodku nôh - poznáte ich podľa hladkej a tvrdej kože zo spodnej strany nohy, kde sa rozvetvujú prsty. Pri sedení na starých vyhladených alebo priemyselne sústružených bidlách vták svojou hmotnosťou tlačí na spodok nôžky, vzniká otlak a zároveň tlak na tepničky a žilky, ktoré neplnia funkciu systému krvného obehu. Každá stáza /neprúdenie/ krvi je predispozíciou pre množenie patogénov. V niektorých prípadoch baktérií, niekedy vírusom spôsobené bradavice. nemožnosť oderu starej kože na hladkom bidle spôsobí jej zhrubnutie, vták sa snaží uľaviť si jej odstraňovaním, čo je normálne správanie.
Úľavu mu určite prinesie denné niekoľkonásobné postrekovanie /alebo kúpanie/ nožičiek roztokom Aloe vera, môže byť aj aloe určené ku konzumu. Aloe nesmie obsahovať propolis - hrozí riziko spálenia kože. Po utlmení príznakov svrbenia a zahojení natierajte pár dní čistým rakytníkovým olejom. Tiež má hojivé, antibakteriálne a zvláčňujúce účinky.
Pozor! Ako prvé však treba potvrdiť alebo vylúčiť infekciu kultiváciou. Ak je to bakteriálna infekcia, podať ATB celkovo alebo na miesto postihnutia. Na nožičky len formou roztoku, nikdy nie masť.
Jeho psychiku teraz neriešte. Pokiaľ sa mu neuľaví fyzicky, môžete čakať horšie prejavy sebapoškodzovania.
Takže, najprv ster a kultiváciu s citlivosťou na ATB, po odobratí steru aplikujte Aloe vera, po kultivácii nasadiť správne ATB ak vôbec treba. Po čiastočnom zahojení aloe podávajte celkovo na piškóte 2-3x denne a začnite jemne masírovať rakytníkovým olejom.
Počas liečby alebo podávania spomínaných doplnkov vymente niekoľkokrát bidlá za nové a drsnejšie. Vykašlite sa na konzervatívnosť žakov a kľudne ich meňte, má momentálne väčší problém.
Ak si bude nohy častejšie všímať, neokrikujte ho a ani sa nesnažte venovať mu vtedy prehnanú pozornosť, mohol by sa ohrýzať účelovo na vynútenie pozornosti.
Pani doktorka z Kralup vie, čo robí, skúste s ňou konzultovať aj môj pohľad a pozdravujte ju odo mňa. Poznáme sa.
kele
napsal(a):
Pokúsim sa Vás naviesť na riešenie problému... Podľa fotiek to vyzerá na bakteriálnu infekciu, ktorá sa rozširuje. Mal byť spravený ster z postihnutých miest, následná kultivácia a citlivosť na antibiotiká. Streliť ATB len tak odboku je lotéria aj keď je širokospektrálne. Zatiaľ ste len stratili čas, ktorý hrá proti Vám. To, že si nohy okusuje môže prerásť do návyku aj po vyliečení. Na vznik takéhoto návyku, ktorý sa potom zvalí na psychický problém, stačí púhy týždeň.
Z mojej praxe - podobné infekcie vznikali najčastejšie vytvorením otlakov na spodku nôh - poznáte ich podľa hladkej a tvrdej kože zo spodnej strany nohy, kde sa rozvetvujú prsty. Pri sedení na starých vyhladených alebo priemyselne sústružených bidlách vták svojou hmotnosťou tlačí na spodok nôžky, vzniká otlak a zároveň tlak na tepničky a žilky, ktoré neplnia funkciu systému krvného obehu. Každá stáza /neprúdenie/ krvi je predispozíciou pre množenie patogénov. V niektorých prípadoch baktérií, niekedy vírusom spôsobené bradavice. nemožnosť oderu starej kože na hladkom bidle spôsobí jej zhrubnutie, vták sa snaží uľaviť si jej odstraňovaním, čo je normálne správanie.
Úľavu mu určite prinesie denné niekoľkonásobné postrekovanie /alebo kúpanie/ nožičiek roztokom Aloe vera, môže byť aj aloe určené ku konzumu. Aloe nesmie obsahovať propolis - hrozí riziko spálenia kože. Po utlmení príznakov svrbenia a zahojení natierajte pár dní čistým rakytníkovým olejom. Tiež má hojivé, antibakteriálne a zvláčňujúce účinky.
Pozor! Ako prvé však treba potvrdiť alebo vylúčiť infekciu kultiváciou. Ak je to bakteriálna infekcia, podať ATB celkovo alebo na miesto postihnutia. Na nožičky len formou roztoku, nikdy nie masť.
Jeho psychiku teraz neriešte. Pokiaľ sa mu neuľaví fyzicky, môžete čakať horšie prejavy sebapoškodzovania.
Takže, najprv ster a kultiváciu s citlivosťou na ATB, po odobratí steru aplikujte Aloe vera, po kultivácii nasadiť správne ATB ak vôbec treba. Po čiastočnom zahojení aloe podávajte celkovo na piškóte 2-3x denne a začnite jemne masírovať rakytníkovým olejom.
Počas liečby alebo podávania spomínaných doplnkov vymente niekoľkokrát bidlá za nové a drsnejšie. Vykašlite sa na konzervatívnosť žakov a kľudne ich meňte, má momentálne väčší problém.
Ak si bude nohy častejšie všímať, neokrikujte ho a ani sa nesnažte venovať mu vtedy prehnanú pozornosť, mohol by sa ohrýzať účelovo na vynútenie pozornosti.
Pani doktorka z Kralup vie, čo robí, skúste s ňou konzultovať aj môj pohľad a pozdravujte ju odo mňa. Poznáme sa.
Pane doktore, jste jeden z mála, který se na této diskuzi a ne poprvé obsáhle vyjádřil.
Ikdyž Vás osobně neznám, děkuji.
ON.
Kele: Moc děkuji za zprávu. Paní Doktorce pozdrav vyřídím, a řeknu jí co jste napsal. Každopádně mnohokrát děkuji vše za rady a podobně. Až se dozvím info o dalším postupu dám určitě vědět. Nechci aby se někomu stalo něco podobného. Je to stresující jak pro papouška tak pro nás.
aymy: Tato úvaha je hodně zajímavá. Ale když jsem si ho pořídil měl jsem úplně jiné zaměstnání. Jiný byt, jinou přítelkyni. Myslím si že je víc upnutý na mě. Ale třeba jsme byli na dovolené. Papouška i s klecí jsme dali k sousedovi a neměl jediný problém. Jediné co se mi v životě nepovedlo, bylo naučit ho na kšíry..jak je vidí tak utíká.
Jediné co mi přijde zajímavé je to že si většina papošků (podle toho co sem vyčetl) trhá peří. A ne kouše nohy. Přikláním se k názoru pana "kele". Začalo to praskáním kůže (přirovnal bych to k praskajícímu mozolu na ruce) a poté loupání a následné kousání. Cca 2 roky zpět se mu kus kůže na noze také odlouplo. Tak jsem si říkal že je to něco podobného. No uvidíme. Děkuji Všem David.
KillBoot
napsal(a):
Kele: Moc děkuji za zprávu. Paní Doktorce pozdrav vyřídím, a řeknu jí co jste napsal. Každopádně mnohokrát děkuji vše za rady a podobně. Až se dozvím info o dalším postupu dám určitě vědět. Nechci aby se někomu stalo něco podobného. Je to stresující jak pro papouška tak pro nás.
aymy: Tato úvaha je hodně zajímavá. Ale když jsem si ho pořídil měl jsem úplně jiné zaměstnání. Jiný byt, jinou přítelkyni. Myslím si že je víc upnutý na mě. Ale třeba jsme byli na dovolené. Papouška i s klecí jsme dali k sousedovi a neměl jediný problém. Jediné co se mi v životě nepovedlo, bylo naučit ho na kšíry..jak je vidí tak utíká.
Jediné co mi přijde zajímavé je to že si většina papošků (podle toho co sem vyčetl) trhá peří. A ne kouše nohy. Přikláním se k názoru pana "kele". Začalo to praskáním kůže (přirovnal bych to k praskajícímu mozolu na ruce) a poté loupání a následné kousání. Cca 2 roky zpět se mu kus kůže na noze také odlouplo. Tak jsem si říkal že je to něco podobného. No uvidíme. Děkuji Všem David.
Jj, většina si asi trhá peří (i moje samička tím lehce trpí) a také si navíc okusuje drápky, nikdy však do stavu, že by šla do krve. Mně to víc a víc směřuje k té bakteriální infekci, pokud do teď tolik změn vzal Váš žako takhle pohodově.
Naše žakynka prošla podobně hodně změnami, několikrát hlídání u sestry, převozy autem atd., také to na ni nemělo zásadní vliv, i když stres to pro ni do jisté míry musel být, lehce se škubala už u předchozího majitele, myslím, že tyto změny ale zvládla vždy s naší přítomností moc dobře.
Váš žako nemá na sobě doteď jediné ukousnuté peříčko..
Pořád doufám a věřím, že to bude léčitelná záležitost, ta aloe a olejíček je super nápad, hodně jsem účinky studovala v rámci studia na VŠ a účinky jsou rychle viditelné, prokazatelné.
Moc Vám držím pěsti!
KillBoot
napsal(a):
Je vidět, jak těžké je radit, když není dost informací, které se postupně objevují a nakonec bychom se možná něčeho dobrali.
Pan doktor vám odpověděl naprosto famózně. Není každý, kdo i v tak pozdní hodině je ochotný erudovaně vysvětlit ten problém. Pro každého mazlíkáře je to důležitá informace a už podvědomě by každému měla blikat výstražná kontrolka. Můj názor výše tedy zatím považujte za bezpředmětný.
U vašeho papouška je navíc problém ta stará špatně srostlá zlomenina, kdy má tendenci né zcela přirozeně sedět na bidle, čímž přetěžuje jak zdravou nohu a klade nepřirozeně tu postiženou. Pokud převážně sedává v kleci po celých 6 let na stejném bidle, je to obrovský problém a papoušek je vystaven trvalému utrpení. Trochu se mi nechtělo věřit, když jste psal, že je často venku, ale jak vidíte, je to málo k jeho spokojenému životu.
Jak jste psal, že rád sedává na tom bavlněném kruhu nebo na polstrovaném opěradle, byl další jeho signál k vám, že potřebuje pro nohy lepší komfort, změnu. Změna úchopu mu zajistí to důležité procvičení prstů. Drsná kůra nebo křivolaké dřevo mu zajistí, že bude vždy nějaká část polštářků prstů v mezeře (např silnější bezové větvě mají dobrou strukturu kůry). Bylo by pro něj úplně skvělé, kdyby měl na noc k dispozici ležatou polootevřenou budku s podestýlkou, kde by se naučil přespávat. Ulevil by nohám.
Zkuste i na jedno bidlo omotat molitan nebo pěnovou izolaci, co se používá na vodovodní trubky a na to omotat ručník (raději omotat a ovázat, ne pověsit). Mohlo by tam být i bavlněné lano (existují i ta tvarovací, občas je prohazuji s jedním přírodním bidlem, jen je třeba hlídat, jestli to nemá pap. tendenci ničit). Jinak můj papoušek má ještě k dispozici čtvrt špalek ukotvený naležato na skoby za pletivo, může si tam zajít v případě když si chce narovnat prsty. No a jestli ta brusná bidla, co tam máte jsou z cementu, tak je zrušte a nahraďte těmi s dřevěným jádrem a pískem na povrchu (např. sandyperch jsou dobrá).
aymy
napsal(a):
Pan doktor vám odpověděl naprosto famózně. Není každý, kdo i v tak pozdní hodině je ochotný erudovaně vysvětlit ten problém. Pro každého mazlíkáře je to důležitá informace a už podvědomě by každému měla blikat výstražná kontrolka. Můj názor výše tedy zatím považujte za bezpředmětný.
U vašeho papouška je navíc problém ta stará špatně srostlá zlomenina, kdy má tendenci né zcela přirozeně sedět na bidle, čímž přetěžuje jak zdravou nohu a klade nepřirozeně tu postiženou. Pokud převážně sedává v kleci po celých 6 let na stejném bidle, je to obrovský problém a papoušek je vystaven trvalému utrpení. Trochu se mi nechtělo věřit, když jste psal, že je často venku, ale jak vidíte, je to málo k jeho spokojenému životu.
Jak jste psal, že rád sedává na tom bavlněném kruhu nebo na polstrovaném opěradle, byl další jeho signál k vám, že potřebuje pro nohy lepší komfort, změnu. Změna úchopu mu zajistí to důležité procvičení prstů. Drsná kůra nebo křivolaké dřevo mu zajistí, že bude vždy nějaká část polštářků prstů v mezeře (např silnější bezové větvě mají dobrou strukturu kůry). Bylo by pro něj úplně skvělé, kdyby měl na noc k dispozici ležatou polootevřenou budku s podestýlkou, kde by se naučil přespávat. Ulevil by nohám.
Zkuste i na jedno bidlo omotat molitan nebo pěnovou izolaci, co se používá na vodovodní trubky a na to omotat ručník (raději omotat a ovázat, ne pověsit). Mohlo by tam být i bavlněné lano (existují i ta tvarovací, občas je prohazuji s jedním přírodním bidlem, jen je třeba hlídat, jestli to nemá pap. tendenci ničit). Jinak můj papoušek má ještě k dispozici čtvrt špalek ukotvený naležato na skoby za pletivo, může si tam zajít v případě když si chce narovnat prsty. No a jestli ta brusná bidla, co tam máte jsou z cementu, tak je zrušte a nahraďte těmi s dřevěným jádrem a pískem na povrchu (např. sandyperch jsou dobrá).
Celou diskuzi pozorně čtu a nyní všechny mazlíčkáře naštvu.
Kdo chce papouška - osobnost -, třeba žaka, ať sedí doma a těší se ze vzájemné přítomnosti. Žádná dovolená, žádný chovatelský zástup. Jinak stačí si pořídit andulku nebo něco podobného a je to v pohodě.
Abych to nezlehčoval, amazoňan modročelý i jiný je bez CITES, přítulný, mluvit se trochu naučí, nepráší jak žako a je stejně velký a je za polovic, ale dovede víc křičet.
Jsem chovatel od mládí, ne mazlíčkář, ale nikdy jsem nikomu mimo manželky chov nesvěřil. Nebyla žádná společná dovolená a když byly děti malé, aby si něco jiného užily, tak týden dovolené na chatě 30 km daleko a každý den jsem jezdil ptáky poklízet. Asi jsem by blázen.
Ale nikdo nemůže mít všechno. Dnes se na to dívám se stařeckou shovívavostí třiasedmdesáti let.
Moudivláček
napsal(a):
Celou diskuzi pozorně čtu a nyní všechny mazlíčkáře naštvu.
Kdo chce papouška - osobnost -, třeba žaka, ať sedí doma a těší se ze vzájemné přítomnosti. Žádná dovolená, žádný chovatelský zástup. Jinak stačí si pořídit andulku nebo něco podobného a je to v pohodě.
Abych to nezlehčoval, amazoňan modročelý i jiný je bez CITES, přítulný, mluvit se trochu naučí, nepráší jak žako a je stejně velký a je za polovic, ale dovede víc křičet.
Jsem chovatel od mládí, ne mazlíčkář, ale nikdy jsem nikomu mimo manželky chov nesvěřil. Nebyla žádná společná dovolená a když byly děti malé, aby si něco jiného užily, tak týden dovolené na chatě 30 km daleko a každý den jsem jezdil ptáky poklízet. Asi jsem by blázen.
Ale nikdo nemůže mít všechno. Dnes se na to dívám se stařeckou shovívavostí třiasedmdesáti let.
Proč byste naštval, máte pravdu. Podívejte se, jak se papoušci chovají v páru. Skoro celý den sedí vedle sebe, oštipují se a i když spí, tak někdy i v sobě "zaklíněni". A tak jsou šťastní. Může jim to vynahradit člověk? Odpověď je jasná.
Každý pták a žakové především do poslední chvíle "tají" všemožné příznaky onemocnění a poruch. Když ale propukne nemoc/porucha chování je už většinou pozdě - nechci nikoho strašit ale toto bude také tento případ. Stresové faktory se postupně hromadily až se žako začal sebepoškozovat na nejcitlivějším místě - postižená noha. Dnes už je tolik dostupných informací, že by si měl každý řádně rozmyslet jestli si žaka pořídí. Ta schopnost věrně napodobit lidskou řeč je v podstatě "prokletím" těchto papoušků a m.j. je dostala i zpět do CITES.
Aymy: Pokud převážně sedává v kleci po celých 6 let na stejném bidle, je to obrovský problém a papoušek je vystaven trvalému utrpení.
-
Poslyšte prosím.11.12.2017 19:49 přečtěte si prosím tento příspěvek. Papoušek je puštěný nonstop/nepřetržitě/24H denně. Střídá různá bidla. Leze po zemi, gauči, sprchovém koutě, v ložnici má vlastní bydlo aby mohl být s námi nebo si kdykoliv odletět do vedlejší místnosti "k sobě".
Nejsem typ člověka co si dá na pupek lahváče a řve na papouška z gauče u fotbalu sprostá slova a směje se mu. Kdybych takový byl myslíte že bych měl takovou velkou potřebu to řešit, zjišťovat abych zabránil opakování onoho problému a přišlo se na příčinu?
Papoušek dostává ode mě i od přítelkyně ten největší komfort jaký jsme schopni mu nabídnout. Jak co se týče dražšího krmení, letu apod.
Nechci Vás urážet nebo Vám nadávat. Vážíme si každé rady která může situaci vyřešit a zachránit ho. Ale prosím i ostatní ať nečtou pouze poslední komentář pokud chtějí odpovědět. Odpověď poté nebude asi úplně objektivní.
Souhlasím s Vámi že pan Doktor odpověděl skvěle. Brusná bidla byly doporučeny z důvodů ostrosti drápku, které jsme mu cca jednou za dva měsíce zastřihávali ručně aby jsme předešli nějakému utržení nebo podobně.
Moudivláček: Před pořízením žaka už jsem papouška měl. Byl jsem mladý a blbý, ano přiznávám. Měl jsem sice korelu ale i tak to byl velký mazel. Problém byl že jsem měl rád vždy všechna zvířata a měli jsme i kočku která si bohužel uměla otevírat dveře. Jak to dopadlo si každý asi domyslí. Každopádně si myslím že u mě měla krásný 7 let života. I když to byla korela tak si myslím že určitě dobrá zkušenost. Stejně jak když se učíte řídit. Lepší začít na slabším autě, než si koupit silné a ublížit sobě nebo ostatním.
Tímto Vám chci říci. Že určitě není dobrá kombinace kočky a papouška, ale žaka jsem si pořídil až když jsem bydlel sám a nehrozilo žádné riziko. Žako byl na týdenní dovolené u souseda (už teď si již určitě děláte woodoo), ale bez jediné újmy to spokojený přežil. Byl spokojený naučil se nová slova. Papoušek byl zavřený jedině tehdy když něco provedl a nebo když jsem potřeboval na víkend odjet pryč. Přísun vody a krmiva měl vždy zajištěn. Pokud jste chovat tak dlouho tak myslím že zrovna vy by jste měl vědět že každý papoušek má jinou povahu/charakter/náladu popřípadě vnímání změn.
eli22: "Je vidět, jak těžké je radit, když není dost informací, které se postupně objevují a nakonec bychom se možná něčeho dobrali."
Ano naprosto s vámi souhlasím a snažím se také co nejvíce spolupracovat. Chtěli jste fotku klece, návyky apod. vše jsem popsal.
Tak dovolte abych se představil trochu více. Jmenuji se David. Je mi 26 let. Přítelkyně je o rok starší. V nedaleké době čekáme dceru. Bydlíme v novém bytě, snažím se budoucí rodinu co nejvíce zajistit/zabezpečit (udělal bych cokoliv aby si všichni měli dobře. A jak se říká "měli co do huby). Samozřejmě k nám zapadá i náš Lorik (jméno našeho žaka). Pracuji jako prodejce a mám nerovnoměrně rozloženou pracovní dobu. Rád si pustím nějaký film, zahraju hru na PC nebo zajdu "na pivo". Baví mě technika, telefony počítače. Což by se dalo volně přeložit, že má práce je mým koníčkem.To je prostě život. A jak psal pán Moudivláček. Se vší úctou ale to není život. Nejde sám sebe držet v karanténě v jednom domě/bytě. Každý potřebuje občas vypnout a podívat se někam jinam. Vždy ho hlídal někdo koho dlouhodobě znal.
eli22: "Může jim to vynahradit člověk?" Ano může. Ale pouze z malé části. Zase druhý úhel pohledu. Pes miluje svého pána že by pro něj i padnul a naopak. Samozřejmě že nemůže dojít k rozrůstání druhů. Ale můj žako byl při pořízení hendikepovaný. Ostatní papoušci ho odstrkovali a byl taková černá ovce. Pokud nesouhlasíte aspoň z části s mým názorem tak se omlouvám že lidskost zvítězila nad rozumem a prostě jsem si ho vzal. Jsou i lidi co dají psa nebo dítě do popelnice a já mezi ně určitě nepatřím.
