Vlaštovky - jak je zachránit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.6.2018 09:12
haka68

XXX.XXX.214.11

Zdravím, prosím Vás, můžete mi poradit? V noci náš darebák kocour zakousl vlaštovku, která zrovna seděla na hnízdě u nás ve vjezdu a jsou holátka, tipla bych tak jeden dva dny stará.Dala jsem je na do líhně, jsou čtyři.Myslíte, že je šance je vypiplat? Uvařila jsem vajíčko a zkusím jim ho pinzetou dát do zobáčku. Nevíte někdo ještě nějakou radu, jak je zachránit? Byla jsem štˇastná, že se u nás usadili. Děkuji za případnou radu.

Neregistrovaný uživatel

13.6.2018 10:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

Muzete me jmenovat jak chcete, ale tohle uz hranici z lidskou blbosti. Snad vam to nekdy dojde.

13.6.2018 11:20
opalin

XXX.XXX.164.101

Dobrý deň. Už keď ste mláďatá odobrali je dobre odovzdať ich najbližšej ochranárskej organizácii. Vyhľadajte adresu alebo telefónne číslo no zoológa najbližšieho úradu životného prostredia vo vašom okolí. Kŕmiť takéto mláďaťa je úväzok na celý deň pretože každé mláďa musí pre zdravý rast denne skonzumovať dvojnásobok svojej hmotnosti. Neviem ako je to v Čechách ale na Slovensku by mal byť každý takto nájdený jedinec odovzdaný do rúk odborníkov, aby nedošlo aj k právnemu napadnutiu už keď ste to tu zverejnili.
Vajíčko určite nepodávať. Lastovičky sú hmyzožravé druhy takže kŕmiť prednostne hmyzom.
Nevšímajte si tradičné reakcie prispievajúcich do tohto fóra. Bez urážky ale ako obyčajne každý je na danú tému odborník, žiaľ slová a pocity väčšinou predbiehajú zdravý rozum a úsudok.

13.6.2018 11:30
haka68

XXX.XXX.214.11

První co jsem udělala, volala jsem na ornitologickou stanici, bohužel je nechtějí, ale jsme domluveni.Vidíte a ten člověk u telefonu řekl, že jsem udělala dobře, byla doopravdy úplně studená, takže jsem je zahřála, a samec zůstal u hnízda, pán říkal, že jsou dobří krmiči, tak po zahřátí, jsem mu je vrátila zpět, máme doma Aru, tak jsem jim podestlala prachovým peřím našeho papoucha, páč samec je nezahřeje. Tak to snad dobře dopadne. Jinak poradil, kaši z kuřecích prsou, moučných červů, strouhanky a malinko mrkve, kdyby se to zde někomu stalo. A líheň na zahřátí 37,5.Vlaštovka je velmi užitečný ptáček pro toho blba z příspěvku výše, tak je třeba, pokud to jde pomoci!

13.6.2018 12:02
opalin

XXX.XXX.164.101

Neviem či v tomto prípade tieto mláďatá prežijú. Do otvorenia očí mláďat sedí jeden z rodičov a ohrieva mláďatá, druhý rodič z páru loví hmyz.
Chápem že majú veľa podobných prípadov, ale pracovník ornitologickej stanice sa v tomto prípade zachoval z môjho pohľadu veľmi alibisticky.
Nechcem sa stavať pred znalosti pracovníka z tejto stanice, ale lastovička ako príklad karnivorného druhu s úzkou špecializáciou stravovania sa na blanokrídlym hmyzom má tráviť už v tak mladom veku ťažké múčne červy strúhanku a vajíčko...
Každopádne dajte vedieť ako mláďatá dopadli, ale nevidím to v ich prospech.

13.6.2018 12:57
lesk

XXX.XXX.50.142

Umělý odchov bude problém. Zkuste se spíš porozhlédnout v okolí a mláďata podsadit do jiného hnízda vlaštovek. Třeba v kravínech bývají celé kolonie. Hnízdí s oblibou v místech kde je dostatek much - statky, čističky odpadních vod atd...

13.6.2018 13:45
amiš

XXX.XXX.59.29

lesk napsal(a):
Umělý odchov bude problém. Zkuste se spíš porozhlédnout v okolí a mláďata podsadit do jiného hnízda vlaštovek. Třeba v kravínech bývají celé kolonie. Hnízdí s oblibou v místech kde je dostatek much - statky, čističky odpadních vod atd...

Ano a rozhodila bych je. Jen se ještě podívat, aby mláďata velikostně odpovídala. U nás hnízdí několik párů vlaštovek. Občas se stane, že najdem nějakou malou na zemi. V tom případě ji dáme do nejpravděpodobnějšího hnízda, ale jasně, že to nemusí být její původní. A vždy bylo vše v pohodě.

13.6.2018 14:17
haka68

XXX.XXX.214.11

Teď jsemkoukala, jsou zase studená, ale živá. Táta se snaží, létá tam a zpět, bohužel zde máme jen toto jedno hnízdo, mám tři kozy, tak proto si nás asi vybrali. Nasbírala jsem zase ty prachová peříčka a šupla to kolem nich.Večer bych je mohla zase dát do líhně na noc. Ptáci v noci spí. Pokusím se. Ale teď je nechci vytahovat. je mi to vážně moc líto, kocoura bych roztrhla.

13.6.2018 15:54
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

máme vlaštovky ve světlíku a trochu vás zklamu, létají a krmí až do tmy a ráno ještě než se rozední už jsou zase v luftu a shánějí potravu pro mladé. Sám nevím čím se řídí, když není vidět. Asi mají nějakou dobrou GPS.

13.6.2018 17:07
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

opalin napsal(a):
Neviem či v tomto prípade tieto mláďatá prežijú. Do otvorenia očí mláďat sedí jeden z rodičov a ohrieva mláďatá, druhý rodič z páru loví hmyz.
Chápem že majú veľa podobných prípadov, ale pracovník ornitologickej stanice sa v tomto prípade zachoval z môjho pohľadu veľmi alibisticky.
Nechcem sa stavať pred znalosti pracovníka z tejto stanice, ale lastovička ako príklad karnivorného druhu s úzkou špecializáciou stravovania sa na blanokrídlym hmyzom má tráviť už v tak mladom veku ťažké múčne červy strúhanku a vajíčko...
Každopádne dajte vedieť ako mláďatá dopadli, ale nevidím to v ich prospech.

Naprostý souhlas.
Pracovník ornitologické stanice nálezce pohchválil, ale ptáčata odmítl. To, že je odmítl, byl jediný správný počin.
To, že doporučil laikovi, aby se pokoušel mláďata krmit uvedeným krmením mě přesvědčuje pochybovat o jeho profesionalitě. To, že doporučil přidat i mrkev pro vylíhlé vlaštovky je pro mě další překvapení. Asi si to popletl s dokrmováním kanárů.
Moje rada. Nelze - li je přidat do jiného hnízda, rychlá smrt je to nejlepší řešení pro obě strany.
A útlocitní, pusťte se do mě.

13.6.2018 17:15
maximus.chov

XXX.XXX.145.33

Moudivláček napsal(a):
Naprostý souhlas.
Pracovník ornitologické stanice nálezce pohchválil, ale ptáčata odmítl. To, že je odmítl, byl jediný správný počin.
To, že doporučil laikovi, aby se pokoušel mláďata krmit uvedeným krmením mě přesvědčuje pochybovat o jeho profesionalitě. To, že doporučil přidat i mrkev pro vylíhlé vlaštovky je pro mě další překvapení. Asi si to popletl s dokrmováním kanárů.
Moje rada. Nelze - li je přidat do jiného hnízda, rychlá smrt je to nejlepší řešení pro obě strany.
A útlocitní, pusťte se do mě.

NEJLEPŠÍ ŘEŠENÍ.

14.6.2018 04:38
haka68

XXX.XXX.214.11

Zatím, jsou v pořádku, tátá krmí, já zahřívám(tedy líheň), jsou to velcí bojovníci, myslím, že to zvládneme...zabít se dají kdykoli. Přežily již 24 hodin bez mámy, tak si myslím, že jsou z nejhoršího venku.

14.6.2018 08:12
massena

XXX.XXX.58.30

haka68 napsal(a):
Zatím, jsou v pořádku, tátá krmí, já zahřívám(tedy líheň), jsou to velcí bojovníci, myslím, že to zvládneme...zabít se dají kdykoli. Přežily již 24 hodin bez mámy, tak si myslím, že jsou z nejhoršího venku.

Držím vám palce at to dobře dopadne.Také bych se je pokusila zachránit, napište potom prosím zda se to povedlo.

14.6.2018 08:28
miloš62

XXX.XXX.94.45

Len nedávno tu vyšiel článok o Daždovníkoch - Rorýsech a tam je popísaný odchov vypadnutých mláďat. Prečo si nezoberiete rady z tohto článku?

14.6.2018 12:11
haka68

XXX.XXX.214.11

...mám ho vytištěný, ale není potřeba, vlaštovák to zvládá, myslela jsem, že třeba by s tím měl zde někdo zkušenosti, no holt v pidi klecích v Přerově se prodat nedají...teď zase byly v líhni na zahřátí. A žijí všichni čtyři, dala jsem jim do zobáčku naškrabaný maso a šupla zpět tátovi. Teď jsem jej viděla v hnízdě krmit, škoda jen k tomu všemu, že je zrovna takový chladno. Do teď bylo vedro. Ale jde to zatím, vyhraný asi nemaj, ale za zkoušku nic nedám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík