Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2018 18:56

Dneska jsem našla na zemi vejce - evidentně kosí. Nikde v okolí jsem neviděla hnízdo, takže jsem si ho vzala domů. Nemám žádný inkubátor nebo něco takového. Zatím je vajíčko uloženo ve vystlané plastové krabici (piliny, natrhaný kapesník a vata) a leží v poloze, ve které jsem ho našla a ve které jsem viděla kosí vejce v hnízdě na obrázcích. Neví někdo, co takové vejce potřebuje/nemá někdo zkušenosti? Jak a čím krmit, v jaké teplotě vejce uchovávat a tak? Chtěla bych mu dát šanci. :)

18.5.2018 19:15
ippavlov

XXX.XXX.31.161

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dneska jsem našla na zemi vejce - evidentně kosí. Nikde v okolí jsem neviděla hnízdo, takže jsem si ho vzala domů. Nemám žádný inkubátor nebo něco takového. Zatím je vajíčko uloženo ve vystlané plastové krabici (piliny, natrhaný kapesník a vata) a leží v poloze, ve které jsem ho našla a ve které jsem viděla kosí vejce v hnízdě na obrázcích. Neví někdo, co takové vejce potřebuje/nemá někdo zkušenosti? Jak a čím krmit, v jaké teplotě vejce uchovávat a tak? Chtěla bych mu dát šanci. :)

při krmeni vejce je vždy nejhorší problem najít zobak, pak už to jde samo, jinak važně to vejce asi ukradla straka nebo sojka, takže asi už je stejně prostydle, takže k ničemu vyhodte ho

18.5.2018 19:29
misimisi

XXX.XXX.243.14

Vejce potřebuje správnou teplotu a vlhkost, musí se otáčet 3 - 5 x denně určitým způsobem, aby se zárodek vyvíjel, ale nepřekroutily poutky. Bez líhně je to celkem alchymie

18.5.2018 19:54
sahulalukas

XXX.XXX.248.1

Dobrý den

V případě že najdete vejce pěvců na zemi, tak je tam nechejte v případě, že v okolí není jiné, např kosí hnízdo kam by jste je mohla podložit. Tohle je přirozená predace, nic co by se nedělo. Taky je možné a to s velkou pravděpodobností že vejce má drobné praskliny a zkazí se, nebo je zastydlé a zárodek mrtvý, může být i neoplozené...

Inkubovat a piplat kosy doma nedoporučují především proto že:
Je to makačka, nejspíš se vám to nepovede a bude vás to mrzet.
Pokud se to povede, vychováte naivní ptáky, které stejně po vypuštění něco sežere.
Pokud je nevypustíte tak porušíte zákon a když na vás příjdou tak to zaplatíte.

Jedinou možnou alternativou je zavolat ornitologickou stanici, případně nějakou parazoo a podobně kde by mohli vejce podložit.

Hezký den L.P.

18.5.2018 21:00

Děkuji moc všem, příspěvky byly užitečné, vejce si ale (zatím) nechám a uvidíme. Někdo něco pozitivního? :).

18.5.2018 21:01
sahulalukas

XXX.XXX.248.1

Odemně pozitivní, že vám držím palce

L.P.

19.5.2018 08:13
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Nechci Vám brát iluze, ale dobře Vám zde radili -vyhoďte to.
Nemáte šanci, jako laik již vůbec ne. I kdyby nebylo zastuzené a měla jste líheň, Tak nevíte čím krmit. Hmyzožravé čerstvě vylíhlé mládě, horko těžko odchová i ten, kdo se tím zabývá.
Nechci Vás nijak podcenit, ale nemáte šanci.
Ovšem Váš přístup k přírodě je příkladný. Nic se ale nemá přehánět.
Přeji mnoho úspěchů.

19.5.2018 10:06
lupus4

XXX.XXX.1.220

Jó tyhle "zvířátkomilové" díky svojí neznalostí "zachraňují" nejen vylítlá ptačata, ale i "opuštěná" srnčata a ml. zajíce a umoří kde co.

Tady naštěstí už škodu nenadělá.

Vejce klidně vyhoďte. Je už nelíhnutelné.(i kdyby ste věděla, jak na to)

Něco pozitivního ?
...se učit...se učit...se učit

19.5.2018 13:15

lupus4 napsal(a):
Jó tyhle "zvířátkomilové" díky svojí neznalostí "zachraňují" nejen vylítlá ptačata, ale i "opuštěná" srnčata a ml. zajíce a umoří kde co.

Něco pozitivního ?

Na srnku bych nesáhla, jak jsem říkala, nikde nebylo hnízdo, takže nebylo co ztratit. :) Ale děkuju.

Neřeš

11.4.2019 22:26
Neřeš

XXX.XXX.77.29

lupus4 napsal(a):

Něco pozitivního ?

Léto 2k17 jsem našla mládě kosa. Mohlo mít tak 3-4 týdny. Byla docela fuška ho chytit, ale chytili jsme ho a skoro celé léto jsme ho měli a starali se o něj. Večer kolem osmé jsme ho dali do větší krabice bez výka a jelikož neumělo létat, tak z ní neuteklo. Měl tam seno do kterého se schovával, hobliny a trhali jsme mu tam rybíz. Ráno mezi 7-8 hodinou jsme ho dali ven pod velkou klícku, která byla na půl ve stínu a na půl na sluníčku. Takže byl kde chtěl. Měli jsme to štěstí že ho jeho máma našla a i přes to, že jsme na něj sahali a hladili si ho, ho měla pořád za své mládě. Krmila ho a dávala mu vodu. To samé jsme dělali i my. Učila jsem ho létat a jak se to naučil, tak jsme ho pustili. Zjistili jsme, že to byla holka a do teď nám lítá kolem domu a zahrady. A jak ji poznám? Má jeden flíček, který žádný jiný kos nemá❤

11.4.2019 23:05
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Je chválihodné, že chcete dát jednomu ztracenému vajíčku šanci, ale naprosto zbytečně, To vajíčko bylo jistě ve hnízdě, které nějaká straka nebo kuna zničila.Mohla to být i kavka.
Kdybyste viděla jak straky plení kosí hnízda a valíhlími mláďaty krmí svoje hladové děti, tak nevím, co byste zachraňovala. A když ty kosátka a třeba i sýkory vyletí z hnízd, moc se jich létat nenaučí. Skončí v žaludcích predátorů, ale takový už život v přírodě je.

11.4.2019 23:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

Neřeš napsal(a):
Léto 2k17 jsem našla mládě kosa. Mohlo mít tak 3-4 týdny. Byla docela fuška ho chytit, ale chytili jsme ho a skoro celé léto jsme ho měli a starali se o něj. Večer kolem osmé jsme ho dali do větší krabice bez výka a jelikož neumělo létat, tak z ní neuteklo. Měl tam seno do kterého se schovával, hobliny a trhali jsme mu tam rybíz. Ráno mezi 7-8 hodinou jsme ho dali ven pod velkou klícku, která byla na půl ve stínu a na půl na sluníčku. Takže byl kde chtěl. Měli jsme to štěstí že ho jeho máma našla a i přes to, že jsme na něj sahali a hladili si ho, ho měla pořád za své mládě. Krmila ho a dávala mu vodu. To samé jsme dělali i my. Učila jsem ho létat a jak se to naučil, tak jsme ho pustili. Zjistili jsme, že to byla holka a do teď nám lítá kolem domu a zahrady. A jak ji poznám? Má jeden flíček, který žádný jiný kos nemá❤

to máte dlouhou vycházku ...

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Pepek956238

9.5.2022 20:15
Pepek956238

XXX.XXX.96.101

Přidejte reakci

Přidat smajlík