Kakarik

Prodám Kakariki rudočelého - Prodám roční samičku , měla jedno hnízdo( 4 ml...
400 Kč
Dobrý den,
mám dotaz naprostého amatéra. Na vánoce (2017)jsme dostali Kakariho červenočelého. Byl to nevhodný dárek, ale kvůli dětem jsme se s tím museli nějak popasovat. Ptáček je nekroužkovaný, ze zverimexu. Myslím si, že je to mladý pták, od vánoc porostl. Pohlaví neumím určit. Manžel mu vyrobil celkem velkou klec, má zde koupátko, větve na šplhání, občas dáváme drn. Většinu času je na volno v bytě, zavíráme ho jen když jdeme pryč. Do klece se chodí koupat, odpočívat a najíst, jinak hodně poletuje a šmejdí venku. Dlouho dobu byl celkem bázlivý, poslední měsíc dva už začal chodit na ruku pro zrníčko, sedat na rameno a okusovat náušnici nebo řetízek, sedat na hlavu a podobně. Většinou teda ale očekával odměnu. Pohladit nebo vůbec sáhnout na sebe nenechá. Přibližně před měsícem se začal přepeřovat, dost pelichal, ale už se to pomalu lepší. Asi před 14 dny začal být agresivní. Když na něj mluvím, otevírá zobák, vypadá to, jakoby mě chtěl napadnout, křičí. Občas skočí na rameno a silně mě klovne do krku. Začal být jakoby sebevědomý, když provádí něco někde kde nechci a chci ho vyhnat nenechá se, útočí, křičí a klidně silně klovne. Teď se snaží bránit i když chci třeba zavřít klec. Žere normálně, denně se koupe, je aktivní. Poradíte čím by to mohlo být, případně jak takové chování odstranit?
Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den, především máte samce, no a je doba páření hledá a volá samičku, brání si svoje území.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.142.1
fuzu
napsal(a):
Aha, tak děkuji za informace. Takže předpokládám, že to je přechodný stav a za nějakou dobu ho to přejde? Samičku mu teda rozhodně pořizovat nechci
Zadny prechodny stav to neni, a bude chtit samici.
fuzu
napsal(a):
Takže když mu ji nepořídím, zůstane agresivní?
Nezůstane.Dospěl a chce samičku, to je pravda. Ale přejde ho to. Teď je jaro, takže chování je normální. Musíte to nějak přežít. Zároveň mu musíte dát najevo, že vy určujete pravidla. Na hlavu ho nenechávejte sedat, to si myslí, že je "doma vedoucí". Takže vydržte a hlavně nedávejte najevo, že vás to štve, že vám to vadí. Oni to poznají, mají jiné, mnohem rozvinutější smysly než my, takže se chovejte tak, jako že vám to je ukradené a on se srovná. Samička by byla tedy ideální, ale pokud nechcete, tak se nedá nic dělat. Jak to popisujete, tak má u vás dobré podmínky, což je super.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.142.1
At se clovek snazi sebelepe, odepirani partnera, kroceni ci chov v domacich podminkach je takove male tyrani zvirat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
At se clovek snazi sebelepe, odepirani partnera, kroceni ci chov v domacich podminkach je takove male tyrani zvirat.
V některých zemí je doslova zakázané chovat jen jednoho jedince.Vždy v páru.bohužel v naší zemičce je to všem těm co by se měli o toto starat jedno.Ale to jen na okraj, prostě upozornuje na sebe.
napsal(a):
V některých zemí je doslova zakázané chovat jen jednoho jedince.Vždy v páru.bohužel v naší zemičce je to všem těm co by se měli o toto starat jedno.Ale to jen na okraj, prostě upozornuje na sebe.
Já s tím naprosto souhlasím, taky chovám po párech, i tzv. mazlíky.
Mi je to líto, papouška jsem nikdy chovat nechtěla, musím prostě řešit danou situaci, děti zatím vůbec nechtějí slyšet, že bychom ho dali pryč, i když veškerá péče je na mě. Denně se mu snažím věnovat, ale nemám toho času tolik. Věřím, že dva by se určitě víc zabavili a byli šťastnější, ale pokud by se mi pářili a hnízdili, tak jim asi nedokážu poskytnut všechno co potřebují.Jsem naprostý laik a hlavně ho nemám s vlastního rozhodnutí a žádnou chovatelskou vášeň ani nadání nemám. Kariho mám ráda, žije s námi, je s ním legrace, je to živý tvor a snažím se mu dát to nejlepší co umím a můžu. Utěšuju se tím, že se má určitě lépe než ve zverimexu.
Děkuji za rady i názory.
fuzu
napsal(a):
Mi je to líto, papouška jsem nikdy chovat nechtěla, musím prostě řešit danou situaci, děti zatím vůbec nechtějí slyšet, že bychom ho dali pryč, i když veškerá péče je na mě. Denně se mu snažím věnovat, ale nemám toho času tolik. Věřím, že dva by se určitě víc zabavili a byli šťastnější, ale pokud by se mi pářili a hnízdili, tak jim asi nedokážu poskytnut všechno co potřebují.Jsem naprostý laik a hlavně ho nemám s vlastního rozhodnutí a žádnou chovatelskou vášeň ani nadání nemám. Kariho mám ráda, žije s námi, je s ním legrace, je to živý tvor a snažím se mu dát to nejlepší co umím a můžu. Utěšuju se tím, že se má určitě lépe než ve zverimexu.
Děkuji za rady i názory.
Ano to rozhodně, vůbec to neřešte, nechte to tak, žádná tragédie se nekoná.Určitě mu je u vás dobře.
fuzu
napsal(a):
Ještě jeden dotaz, můžu mít páreček a přitom neodchovávat mláďata?
Páreček ano ale oni jsou vynalézaví, zahnízdí klidně na dně klece.Jinak ve zverimexu nic nekupujte ptáci jsou tam až třikrát dražší než normálně od chovatele nebo na burze.