Chov - papoušek nádherný

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2018 17:09
Zdenidlo

XXX.XXX.248.193

Dobrý den,
budu si pořizovat papouška nádherného. Mohla bych poprosit o nějaké typy a rady s jeho chovem? smajlík Nechci aby byl u nás neštastný. Už jsem mu pořídila klec, tak snad bude vhodná pro něj. Klec mám na profilu smajlík smajlík
Moc všem děkuji a přeji hezký den smajlík

24.2.2018 17:23
eli22

XXX.XXX.181.33

Zdenidlo napsal(a):
Dobrý den,
budu si pořizovat papouška nádherného. Mohla bych poprosit o nějaké typy a rady s jeho chovem? smajlík Nechci aby byl u nás neštastný. Už jsem mu pořídila klec, tak snad bude vhodná pro něj. Klec mám na profilu smajlík smajlík

Zdravím, pouze ke kleci, ta není vůbec vhodná, a absolutně nevhodná pro nádherného. Ti papoušci patří spíš do voliéry nebo do široké klece, ne do takovéhle tuby.

Neregistrovaný uživatel

24.2.2018 17:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

No a jsme u toho, ze vase neznalost je jaka je se neni cemu divit.kazdy udela chybu.Ja po skusenostech nez neco koupim tak se zajimam tez o vhodne podminky. Jestli budete mit jednoho jako spolecnika budiz, ale chov a odchov tohoto papouska nejlepe prospiva ve voliere, cim vetsi tim lepsi.Typu a rad najdete na internetu spousty ale neni to ono.Je vzdy lepe navstivit chovatele a vse zhlednou na vlastni oci. No a k te kleci se nebudu vyjadrovat, nechci vas sklamat hned v uvodu chovu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.2.2018 17:24

Klec bude vhodná a papoušci nevyžadují nějakou zvláštní péči, jen si ho všímat a mluvit na něj.

Plánujete si ho ochočit? Nádherňáci moc na ochočení totiž nejsou...

24.2.2018 17:25

Aha, tak omlouvám se za tu klec...

24.2.2018 17:27

Musí to být zrovna papoušek nádherný? Já bych si pořídila korelu nebo pyruru. v té kleci se budou mít dobře

24.2.2018 17:28
eli22

XXX.XXX.181.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Klec bude vhodná a papoušci nevyžadují nějakou zvláštní péči, jen si ho všímat a mluvit na něj.

Nezlobte se, ale co to tady radíte? Ta klec je úplně na prlačku a že papoušci nevyžadují nějakou zvláštní péči? Nevím, co si o tom myslet...

24.2.2018 17:29
eli22

XXX.XXX.181.33

Musí to být zrovna papoušek nádherný? Já bych si pořídila korelu nebo pyruru. v té kleci se budou mít dobře

Zase úplně mimo, nedovedu si představit zavřít naše pyrury do téhle klece.

24.2.2018 17:59
barabán

XXX.XXX.144.116

eli22 napsal(a):
Zase úplně mimo, nedovedu si představit zavřít naše pyrury do téhle klece.

Naprosto s vámi souhlasí do klece o rozměru š 47 cm x h 36 cm x v 98 cm jakou má zadavatelka, bych nedal ani chůvičky.

24.2.2018 18:40
kubanec

XXX.XXX.103.251

Zdravim naprosto nevhodna klec nevhodny druh papouška klec je dobra tak pro jednu andulku a nebo dvě zebřičky

24.2.2018 18:50
were

XXX.XXX.48.33

Dobrý den, radim Vám ještě než si papouška pořídíte řádně si o něm něco nastudovat. Pak zjistíte, že tento druh žije v polootevřené terénu a za potravou urazí hodně kilometrů. To znamená, že je předurčen k pohybu a letu. Pokud bude jen sedět tak ztuční a přijdou zdravotní problémy. Také tento papoušek se moc nehodí na ochočení. a na mluvení už vůbec ne. Bohužel ta vaše klec je naprosto nevyhovující pro jakéhokoliv ptaka. Nevím, kdo tyto klece navrhuje, ale o chovu ptáků asi nic neví. a lidé, kteří si nic nenastuduji ji kupují. Pták není vrtulník aby lítal z bidla kolmo vzhůru. Proto se mají dělat klece delší než vyšší. Literatura uvádí pro tento druh papouška prolet dlouhý 3 - 5 metrů. Já sám je mám v 4 m voliéře a mohla by být pro ně i delší. Tak zasednete k internetu a čtěte a hledejte i další druhy. Jak radí výše. Přeji dobrou volbu a ať se vám pak s papouškem daří.

24.2.2018 18:54
Froli-1

XXX.XXX.59.222

Musím se přidat k diskuzi, klec je opravdu nevhodná pro tento druh papouška! pokud nechcete, aby byl papoušek nešťastný jak píšete- pořiďte buď větší klec nebo si pořiďte jiný malý druh papouška...

24.2.2018 23:01
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Zdenidlo napsal(a):
Dobrý den,

Tak jsem si přečetl reakce.
1. Prvně, jakého chci papouška a pak klec.
2. Australští papoušci jsou většinou letci a proto ty rady o nevhodnosti klece.
3. Ta klec bude vyhovovat p.senegalskému, ale ten bude třikrát dražší než nádherný.
4. Klidně by tam mohl být krotký žako nebo amazoňan, amazonek i další pralesní "lezci" než letci, pokud by mohlli každý den vylétnout ven.
i v kobce lze chovat kde co. Vězňové na Špilberku žili i v krutých podmínkách dost dlouho.
Ale papoušci snad nejsou naši vězňové.

25.2.2018 08:44
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Tu první větu, bych nechal vytesat do kamene.
To snad opravdu nikdo nemůže myslet vážně.
Nechal bych Vás žít ve skříni.

25.2.2018 09:33

Zdenidlo napsal(a):
Dobrý den,

Abych to nemusel psát znova tak tady zkopírují můj příspěvek z jiné diskuse...Na tomto příkladu je jasné vidět jak pořád dokola dělají začínající chovatele stejnou chybu... koupím si klec koupím si ptáka navesim mu do klece různé plastové nesmysly od řetízku přes zrcátka po zvonečky ale ó tom co pták vlastně potřebuje nemám ani páru no a až se teprve něco pokazí začnu hledat informace a příčiny místo abych to udělal naopak! Tj. nejdříve sháním informace zajímám se ó problémy které by mě v chovu mohly potkat zjistím si čím se pták živí jak mu můžu podávanou stravu zpestřit jaké doplňky ke stravě mu sehnat atd. klec a ptáka kupuju až jako poslední věc ne naopak

25.2.2018 10:50
saola

XXX.XXX.28.251

Takové klece, jakou se pyšní zadavatelka, mi vždy připomenou wc ve většině paneláků - malá místnůstka, vždy vyšší než delší a širší, když roztáhnete ruce, odřete si už lokty o zeď a pohyb je možný pouze ve svislé ose. a teď si představte, že v tom strávíte třeba 16,20 let, do zad vám cvrnkají plastové nesmysly, které vám tam majitel v dobré víře zavěsí, abyste se nenudili, a když budete mít štěstí, na hodinu denně můžete ven.
Peklo.

25.2.2018 11:44
york

XXX.XXX.89.198

Je dobře že zadavatelka zatím koupila jen klec a ne papouška. Pokud si nastuduje a dobře si to promyslí, tak od nádherného upustí a pokud je začátečník a nechce tu klec dát do bazaru, tak si pořídí mladou andulku a zkusí to nejprve s ní. Té by to snad mohlo stačit za předpokladu že až bude ochočená, bude moci dostat vycházku po bytě. Pokud chce zadavatelka většího papouška, musí pořídit podstatně větší klec a nebo si pokud má místo nechat udělat voliérku v bytě. Viděl jsem jich několik a krásně sladěných s interiérem. Jsou mnohem vhodnější druhy na ochočení a je na výběr co do velikosti tak co do ceny. Jinak rady že nějaký druh je nanáročný nemám rád, takových rad se nedržte. Držím pěsti ať vám to nadšení vydrží i když jsem příznivcem chovu ve voliérách, nakonec i já začínal s jedním ochočeným mníškem v kleci.

25.2.2018 13:03
misimisi

XXX.XXX.243.14

Dobrý den, koukla jsem, že nádherňák by neměl být destruktivní, tak se třeba múžete domluvit s výrobcem bednových klecí na velkém rozměru, nebo koukněte na bazarovou voliérku. Ty ceny nových jsou celkem vysoké a nejsou tak hezké, jako ta vaše, ale bude třeba větší. Já mám pro papouška klec jen 62.62.86, ale bude mít 80m2 na prolet mimo klec. Budu mít ale jiného papouška než Vy, pro toho vašeho by to bylo také úzké. Jestli bude moci bývat puštěný, tak koukejte zhruba po 1 metr a více široké. Přeji hodně štěstí a třeba ta vaše klec pújde ještě vrátit nebo vyměnit. m.

25.2.2018 13:06
lorina1

XXX.XXX.198.13

Dobry den, vzhledem k tomu ze jste zabrousila na chovatelské stránky ne na mazlickarske trochu jste to schytala za tu opravdu nešťastnou klec. Nicméně pokud bude mit papousek hodně prostoru se proletět po pokoji mohlo by mu to stačit aspon ze zacatku nez mu pořídíte vhodnější. Dekuju v dnešní době za každého kdo ma trochu blízko k ptakum a vubec k prirode. Co se tyče volby papouška nádherného myslim ze to nemusí byt spatne jsou to urcite letci což mu urcite umoznete pobytem venku z klece. Nebude to zavislak kterého můžete pozdeji zařadit do chovu pokud se mu jednou rozhodnete pořídit partnera. Kdysi mi padla samice papouška kouřoveho (což jsou povahové stejní ptáci) a musel jsem mláďata dokrmit mel jsem je potom rok ve voliere a byli stale kontaktní absolutně nestipali a pri vstupu do voliery hned vyhledáváli kontakt. Veškeré informace ohledně chovu najdete na internetu popr. Přímo tady pokud v sekci články zadáte papousek nádherný, kouřovy, nebo alexandrin... preji at Vám papousek dela radost a nadšeni pro tyto krasavce Vas neopouští.

25.2.2018 15:53
Zdenidlo

XXX.XXX.248.193

Dobrý den, tak já Vám všem děkuji za pěkné i nepěkné reakce. Za prvé, nejsem úplně nezkušená s chováním papoušků. Od mala jsem měla andulky a papouška zpěvavého. Ted jsem měla delší pauzu bez papouška, ale chci se k němu zase vratit. Klec jsem koupila to ano, ale jen na zimní období. Nebudu ho nechávat v -10 venku. Samozřejmě, že mu budu dělat voliéru na léto a na jaro. Chtěla jsem jen trochu pomoci s radou, jak na něj. a místo toho jsem schytala palbu urážek. Já miluji zvířata a nikdy bych nedopustila, aby někdo nebo já mým zvířatům ubližoval nebo je nějak trápil. To je tak asi všechno. Děkuji těm málo lidem, co mi tu pomohly a vy ostatní si běžte urážet jinam.
Hezký densmajlík

25.2.2018 15:57
Zdenidlo

XXX.XXX.248.193

saola napsal(a):
Takové klece, jakou se pyšní zadavatelka, mi vždy připomenou wc ve většině paneláků - malá místnůstka, vždy vyšší než delší a širší, když roztáhnete ruce, odřete si už lokty o zeď a pohyb je možný pouze ve svislé ose. a teď si představte, že v tom strávíte třeba 16,20 let, do zad vám cvrnkají plastové nesmysly, které vám tam majitel v dobré víře zavěsí, abyste se nenudili, a když budete mít štěstí, na hodinu denně můžete ven.
Peklo.

Děláte ze mě zbytečně nějakou tyranku.! Já myslela, že od toho ty fóra jsou, aby se lidem pomohlo a ne se uráželo!

25.2.2018 16:00
Zdenidlo

XXX.XXX.248.193

lorina1 napsal(a):
Dobry den, vzhledem k tomu ze jste zabrousila na chovatelské stránky ne na mazlickarske trochu jste to schytala za tu opravdu nešťastnou klec. Nicméně pokud bude mit papousek hodně prostoru se proletět po pokoji mohlo by mu to stačit aspon ze zacatku nez mu pořídíte vhodnější. Dekuju v dnešní době za každého kdo ma trochu blízko k ptakum a vubec k prirode. Co se tyče volby papouška nádherného myslim ze to nemusí byt spatne jsou to urcite letci což mu urcite umoznete pobytem venku z klece. Nebude to zavislak kterého můžete pozdeji zařadit do chovu pokud se mu jednou rozhodnete pořídit partnera. Kdysi mi padla samice papouška kouřoveho (což jsou povahové stejní ptáci) a musel jsem mláďata dokrmit mel jsem je potom rok ve voliere a byli stale kontaktní absolutně nestipali a pri vstupu do voliery hned vyhledáváli kontakt. Veškeré informace ohledně chovu najdete na internetu popr. Přímo tady pokud v sekci články zadáte papousek nádherný, kouřovy, nebo alexandrin... preji at Vám papousek dela radost a nadšeni pro tyto krasavce Vas neopouští.

Dobrý den, aspon nějaký rozumný člověk. co mi neháže máslo na hlavu. Moc děkuji. Mám velký dům, takže prostoru na let bude mít spoustu. Jen jsem chtěla poradit s jeho chovem. To je všechno. Zvířata miluji a neublížila bych ani mouše.

25.2.2018 16:19

Zdenidlo napsal(a):
Dobrý den, tak já Vám všem děkuji za pěkné i nepěkné reakce. Za prvé, nejsem úplně nezkušená s chováním papoušků. Od mala jsem měla andulky a papouška zpěvavého. Ted jsem měla delší pauzu bez papouška, ale chci se k němu zase vratit. Klec jsem koupila to ano, ale jen na zimní období. Nebudu ho nechávat v -10 venku. Samozřejmě, že mu budu dělat voliéru na léto a na jaro. Chtěla jsem jen trochu pomoci s radou, jak na něj. a místo toho jsem schytala palbu urážek. Já miluji zvířata a nikdy bych nedopustila, aby někdo nebo já mým zvířatům ubližoval nebo je nějak trápil. To je tak asi všechno. Děkuji těm málo lidem, co mi tu pomohly a vy ostatní si běžte urážet jinam.
Hezký densmajlík

Mila pani(slecno) ale tyhle dodatecne informace ste mela uvest hned na zacatku a ne az tet...jinac si nemyslim ze by vas kdokoli urazel vsicni vam vesmes napsali nazor na vasi klec ktera je proste pro dany druh(i vice druhu) spatna natom se nic nezmeni.vzdy je lepsi koupit klec sirsi nez vyzsi.

25.2.2018 16:27
Zdenidlo

XXX.XXX.248.193

Mila pani(slecno) ale tyhle dodatecne informace ste mela uvest hned na zacatku a ne az tet...jinac si nemyslim ze by vas kdokoli urazel vsicni vam vesmes napsali nazor na vasi klec ktera je proste pro dany druh(i vice druhu) spatna natom se nic nezmeni.vzdy je lepsi koupit klec sirsi nez vyzsi.

Milý pane, tak se podívejte na odpovědi uvedené výše. Něco v tom smyslu, že jsem tyranka opravdu nebudu brát jako hezkou odpověd. a Vám děkuji za odpověd k mému dotazu a zapracuji na lepší kleci smajlík

25.2.2018 20:16
saola

XXX.XXX.28.251

Zdenidlo napsal(a):
Děláte ze mě zbytečně nějakou tyranku.! Já myslela, že od toho ty fóra jsou, aby se lidem pomohlo a ne se uráželo!

Neberte si to osobně, příspěvek nebyl míněn přímo proti vám, ale spíš takový povzdech, proč se takové klece vůbec dělají. Jakžtakž mohou vyhovovat šplhajícím papouškům, ale to vámi zamýšlený papoušek nádherný není. Kdybyste trochu googlila, již první odkaz vám zodpoví otázku, zda je klec pro něj vhodná či nikoliv. Překvapivě opravdu vhodná není.
http://www.ararauna.cz/atlas/papousek-nadherny-polytelis-swainsonii/

Jak psal někdo nade mnou: tato klec je vhodná pro kolmo startující vrtulník.

25.2.2018 20:27
eli22

XXX.XXX.181.33

Ještě bych zmínila jednu věc. Tyhle čínské šmejdy mohou být i zdravotně závadné svoji povrchovou úpravou.

25.2.2018 22:40
Zdenidlo

XXX.XXX.248.193

saola napsal(a):
Neberte si to osobně, příspěvek nebyl míněn přímo proti vám, ale spíš takový povzdech, proč se takové klece vůbec dělají. Jakžtakž mohou vyhovovat šplhajícím papouškům, ale to vámi zamýšlený papoušek nádherný není. Kdybyste trochu googlila, již první odkaz vám zodpoví otázku, zda je klec pro něj vhodná či nikoliv. Překvapivě opravdu vhodná není.
http://www.ararauna.cz/atlas/papousek-nadherny-polytelis-swainsonii/

Jak psal někdo nade mnou: tato klec je vhodná pro kolmo startující vrtulník.

Dobrý den,
a mohla bych se zeptat Vás, jak velkou klec do bytu tedy musím mít? Děkuji smajlík

25.2.2018 23:03
saola

XXX.XXX.28.251

Rozhodně by výška klece měla být menší než její délka, tedy klec by měla být spíš nižší a delší, zároveň dostatečně široká, aby měl papoušek s roztaženými křídly dostatečnou volnost pohybu. Neznám váš byt, ale návrhy tu padly. Nevím, zda uvažujete o stavbě pokojové voliéry (pokud uvažujete o chovu, tak je spíše na místě než klec) nebo chcete zakoupit hotovou klec. Ukázku pokojové voliéry, umožňující alespoň krátký prolet, mám ve svém profilu, ale jistě na netu najdete mnoho dalších inspirací, které vám budou vyhovovat.
V článcích zde na ifauně najdete informace od chovatelů těchto papoušků:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/6701/papousek-nadherny/.

26.2.2018 07:37
were

XXX.XXX.220.250

Zdenidlo napsal(a):
Hezký densmajlík

Dobrý den, když budete dělat voliéru venku, tak k ní udělejte zálet a můžete mít papouška celoročně venku. Já když jsem začínal s chovem, měl jsem kakariky doma. Nešlo to. Tak jsem navštívil několik chovatelů po okolí okouknul jsem jejich chovatelská zařízení. Pak jsem si svépomocí a z inspirací udělal tak aby to vyhovovalo papouškům a mě. z boku kůlny, kde bylo dříví a uhlí jsem udělal zálety s tím, že je tam krmná chodba a vnitřní voliéry 2m dlouhé a 0,9 m široké. Výletová okna do venkovních voliér. Co šlo jsem zateplil a z jedné strany kvůli světlu je makrolon. Vnitřní noční osvětlení a světlo na svícení když je venku brzy tma. a papoušci jsou tam spokojený. Teď ráno jsem tam byl a venku -15 st c a vevnitř -3 st c. Mám tam nádherný, mnohobarvý, kakariky a andulky. a pak mám voliéru takovou jako chcete mít vy venku. Mám v ní rozely slámožluté. Jsou tam od března do začátku prosince a mají udělaný zálet jen ze tří stran a z části poslední čtvrté strany. Ten je zastřešen. a na zimu je dám do nevytápěné místnosti kde mám pro ně jen takovou menší voliérku 2x1x2 m dxšxv. Nevím jestli by to vadilo, ale myslím si, že pokud papoušek bude od jara do zimy venku a pak ho přenesete do vytápěné místnosti, jestli mu to spíš neublíží. To by měl zde kdo s tím má zkušenosti napsat. Tak a%t se daří.

26.2.2018 12:30
eli22

XXX.XXX.181.79

were napsal(a):
Dobrý den, když budete dělat voliéru venku, tak k ní udělejte zálet a můžete mít papouška celoročně venku. Já když jsem začínal s chovem, měl jsem kakariky doma. Nešlo to. Tak jsem navštívil několik chovatelů po okolí okouknul jsem jejich chovatelská zařízení. Pak jsem si svépomocí a z inspirací udělal tak aby to vyhovovalo papouškům a mě. z boku kůlny, kde bylo dříví a uhlí jsem udělal zálety s tím, že je tam krmná chodba a vnitřní voliéry 2m dlouhé a 0,9 m široké. Výletová okna do venkovních voliér. Co šlo jsem zateplil a z jedné strany kvůli světlu je makrolon. Vnitřní noční osvětlení a světlo na svícení když je venku brzy tma. a papoušci jsou tam spokojený. Teď ráno jsem tam byl a venku -15 st c a vevnitř -3 st c. Mám tam nádherný, mnohobarvý, kakariky a andulky. a pak mám voliéru takovou jako chcete mít vy venku. Mám v ní rozely slámožluté. Jsou tam od března do začátku prosince a mají udělaný zálet jen ze tří stran a z části poslední čtvrté strany. Ten je zastřešen. a na zimu je dám do nevytápěné místnosti kde mám pro ně jen takovou menší voliérku 2x1x2 m dxšxv. Nevím jestli by to vadilo, ale myslím si, že pokud papoušek bude od jara do zimy venku a pak ho přenesete do vytápěné místnosti, jestli mu to spíš neublíží. To by měl zde kdo s tím má zkušenosti napsat. Tak a%t se daří.

Zdravím a využívám tohoto vlákna a posledních vět were. Během pár dní budu prodávat papouška z venkovní voliéry a kupující ho bude dávat do bytové klece, tudíž z nějakých - 15 v noci do + 20 doma. Myslíte si, že to nebude mít nějaké zdravotní následky? Díky.

26.2.2018 13:59

eli22 napsal(a):
Zdravím a využívám tohoto vlákna a posledních vět were. Během pár dní budu prodávat papouška z venkovní voliéry a kupující ho bude dávat do bytové klece, tudíž z nějakých - 15 v noci do + 20 doma. Myslíte si, že to nebude mít nějaké zdravotní následky? Díky.

No každopádně utrpí tzv.teplotni šok což může zapříčinit rýmu nebo jiné respirační onemocnění případně rychlý a náhlý úhyn.pokud tomu budete chtít předejít už by jste měla začít ptáka aklimatizovat na plusové teploty, nejlépe ptáka odchytit přes den kdy je teplota nejvyšší a dát do místnosti kde je teplota aspoň 0 a nanejvýš +5 ale aby v noci neklesla níž než na 0.

26.2.2018 14:11
eli22

XXX.XXX.181.79

No každopádně utrpí tzv.teplotni šok což může zapříčinit rýmu nebo jiné respirační onemocnění případně rychlý a náhlý úhyn.pokud tomu budete chtít předejít už by jste měla začít ptáka aklimatizovat na plusové teploty, nejlépe ptáka odchytit přes den kdy je teplota nejvyšší a dát do místnosti kde je teplota aspoň 0 a nanejvýš +5 ale aby v noci neklesla níž než na 0.

Díky za odpověď, já si to myslela.

26.2.2018 15:28
forpus

XXX.XXX.89.198

Zdenidlo napsal(a):
Dobrý den,

Papoušek nádherný je jako mazlíček absolutně nevhodný. Pták otevřené krajiny a skvělý letec potřebuje do voliéry. a nic na to nemění, že je dokrmený a ochočený.

Přidejte reakci

Přidat smajlík