Kakariky nemoc ? Žádost o radu.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.5.2018 16:12
po231010

XXX.XXX.39.46

Dobrý den. Prosím o radu v chovu kakariků čč. Mám po roce již druhý případ, kdy samice, která má vylíhlé mladé, vyleze z budky načepýřená, není schopna létat a když chodí tak sem tam upadne na bok nebo na záda, je velice zesláblá a již není schopna se do budky vrátit. Mladé krmí samci. Při tom normálně žere. Jsou to 2 leté kusy po loňských odchovech v pořádku, chované ve venkovní voliéře, krmené směsí pro střední papoušky + ovoce, zelenina, sepiová kost ap. Sedí celý den na jednom místě. Nevím co jí chybí ? Nesetkal se s tímto někdo ?

Neregistrovaný uživatel

18.5.2018 16:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

Na takovy dotaz a radu vam muze dat jedine veterinar po spatreni jedince, jde videt ze jste zacatecnik i ja byl, ale tu se shledate jenom nejakymi radami na dalku ktere k nicemu nepovedou spise muzou uskodit.Vzdy je lepsi nejaky veterinar, nez stovka prispevku.

18.5.2018 17:12
po231010

XXX.XXX.39.46

Díky za odpověď. Začátečník až tak nejsem a svůj dotaz jsem myslel spíše jestli třeba není po hnízdění vysílená a potřebovavala by něčím posílit a získat zpět imunitu. Jestli jde o nemoc, tak se veterináři nevyhnu. To vím.

18.5.2018 21:11
eli22

XXX.XXX.58.33

po231010 napsal(a):
Díky za odpověď. Začátečník až tak nejsem a svůj dotaz jsem myslel spíše jestli třeba není po hnízdění vysílená a potřebovavala by něčím posílit a získat zpět imunitu. Jestli jde o nemoc, tak se veterináři nevyhnu. To vím.

Já bych řekla odvápnění, ale zase píšete, že sepiovku má. U mě třeba bourci se sepiovky nedotknou, takže před hnízděním jim každou krmnou dávku posypu drcenými skořápkami nebo strouhanou sepiovkou.

Neregistrovaný uživatel

18.5.2018 21:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

po231010 napsal(a):

Po prvnim nebo i druhem hnizdeni nemuze byt vysilena, jedine ze by byla zarazena opravdu jako mlada do chovu, coz nedoporucuji, vapnik lze vyloucit.A jak pisete urcite davate vse potrebne, kakarik neni narocny.Na posileni jiste existuje mnoho preparatu, ale na druhou stranku nemuzete vedet jestli je to nutne.A dyz pomuze tak muze jen docasne. Ono tez nemusi jit o nemoc samo takovou, muze to byt dano i geneticky, a stav bude i nadale se opakovat.Pak bohuzel nezbyva nic jineho nez takoveho jedince nedavat do chovu. Ted to zalezi uz pouze na vas, jestli investovat do veterinare, a nebo poridit jinou. ja osobne po ruznych skusenostech, ackoliv veterinar poradi da i leky ale uz vam nikdy nezaruci ze ptak bude v budoucnu fit.

19.5.2018 13:58
genex

XXX.XXX.105.219

chov ve venkovní voliéře - není v dosahu do 20ti metrů od drůbeže ? Mohla by to být invaze čmelíků sajících v noci sedicí samici krev...
V tuto dobu optimální doba pro jejich přemnožení...
Jen takový nápad - zkuste to prověřit..

21.5.2018 17:43
saroun

XXX.XXX.53.199

po231010 napsal(a):
Dobrý den. Prosím o radu v chovu kakariků čč. Mám po roce již druhý případ, kdy samice, která má vylíhlé mladé, vyleze z budky načepýřená, není schopna létat a když chodí tak sem tam upadne na bok nebo na záda, je velice zesláblá a již není schopna se do budky vrátit. Mladé krmí samci. Při tom normálně žere. Jsou to 2 leté kusy po loňských odchovech v pořádku, chované ve venkovní voliéře, krmené směsí pro střední papoušky + ovoce, zelenina, sepiová kost ap. Sedí celý den na jednom místě. Nevím co jí chybí ? Nesetkal se s tímto někdo ?

Zdravím, kakarikové jsou ptáci velmi odolní, je spíš nutné je zabít, aby uhynuli jinak než stářím. Můj osobní názor je orientován na nějaký druh intoxikace, otravy. Krmení popisujete velmi jednoduše, takže z toho lze velmi těžko vyvozovat závěry. Krmení ale může být hlavní příčina. Může se jednat i o invazi střevních parazitů. Myslím, že pitva by mohla stanovit jednoznačnou příčinu problému. Pokud ji nesvěříte odborníkovi, vyfoťte alespoň stav břišní dutiny. Především pohled na játra a střeva. Škrkavky ve střevech pozná při pitvě i laik a stav jater určitě mnohé napoví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík