Dobry den, chci se zeptat kdy se podívat do budky u pyrury, Sedí už týden, sameček bývá venku, ale hlídá, dělá různé postoje.Mam je druhý rok, poprvé hnízdí.Cetla jsem o nich, ale mám trochu strach, co samička jela, když se potom podívám, zda vůbec budou mláďata.Jak to děláte.Dekuji za rady.
fanynka
napsal(a):
Dobry den, chci se zeptat kdy se podívat do budky u pyrury, Sedí už týden, sameček bývá venku, ale hlídá, dělá různé postoje.Mam je druhý rok, poprvé hnízdí.Cetla jsem o nich, ale mám trochu strach, co samička jela, když se potom podívám, zda vůbec budou mláďata.Jak to děláte.Dekuji za rady.
Spočítejte si, kdy by se mělo líhnout první mládě, a pokud Vás nechají, koukněte tam po tomto termínu. Není důvod koukat dříve, kór když hnízdí poprvé a nevíte, jak se zachovají. Mě tam teda kouknout nenechaj, a to jsou ochočení, až po vylíhnutí tak třetího mláděte. Někdo tam ale kouká a jim to nevadí. Asi případ od případu. Ale radím teď nekoukat.
fanynka
napsal(a):
Děkuji za odpověď, ani nevím zda má vajíčka, poznacene mám, kdy u nevylezla z budky, a uvidím.Samecek je venku, Ale má bojové postoje.Samicka byla hodnější, brala si i z ruky ovoce.Tak uvidím.
Vajíčka na téměř 100% má, jinak by se takhle nechovali, jak jsem psala, naši jsou normálně mazlové, ale v momentě kdy zahnízdí, stávají se z nich divé saně. Po vylíhnutí mladých se zase změní a s mláďaty už s mohu i já dělat co chci. A většinou nezasedne hned na první vajíčko, takže pokud teď sedí týden, tak vajíčka může skutečně zahřívat třeba jen tři dny, s tím je taky třeba počítat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
Mozne je vse, jsou pripady kdy mizeli vejce a nakonec zmizelo i potomstvo, proste zezrano.
fanynka
napsal(a):
Ahoj, tak už je jen jedno vajíčko, mládě má 9 dní, vajíčka mizí, je možné, že se vyklube mládě a oni je zabíjí ?
Samozřejmě je to možné. Mláďata nemusí být zcela v pořádku a oni to poznají. Naše pyrury třeba odmítli krmit jedno mládě, prostě ho odložili, tak jsem ho první dny dokrmovala, pak jim vrátila. Další proces nebudu popisovat, ale ve finále jsem zjistila, že mu chybí jeden drápek. Nicméně potom to bylo nejhezčí mládě ze všech. Vy si ještě dávejte pozor na jednu věc. Pokud tam zůstane jedno mládě a budka je hodně velká, a jsou tam jisté pochybnosti /že zničili vejce atd./, tak je nebezpečí, že to mládě nebudou dostatečně zahřívat (taky se mi stalo) a pak je nutný Váš zásah.
Kdybyste s tím měla problém, napište interně.