Dobrý den jdu si sem pro rady odpověď jestli dělám vše jak mám. Koupili jsme si mládě žaka kongo dnes jí je 53 dní. Krmim kaší od zn. Kaytee jak krmil chovatel ráno dostane kaši na oběd macene granule a k večeři zase kaši dopoledne tam má misky s vodou, suché granulky a směs zrní, suchý piškot odpoledne nabízím banán, včera měla nektarinku a minule maliny. Zrní zkouší loupat občas se povede, granulky zkouší ale ještě nemá sílu v zobacku, banán si už i ukousne, měkkou nektarinku taky a maliny ty slupne na posezení, piškot rozdrti a většinu sní, dneska jsem koupila loupanou slunecnici abych zjistila jestli už dokáže sníst a povedlo se po chvíli hraní něco málo rozdrtila a snědla. Zítra jí chci dát na svačinu varenou mrkev. Je to na dlouho zkouší mě ukecat abych jí to dala do zobacku ale já se nedám a musí hold kousnout což je moooc práce :). Chci se zeptat jestli to dělám správně aby jsme něco nezanedbali nebo kdyžtak poprosit o rady a tipy na nové jídlo co už může. A pak se chci zeptat jak učit na sezení na bydle udělala jsem jí takový stojan má dva stupně výšky první je asi 2 cm od podlahy a druhý asi 20cm průměr větve je 4cm.zatim tím jen prokleta a hraje si se zavesenymi hračkami. Dekuji za odpovědi.
lucie89
napsal(a):
Dobrý den jdu si sem pro rady odpověď jestli dělám vše jak mám. Koupili jsme si mládě žaka kongo dnes jí je 53 dní. Krmim kaší od zn. Kaytee jak krmil chovatel ráno dostane kaši na oběd macene granule a k večeři zase kaši dopoledne tam má misky s vodou, suché granulky a směs zrní, suchý piškot odpoledne nabízím banán, včera měla nektarinku a minule maliny. Zrní zkouší loupat občas se povede, granulky zkouší ale ještě nemá sílu v zobacku, banán si už i ukousne, měkkou nektarinku taky a maliny ty slupne na posezení, piškot rozdrti a většinu sní, dneska jsem koupila loupanou slunecnici abych zjistila jestli už dokáže sníst a povedlo se po chvíli hraní něco málo rozdrtila a snědla. Zítra jí chci dát na svačinu varenou mrkev. Je to na dlouho zkouší mě ukecat abych jí to dala do zobacku ale já se nedám a musí hold kousnout což je moooc práce :). Chci se zeptat jestli to dělám správně aby jsme něco nezanedbali nebo kdyžtak poprosit o rady a tipy na nové jídlo co už může. A pak se chci zeptat jak učit na sezení na bydle udělala jsem jí takový stojan má dva stupně výšky první je asi 2 cm od podlahy a druhý asi 20cm průměr větve je 4cm.zatim tím jen prokleta a hraje si se zavesenymi hračkami. Dekuji za odpovědi.
Já žasnu. Koupili jste mládě žaka staré necelé 2 měsíce. Ještě 1 měsíc ho měl mít chovatel.
Ať Vám namluvil cokoli, je to chovatelsky trestuhodný prodej, zvlášť, že nejste zkušení chovatelé, ikdyž máte amazoňana.. Ten chovatel mně to může interně vyvrátit, rád s ním budu polemizovat.+.
Zrovna včera jsem koukal na dokument "tajemství papoušků", než si někdo papouška koupí, tak by se měl povinně kouknout na ten film. Tisíce dokrmovanych papoušků, koupený jako mazlíčci, po pár letech(v pubertě) daný do útulku kvůli hluku, škubání, klování,...Neříkám, že je to váš případ, ale většina chce velkého mluvícího papouška a ještě si myslí, že když si ho dokrmí, tak bude jak beránek. Když to není nutný, tak jsem proti dokrmovani, kor u velkých papoušků. V dnešní době to je trend a hlavně byznys.
lucie89
napsal(a):
Dobry den,
oba prispevky nademnou maji uplnou pravdu, ale to neresi problem ani Vas, ani papouska. Krmeni delate pomerne spravne. Ja osobne macene granule micham s kasi primo, takze pri kazdem krmeni ptak dostane oboje. Loupanou slunecnici vynechte, dejte jen tu neloupanou. Jak prijde cas, ptak se sam nauci.
Nechapu jak chcete zvladnout odstav od dokrmovani, urcite zacnete pilne studovat dostupne materialy a dobre se prirpavte.
Sezeni na bidle (je to mekke i, neni to od slova bydlet) take prijde samo.
Docela se obavam prilisne fixace na vas, coz bude problem jakmile bude papousek sam, napriklad dovolena, prace atd. Doufam ze tuto problemetiku mate nastudovanou a to zvlast u Zaka.
S pozdravem smidla.eu.
lucie89
napsal(a):
Já jen žasnu, jak může být někdo tak hloupý a zadělávat si takhle na problémy. Tohle chování mi vždy zkazí náladu. Přib.
Tak to vás docela obdivuju, že jste se pustili do dokrmování bez nějakých zkušeností(zvlášť u takového velkého papouška), protože odstav je dá se říct docela dost složitý pro něj samotného a i pro nás, co mají už něco dokrmeného a dokrmují- navíc vždycky může nastat nějaký nečekaný problém...
Divím se, že vám to neodstavené mládě někdo prodal, ale dneska už se člověk nemůže asi divit ničemu..
Dobrý večer, ty piškoty by jsem vynechala, nic papouškovi nedají, granulky máčené, jak psal pan smidla ideálně přímo do kašičky ze lžičky, ke konci odstavu hustší kaši s granulkama (poslední 1 - 2 týdny) klidně na talířek, ať se více snaží sám, můžete je i trošku nadrtit na menší kousky, pokud jsou velké. Zrní je dobré máčené na nějaký čas, lépe se jim zpracovává zobáčkem, ale pozor, mohou se rycheji tvořit bakterie, tak pokud budou déle namáčené, proplachujte je před podáním vodou, a vyměňte třeba po 2-3 hodinách za čerstvěji propláchlé. Nechávala jsem namočené přes noc, ale v těchto teplech to nechejte raději kratší dobu, namočte třeba jen na 4 hodiny a propláchněte. Jinak mlaďouncí papoušci mají to hledání jídla tak trochu jako hru, zabaví klas senegalského prosa, větvička na okus (milují rybízové větvičky např.), z vhodného stromku, dávám hodně lípu (ta Vám v zimě ustřihnutá vyraší ve váze cca za měsíc), no a určitě grit do misky a sépiovku, ještě je pro ně zábava se šiškama - pozor na plesnivé, ideální jsou borovicové. Jinak v eshopu jsem viděla celkem dobré recenze na kvalitní sirup z aloe vera a grepový sirup, ten už mám, ale to aloe se chystám vyzkoušet, je to jen tip, stojí momentálně cca 650 kč. S ovocem opatrněji, pokud bude jíst jen ovoce, že je pro ni bezva měkké, může mít více průjmy, které mohou papouška strhat, tak to jen po troškách, ale pravidelně Ať se daří, a zvládnete to Vy i papoušek
Moudivláček
napsal(a):
Já žasnu. Koupili jste mládě žaka staré necelé 2 měsíce. Ještě 1 měsíc ho měl mít chovatel.
Ať Vám namluvil cokoli, je to chovatelsky trestuhodný prodej, zvlášť, že nejste zkušení chovatelé, ikdyž máte amazoňana.. Ten chovatel mně to může interně vyvrátit, rád s ním budu polemizovat.+.
Ke své reakci dodám. Zkritizoval jsem, což je vpořádku, ale vůbec jsem na dotaz neodpověděl, třeba na rozdíl od misimisi nebo smidla. Tímto se tazateli omlouvám.
Moudivláček
napsal(a):
Ke své reakci dodám. Zkritizoval jsem, což je vpořádku, ale vůbec jsem na dotaz neodpověděl, třeba na rozdíl od misimisi nebo smidla. Tímto se tazateli omlouvám.
To je od Vás hezké, paní potřebuje ujištění, popř. radu. Vše je jednou poprvé, každému chovateli se může stát, že bude muset dokrmovat, odstavovat sám. Že je to papoušek na mazlení, předčasně prodán, je chyba, ale to už je pozdě lamentovat. Je dobře, když někdo poradí, stejně jako jedna skvělá paní chovatelka před časem mně. Mělo by se celkově tady více řešit, jak to jde, jak to udělat dobře, místo nadávek. Bylo by tu veseleji.
Tak ono není se čemu divit, že reakce byla i taková, protože to určitě všechny, co to četli a diskuze se zúčastnili, zvedlo ze židle...jedná se totiž o prodej neodstavených mláďat.
Může se stát, že musíte dokrmovat svůj chov a děláte to poprvé - to vám jistě každý poradí rád, ale tohle je trošku jiný případ.
Ten CHOVATEL, který jim žaka prodal pro mě není chovatel. Je snadné někomu prodat mládě, vzít peníze, dát kaši a říct : tady ho máš a užij si to!
Pak laik, který to nedělal a myslel to možná v dobrém(budou mít k sobě lepší vztah), se sám chce ujistit, jestli to dělá všechno dobře a dostane spíše negativní reakce.
Ten prodejce by měl dostat cenu chovatele roku!
Froli-1
napsal(a):
Tak ono není se čemu divit, že reakce byla i taková, protože to určitě všechny, co to četli a diskuze se zúčastnili, zvedlo ze židle...jedná se totiž o prodej neodstavených mláďat.
Může se stát, že musíte dokrmovat svůj chov a děláte to poprvé - to vám jistě každý poradí rád, ale tohle je trošku jiný případ.
Ten CHOVATEL, který jim žaka prodal pro mě není chovatel. Je snadné někomu prodat mládě, vzít peníze, dát kaši a říct : tady ho máš a užij si to!
Pak laik, který to nedělal a myslel to možná v dobrém(budou mít k sobě lepší vztah), se sám chce ujistit, jestli to dělá všechno dobře a dostane spíše negativní reakce.
Ten prodejce by měl dostat cenu chovatele roku!
Jo jo. Jde mi spíše o tazatelku, když si někdo kupuje zvířátko u chovatele, předpokládá, že mu dává ty nejlepší informace a rady Netřeba za to linčovat nového majitele Vše jde říci slušně, vysvětlit, co je na tom špatně, a co se tedy má dále správně dělat, pokud to vím. Ono spíše mě mrzí celkově tady na if, že si tu lidi vjíždí do vlasů, zkušenější po nezkušených štěkají, jaký jsou to úplní...doplňte si sám Pak se tu člověk bojí na něco zeptat, no. Jinak máte palec Vy i Mudivláček ode mne též, protože souhlasím s tím, co jste napsali. Jen ten návod, co dál mi chyběl
misimisi
napsal(a):
Jo jo. Jde mi spíše o tazatelku, když si někdo kupuje zvířátko u chovatele, předpokládá, že mu dává ty nejlepší informace a rady Netřeba za to linčovat nového majitele Vše jde říci slušně, vysvětlit, co je na tom špatně, a co se tedy má dále správně dělat, pokud to vím. Ono spíše mě mrzí celkově tady na if, že si tu lidi vjíždí do vlasů, zkušenější po nezkušených štěkají, jaký jsou to úplní...doplňte si sám Pak se tu člověk bojí na něco zeptat, no. Jinak máte palec Vy i Mudivláček ode mne též, protože souhlasím s tím, co jste napsali. Jen ten návod, co dál mi chyběl
I pan smidla ;-) samozřejmě
Doplnila jsem si to už dávno a plně s vámi souhlasím...taky mě to občas pěkně překvapuje, že se do sebe pustí chovatelé a odpověď se už tazatel ani pořádně nedozví..ale i taková je ifauna.
k tomu odstavu jste se vyjádřila vy i smidla, já mohu jen souhlasit, ale ne každý papoušek zvládá odstav normálně a každému to jinak trvá...s tím už se bude muset tazatel poprat sám, když se dal na boj
mě by třeba koupit si neodstavené mládě bez zkušeností nikdy nenapadlo, je to jako, kdyby jste chtěli domů štěně a vzali si ho ve třech týdnech...vždyť to nějak zvládnem...když už máme jednoho velkého psa doma.
Děkuji všem za oddpovědi. Paní misimisi nejvíc. dostali jsme rady a typy od chovatele ale chtěla jsem se jen ujistit i u ostatních jestli děláme vše správně jak se má. jinak pokracujem dle rad do kaše dávám ty rozmáčené granulkyy a hned jí víc chutná.-) samotnou kasi si veme ale jen pár lžiček pak kouka brebentí jako kdyby říkala, omáčka dobrá ale kde je knedlík a maso, takže kase už jen s granulkama, dávám i misku se suchymi drcenými granulemi a baští, nejradejí má to zrní máčené nechce tak má normálně suché a ovoce jí dávám jak sváču z misky mi na to prdí prej jen z ruky. krásně přibírá už má přes 420 g a její 58 dní bude to kus ženskýa jen pro upřesnění nebrala jsem si jí takhle malou jen aby byla větší přísavka ale protože jsem se jela jen kouknout ale už jsem prostě nemohla odjet bez ní zvážili jsme casové rozpětí kvůli práci.protože já normálně chodím do práce a o obedové pauze kterou mám od 10:45 do 11:15 jezdím domu dát jí kousek ovoce nebo trochu mácenych granulý apak zas hned do práce. zkušenosti s dokrmováním mám dokrmovala jsem své mladé korelky když umřela máma bylo jim 10 dní pak to bylo na mě ale přeci jen jich bylo víc a ten odstav šel nějak sám ani jsem nemrkla a jedli sami pak jsem dorkmovala amazoňana ale ten byl už starší a krmil se už jen 2x denně a jinak jedl už sam krásně a přeci jen je rozdíl odstavovat korelku a žaka tak jsem se chtěla jen ujistit jestli mé zkušennosti, nactené zkušennosti chovatelů z netu a něco málo z knih souhlasí i s názory více chovatelů. a jak se říká vše je jednou poprvé a chybu nechcem udělat nikdo...jinak vážně děkuji za reakce at už kladné či ne furt každá rada, nápad nad zlato.