Rozela nádherná - kvalitní exemplář

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2018 11:00
chovatelaustralie

XXX.XXX.90.158

Chtěl bych se zeptat, jaký je zde mezi chovateli názor, na takzvané kvalitní exempláře rozel nádherných. Má být robustnější postavy a zvláště samec má být na první pohled robustnější než samička. Samozřejmé prý je, aby tato rozela byla v oblasti zad co nejžlutější s drobnými spíše čárkovitými černými znaky. Na prsou podle některých chovatelů má být ostře ohraničené zbarvení mezi červenou a zlatožlutou barvou. Zajímavé je, že majitelé některých takzvaných rozmazaných barevných přechodů na prsou ptáka upozorňují na to, že i v přírodě nejsou tito ptáci nijak přesně barevně ohraničení, což je skutečně podle fotek pravda. Jsou tam v přírodě ovšem i jiné barevné variabylity které lze ale ovšem přikládat tomu, že se některé formy rozel stýkají a kříží. Když jsem nakupoval své ptáky (zatím mám 1 mladý pár) chovatelé s rozmazanými barvami, zlehčovali tuto skutečnost ale naopak chovatelé s ostrým ohraničením zase tuto vlastnost zdůrazňovali a vyzvedali. Ze své zkušenosti ale vyplývá, že chovatelé nehledí příliš na cenu ptáků pokud odchov od takových barevně ostře ohraničených a krásně zlatožlutých ptáků je nabízen. Já myslím, že o tom v podstatě naše chovatelství je, že se snažíme o kvalitní zbarvení a velikost svých chovných ptáků. Možná někdo podotkne, že jemu o to nejde, protože v přírodě je to zase trochu jinak. Jaký je váš názor? Dávám ilustrační foto.

23.3.2018 11:34
jardda

XXX.XXX.228.210

Dobrý den
Celkem zajímavý dotaz ohledně rozel. Ideální je samozřejmě přesně zařezaný jedinec s minimálním podílem černé barvy na zádech. Toho lze docílit selektivním chovem, je to cesta dlouhá a kdo takové ptáky má ví jaká je jejich cena. Na fotce je pták za 200€ je od kolegy z Francie. Jinak u nás je taky spousta pěkných rozel chce to pouze vybírat na jaře z mladých odchovů a po kvalitních ptácích, po přepeření vypadají ptáci úplně jinak, tak to chce vydržet, no jako všechno to má i malý háček... nikdo nezaručí že po vynikajících rodičích bude luxusní jedinec, ale naopak to neplatí nikdy (po obyčejných pěkný pták). JP.

23.3.2018 12:03
J.G.

XXX.XXX.21.170

Zajímavé téma, kde lze předpokládat názorové spory ohledně vzhledu a zbarvení těchto rosel a to z důvodu, který už tady zazněl. Jedná skupina, (pokud pominu velikost) bude stát za tím že čím víc sytě žluté barvy, tím lepší a kvalitnější gold, ta druhá bude apelovat na zbarvení přírodních ptáků. Druhá stránka věci je samozřejmě velikost. Prostě i sebevíc žlutý jedinec velikosti rosely pestré, je také problém, který většina chovatelů opomíjí. Já osobně je chci letos zařadit do chovu, již loni jsem si zjišťoval chovatele a můžu říct, že kvalitní ptáky pod 2000 prostě nekoupíte. Tady platí dvojnásob, že za kvalitu se platí, jak již napsal Jardda.

23.3.2018 12:10
petr111

XXX.XXX.94.77

Mohu jen potvrdit, ze cesta neni moc jednoducha a i debat jsem zazil spoustu.

23.3.2018 13:14
Loro20

XXX.XXX.90.158

Tak chovatelé kteří se odvolávají na přírodu, že v přírodě jsou i s rozmazanou kresbou nebo že jsou tam i kříženci, mají pravdu ale... Jsme chovatelé a to zájmového chovu. To znamená i šlechtitelé. Kdo chce chovat ptáky s rozmazanou kresbou nebo kříženec ať je chová. Myslím si, že ale se ten člověk rychle přesvědčí o co mají druzí chovatelé zájem a co i mnohdy dobře zaplatí a tím ocení i práci chovatele.

25.3.2018 00:07
miki1954

XXX.XXX.146.70

Podle mne černé vlnky na zádech z části musí být a samozřejmě rozmazaná kresba snižuje hodnotu papouška at má krásnou postavu nebo nemá.

25.3.2018 12:18
atobajus

XXX.XXX.195.189

Vždycky budou zhruba tři skupiny, ti co mají rádi přírodně zbarvené rozely, pak ti co se zajímají o šlechtění a vystavování a na konec ti, kterým je to jedno a hlavně že to vezme výkup.

Nicméně, pokud chcete chovat dle standardu tak musíte hlídat nejen ohraničenou kresbu na hrudi, tzv. zařezanou, ale i symetrickou kresbu na zádech, musí tam být černé středy se žlutým lemováním.
Ta černá kresba na zádech a na křídlech se bohužel přešlechtěním vytrácí, navíc bych řekl, že zároveň s tím slábne i intenzita modrofialové barvy v křídle.
Zajímavé, že tyhle nekvalitně zbarvené kusy jsou pak nabízeny s vyšší cenou, jakože jsou to ty kvalitnější. Prostě čím víc žluté a méně černé tím víc goldmantel.

Ale myslím, že kdo chce rozelu pestrou bez černé kresby, tak si může pořídit mutaci gold.

25.3.2018 13:13
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

chovatelaustralie napsal(a):
Chtěl bych se zeptat, jaký je zde mezi chovateli názor, na takzvané kvalitní exempláře rozel nádherných. Má být robustnější postavy a zvláště samec má být na první pohled robustnější než samička. Samozřejmé prý je, aby tato rozela byla v oblasti zad co nejžlutější s drobnými spíše čárkovitými černými znaky. Na prsou podle některých chovatelů má být ostře ohraničené zbarvení mezi červenou a zlatožlutou barvou. Zajímavé je, že majitelé některých takzvaných rozmazaných barevných přechodů na prsou ptáka upozorňují na to, že i v přírodě nejsou tito ptáci nijak přesně barevně ohraničení, což je skutečně podle fotek pravda. Jsou tam v přírodě ovšem i jiné barevné variabylity které lze ale ovšem přikládat tomu, že se některé formy rozel stýkají a kříží. Když jsem nakupoval své ptáky (zatím mám 1 mladý pár) chovatelé s rozmazanými barvami, zlehčovali tuto skutečnost ale naopak chovatelé s ostrým ohraničením zase tuto vlastnost zdůrazňovali a vyzvedali. Ze své zkušenosti ale vyplývá, že chovatelé nehledí příliš na cenu ptáků pokud odchov od takových barevně ostře ohraničených a krásně zlatožlutých ptáků je nabízen. Já myslím, že o tom v podstatě naše chovatelství je, že se snažíme o kvalitní zbarvení a velikost svých chovných ptáků. Možná někdo podotkne, že jemu o to nejde, protože v přírodě je to zase trochu jinak. Jaký je váš názor? Dávám ilustrační foto.

Prohlédl jsem si fotky od reagujících. Tam jsou rozely "každý pes jiná ves".
Je rozdíl mezi rozelou podle standardu a původními přírodními typy, tj. pestrá, tasmánská, nádherná.
Docela pěkný snímek je v Atlasu cizokrajných ptáků od Vegera z r.1971. Domnívám se, že to je typ původní rozely pestré, jak vypadala před 50 ti lety. Dnešní moderní "gold" se skoro žlutými zády je od přírodní už dost vzdálen. A to nehovořím o příměsi mutací do přírodních pestrých. Takže si myslím, že i sebetypičtejší njedinec nedá záruku stejného odchovu, pokud se tomu někdo dlouhodobě nevěnuje.

25.3.2018 16:57
Loro20

XXX.XXX.90.158

Moudivláček napsal(a):
Prohlédl jsem si fotky od reagujících. Tam jsou rozely "každý pes jiná ves".
Je rozdíl mezi rozelou podle standardu a původními přírodními typy, tj. pestrá, tasmánská, nádherná.
Docela pěkný snímek je v Atlasu cizokrajných ptáků od Vegera z r.1971. Domnívám se, že to je typ původní rozely pestré, jak vypadala před 50 ti lety. Dnešní moderní "gold" se skoro žlutými zády je od přírodní už dost vzdálen. A to nehovořím o příměsi mutací do přírodních pestrých. Takže si myslím, že i sebetypičtejší njedinec nedá záruku stejného odchovu, pokud se tomu někdo dlouhodobě nevěnuje.

Vážený příteli. Zadávaný příspěvek hovoří o rozele nádherné, gold mathel. A k tomu ještě podotýkám rozele nádherné šlechtěné. Jak je uvedeno výše, kdo má touhu chovat jen přírodní variace ať je chová. Jak se ale zde také poznamenává v přírodě najdeme i neskutečnou směs různých forem rozel. V místech dotyku těchto forem existuje i jisté množství kříženců. Máte pravdu, že se u nás těžko hledá nějaká čistá forma neboť hodně ptáků nese v genech často už nějakou mutaci. Hovoříme zde ale o rozele nádherné a o selektivním chovu ve kterém se chovatelé snaží o zvětšení žluté plochy zad a usilují o čisté rovné zaříznutí barev na prsou. Souhlasím s Vámi, že v přírodě tak přesné zaříznutí už není běžné a také žluté zbarvení zad bývá slabší. V chovech už je to ale o hravosti chovatelů a o šlechťění. A vo tom to je, ne?

25.3.2018 18:08
moravák

XXX.XXX.234.166

Můj odchov rosel pestrých - nádherných rok 2016.

25.3.2018 18:23
petr111

XXX.XXX.248.240

Puvodni GM ve volne prirode ma cervenou ve tvaru "V" pres cela prsa, bohuze v chovech se vyzaduje ciste neroztrepene zakrojeni.90% chovatelu v cechach ani nevi co GM je.

31.3.2018 11:25
Lukas885

XXX.XXX.178.205

Dobry den, prosim poradte mam par kr.2015 loni samica snesla 13 vajec aż potom zasedla vse oplozene odchov 1, letos uz ma 5 a zase ne sedi. Delam neco spatne? Poradte prosim. Omlouvam ze za pismo jsem z polska dekuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2018 15:56

chovatelaustralie napsal(a):

Dovoluji si ragovat na váš dotaz.
Chovem rozel česky nádhernýc, hněmecky: Goldenen mantel, anglicky: Golden mantle latinsky Platycercus eximius elecica, se věnuji již několik let. Podobné dotazy jsem měl když jsem s nimi začínal. Velikost pohlaví jak v přírodě, tak v chovu je většinou patrné (samec má mohutnější a delší postavu, zobák a hranatou hlavu), ale není to pravidlem. Zrovna tak jako u lidí může být i samice stejně veliká, ba i větší než samec.
Rozela nádherná je zvláštní svou kresbou kde žlutá lipochromová část pera je větší než část černého melaninu. V řízeném chovu se snaží většina chovatelů o odchov nejžlutějších ptáků. Důvod je jednoznačný. Nádherná barva těchto jedinců. Z tohoto důvodu vznikla i tzv. mutace zlato-zlatá (golden-gold) u které je úplně vytlačena černá kresba ze zádové části. Nejedná se o úplné genetické odstranění černého melaninu, jelikož mají ptáci černé nohy, oči i jiné části per. Jedná se o recesivní mutaci. Její hodnota se pohybuje kolem 200€.
Co se týče krásně zakrojené červené části na prsou je to asi takto: V přírodě se vyskytují různě rozpité červené náprsenky a není to žádná vada. Kdo ovšem chová doma ptáky pro okrasu a potěšení snaží se docílit vizuálního standardu což znamená luxusní ostré zakrojení červené náprsenky. Jsou mezi námi i chovatelé, kteří při pořizování chovného materiálu hledí spíše na cenu než na to, jak pták vypadá. Samozřejmostí je potom horší prodejnost takového mláděte. Pozníte to jak na ceně, tak na odpovědi chovatele "Však v přírodě nejsou ptáci taky krásně zakrojeni." Jde o to co chce mít člověk doma ve svém chovu a co se mu líbí. Nejde o busines. Jde jen o jakousi návratnost investice. Pokud chovatel jede do zahraničí pro pěkný chovný materiál, tak ho ta cesta něco stojí a jistě je nebude prodávat za pár korun, jako ten který koupí něco někde v přenosce na burze a pak se zhrozí po přepeření co se kde objeví. Bohužel u nás stále ještě jsou chovatelé, kteří před cestou na burzu vytrhnou nežádoucí pera, aby získali prodejem o nějakou tu stovku víc. Vždy doporučuji navštívit chovatele doma. Uvidíte nejen rodiče, ale i v jakých podmínkách ptáky má. Výše uvedený text berte s rezervou, je to pouze moje praxe nikoliv odborné vyjádření.

Preclík https://rozela-nadherna.webnode.cz/.

2.4.2018 18:24
J.G.

XXX.XXX.21.170

Úplný souhlas Adame.

2.4.2018 22:52
Loro20

XXX.XXX.90.158

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chovem rozel česky nádhernýc, hněmecky: Goldenen mantel, anglicky: Golden mantle latinsky Platycercus eximius elecica, se věnuji již několik let. Podobné dotazy jsem měl když jsem s nimi začínal. Velikost pohlaví jak v přírodě, tak v chovu je většinou patrné (samec má mohutnější a delší postavu, zobák a hranatou hlavu), ale není to pravidlem. Zrovna tak jako u lidí může být i samice stejně veliká, ba i větší než samec.
Rozela nádherná je zvláštní svou kresbou kde žlutá lipochromová část pera je větší než část černého melaninu. V řízeném chovu se snaží většina chovatelů o odchov nejžlutějších ptáků. Důvod je jednoznačný. Nádherná barva těchto jedinců. Z tohoto důvodu vznikla i tzv. mutace zlato-zlatá (golden-gold) u které je úplně vytlačena černá kresba ze zádové části. Nejedná se o úplné genetické odstranění černého melaninu, jelikož mají ptáci černé nohy, oči i jiné části per. Jedná se o recesivní mutaci. Její hodnota se pohybuje kolem 200€.
Co se týče krásně zakrojené červené části na prsou je to asi takto: V přírodě se vyskytují různě rozpité červené náprsenky a není to žádná vada. Kdo ovšem chová doma ptáky pro okrasu a potěšení snaží se docílit vizuálního standardu což znamená luxusní ostré zakrojení červené náprsenky. Jsou mezi námi i chovatelé, kteří při pořizování chovného materiálu hledí spíše na cenu než na to, jak pták vypadá. Samozřejmostí je potom horší prodejnost takového mláděte. Pozníte to jak na ceně, tak na odpovědi chovatele "Však v přírodě nejsou ptáci taky krásně zakrojeni." Jde o to co chce mít člověk doma ve svém chovu a co se mu líbí. Nejde o busines. Jde jen o jakousi návratnost investice. Pokud chovatel jede do zahraničí pro pěkný chovný materiál, tak ho ta cesta něco stojí a jistě je nebude prodávat za pár korun, jako ten který koupí něco někde v přenosce na burze a pak se zhrozí po přepeření co se kde objeví. Bohužel u nás stále ještě jsou chovatelé, kteří před cestou na burzu vytrhnou nežádoucí pera, aby získali prodejem o nějakou tu stovku víc. Vždy doporučuji navštívit chovatele doma. Uvidíte nejen rodiče, ale i v jakých podmínkách ptáky má. Výše uvedený text berte s rezervou, je to pouze moje praxe nikoliv odborné vyjádření.

Golden-Gold 200 Euro? Kde se dají koupit?

3.4.2018 06:56

Loro20 napsal(a):
Golden-Gold 200 Euro? Kde se dají koupit?

Omlouvám se za překlep...cena golden-gold je 800€ / ks.

3.4.2018 06:58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Omlouvám se za překlep...cena golden-gold je 800 € (20.000, -Kč).

18.7.2018 23:12
bourek007

XXX.XXX.187.118

Dobrý den, v inzerci jsou takovéto rozely za 3000 Kč /pár. Jsou to jiné rozely, než ty o kterých se zde bavíte?

18.7.2018 23:17
J.G.

XXX.XXX.157.220

Pokud jde goldmantel, tak ta cena za kus 1500-2000 tady v ČR odpovídá. Samozřejmě je koupíte i za víc, ale jen málokdo má čistou formu.

18.7.2018 23:53
bourek007

XXX.XXX.187.118

Jsem tam dal fotky lutin, měly tam být tyto.

19.7.2018 07:00

bourek007 napsal(a):
Jsem tam dal fotky lutin, měly tam být tyto.

Více informací naleznete zde https://rozela-nadherna.webnode.cz/.

19.7.2018 07:01

Více informací naleznete zde https://rozela-nadherna.webnode.cz/.

19.7.2018 07:44
bourek007

XXX.XXX.187.118

Děkuji, máte moc hezký chov i stránky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík