Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.6.2018 07:33
patrikmerka

XXX.XXX.59.102

Dobrý den, chtěl znát názory od zkušených chovatelů na téma agresivita samce rosely pestré.
Mám páru rosel pestrých, kteří mají 6 mladých.4 mladé jsou tak třetím dnem již venku z budky a 2 tedy ještě v budce asi 5 dní před vylétnutím. Dnes pozoruji, že samec je velmi agresivní k vylétnutým mláďatům, napadá je a mám samozřejmě obavu, že je může zranit, zabít.
Vidí v mláďatech (samcích) konkurenci a pravděpodobně by chtěl znovu hnízdit.
Jsou všichni v menší voliéře cca 3 mx1x2 m (d.š.v).

Zajímá mě názor ostatních, zda-li samce ihned odstavit a nechat samici s mladými samotnou?
Zvládne samotná samice těch 6 mladých uživit, aniž bych je uměle přiživoval? Jakou máte zkušenost?

Bohužel budu 4 dny mimo domov a možnost mladé odebrat úplně a živit uměle je nyní problematická. Jakou máte zkušenost? Díky za názory, rady.

9.6.2018 11:04
Dosky

XXX.XXX.220.170

Dobrý den, určitě dát samce pryč. To samé jsem řešil u mnohobarvých. Samice vše zvládla. Po osamostatnění jsem mladé odebral a samce vrátil, vše je ok.
ZdravímV.D.

9.6.2018 13:19
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Dosky napsal(a):
Dobrý den, určitě dát samce pryč. To samé jsem řešil u mnohobarvých. Samice vše zvládla. Po osamostatnění jsem mladé odebral a samce vrátil, vše je ok.
ZdravímV.D.

Mám stejnou zkušenost s Roselou, ale stačil dvě zabít než jsem přišel z práce.

9.6.2018 15:59
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

já jsem měl stejný problém ve stejně velké voliéře a řešil jsem to tím, že jsem dával mladé ke královákům, ti je jeden den proháněli a pak je nechali v klidu. Rozela po vylétnutí z hnízda se naučí žrát sama celkem bez problémů není zapotřebí dokrmování. Jednou mi nad hlavou ulétlo mládě, které bylo z budky jen jeden den a pohybovalo se po okolních ulicích asi 4 týdny bez ztráty kondice. Co si našlo a kde se napilo nechápu, ale žilo si svým životem docela v pohodě. Samec se uklidnil a neproháněl mláďata jako dravec asi až ve věku 8 let. Už ho to nebaví, zato číhá u mezery bambusové rohože a občas kousne do prstu ptáky ve vedlejší voliéře.

10.6.2018 11:11
lepibird

XXX.XXX.112.7

patrikmerka napsal(a):
Dobrý den, chtěl znát názory od zkušených chovatelů na téma agresivita samce rosely pestré.
Mám páru rosel pestrých, kteří mají 6 mladých.4 mladé jsou tak třetím dnem již venku z budky a 2 tedy ještě v budce asi 5 dní před vylétnutím. Dnes pozoruji, že samec je velmi agresivní k vylétnutým mláďatům, napadá je a mám samozřejmě obavu, že je může zranit, zabít.
Vidí v mláďatech (samcích) konkurenci a pravděpodobně by chtěl znovu hnízdit.
Jsou všichni v menší voliéře cca 3 mx1x2 m (d.š.v).

Zajímá mě názor ostatních, zda-li samce ihned odstavit a nechat samici s mladými samotnou?
Zvládne samotná samice těch 6 mladých uživit, aniž bych je uměle přiživoval? Jakou máte zkušenost?

Bohužel budu 4 dny mimo domov a možnost mladé odebrat úplně a živit uměle je nyní problematická. Jakou máte zkušenost? Díky za názory, rady.

Doporučuji samci zastřihnout křídlo.Mám stejný problém u R.žlutohlavých už několik rokú, po zastřižení se sklidní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík