Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den,
mohu se prosím vás zeptat, jestli dáváte chovným párám nějakou speciální potravu, před hnízděním.
Děkuji Martin.
Ano, dostávají naklíčenou směs, vaječnou míchanici, ptačinec, větvičky s pupeny. Ale musím přiznat, že od Vás mě ten dotaz překvapil, když jsem se díval do Vašeho profilu tak chováte už nějaký pátek, máte 70 kladných hodnocení Vašich příspěvků. Měl jsem zato, že už jste něco odchoval?!
Kokr
napsal(a):
Ano, dostávají naklíčenou směs, vaječnou míchanici, ptačinec, větvičky s pupeny. Ale musím přiznat, že od Vás mě ten dotaz překvapil, když jsem se díval do Vašeho profilu tak chováte už nějaký pátek, máte 70 kladných hodnocení Vašich příspěvků. Měl jsem zato, že už jste něco odchoval?!
Dobrý den,
děkuji vám za odpověď. Já se ptám proto, protože mě zajímá co dávají i ostatní, jestli dávají něco jiného než já. To co jste mi napsal vy, tak dávám taky, kromě toho ptačince. Ten nedávám. Martin.
Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den,
mohu se prosím vás zeptat, jestli dáváte chovným párám nějakou speciální potravu, před hnízděním.
Děkuji Martin.
Já nedávám vůbec nic jinak než normálně, vaječnou směs dávám během celého roku pravidelně tak jednou týdně, před hnízděním nic prostě neměním, jen jim dám budku a občas trávu ze zahrady, ale nic víc. Nějaké klíčené, máčené,.. tak to vůbec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
Davam klicene zrni, pampelisku, ptacinec, vajecinu, tvrdy tvaroch, ovoce a zeleninu, .Dulezitou slozkou jsou i vetve s pupeny predevsim z ovocnych stromu.proste vse co v zime neni mozne.Chemicke preparaty bohuzel neuznavam.
Dobrý den
Mníškum dávám před hnízděním ( a během něj):
- vaječnou směs kupovanou (allmix) se feferonkama a ovocem
- nakličovací deli nature 33 + do ní přidávám žlutý hrách
- granule allmix (tuším že je to allmix)
- jablka, mrkev, červenou řepu, okurku, batát, mango,
- z výletu dělám prales, futruju voliéru vrbou jak se dá
Kakariki krmím podobně, vynechavám granule, vůbec jim nejedou a nedávám vrbu, místo toho pampelišku a podobně. Když se poseká zahrada, dostávají hrst nasekané trávy. Vše vlhké rmení sypu nutrimixem pro drůbež (zlaté doporučení kolegy z moravy). Občas přidávám do vody acidomid a spol.
Chovu zdar L.P.
atobajus
napsal(a):
K tomu krmení je hlavně důležitá informace, jaký druh ptáků tím krmíte.
Tuto odpověď hodnotím kladně.
Trochu se rozepíšu. Upozorňuji, že to není čttení pro zájemce rychlo rad.
V širokém spektru chovaných ptáků musí být otázka přípravy na hnízdění na konkrétní druh, ikdyž dnes mají mnozí tázající se na mysli hlavně papoušky a většinou ty obyčejné australské.
Už jsem za 40 let něco odchoval, přečtených textů knih a časopisů mám plnou knihovnu.
Novinky na internetu sleduji pravidelně, bohužel jen české překlady.
Mnohdy jsou publikovány zastaralé opisované zkušenosti, které dnes už neplatí. I jedinci jednoho druhu se chovají při odchovu různě. Záleží jak byli odchováni, jak spárováni atd. Když je trochu štěstí, i začátečník s trochou teorie sklidí úspěch.
Vyvážená přírodní strava vzhledem k druhu, slunce, není li, tak dotace vitaminu D3, aby dodávaný vápník šel ze střev tam, kde má být, viz odborné texty.
Klíčené krmení, nezralá semena jsou plus, ale názory s jakým předstihem před hnízděním podávat se různí. Já začínám 2 měsíce před předpokládaným hnízděním.
Mám jednu osobní chybu. Moc oproti doporučeným dávkám kmím. Voliéry jen do 4 m délky. Ptáci jsou tlustí, podle porovnání hmotnosit po zvážení. Ptáky mám půl roku v domě, zbytek roku a hnízdění venku. Délka dne a teplota hrá velice důležitou roli v kalorické hodnotě krmení. Zdůrazním všeobecně známý fakt. Krátký den, zima - hodně tuku, slunečnice nevadí.Dlouhý den a teplo, tak s tukem opatrně. A zase záleží na druhu papoušků.
Teprve dnes šli ven amazoňané modročelí, kubánští, eklekti. Žakové, mám jen pár, začali sedět doma. Už nestíhám, zítra půdou ven latamové. a nějaká droboť.
Vše, co jsem napsal ovlivňuje způsob krmení. U každého chovatele je to jiné a tak se těžko radí. A někdy, ikdyž člověk dělá zázraky, odchovu se nedočká.
Chce to mít čas na pozorování. To, co mám dnes v důchodu bych v době, kdy jsem chodil do práce nemohl nikdy mít a to jsem měl různých druhů dost.
Snad v tom mém dlouhém textu začátečníci i něco kladného najdou.
Od toho ta výměna názorů v diskuzi je.
Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji Martin.
Já před hnízděním mníšků zase tolik spešl krmení nedávám, na rozjezd máčím pšenici, pak ji nechávám i nakličovat, ze všech obilovin ji milují a jiné nechtějí, současně klesne spotřeba zrnin co dávám celoročně-slunka, mix prosa, kardi semenec a nahý oves, jakmile se objeví první pampelišky tak přejdu na ně, přes zimu dávám na střídačku ledový a římský salát, u pampelišek milují i květy se stonkem a ptačinec-žabinec-s květy i odkvetlé se semínky. Mix zeleniny mrkev, červená řepa, občas cukrovka a jablko, vajíčko na tvrdo, přes zimu cca 2x týdně, od jara denně. Jakmile se líhnou mladí, pak teprve je to nášup všeho možného co kde roste, klasy, trávy, ovoce, květy. Snažím si i sám něco pěstovat-proso, lesknice, slunečnice a to krmím jako nezralé. Chtěl jsem jim přilepšit a zařadil ostropestřec, zatím na to kašlou. Trochu spoléhám až začnou krmit mladé, že to začnou brát. Hodně z vás máčí luštěniny a ty chci také zkusit. Takže ještě k vám všem podotázka, jaké luštěniny u vás frčí? Mám rád když mají z čeho vybírat.
Dobrý den
z luštěnin je v delině mungo a naklíčené berou a tuším čočka (nebo tak alespoň vypadá, ale ve složení čočka není), kterou taky berou v pohodě.
Sám přidávám ten krmný hrách, z toho vykousnou klíček a zbytek zahodí, až dodělám pytel tak už další asi kupovat nebudu.
Jinak lusky čerstvého hrachu mi berou taky.
Chovu zadar L.P.
tilia
napsal(a):
Zdravím, nikdo tady nepíšete o podávání mladých nasekaných kopřiv do míchanice. Dávám je hned co se objeví. Mě na nich vyrůstá první hnízdo u mnichů a agošů.
Pane, správná připomínka. Kopřivy a hlavně mladé zjara jsou vynikající. I sušené, přidávané do míchanic v změ jsou zdrojem všeho možného, lze si informace vyhledat. Já je používám málo, protože jsem starý a líný. Všem mladším a nelíným doporučuji. Levné a efektivní.
Jeden můj známý chovatel zjara nasuší, nadrtí a obohacuje celou zimu míchanice pro všechny druhy ptáků.Toto není nic nového. Naši předkové tak odchovávali mláďata drůbeže bez dnešních super smesí, které tímto neodsuzuji. Je to pohodlné.
Je rozdíl chovat pro zábavu nebo pro komerci.
york
napsal(a):
Já před hnízděním mníšků zase tolik spešl krmení nedávám, na rozjezd máčím pšenici, pak ji nechávám i nakličovat, ze všech obilovin ji milují a jiné nechtějí, současně klesne spotřeba zrnin co dávám celoročně-slunka, mix prosa, kardi semenec a nahý oves, jakmile se objeví první pampelišky tak přejdu na ně, přes zimu dávám na střídačku ledový a římský salát, u pampelišek milují i květy se stonkem a ptačinec-žabinec-s květy i odkvetlé se semínky. Mix zeleniny mrkev, červená řepa, občas cukrovka a jablko, vajíčko na tvrdo, přes zimu cca 2x týdně, od jara denně. Jakmile se líhnou mladí, pak teprve je to nášup všeho možného co kde roste, klasy, trávy, ovoce, květy. Snažím si i sám něco pěstovat-proso, lesknice, slunečnice a to krmím jako nezralé. Chtěl jsem jim přilepšit a zařadil ostropestřec, zatím na to kašlou. Trochu spoléhám až začnou krmit mladé, že to začnou brát. Hodně z vás máčí luštěniny a ty chci také zkusit. Takže ještě k vám všem podotázka, jaké luštěniny u vás frčí? Mám rád když mají z čeho vybírat.
Hrách, mungo, naklíčené a nebo povařené nebo fazole. Povaření kvůli blokátorům trávení. Klíčení často nedělám, jsem líný. Naklíčená pšenice stále nedoceněná. Čtěte texty dr.Tukače. Ve všech směsích na rozdí o od tvdé kukuřice, kterou většinou papoušci neberou není, protože suchou jí nikdo nebere. Všě je dnes komerce a každý musí myslet vlastní hlavou.
Jen můj názor.
Vyrazily pampelišky. Karotenu - provitamíin A mají plno, krájet a strouhat i kořeny, sedmikrásky a další. Ale chce to čas a ne koupit super belgickou směs v obchodě. Můj návod není pro pohodlné.
Snad mě někdo dá za pravdu.
-.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ladamusa
napsal(a):
Zdravím všechny,
pročítám si různé diskuze a tohle téma je v tuto chvíli aktuální tak komentuji, třeba někomu diskuze pomůže.
veru pomohlo prave som docital cele vlakno, tak ti dobre padlo. Niekedy je dobre si precitat aj nazory ostatnych chovatov.
tilia
napsal(a):
Zdravím, nikdo tady nepíšete o podávání mladých nasekaných kopřiv do míchanice. Dávám je hned co se objeví. Mě na nich vyrůstá první hnízdo u mnichů a agošů.
Mladé nasekané kopřivy v míchanici je první zelené z přírody co dostávají,kopřivy vyrašej jako první...ale ještě nejsou(Krkonoše)