-
To asi vše k odpovědím za které děkuji. Pokud některé mé odpovědi působí naštvaně tak máte pravdu. Za to se omlouvám ale chci mu jen pomoci.
A dále co je nového. Dnes přišli výsledky testů a Lorik si začal zase nohy trochu kousat. Dostal límec ale snáší ho v klidu. Děkuji všem a děkuji za další názory.
Ještě malý dodatek. Svého Lorika si troufnu říci znám hodně dobře a vím jak se i v nesnadných situacích zachovat. Zatím zastávám teorii že si mu udělal puchýř, odřenina nebo něco podobného a poté se do toho dostala infekce, když to řeknu hodně zkráceně. Protože jsem unavený a myslím že jsem poskytl další informace které mohou vyvolat další otázky.
Pacheco´s Disease virus (Herpesvirus -1) - negativní
Psittacine adenovirus (PsADV) - negativní
Polyomavirus (APV) - negativní
Beak and Feather Disease Virus (BFDV) - negativní
Avian Bornavirus type 1.2.4 (ABV-1.2.4) - negativní
Chlamydia spp. - negativní.
David
Davide, stále Vám drží pěsti a věřím, že všechno dopadne dobře, i když cesta může být ještě dlouhá. Nečekala jsem, že tady zaznamenáte tolik negativních komentářů. Od začátku cítím, že svého papouška máte velmi rád a vytváříte mu skvělé podmínky pro život. Osobně mám ve svém okolí 3 "mazlíčkáře", kteří jsou majiteli žaka (věk žaků 3,12 a 20 let), nedostává se jim rozhodně takových skvělých podmínek a jsou všichni spokojení - papoušci i majitelé.
Sama jsem si před 5ti lety koupila škubající se samičku žaka (mimo jiné jmenuje se Lorinka od předchozích majitelů, už byla na jméno zvyklá), předtím jsem měla načtenou veškerou tehdy dostupnou literaturu a cílem bylo ujmout se nechtěného papouška žaka (i já byla předtím jen chovatelkou korel), takže celkem chápu Davidovu větu "že lidskost zvítězila nad rozumem". Kromě králíků a ovcí jsou všechna má zvířata doma nechtěná nebo nalezená. Ale to je samozřejmě každého věc. Jen se snažím upozornit na to, že kritika Davida je v této diskuzi a jeho současné situaci jaksi nepřiměřená a zbytečná..
Budu moc ráda, pokud by byl David ochotný ještě sem dát pak nějaké další informace z průběhu léčby, popř. do zprávy mně, velmi mě zajímá, jak se bude léčba i průběh vyvíjet. Předpokládám, že výsledky testů jsou zatím z krve.. Brala pí doktorka i ty stěry na kultivaci?
Držím pěsti a přeju hodně sil!
Já už chci pouze říci, že mé příspěvky nebyly kritikou (nemá to cenu), ale bylo to konstatování. Stojím si ovšem za tím, že člověk nemůže papouškovi nahradit partnera, a to ani z části. On se s tím jenom tak nějak smíří, jeden méně, druhý více. A už vůbec nesouhlasím se srovnáváním se psem, to je fakticky mimo mísu. Jinak ale taky držím moc palce a budu ráda za další informace o vývoji, jelikož i já mám škubajícího se jedince (se statusem quo už 4 roky).
Taky Vašemu žakovi moc držím palce, ať je zase v pořádku.
Jen mne trochu zarazil ten věk a zároveň informace o tom, jak mu poskytujete dražší (tj. překládám si jako kvalitnější) krmení. Kdysi jsem narazila na článek o žacích a věku, kterého se tito ochočení ptáci dožívají. Jednalo se o to, že dle autora se polovina žaků mazlíčků nedožije více než šesti, sedmi let, mimo jiné i v souvislosti s krmením (překrmováním a monodietou). Tak mne napadlo, jestli hledání příčin nesměřovat i tímto směrem, kdy kousání nohou může být projevem určitého celkového diskomfortu.
To není nic proti vám, tak to prosím nechápejte. Jen mne samotnou překvalilo, že papoušci s přirozeným dožitím v řádu desítek let v domácí péči tak rychle chřadnou.
saola
napsal(a):
Jen mne trochu zarazil ten věk a zároveň informace o tom, jak mu poskytujete dražší (tj. překládám si jako kvalitnější) krmení. Kdysi jsem narazila na článek o žacích a věku, kterého se tito ochočení ptáci dožívají. Jednalo se o to, že dle autora se polovina žaků mazlíčků nedožije více než šesti, sedmi let, mimo jiné i v souvislosti s krmením (překrmováním a monodietou). Tak mne napadlo, jestli hledání příčin nesměřovat i tímto směrem, kdy kousání nohou může být projevem určitého celkového diskomfortu.
To není nic proti vám, tak to prosím nechápejte. Jen mne samotnou překvalilo, že papoušci s přirozeným dožitím v řádu desítek let v domácí péči tak rychle chřadnou.
No protože tam hodně dělá psychika a to překrmování asi taky. A co se týče zadavatele, já si moc nedokážu představit budoucnost. Pokud je to psychická záležitost a já myslím, že je, tak jak to bude dál? Může se teď zklidnit, těmito "procedůrami", ale co po narození mimča? Pokud je tak hodný, jak se jeví, tak zřejmě nepůjde agresivně proti dítěti, což se stává docela často, ale opět proti sobě. Ideální by bylo, kdyby důvod všeho byla bolest těch nohou a to se nějak pořešilo. JInak teda nevím.
saola
napsal(a):
Vedlejším efektem registrace CITES je jakýsi přehled o průměrném věku dožití registrovaných zvířat. Oficiálně se sice nic nedozvíte, ale zrovna u žaků vychází že se dožívají nižšího věku než andulky. Dr. Tukač kdysi v souvislosti s výživou uváděl u žaků chovaných v domácnostech(Pet) průměrné dožití 12 roků.
Je to pouze moje reakce na Váš příspěvek - zadavateli přeji pevné nervy a trpělivost.
Děkuji, pane doktore, za vaši odpověď, myslím, že to byl tento text:
http://www.ararauna.cz/2013/10/smutny-fakt-polovina-ochocenych-zaku-v-cesku-se-nedozije-ani-veku-andulky/.
Dobrý večer,
u nás si takhle začal kousat nohy náš 16letý samec korely. Běhala jsem s ním po veterinářích a nakonec jsem navštívila MVDr. Nečasovou v Praze. Zjistila nám špatná játra a selhávání imunitního systému. Dostala jsem injekce Zylexis. Samec pak žil ještě tři roky do svých 19ti let, s tím, že každé 3 měsíce se mu tato injekce musela píchnout. Když jsem se ptala na příčinu kousání nohou u papoušků, tak to prý většinou dělají, že je něco bolí. Také se může jednat i o otlaky a bakteriální infekci. Přeji hodně zdaru a pevných nervů při léčbě.
KillBoot
napsal(a):
Aymy: Pokud převážně sedává v kleci po celých 6 let na stejném bidle, je to obrovský problém a papoušek je vystaven trvalému utrpení.
-
Poslyšte prosím.11.12.2017 19:49 přečtěte si prosím tento příspěvek. Papoušek je puštěný nonstop/nepřetržitě/24H denně. Střídá různá bidla. Leze po zemi, gauči, sprchovém koutě, v ložnici má vlastní bydlo aby mohl být s námi nebo si kdykoliv odletět do vedlejší místnosti "k sobě".
Nejsem typ člověka co si dá na pupek lahváče a řve na papouška z gauče u fotbalu sprostá slova a směje se mu. Kdybych takový byl myslíte že bych měl takovou velkou potřebu to řešit, zjišťovat abych zabránil opakování onoho problému a přišlo se na příčinu?
Papoušek dostává ode mě i od přítelkyně ten největší komfort jaký jsme schopni mu nabídnout. Jak co se týče dražšího krmení, letu apod.
Nechci Vás urážet nebo Vám nadávat. Vážíme si každé rady která může situaci vyřešit a zachránit ho. Ale prosím i ostatní ať nečtou pouze poslední komentář pokud chtějí odpovědět. Odpověď poté nebude asi úplně objektivní.
Souhlasím s Vámi že pan Doktor odpověděl skvěle. Brusná bidla byly doporučeny z důvodů ostrosti drápku, které jsme mu cca jednou za dva měsíce zastřihávali ručně aby jsme předešli nějakému utržení nebo podobně.
Moudivláček: Před pořízením žaka už jsem papouška měl. Byl jsem mladý a blbý, ano přiznávám. Měl jsem sice korelu ale i tak to byl velký mazel. Problém byl že jsem měl rád vždy všechna zvířata a měli jsme i kočku která si bohužel uměla otevírat dveře. Jak to dopadlo si každý asi domyslí. Každopádně si myslím že u mě měla krásný 7 let života. I když to byla korela tak si myslím že určitě dobrá zkušenost. Stejně jak když se učíte řídit. Lepší začít na slabším autě, než si koupit silné a ublížit sobě nebo ostatním.
Tímto Vám chci říci. Že určitě není dobrá kombinace kočky a papouška, ale žaka jsem si pořídil až když jsem bydlel sám a nehrozilo žádné riziko. Žako byl na týdenní dovolené u souseda (už teď si již určitě děláte woodoo), ale bez jediné újmy to spokojený přežil. Byl spokojený naučil se nová slova. Papoušek byl zavřený jedině tehdy když něco provedl a nebo když jsem potřeboval na víkend odjet pryč. Přísun vody a krmiva měl vždy zajištěn. Pokud jste chovat tak dlouho tak myslím že zrovna vy by jste měl vědět že každý papoušek má jinou povahu/charakter/náladu popřípadě vnímání změn.
eli22: "Je vidět, jak těžké je radit, když není dost informací, které se postupně objevují a nakonec bychom se možná něčeho dobrali."
Ano naprosto s vámi souhlasím a snažím se také co nejvíce spolupracovat. Chtěli jste fotku klece, návyky apod. vše jsem popsal.
Tak dovolte abych se představil trochu více. Jmenuji se David. Je mi 26 let. Přítelkyně je o rok starší. V nedaleké době čekáme dceru. Bydlíme v novém bytě, snažím se budoucí rodinu co nejvíce zajistit/zabezpečit (udělal bych cokoliv aby si všichni měli dobře. A jak se říká "měli co do huby). Samozřejmě k nám zapadá i náš Lorik (jméno našeho žaka). Pracuji jako prodejce a mám nerovnoměrně rozloženou pracovní dobu. Rád si pustím nějaký film, zahraju hru na PC nebo zajdu "na pivo". Baví mě technika, telefony počítače. Což by se dalo volně přeložit, že má práce je mým koníčkem.To je prostě život. A jak psal pán Moudivláček. Se vší úctou ale to není život. Nejde sám sebe držet v karanténě v jednom domě/bytě. Každý potřebuje občas vypnout a podívat se někam jinam. Vždy ho hlídal někdo koho dlouhodobě znal.
eli22: "Může jim to vynahradit člověk?" Ano může. Ale pouze z malé části. Zase druhý úhel pohledu. Pes miluje svého pána že by pro něj i padnul a naopak. Samozřejmě že nemůže dojít k rozrůstání druhů. Ale můj žako byl při pořízení hendikepovaný. Ostatní papoušci ho odstrkovali a byl taková černá ovce. Pokud nesouhlasíte aspoň z části s mým názorem tak se omlouvám že lidskost zvítězila nad rozumem a prostě jsem si ho vzal. Jsou i lidi co dají psa nebo dítě do popelnice a já mezi ně určitě nepatřím.
-
To asi vše k odpovědím za které děkuji. Pokud některé mé odpovědi působí naštvaně tak máte pravdu. Za to se omlouvám ale chci mu jen pomoci.
A dále co je nového. Dnes přišli výsledky testů a Lorik si začal zase nohy trochu kousat. Dostal límec ale snáší ho v klidu. Děkuji všem a děkuji za další názory.
Ještě malý dodatek. Svého Lorika si troufnu říci znám hodně dobře a vím jak se i v nesnadných situacích zachovat. Zatím zastávám teorii že si mu udělal puchýř, odřenina nebo něco podobného a poté se do toho dostala infekce, když to řeknu hodně zkráceně. Protože jsem unavený a myslím že jsem poskytl další informace které mohou vyvolat další otázky.
Pacheco´s Disease virus (Herpesvirus -1) - negativní
Psittacine adenovirus (PsADV) - negativní
Polyomavirus (APV) - negativní
Beak and Feather Disease Virus (BFDV) - negativní
Avian Bornavirus type 1.2.4 (ABV-1.2.4) - negativní
Chlamydia spp. - negativní.
David
Pane Davide,
přes Vaše mládí si Vaší veřejné reakce velice cením.
Roky jsem se zde s něčím podobným nesetkal. Děkuji za výsledky testů. Chybí závěr veterináře k výsledkům laboratoře. Napsal jsem Vám před výsledky můj názor, zkonfrontujte ho. Je vidět, že váš žako je asi zdravý.
Z Vašeho pohledu jste napsal, že můj život nebyl život. Souhlasím s vaším dnešním pohledem. Moje děti mají přes 40 let, mohli by být vaši odiče a a Vaše pohledy na život jsou samozřejně naprosto odlišné. Ale dodnes vzpomínají na krásné dětství. Oba poznali púo pádu komunismu za 10 let severní i jižní polokouli, živili se tam, nejsou to nějací vesničané. Je jedno v jaké době žijete a jen na Vás záleží čemu chcete co objetovat.
Já dnes ve stáří si plním dětské sny, místo u televize do 19 hod dělám kolem ptáků a občas odskočím ze zvědavosti k počítači.
Doufám, že váš příspěvek bude užitečný všem, kteří si rádi vyslechnou zkušenosti jiných.
Jen dodatek, klidně jen interně. Jaký závěr Vám řekl veterinář?
Všichni vám držíme palce, všichni vám chceme pomoci. Nejsem z těch co se zaplétá do bezpredmetných diskuzí. Vaše příspěvky čtu od začátku. Bohužel jste také vytrhnul tu mou větu z kontextu, čímž to pak trochu zjednodušujete.
Otázka zní proč si žako kouše prsty. Ano zachoval jste se lidský, že jste si vzal hendikepa. Zároveň jsem psala, že se mi nechce věřit, když je papoušek stále venku, že k tomu může dojít. Jenže protože je od malička postižený, prožívá bohužel zřejmě daleko větší diskomfort a chronické bolesti, ať sedí jak sedí (a na čem). Jediné jak mu to můžete ještě víc usnadnit je nabídnout mu na noc ležení. Papoušek spí a odpočívá10-12 h denně. To je v podstatě půl života. Takže jen můžete pouvažovat, na čem tu polovinu života bude trávit, aby mu bylo lépe.
aymy
napsal(a):
Všichni vám držíme palce, všichni vám chceme pomoci. Nejsem z těch co se zaplétá do bezpredmetných diskuzí. Vaše příspěvky čtu od začátku. Bohužel jste také vytrhnul tu mou větu z kontextu, čímž to pak trochu zjednodušujete.
Otázka zní proč si žako kouše prsty. Ano zachoval jste se lidský, že jste si vzal hendikepa. Zároveň jsem psala, že se mi nechce věřit, když je papoušek stále venku, že k tomu může dojít. Jenže protože je od malička postižený, prožívá bohužel zřejmě daleko větší diskomfort a chronické bolesti, ať sedí jak sedí (a na čem). Jediné jak mu to můžete ještě víc usnadnit je nabídnout mu na noc ležení. Papoušek spí a odpočívá10-12 h denně. To je v podstatě půl života. Takže jen můžete pouvažovat, na čem tu polovinu života bude trávit, aby mu bylo lépe.
Musím Vám poděkovat, že jste mě upozornila nebo připomněla jednu věc. Mám samičku astrilda rákosního, která si hned po vylétnutí z hnízda jako mládě zlomila nožku. Šla na operaci, má v ní štěp, srostla celkem dobře, ale na bidle sedí na kloubech, ne drápkách. Ve voliéře mají i látková bidla. Na podzim jsme je dala dovnitř, kde mají jen dřevěná bidla. Vůbec jsme si neuvědomila, jak je to s touto samičkou. Hned dnes ráno jsme jim přidala Trixi spletené látkové bidlo a tahle samička na něj okamžitě sedla a vypadá velmi pohodě. Takže díky Vám .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
To proč se okusuje se vyjadřovat nebudu, protože jsem se s tím nikdy nesetkala, takže nepomůžu, co se týká té zlomené někdy dřív nohy a nedané operací zpět do původního, není hloupost, máme žaka co má jednu nohu celou nakřivo dokroucenou, ze začátku jsem to taky hodně řešila a jezdila po veterinách, zoperovat by se to dalo v inhalační narkóze ovšem jsem ale potom zjistila dost případů, když papoušek ikdyž operace byla bez komplikací cca po týdnu od operace zemřel na stres, ano až po týdnu, kdy by měl být úplně ok tak to s ním švihlo...takže jsem operaci odmítla a veterináři mi taktéž tvrdili, že se s tímto handicapem naučí žít a nebude ani první ani poslední co má špatnou nohu, jediné co, tak jsme uzpůsobili bidla kvůli otlakům, takže některé má omotané hadrou aby je měla měkké a lépe se jí drželo tou jednou zdravou nohou, protože tu druhou má přetočenou nahoru a tudíž se není schipna něčeho držet. Takže bych trochu brzdila s názory, proč papouška nedali operovat, taky jsem to neudělala a neudělám...rozhodli se dobře, samozřejmě bolesti mít může, vy co jste ěmli ěnkdy něco zlomeného víte, že vás to občas bolí, změna počasí, naraženina atd...ale zvířata se s bolestí jako takovou vyrovnávají lépe než lidi, ovšem proč si ji okusuje nevím, jen doufám, že ho to brzy přejde...a co družka? nenapadlo vás někdy mu dokoupit partnerku? taky ochočenou? aby se fixovali na sebe?
Attila8:
Děkuji za Váš názor. Jsou to asi 3 roky zpět co jsem hlídal 3 měsíce co jsem hlídal žaka (samici) Kamaráda. Z jeho pracovních důvodů. Nevadilo mi to ani trochu, protože když jsem se staral o jednoho tak jeden na víc už nebude problém. Jenomže kamarádova Žakyna byla trochu neposeda. Okamžitě se pustila do nábytku a obecně byla velmi agresivní, protože byla upnutá jen na něj. A mě štvalo že si mě můj Lorik přestal všímat, mluvit a podobně. Poté do dospělo do fáze kdy Žakyna útočila na Lorika. Takže raději ne. Každopádně skvělá připomínka. Děkuji David.
Eli2: mám vzpomínku na jednu andulku bez celých obou běháků, co jsme kdysi měli v chov. kroužku. Nějaká agresivní dosp.andulka jí ukousla obě nohy ještě jako mláděti. Přežila a pak si docela dobře radila i na bidle, ale pochopitelně nejlépe jí bylo, když mohla být v budce. Díky tomu se stala také nejplodnější a nejlépe odchovávající samicí v chovu.
Jinak můj naprosto zdravý amazoňan nejraději volí mimo klec opěradlo křesla oblíbené švédské značky s měkkým látkovým polstrem a molitanovým vnitřkem. Dostat jej od tamtud je někdy oříšek. Prostě ví co je pro jeho nohy dobré, když chce relax.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
KillBoot ono samozřejmě není jednoduché najít ke svému žakovi vhodného partnera, taky byste si nevzal za ženu první ženskou co potkáte na ulici, co vím, tak hodně lidí musí zkoušet a zkoušet než si ti dva padnou do oka, nejsem o tom úplně přesvědčená, ale pokud máte handicepované zvíře, poohlížejte se po podobně handicopovaném zvířeti, může samozřejmě být to, že zdravý jedinec vnímá handicap toho druhého a nebere ho. Tím vás samozřejmě do ničeho netlačím, jen píšu co jsem pozjišťovala kdybyste nakonec toho druhého chtěl zkusit dokoupit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
KillBoot ještě mě skrz tu nohu napadla jedna věc, je možné že došlo k přerušení nervů na noze a necítí ji, proto se snaží tu věc "nohu" od sebe odstranit,...necítí ji a prostě mu zavazí..nebo jen některé ty prsty, dokáže tou nohou reagovat na úchop? naše sice tu nohu dokroucenou má, ale dokáže si v ní přidržet různé věci, protože primárně stojí na zdravé noze a nemocnou se naučila používat na úchopy věcí.
Tak náš Žako se v včera vrátil skoro po 3 týdnech domů, byl hospitalizován na Veterinární klinice MADA. Bohužel se potvrdila bakteriální infekce (i když to nemusela být 100pro primární příčina).
Bohužel se nám nepodařilo zabránit tomu aby si nohy kousal a v nestřeženém okamžiku si ukousl jeden dráp i s kouskem prstu. Ten mu dr amputovala plus ještě jeden a kousek dalšího, protože měl nekrozu .Teď má límec, nožičky každý den převazujeme a musíme být trpěliví až se zcela zahojí. Takže zatím tak. Zvládá to statečně, ale je to samozřejmě nepříjemné jak pro nás tak hlavně pro něj.Pokud by někdo potřeboval služby lékaře pro papouška rozhodně mohu doporučit tuto kliniku a to jmenovitě dr.Vaidlovou a její tým. Byli opravdu skvělí
KillBoot
napsal(a):
Tak náš Žako se v včera vrátil skoro po 3 týdnech domů, byl hospitalizován na Veterinární klinice MADA. Bohužel se potvrdila bakteriální infekce (i když to nemusela být 100pro primární příčina).
Bohužel se nám nepodařilo zabránit tomu aby si nohy kousal a v nestřeženém okamžiku si ukousl jeden dráp i s kouskem prstu. Ten mu dr amputovala plus ještě jeden a kousek dalšího, protože měl nekrozu .Teď má límec, nožičky každý den převazujeme a musíme být trpěliví až se zcela zahojí. Takže zatím tak. Zvládá to statečně, ale je to samozřejmě nepříjemné jak pro nás tak hlavně pro něj.Pokud by někdo potřeboval služby lékaře pro papouška rozhodně mohu doporučit tuto kliniku a to jmenovitě dr.Vaidlovou a její tým. Byli opravdu skvělí
To je pěkné a kolik Vás to stálo?k.
KillBoot
napsal(a):
Pořád jsem věřila, že to bude tahle příčina, přeji i nadále hodně sil. Papoušek je silný, pokud zvládl tak náročnou léčbu a hlavně Vaše odlučení, i když už nebude fyzicky jako dřív, věřím, že mu nadále budete skvělým parťákem a že tohle hodně náročné období spolu překonáte..
Držím pěsti!
Pokud byste si vzpomněl a dal vědět i po nějakém čase, jak se Vám a žakouškovi daří, uvítám to. Ráda bych si přečetla, že tento příběh má i s takovým trápením nakonec dobrý konec..
Žako okusující si nohy.
Po přečtení odpovědí, které se táží na cenu za tu diagnózu a hospitalizaci sdělím svůj názor.
Asi bude vysoká, ale to je věc nabídky a poptávky a není třeba ji zvědavým zveřejňovat.
Můj názor:
Nebyla uvedena příčina. Žako žije, nohy by si bez límce okusoval, to chápu, svědí ho to, ale co pak, až se zhojí?
Jeden můj známý kdysi řekl, ptáky neléčím. Měl pravdu, ale když se jedná o desetitisíce, tak to může radit, abych se někoho nedotkl ten, co se válí v penězích.
Já se domnívám na rozdíl od odborníků, že původní příčina ja v psychice a další je následné. Rád bych se mýlil. Po sundání límce a avizovaných změnách v rodině se domnívám, že bude pokračování.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kromě už zmíněného mi toto připomíná jeden případ amazoňana, který si začal takhle okusovat nohy a příčinou bylo podráždění kůže nikotinem - ten nikotin se na nohy papouška dostal z rukou majitele - kuřáka. stejně tak může alergie vzniknout na krém na ruce, na mýdlo a tak.
KillBoot
napsal(a):
Dobrý večer,
prepáčte mi moju zvedavosť - zaujíma ma, ktorý druh alebo rod baktérií bol diagnostikovaný a aké boli použité ATB. Tiež by som rád videl límec použitý /vložte foto/ mojou kolegyňou.
Som rád, že ste sa podelil s ostatnými so svojimi trápeniami a následnou možnou nápravou zdravotného stavu. Pomôže to ostatným chovateľom skôr si všimnúť prvé príznaky zmeny zdravotného stavu a následne si budú môcť predstaviť smerovanie liečenia alebo neliečenia problému.
Držím žakovi a aj Vám palce, máte pred sebou ešte dlhú cestu...
Moudivláček
napsal(a):
Žako okusující si nohy.
Po přečtení odpovědí, které se táží na cenu za tu diagnózu a hospitalizaci sdělím svůj názor.
Asi bude vysoká, ale to je věc nabídky a poptávky a není třeba ji zvědavým zveřejňovat.
Můj názor:
Nebyla uvedena příčina. Žako žije, nohy by si bez límce okusoval, to chápu, svědí ho to, ale co pak, až se zhojí?
Jeden můj známý kdysi řekl, ptáky neléčím. Měl pravdu, ale když se jedná o desetitisíce, tak to může radit, abych se někoho nedotkl ten, co se válí v penězích.
Já se domnívám na rozdíl od odborníků, že původní příčina ja v psychice a další je následné. Rád bych se mýlil. Po sundání límce a avizovaných změnách v rodině se domnívám, že bude pokračování.
Co se týká ceny myslím není nutné zvěřejňovat konkrétní částku, jelikož se u každého případu stejně bude lišit.Jistě si dokážete představit že rozbor krve na různá onemocnění není levná záležitost, což ovšem není záležitost veteriny, ale laboratoře.V penězích se určitě neválíme, ale je to pro nás člen rodiny a paní doktorka se o něj velmi dobře starala a papouškům rozumí, takže je pochopitelné, že si své služby a hlavně znalosti nechá zaplatit.Ptáky neléčím je hrozně jednoduché říct, ale co by s ním udělal?Posadil ho na nejbližší strom a koupil si nového zdravého?To je přece nesmysl.Co se bude dít po sundání límce a vyhojení nohou nikdo neví a věřte mi, že teorií coby kdyby sami umíme vymyslet stovky, ale je to k ničemu. Papouškův stav se lepší, příčina byla bakteriální onemocnění a následné imunitní selhání to asi težko bude psychické...Vážíme si každého názoru, ale teď je pro nás prioritní názor lékařky, která potvrdila že Žako je velmi vyrovnaný a klidný. Nemoc si prostě nevybírá.
Dobrý den, ATB se jmenují veraflox. Límec je z jakéhosi pevnějšího plátna a navrch jsou ještě použité desky ze šanonu. Diagnostikovaný nebyl žádný druh bakterií. Paní doktorka napsala že šlo zřejmě o bakteriální infekci kterou se podařilo zvládnout. Bílé krvinky se vrací do normálu tak snad se to zahojí a bude klid.
Očekávám komentáře jak v tom límci trpí a je ve stresu..myslete si co chcete..trochu trpí určitě..ale lepší než aby si ukousl další prsty nebo nohu..
KillBoot
napsal(a):
Dobrý den, ATB se jmenují veraflox. Límec je z jakéhosi pevnějšího plátna a navrch jsou ještě použité desky ze šanonu. Diagnostikovaný nebyl žádný druh bakterií. Paní doktorka napsala že šlo zřejmě o bakteriální infekci kterou se podařilo zvládnout. Bílé krvinky se vrací do normálu tak snad se to zahojí a bude klid.
Očekávám komentáře jak v tom límci trpí a je ve stresu..myslete si co chcete..trochu trpí určitě..ale lepší než aby si ukousl další prsty nebo nohu..
Děláte to nejlepší co můžete!
Moje žakyna by se "zbláznila", kdybych jí něco podobného dala kolem krku, ale pokud by měla podobný problém, udělala bych to také jako Vy, to je přece jasné!
Držím vám oběma pěsti
KillBoot
napsal(a):
Ďakujem za odpoveď, ATB poznám, používam pri ťažkých prípadoch.
Límec je v pohode, iný by sa nehodil. Najdôležitejšie je aby si nohami nedočiahol k zobáku a naopak. Bežne používané mirelonové valce alebo zakladacie pologule z priesvitného plastu by v tomto prípade nepomohli...
Držím palce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
KillBoot papouška je mi strašně moc líto, jistě jej musíte hodně milovat, když do něj tolik investujete a máte s ním trpělivost! Přeji Vám z celého srdce aby se vše zahojilo, srovnalo a nikdy se již tohle neopakovalo a papoušek byl po zbytek života v pohodě, máte můj obdiv, já bych se asi složila psychicky... Jsem strašná sralbotka co se týká nemoci zvířat atd...vím člověk to musí vydržet, ale oči bych si vybrečela.
Moc Vám držím palce! A dávejte průběžne vědět, věřím že nejsem jediná, co Vás sleduje...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Tak by mě celkem zajímalo jak je na tom papoušek?
Zdravím
Lorik se má dobře, začal zase mluvit. s chutí baští a už zase začal vymýšlet kraviny a z toho máme velkou radost. Nohy mu každý den převazujeme a pozorujeme postup jak se nohy hojí. Na límec si zvykl tak že až bude zdraví tak mu ho občas nasadíme aby mu to nebylo divné. Jinak límec mu sundáváme když jsem doma třeba i na půl dne, po nohách si nejde jen je překontroluje. Trochu ho to tam asi svědí jak se to hojí, ale nic dramatického. Každý týden jezdíme na kontrolu a vše vypadá že bude v pořádku. Teď se jen čeká až paní Doktorka řekne stop obvazům a antibiotikům, což ještě nebude asi jen tak hned. Občas se proletí přistane i na kleci a vypadá spokojeně. Snad sem na nic nezapomněl. :).
KillBoot
napsal(a):
Zdravím
Lorik se má dobře, začal zase mluvit. s chutí baští a už zase začal vymýšlet kraviny a z toho máme velkou radost. Nohy mu každý den převazujeme a pozorujeme postup jak se nohy hojí. Na límec si zvykl tak že až bude zdraví tak mu ho občas nasadíme aby mu to nebylo divné. Jinak límec mu sundáváme když jsem doma třeba i na půl dne, po nohách si nejde jen je překontroluje. Trochu ho to tam asi svědí jak se to hojí, ale nic dramatického. Každý týden jezdíme na kontrolu a vše vypadá že bude v pořádku. Teď se jen čeká až paní Doktorka řekne stop obvazům a antibiotikům, což ještě nebude asi jen tak hned. Občas se proletí přistane i na kleci a vypadá spokojeně. Snad sem na nic nezapomněl. :).
Waw, tak to je skvělá zpráva! Jen tak dále, držím pořád pěsti Lorikovi a Vám
Skvělé, že máte tu trpělivost, každý by tohle pro svého papouška rozhodně neudělal.. klobouk dolů!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
KillBoot mám z Vás obrovskou radost! moc jsem na Vás myslela a držela palce! Tak přeji brzké douzdravení a hlavně aby si už prďolka neubližoval.
Moudivláček
napsal(a):
Žako okusující si nohy.
Můj názor:
Zdravím, jenom k tomu léčení neléčení. Já léčím a to se v penězích netopím, spíš naopak. Pamatuji se, jak jsem zde popsala operaci astrilda rákosního, který má teď štěp v nožičce. Ptáček za 500 Kč a mě to stálo přes dva tácy. Jó, to jsem si tu vylechla... No ale to vůbec neřeším, teď žije, je veselý, je to samička a už měla vloni 8 mladých. JInak taky obdivuju žakouška, že snese ten límec a vůbec, že to takhle snáší a samozřejmě držím pěst.
KillBoot
napsal(a):
Zdravím
chtěla jsem se zeptat, jak se daří Lorikovi? Nebo dokonce už nožky používá jak má? Uběhly skoro dva měsíce, tak mě napadlo, zda byste ještě dal poslední info, jak se žakovi daří?
Děkuji Vám.
Dobrý den, daří se nám víceméně dobře. Lorik je hodný akorát si zvykl spát mi na polštáři, což vede k tomu že se ani jeden z nás dvou nevyspí. Obvazy ani límec už cca měsíc nemá. Nožky používá normálně akorát mu více padá jídlo a skoro neleze po kleci (ale to se spíš ještě bojí). Ve středu ho vezu na operaci zlomené nohy a pak snad bude vše jako dřív. Díky všem co nám drželi palce!
KillBoot
napsal(a):
Dobrý den, daří se nám víceméně dobře. Lorik je hodný akorát si zvykl spát mi na polštáři, což vede k tomu že se ani jeden z nás dvou nevyspí. Obvazy ani límec už cca měsíc nemá. Nožky používá normálně akorát mu více padá jídlo a skoro neleze po kleci (ale to se spíš ještě bojí). Ve středu ho vezu na operaci zlomené nohy a pak snad bude vše jako dřív. Díky všem co nám drželi palce!
Moc gratuluji a přeji, ať operace dopadne dobře a už má žako klid ohledně zdravotních problémů
Když si zvykl spát na polštáři, nechcete zvážit nějaký látkový měkký závěsný pelíšek pro papoušky do klece i na ptačí strom? Třeba by to pro něj bylo na odpočinek pohodlnější a tolik by nenamáhal ty nohy.
Dobrý den, tak Lorik je po operaci zlomené nožky. Je statečný, trochu si nohu kousal v místě stehů ale je v pořádku. Musíme s ním denně cvičit aby se mu narovnala šlacha kterou měl kvůli původní deformaci kratší. Takže příběh stále pokračuje ale vypadá to že se blížíme ke konci. Děkujeme všem za podporu.. a jako bonus je tu pár fotografií
KillBoot
napsal(a):
Dobrý den, tak Lorik je po operaci zlomené nožky. Je statečný, trochu si nohu kousal v místě stehů ale je v pořádku. Musíme s ním denně cvičit aby se mu narovnala šlacha kterou měl kvůli původní deformaci kratší. Takže příběh stále pokračuje ale vypadá to že se blížíme ke konci. Děkujeme všem za podporu.. a jako bonus je tu pár fotografií
Velký šikula!
KillBoot
napsal(a):
teda to je neuvěřitelné, že to takhle zvládáte, občas si na vás dva vzpomenu, jak tohle všechno zvládáte..
Pořád držím pěsti a naprosto už věřím, že tento "konec" bude šťastný.. Díky za ty fotky, držte se, Váš příběh je určitě inspirací nejen pro mě
No "zvládáme" není to jen tak. Narodila se nám dcera. Do toho Lorik zlobil zrovna celý prosinec když mám nejvíc práce. Do toho přítelkyně omdlévá když vidí krev. Nyní jsem mu vyrobil budku aby nespal na polštáři (aby jsme se aspoň trochu vyspali) a je spokojený. Myslím že to ještě nějakou dobu potrvá. Uděláme první a poslední aby to dobře dopadlo. Nevzdáme to. Už hlavně proto jak daleko jsme došli. Takže přítelkyně na mateřské se stará o malou a ještě o Lorika. Já ji nemít tak si nedokážu představit jak by to dopadlo.
Moudivláček: Ještě zpráva speciálně pro vás co jste napsal
"Jeden můj známý kdysi řekl, ptáky neléčím. Měl pravdu, ale když se jedná o desetitisíce, tak to může radit, abych se někoho nedotkl ten, co se válí v penězích."
Je mi to líto. Ale když si někdo pořizuje ať žaka, kakadu, aru nebo i korelu. Tak by si měl každý zvážit jak daleko je ochoten zajít. To je jak kdyby se Vám zranilo dítě a vy jste řekl že je to drahé a nebude to platit. Zkrátka před pořízením ať exota nebo psa musí člověk vždy počítat že se může něco takového stát a pokud člověk podle mě není ochoten udělat nic pro jeho záchranu tak by si neměl takového tvora/mazlíka/člena rodiny pořizovat. A v neposlední řadě vím že žako je na červené listině tak nechci přispívat k vyhynutí druhu. Vím že pár na rozmnožení mít nebudu, ale i tak mu můžu dopřát lepší život.
V penězích se rozhodně neválím ale svými slovy..s tím papouchem jsem si něco zažil mám ho již 7 let. Přežil 4 stěhování (teď už bydlíme ve svém tak už žádné nebude). On mohl mě v těžkých chvílích jako mazel a já pomůžu jemu když má trable on. Zkrátka táhneme za jeden provaz.
Hezký den Pane Moudivláčku a přeji aby se Vaši práci vyhnuli podobným komplikacím jako můj žako.
KillBoot
napsal(a):
No "zvládáme" není to jen tak. Narodila se nám dcera. Do toho Lorik zlobil zrovna celý prosinec když mám nejvíc práce. Do toho přítelkyně omdlévá když vidí krev. Nyní jsem mu vyrobil budku aby nespal na polštáři (aby jsme se aspoň trochu vyspali) a je spokojený. Myslím že to ještě nějakou dobu potrvá. Uděláme první a poslední aby to dobře dopadlo. Nevzdáme to. Už hlavně proto jak daleko jsme došli. Takže přítelkyně na mateřské se stará o malou a ještě o Lorika. Já ji nemít tak si nedokážu představit jak by to dopadlo.
teda Vy jste neuvěřitelní! V tom dobrém slova smyslu samozřejmě
Zvykl si na spaní v budce snadno? No já si vůbec nedokážu představit tu moji hysterku, že by tohle všechno takhle zvládla. Moje 9letá samička (Lorinka - haha) se mnou zvládla také stěhování, např. novinky v domě jí nevadí (nová kuchyně, přidání gauče apod.), ale špatně snáší změny na jejích věcech - na ptačím stromě, výměna bidel v kleci, přidání nové hračky, jiné větve na okus apod.
Přemýšlím stále o pořízení parťáka k ní a současně s tím mám v plánu stavbu velké interiérové voliéry. No jsem zvědavá, jak tohle dopadne, jestli ji (nebo je) do té voliéry pak dostanu..
Vy se s Lorikem dál držte a za Vaši přítelkyni, naprosto chápu, že taková starost není naprosto samozřejmá pro každého.
Ať se daří Vám, přítelkyni, Lorikovi i dceři (pořádí je zcela náhodné ).
Dnes jsem si s velkým zájmem přečetla tuto diskusi a chci Vám velmi poděkovat za tento příspěvek. Jste skvělým vzorem pro chovatele. Máte v srdci tolik dobra a lásky, že by jste ji mohl rozdávat a ještě stále by jí tam spoustu zbývalo. Děkuji i za kontakt na veter. kliniku, i toto je dobré vědět, spoustu lidí neví kam se svým nemocným žakem.
bbobina
napsal(a):
Dnes jsem si s velkým zájmem přečetla tuto diskusi a chci Vám velmi poděkovat za tento příspěvek. Jste skvělým vzorem pro chovatele. Máte v srdci tolik dobra a lásky, že by jste ji mohl rozdávat a ještě stále by jí tam spoustu zbývalo. Děkuji i za kontakt na veter. kliniku, i toto je dobré vědět, spoustu lidí neví kam se svým nemocným žakem.
Tato diskuse by měla být spíše poučným a odstrašujícím příkladem pro ty co si chtějí pořídit papouška jako mazla a vůbec nemají žádné zkušenosti třeba ani s andulkou.
kareta
napsal(a):
Tato diskuse by měla být spíše poučným a odstrašujícím příkladem pro ty co si chtějí pořídit papouška jako mazla a vůbec nemají žádné zkušenosti třeba ani s andulkou.
to od Vás není hezké... Nevíte o nikom vůbec nic.
Zase se najde někdo, kdo umí jen kritizovat a navíc na naprosto špatném místě, ach jo...
Ahoj, jsem ráda, že jste se ozval, chtěla jsem se jen zeptat, zda Lorik nezačal znovu okusovat nožky, doufám že ne. A s těma zkušenostma, to určitě nemysel pán Vás, Vy jste dělal, co jste mohl a spousta chovatelů, co vám tady psali, taky neměli tu zkušenost, aby vám řekli co to je a co pomůže. Zachoval jste se správně a prostřednictvím odborníků dovedl žaka k uzdravení. Pan "nhgg" myslel ty, co nejsou ochotný, když je potřeba, pro svého mazlíčka vyvinout alespoň desetinu toho úsilí, co jste vyvinul Vy. Vím, že tady v tom písemném projevu vznikají často nedorozumění, jsem si jistá, že nhgg to nemyslel zle. Já osobně si mylím, že lidí jako jste Vy je hodně málo a to je škoda. Taky bych chtěla poblahopřát k dceři a přeji hodně síly partnerce, která Vám pomáhá a od teď už jenom radosti.B.
Ahoj, přece nemůže člověk, který chce žaka, začít od andulky? Sám jste napsal, že je to pěkný skok. Tak si představte, co je to ptáků a jak dlouho žijí, kam by je asi dal? A jak by se jim všem mohl věnovat? To by jste je vzápětí zase prodal a nazdar? Když mladí lidé, chtějí potomka, měli by snad začínat potkanem, králíkem, psem, opičkou...adt? Byla jsem si opravdu jistá, že jste svou reakci nemyslel rýpavě, ale už nejsem, to jste mě teda zklamal.
i já začla kanárky, korelami + jejich odchovy a pak přešla na žaka - mazlíčka, který bude mít letos 10 let. No a co? Ještě mi nebylo ani 40, nevím, kdy bych stihla ty druhy ptáků mezi posledními dvěma zmíněnými chovat? A to riskuji, že mě žako ještě přežije..
Bbobina - trefila jste to naprosto přesně..
A my všichni ostatní, co si vážíme KillBoot a víme, čím vším si s žakem prošli a jak jsou jeho zkušenosti cenné, mu dál držíme pěsti bez ohledu na rýpaly
bbobina
napsal(a):
Ahoj, přece nemůže člověk, který chce žaka, začít od andulky? Sám jste napsal, že je to pěkný skok. Tak si představte, co je to ptáků a jak dlouho žijí, kam by je asi dal? A jak by se jim všem mohl věnovat? To by jste je vzápětí zase prodal a nazdar? Když mladí lidé, chtějí potomka, měli by snad začínat potkanem, králíkem, psem, opičkou...adt? Byla jsem si opravdu jistá, že jste svou reakci nemyslel rýpavě, ale už nejsem, to jste mě teda zklamal.
Nijak jsem nerýpal jen napsal pravdu. Tak jako u pána dopadnou desítky žaku. Koupit si ho muže každý kdo na něj má ale co pak sním. Až sezačne škubat atd.-Co potom? Podle mě není žako vhodný na domácího mazlíka pro lidi co nemají dost chovatelských zkušeností s chovem. Pan píše že odchoval už před koupí žaka korely. To je pan chovatel podle Vás?
Plně s Vámi souhlasím. Blbé je, že tihle dobří lidé si kritiku od rýpalů berou moc k srdci a dotkne se jich, tím spíš, když vědí čím si prošli a že udělali maximum.KillBoote, ignorujte je a nenechte se takovými lidmi znechutit. Jsou i takový mezi námi, bohužel...Možná by nám mohl nhgg napsat, co kdy pro své ptáky udělal on, a nebo radši ne.
janau.
napsal(a):
i já začla kanárky, korelami + jejich odchovy a pak přešla na žaka - mazlíčka, který bude mít letos 10 let. No a co? Ještě mi nebylo ani 40, nevím, kdy bych stihla ty druhy ptáků mezi posledními dvěma zmíněnými chovat? A to riskuji, že mě žako ještě přežije..
Bbobina - trefila jste to naprosto přesně..
A my všichni ostatní, co si vážíme KillBoot a víme, čím vším si s žakem prošli a jak jsou jeho zkušenosti cenné, mu dál držíme pěsti bez ohledu na rýpaly
Janau. Vy si hledte radějí oveček. Uděláte líp. Vaše dotazy ohledně žaka jsou taky dost amatérské a laidské. Tohle je debata chovatelu papoušku tak se vratte mezi ovečky děkuji.
kareta
napsal(a):
Nijak jsem nerýpal jen napsal pravdu. Tak jako u pána dopadnou desítky žaku. Koupit si ho muže každý kdo na něj má ale co pak sním. Až sezačne škubat atd.-Co potom? Podle mě není žako vhodný na domácího mazlíka pro lidi co nemají dost chovatelských zkušeností s chovem. Pan píše že odchoval už před koupí žaka korely. To je pan chovatel podle Vás?
A Vy jste MVDr se zaměřením na exotické ptactvo? Už toho nechte...člověče.
kareta
napsal(a):
Janau. Vy si hledte radějí oveček. Uděláte líp. Vaše dotazy ohledně žaka jsou taky dost amatérské a laidské. Tohle je debata chovatelu papoušku tak se vratte mezi ovečky děkuji.
To je konec, ještě urážíte. No nic ted už mě zajímá jen...kdy tady nebudete. I tak přeji hezký den.
to je v poho
nhgg měl u dříve dost "zvláštní" komentáře, já si je moc dobře pamatuju, není ani natolik přímý, aby nechal u svého profilu zveřejněné své komentáře v ostatních diskuzích. Takový je to odborník a charakter :-D
Hlavně že rozdává nicneříkající "rady". Jinak chovám spoustu jiných zvířat, kozy, ovce, psy, kočky, králíky a žaka a papouškům se věnuji nejdéle, od dětství.
janau.
napsal(a):
to je v poho
nhgg měl u dříve dost "zvláštní" komentáře, já si je moc dobře pamatuju, není ani natolik přímý, aby nechal u svého profilu zveřejněné své komentáře v ostatních diskuzích. Takový je to odborník a charakter :-D
Hlavně že rozdává nicneříkající "rady". Jinak chovám spoustu jiných zvířat, kozy, ovce, psy, kočky, králíky a žaka a papouškům se věnuji nejdéle, od dětství.
Nou coment. At dávají ovečky hodně mlíka. Jinak madam slečno nebo snad dámo. Papoušky chovám 5O let. Nashle.
janau.
napsal(a):
to je v poho
Taky mám ráda zvířátka. Já mám 3 kočky psa a jednoho žaka. Měla jsem párek, ale samička mi bohužel nedávno uhynula. Jsem z toho hrozně smutná a Oskárek (samec) je také smutný (začal se trošku skubat na bříšku). Usilovně sháním starší samičku (10 až 20 let), ale zatím se mi to nepodařilo. Měla jsem Laděnku (samičku) hospitalizovanou 10 dní na pražské klinice, na nic nepřišli.18.4. jsem ji našla ve volieře uhynulou. Pitva prokázala vir, který způsobuje zápal plic. Asi před 10ti lety jsem ji odkoupila od "chovatelky"...ano, v uvozovkách, abych jí dala lepší podmínky, no život není pohádka, kde vždycky všechno dobře dopadne. Jinak jsem mrkla i na jiné diskuse a nhgg je asi všude jako rýpavý protiva, já nevím že to ty lidi baví. Osobně si myslím, že jsou sami neštastní, protože šťastný člověk se takhle nechová, ale měli by to řešit jinak než ubližovat ostatním a urážet je v disk. foru.
bbobina: jejda, tak to je mi líto.. Odchod každého mazlíka snáším také moc špatně. Moje samička by si taky zasloužila samce, zkoušela jsem shánět, ale zatím jsem nyní dospěla ke koupi veliké bytové voliéry na míru, kde bude mít mnohem více prostoru k jejím oblíbeným činnostem než v současné kleci. Na inzeráty po samci také pokukuji už nějakou dobu, ona je zlatíčko, ale je to stresařka, mám ji jakožto druhý majitel, vzala jsem si ji jako dvouletou už se zlozvyky, ale je to moje zlatíčko..
Přeji Vám, ať Vás smutek přejde co nejdříve, já Vás moc chápu...
janau.
napsal(a):
bbobina: jejda, tak to je mi líto.. Odchod každého mazlíka snáším také moc špatně. Moje samička by si taky zasloužila samce, zkoušela jsem shánět, ale zatím jsem nyní dospěla ke koupi veliké bytové voliéry na míru, kde bude mít mnohem více prostoru k jejím oblíbeným činnostem než v současné kleci. Na inzeráty po samci také pokukuji už nějakou dobu, ona je zlatíčko, ale je to stresařka, mám ji jakožto druhý majitel, vzala jsem si ji jako dvouletou už se zlozvyky, ale je to moje zlatíčko..
Přeji Vám, ať Vás smutek přejde co nejdříve, já Vás moc chápu...
Tak to je dobrý...vy hledáte samce a já samičku, snad se nám to podaří. Pošlu vám foto svého Oskárka. Mám ho od 4 měsíců, Laděnka měla přede mnou hodně majitelů a to se na ní bohužel podepsalo.
kareta
napsal(a):
Když janau chová ovce at se neplete do papoušku. Ty jsi odbornice na psi tak přejdi na debatu do psu..a nebudem se tady dohadovat.
Vy jste podle vašich příspěvků odborník na rýpání, urážení a provokace.A to že chováte papoušky tolik roků z vás ještě žádného superznalce přes papoušky nedělá.Ostatně vaše dřívější příspěvky a zablokovaná diskuze mluví za vše.Chce to ubrat.
petajz
napsal(a):
Vy jste podle vašich příspěvků odborník na rýpání, urážení a provokace.A to že chováte papoušky tolik roků z vás ještě žádného superznalce přes papoušky nedělá.Ostatně vaše dřívější příspěvky a zablokovaná diskuze mluví za vše.Chce to ubrat.
Myslím, že na tohoto přispěvatele nemá cenu reagovat. Už jeho vyjadřování mluví za vše. Přib.
bbobina
napsal(a):
Taky mám ráda zvířátka. Já mám 3 kočky psa a jednoho žaka. Měla jsem párek, ale samička mi bohužel nedávno uhynula. Jsem z toho hrozně smutná a Oskárek (samec) je také smutný (začal se trošku skubat na bříšku). Usilovně sháním starší samičku (10 až 20 let), ale zatím se mi to nepodařilo. Měla jsem Laděnku (samičku) hospitalizovanou 10 dní na pražské klinice, na nic nepřišli.18.4. jsem ji našla ve volieře uhynulou. Pitva prokázala vir, který způsobuje zápal plic. Asi před 10ti lety jsem ji odkoupila od "chovatelky"...ano, v uvozovkách, abych jí dala lepší podmínky, no život není pohádka, kde vždycky všechno dobře dopadne. Jinak jsem mrkla i na jiné diskuse a nhgg je asi všude jako rýpavý protiva, já nevím že to ty lidi baví. Osobně si myslím, že jsou sami neštastní, protože šťastný člověk se takhle nechová, ale měli by to řešit jinak než ubližovat ostatním a urážet je v disk. foru.
BBobino s prominutím musím napsat že jsi P...ča. Protože jsem jsem nikdy tady na netu na žádné diskusy nebyl kromě papoušku. Je vidět jaká jsi falešná prolhaná Kr...va. Ty musíš být pěkná P..ča.
AmazoniaPrib
napsal(a):
Myslím, že na tohoto přispěvatele nemá cenu reagovat. Už jeho vyjadřování mluví za vše. Přib.
Několik let jsem tu nebyla, tak si teprve dělám obrázek o lidech, Na pana nhgg svůj názor již mám. Otravuje nám tu na fóru život, ale on za to nemůže. Jak už jsem jednou zmínila, můj názor je takový, že je to člověk silně nespokojený se svým životem, neštastný, zklamaný a možná v dětství týraný a šikanovaný, touto dobou již už i pravděpodobně opuštěný. Vlastně můžeme být rádi, že nás tu jenom prudí a že nás rovnou nezabije. Ted sledujte, jak hanebně bude reagovat na můj příspěvek...no a to je přesně ta reakce člověka, o kterém tady píši.Vyznačuje se tím, že si nikdy nepoloží otátku: "co jsem udělal špatně?" Nýbrž hned okamžitě ví, co dělají špatně ti druzí. Měli bychom mu spíše pomoci. Pane nhgg, mohu vám nějak pomoci?
kareta
napsal(a):
BBobino s prominutím musím napsat že jsi P...ča. Protože jsem jsem nikdy tady na netu na žádné diskusy nebyl kromě papoušku. Je vidět jaká jsi falešná prolhaná Kr...va. Ty musíš být pěkná P..ča.
Ale byl, nevím datum, ale vím, co jsem četla, pokusím se to znovu najít, okopírovat a poslat. Byla to diskuse o papouškách nevím už na jakém www. Jinak mi nevadí, že mi nadáváte, já vím, že za to nemůžete vy, ale váš bídný život.
kareta
napsal(a):
tady jsem to okopírovala, první co jsem viděla, rok 2016:
nhgg napsal(a):
Píše že už je pouze ON.Tak samice mu asi zkapala ty TYDÝTE..Nauč se číst.
Netykáme si.
Reagoval jsem na výše uvedený příspěvek, aniž bych přečetl o cvíli pozdější následující text 9.10.22.19 hod. Kdybych ho přečetl, moje reakce by nebyla.
On 9.10.19.24 hod. píše dotaz a 9.10.22.19 po proběhlé diskuzi píše, že před dvěma dny uhynula, zbyl jen on.
Trochu zvláštní sled informací. Nemyslíte Vy kritiku?
12.10.2016 21:33
0 hlasů
Kvalitní příspěvek
Nahlásit Citovat Vložit příspěvek
m.zedlitzer
Autor
XXX.XXX.5.20
nhgg napsal(a):
Píše že už je pouze ON.Tak samice mu asi zkapala ty TYDÝTE..Nauč se číst.
Dobrý den.
Nevím jestli chcete diskutovat a hledat řešení, nebo si tu léčíte nějaký mindrák. Kdy již se naučí lidé k sobě chovat slušně.
13.10.2016 18:48
1 hlas
Kvalitní příspěvek
Nahlásit Citovat Vložit příspěvek
FAUNAOBCHOD.CZ: Kvalitní krmivo pro ptactvo. Vše skladem ».
bbobina
napsal(a):
Ale byl, nevím datum, ale vím, co jsem četla, pokusím se to znovu najít, okopírovat a poslat. Byla to diskuse o papouškách nevím už na jakém www. Jinak mi nevadí, že mi nadáváte, já vím, že za to nemůžete vy, ale váš bídný život.
Ty jsi určitě IQ tykve. Napsal jsem že jsem nebyl nikdy na žádné jiné debatě krom papoušku a ty tu píšeš zase nesmysly. Měla by jsi se dát vyšetřit.
kareta
napsal(a):
Ty jsi určitě IQ tykve. Napsal jsem že jsem nebyl nikdy na žádné jiné debatě krom papoušku a ty tu píšeš zase nesmysly. Měla by jsi se dát vyšetřit.
Psala jsem "v jiné diskusi" (je z roku 2016) nikde jsem nepsala, že to nebylo o papouškách, bylo to samozřejmě o papouškách, ale na jiné téma. Víc Vám už psát nebudu, jen lidi urážíte.To si nikdo dobrovolně líbit nenechá. Nemá ani cenu psát, at se nad sebou zamyslíte, protože to vy nikdy neuděláte. Tady se lidi dělí o své zkušenosti, nebo žádají radu, nic z toho, co děláte vy Tímto s vámi končím a možná díky vám i na tomto fóru, přestante prudit.
kareta
napsal(a):
Trošku ostrá slova! Asi si do huby nejspíš nevidíte...příště, až se k diskuzi přidáte, tak si napočítejte nejdříve min. do deseti než začnete někoho sprostě titulovat.
Nejspíš vás štve, že jsou tady i chovatelé začátečníci, kteří chtějí poradit od zkušenějších a ne jen chovatelé, kteří mají tuto zálibu jako vy už 50let !
bbobina
napsal(a):
Tak to je dobrý...vy hledáte samce a já samičku, snad se nám to podaří. Pošlu vám foto svého Oskárka. Mám ho od 4 měsíců, Laděnka měla přede mnou hodně majitelů a to se na ní bohužel podepsalo.
to je tedy velmi podobný osud. No držím nám pěsti Jinak závidím, že máte Oskárka i venku. Já se snažím Lorinku dávat na dvůr v její kleci na kolečkách, ale stresuje ji t. Poslední dobou je to kapánek lepší, ale hrozně mě mrzí, že jí pobyt venku nemohu dopřávat celé léto, když je venku hezky, přád se bojí, občas se i pozvracela
Poslední dobu je to trošku lepší, ale žádná sláva to není..
Zrovna tady se mnou Lorinka "vaří" a pěkně mi do tho tady krafá A zdravíme Lorika i Oskárka!
PS: Vyprdněte se už na nhgg neb co je to za člověka, co si neumí dát ani přezdívku či jméno...Akorát tu zadělává vlákno nesmyslama.. Všichni víme kromě něho samotného, co si o něm máme myslet, že...
Když jsem ještě neměla voliéru ani Laděnku, dávala jsem Oskárka ven s klecí, jemu se to líbilo a pokřikoval na lidi co šli okolo. Ale stačí abych měnila větvičky v kleci, nebo voliéře a chvíli mu trvá, než se s tou změnou vyrovná. Třeba si postupně také zvykne. Hlavně pozor aby nebyla na sluníčku a pozor na kočky, aby se nesnažily dostat do klece, to by jí určitě strresovalo.Já jsem také voliéru a zazděnou verandu neměla hned, musela jsem nějakou chvíli šetřit, ted jsem spokojená, jak to mám udělané (dokončeno asi před rokem) Dřív jsem měla sice také venkovní voliéru, ale přendavala jsem je na zimu do obýváku do klece. Hezký večer.
To je skvělý, moc jsem na Vás a na Lorika mysela. Jsem šťastná, že to dobře dopadlo. Přeji Vám oběma už jen zdraví a radosti, vytrpěli jste si oba dost, ale zvládli jste to. Lorik sice přišel o nějaký ten prstík, ale má skvělého páníčka, který se snažil pro něj udělat co mohl a neopustil ho. To je nejdůležitejší.
Dobrý den, Lorik je stále v pohodě. Díky Paní doktorce Vaidlové. Je prostě nejlepší. Léky pomáhali jen na bolest (jestli se nepletu tak to byl onsior) ale příčina bolesti se nikdy nenašla. Jediné co mě napadá že jsem v té době zkoušel IQOS a pak to všechno začalo. Nemáte taky IQOS?
Lorikovi se jakoby nohy nemastí. Musíme mu je každý večer máčet ve vodě s dětským olejem. Když je vedro tak i několikrát denně. Ale je uplně v pohodě. Občas si nějakou suchou kůži zatrhne až do krve ale už si nohy nekouše tak jak si nohy kousal dřív (defaktro vůbec) Jen čistí tu suchou kůži. Tak dejte vědět a hodně štěstí
Dobrý deň. Náš Papoušek ma problém tak skoro dva měsíce . Napřed podupoval nožičky nezvyklé, pak začal pokusovat, a pak se vrhnul se na ní, jako smyslů zbavený 😢. (Ale před tím vysvětlím, proč nešli ihneď na veterinu, když začal pokousovat, začala karanténa a my hledali někoho kdo ordenuje. )Papouškovi rok -růžový kakadu,nikdy žádný problém nebyl, Je to pěkný rošťak 😊Byli jsme u doktora, který má spealizace na exotická zvířata. Měli od ni í injekce, mastičky i proti parazitum, na imunitu, antibiotika í na psychiku. Ale včera jsem skusila sundat krumiř a ihneď šel po nohou 😢Bojím se že v tom krumiř zůstane na pořád. Děkuji za jaku kolík radu, jen ne zlu, to mi nepomůže
Moji papoušci si taky okusují občas nožičky,ale tak nějak normálně,nikdy ne tak,aby se zranili. Ten váš si je kouše do krve? Také jsem slyšela,že jsou lepší bidélka z přírodních větví,někteří papoušci že mohou mít z těch koupených hladkých dřevěných bidélek otlaky. Přírodní větev by kousal a zároveň by se i zabavil.Jinak si myslím,že pokud si je nekouše dokrve,tak se nic neděje. Jak snáší krunýř?
On nejenom že kouše do krve,On to trhá s masem,za pár sekund,dokud ho vyndali s klece, bylo vidět šlachy .Máme, jako,dva důvody proč to začal dělat, že lítal po bytě jako blázen a praštil se o jediné okno v baráku bez závěsů, A pak,že škrabali barvu v pokoji, A on je strašně zvědavý, tak pár krát pošlapal po té barvě. To všechno my řekli doktorovi, On řek že i to může být důvodem. Ale co teď s tím, nevíme. Límec snáší dobře, ale není už tak veselý a akční. Občas s námi pokeca, A pro nás je velká radost když řekne už aspoň jedno slovo denně.
Valentko

XXX.XXX.216.179
A sépiovú kosť máte? Alebo kalciový kameň. Aj to je možno príčina že si nemá o čo brúsiť zobák.
Kost a ni kámen nechce, jinak větve má a i bidla. A kolik toho po baráku máme! Garniže(nejvíc mu chutnali, za chvíli mi spadne na hlavu) dřevěné dveře, strom,bedilka na zdí,houpačky na stropě.. . Ale jak jemu se to stálo nic nechce kousat. Už mi teď dělá radost jeho zakeřnost, když vidí že zavřu očí, vzdrimnout, tak ihneď sedne na televizí, A ví že tam nesmí a neuleti, dokud ja ne vstanu. Ale ja vim že ještě ma chuť k životu 🤗
Může to být cokoli, nejlépe poradí doktor, dobře, že jste s ním zašel. Možná že ho to také svědí. Znáte to, když něco svědí, je člověk schopen rozdrápat to do krve no a papoušek to bude kousat. Osobně bych v první řadě vyměnila bidélka. Nevím proč to takhle prodávají. Z těchto vyhlazených bidel mívají otlaky na nožičkách. Pod touto ztvrdlou, otlačenou a odumřelou kůží už se může vytvořit cokoli a špatně to dopadá. Dejte nějakou ovocnou nebo dubovou větev. Různé šířky. Má to několik výhod. Pták se zabaví jejím okusováním, částečně se obrušují drápky (nemusím vůbec zastřihávat a hlavně nezpůsobí otlaky. Nekouřím tam, kde ptáci jsou.Dehet ulpívá na všem a je agresívní. Ptáci jsou na to velmi citlivý. Nepoužívat teflonové nádobí (pták může i uhynout).Jinak nevím co bych vám ještě poradila. Komunikovala bych hlavně s klinikou, tady je čas drahý. Držím pěsti at to dobře dopadne.Neomotávala bych větve ničím umělým, co by papoušek mohl sežrat. Dejte vědět. Míla
Po čase opět zdravím. Jen bych dodal ze je to tři roky co měl náš Lorik problémy a kousal si nihy a prsty. Je stále v pořádku s nadšením do života a bez jakýchkoliv problémů a dělá kraviny viz. foto. Zrušili jsme klec protože tam nikdy nebyl a je stejně nonstop pusteny. Takže zdravíme s Lorikem a stále děkujeme doktorce Vaidlové