Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2018 16:49
saroun

XXX.XXX.53.199

Zdravím, záměrně jsem uvedl název s otazníkem, protože je relativní, jestli je skutečně nová. Nicméně jsem o ní nenalezl zmínky, takže asi ano. Nemyslím si ani, že jsem první, kdo ji odchoval, protože prvního ptáka s touto vlohou jsme koupili v podobě normálně zbarvené samice, štěpitelné na parblue, na modrou. Říkám koupili, protože je chováme společně s kamarádem. Nebudu zatím zveřejňovat jeho jméno, abych ho případně ochráníl před "nenechavými". Jeho chov je na zahradě a noční návštěvy nejsou žádoucí. Sám s tím mám zkušenosti a není to nic příjemného.
Už jsem na toto téma ve zdejší diskuzi vložil informace. Tady se dikuze příliš nerozvinula, ale bylo pro mě příjemným překvapením, že se mi dostalo několik souhlasných příspěvků interně, myslím, že i od chovatelů, které považuji za odborníky. Bohužel pro mě i od chovatelů, pro které jsem musel použít pro diskuzi překladač, protože nejsem zrovna zběhlý v angličtině a jiných jazycích.
Charakteristika: Výrazněji tmavší modř, fialová barva na ručních letkách a na ocasních perech, černá barva na hlavě. Dokládám ilustračně na fotkách. Poslední fotka je ocásek bez fialového faktoru.
V současnosti chováme již třetí generaci a páříme i dva jednofaktorové jedince, takže by se měl projevit i fialový faktor v dvoufaktorové podobě.

15.7.2018 21:47
saroun

XXX.XXX.53.199

Zdravím, rozhodli jsme tuto mutaci prezentovat na dnešní burze v Kroměříži. Na jedné straně bylo zklamání, protože se nám dostalo informací, že v Nizozemí je chovatel, který ji nabízí v relaci 300 - 350 Euro. U nás by se asi dala realizovat cena asi o třetinu nižší. Ale to jsem předpokládal. Už proto, že prvního ptáka jsme koupili, sice bez vědomí prodávajícího, ale koupili.
Další zklamání bylo v reakci našich chovatelů. Zatím bez většího zájmu. Ale to je naše povaha. U nás, když vznikne nějaká nová mutace, tak se nejdříve za malý peníz vyveze, následně se v zahraničí rozmnoží a naši chvatelé ji následně za několikanásobně vyšší cenu importují zpět. Vpoměňte například na lutino modrohlavé, plavé bourky a výčet by byl širší, není o čem diskutovat.
O to větší potěšení vzbudil zájem zahraničních chovatelů, konkrétně z Polska, Slovenska a Itálie.
Nechtěli jsme prodávat, ale potěšily nabídky výměny za olivovovou a lemovanou mutaci. Je to signál, že její tmavší a efektnějí zbarvení by mohlo být pro chovatele zajímavé.

15.7.2018 22:20
ryzen5

XXX.XXX.251.62

To je klasická Česká povaha, levně koupit a draze prodat.O nových a vzácných mutacích nemluvě.Tady je nikdo nezaplatí tak se prodají ven a za pár let se tahají zpátky po velkém a v horší kvalitě kterou nikdo nechce, ale blbý Čech ji koupí a myslí si co to má doma za kvalitní jedince, ale bohužel jsou to většinou ptáci kteří by nebyly danému chovateli k dalšímu množení potřební tak je prodá.

15.7.2018 22:25
ryzen5

XXX.XXX.251.62

jinak k té Vaší mutaci, tahle mutace Kakariků se mi vůbec nelíbí, nevýrazná a velice variabilní barva.

15.7.2018 23:42
zbosace

XXX.XXX.6.27

Len sa s ňou chvíľku ešte pohrajte. Nie som práve fandom mutácií ale veľa chovateľov čaká na to že im takéto či iné neobvyklé vypadne z hniezda. A cena u nás je nepodstatná. Treba predať tam kde to zaplatia a vážia si toho. Veď len overenie dedičnosti koľko zaberie casu. Mne sa ten kakariky páči. Možno preto keď na ňom nevidím znaky krizenia?

16.7.2018 14:49
saroun

XXX.XXX.53.199

ryzen5 napsal(a):
jinak k té Vaší mutaci, tahle mutace Kakariků se mi vůbec nelíbí, nevýrazná a velice variabilní barva.

Zdravím, děkuji za váš názor. Osobně si myslím, že je lepší nesouhlasný, negativní názor než žádný názor. Ale myslím, že právě v důvodu nesouhlasu, variabilitě barvy jste právě vystihl skutečnou podstatu. Právě ta varibilita dává nejpodstatnější důvod zájmu chovatelů. Tedy šlechtění barvy. Vzpomeňme na červené kanáry, opalinové tyrkysové, opalinové zpěváky, rozely, nejrůznější dominantní a i recesivní straky a i známé fialové mutace, modrohlavé, alexandry a další. Právě ve šlechtění spatřují chovaté to největší kouzlo (je to dokázáno historickými fakty a zkušenostmi).

17.7.2018 19:58
saroun

XXX.XXX.53.199

zbosace napsal(a):
Len sa s ňou chvíľku ešte pohrajte. Nie som práve fandom mutácií ale veľa chovateľov čaká na to že im takéto či iné neobvyklé vypadne z hniezda. A cena u nás je nepodstatná. Treba predať tam kde to zaplatia a vážia si toho. Veď len overenie dedičnosti koľko zaberie casu. Mne sa ten kakariky páči. Možno preto keď na ňom nevidím znaky krizenia?

Zdravím, u tohoto druhu je možnost transmutací minimální, je sice možná, ale jen s jedním druhem. U žlutočelých je ale otázkou, jestli se jedá o jiný druh nebo jen o suspécii stejného druhu. Můj názor je, že se nejedná o druhovou odlišnost, jen o odlišnost geografickou, souvislost s podmínkami prostředí. Ale nebudu se rozhodně přít s odborníky na taxoomii.
Ověření dědičnosti je jednoznačné. Jedná se o dominanci jako u fialových mutací jiných druhů.
Barva bude otázkou šlechtění. I u jednofaktorových jedinců je rozdílná. Ale i jednofaktorových jsou znaky, které tuto mutaci potvrzují a dá se s nimi následně pracovat.

2.8.2018 22:24
saroun

XXX.XXX.53.199

Zdravím, chtěl bych prezentovat rozdíl mezi jednofaktorovým a dvofaktorovým jedincem (jsou to ptáci ve stáří asi čtyř měsíců, to znamená, že ještě nepřepeření do dospělého peří) a znázornit, jak vypadá skořicový parblue s jedním fialovým faktorem.

20.9.2018 15:58
saroun

XXX.XXX.53.199

saroun napsal(a):
Zdravím, chtěl bych prezentovat rozdíl mezi jednofaktorovým a dvofaktorovým jedincem (jsou to ptáci ve stáří asi čtyř měsíců, to znamená, že ještě nepřepeření do dospělého peří) a znázornit, jak vypadá skořicový parblue s jedním fialovým faktorem.

Zdravím, jistě mi uvěříte, že pár chovatelů reagovalo a zjistil jsem jednu zajímavou skutečnost. Vedle zbarvení, dnes už jsem si jist skutečností, že se jedná o novou mutaci, informace chovatelů, kteří navštěvují zahraniční burzy a chovatele hovoří celkem jasnou řečí. Není neznámou ani rozšířenou, ale řekněme cennou.Naši ptáci, především se jedná o samice, během hnízdění zůstávají v kvalitě opeření bezproblémoví. Největší pozitivní ohlas jsem zaznamenal od chovatelů z Čech, především kolem Prahy. Patrně do tohoto regionu v počátcích chovu modré mutace se dostala populace, ve svém dřívějším chovu jsem to zaznamenal u žlutých, byl jsem jedním z prvních, kdo tuto mutaci u nás choval, že samice na hnízdě se téměř otrhaly a vystlaly hnízdo svým peřím. Protože tuto mutaci chovám již několik generací, mohu potvrdit i tuto pozitivní změnu. Rodiče a především samice zůstávají v kvalitě opeření téměř beze změn. Při odstavování odchovu si raději ověřuji kroužek, abych si neodchytil matku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík