Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.7.2018 14:10
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

Dobrý den, mám dotaz zda je možné odčervení přimíchat nebo nakapat přímo do krmiva? Máme andulky, ale nejsou krotké, takže manipulace s nima je problematická. Spíš se jedná o dotaz pro konec chovné sezóny jako preventivní přeléčení, protože vedle andulek chováme ještě holuby. Ptáci žádné problémy nemají a navíc teď krmí mladé, takže teď určitě odčervovat nebudeme. Spíš se ptám pro zajímavost.

30.7.2018 18:22
tazz

XXX.XXX.144.38

Já dávám jen preventivně česnek do napájky ( rozdrtím čepelou nože a dám na den )

Je to můj názor na krmivo bych to nedával ( proto že nevíte jestli jse všeci ptáci nažerou ) zatím jsem to neslyšel žeby někdo něco kapal do krmiva.

Dost chovatelů to kape do zobáku nebo do napájky.

30.7.2018 19:57
Ondřej Husák

XXX.XXX.92.60

Nejlepší je aplikovat přímo do zobáku.
Ve vodě nemáte jistotu kolik přípravku se do každého jedince dostane.

30.7.2018 20:16
lupus4

XXX.XXX.22.124

zelenafarma napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz zda je možné odčervení přimíchat nebo nakapat přímo do krmiva? Máme andulky, ale nejsou krotké, takže manipulace s nima je problematická. Spíš se jedná o dotaz pro konec chovné sezóny jako preventivní přeléčení, protože vedle andulek chováme ještě holuby. Ptáci žádné problémy nemají a navíc teď krmí mladé, takže teď určitě odčervovat nebudeme. Spíš se ptám pro zajímavost.

na konci sezony udělejte "směsný vzorek" a až po rozboru trusu konejte...či nekonejte
"preventivně"...na prázdno je to pitomost, jen jim zbytečně zničíte střevní mikroflóru.

30.7.2018 20:47
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

Díky, no právě že nevím kolik toho kdo sežere. Ale zkusím ten česnek. Přidávám česnekový prášek i holubům, tak špetku dám i do míchanice pro andule.

31.7.2018 16:25
Seneg

XXX.XXX.242.247

zelenafarma napsal(a):
Díky, no právě že nevím kolik toho kdo sežere. Ale zkusím ten česnek. Přidávám česnekový prášek i holubům, tak špetku dám i do míchanice pro andule.

Česnek proti parazitům je opravdu hloupost.Jak radí Lupus, nejlepší je udělat test trusu u veterináře.Stojí to pár korun a je to jistota.

31.7.2018 23:26
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Seneg napsal(a):
Česnek proti parazitům je opravdu hloupost.Jak radí Lupus, nejlepší je udělat test trusu u veterináře.Stojí to pár korun a je to jistota.

Máte pravdu, ale česnek není hloupost. Vytváří nepříznivé prostředí škrkavkám ve střevě a neničí" užitečné bakterie " a přirozenou odolnost na rozdíl od odčervovacích přípravků, ale to jsem trochu popletl z působením antibiotik. Ono se nedá říct jen ano, ne. Bylo by to na dlouhou diskuzi
lupus4 to napsal jasně.

1.8.2018 08:15
Froli-1

XXX.XXX.72.221

Moudivláček napsal(a):
Máte pravdu, ale česnek není hloupost. Vytváří nepříznivé prostředí škrkavkám ve střevě a neničí" užitečné bakterie " a přirozenou odolnost na rozdíl od odčervovacích přípravků, ale to jsem trochu popletl z působením antibiotik. Ono se nedá říct jen ano, ne. Bylo by to na dlouhou diskuzi
lupus4 to napsal jasně.

Hloupost to samozřejmě není, česnek neuškodí, působí většinou jako prevence, ale škrkavky to rozhodně nezabije pokud už tam jsou, to by musela být taková dávka, která by dříve zabila papouška než je.
Takže nechat udělat rozbor trusu, ale i tak bych se přikláněla preventivně odčervovat 2x ročně- zvlášť australské druhy...a přímo do zobáku- to je nejúčinější.

1.8.2018 09:46
barabán

XXX.XXX.144.116

Froli-1 napsal(a):
Hloupost to samozřejmě není, česnek neuškodí, působí většinou jako prevence, ale škrkavky to rozhodně nezabije pokud už tam jsou, to by musela být taková dávka, která by dříve zabila papouška než je.
Takže nechat udělat rozbor trusu, ale i tak bych se přikláněla preventivně odčervovat 2x ročně- zvlášť australské druhy...a přímo do zobáku- to je nejúčinější.

A není lepší raději preventivně udělat 2krát do roka vyšetření trusu? Nebo mě prosím vysvětlete k čemu je dobré preventivní odčervení? před čím papouška chrání? co to má za význam já v tom žádný nevidím. Děkuji.

1.8.2018 11:49
eli22

XXX.XXX.181.79

Zdravím, já si též myslím, že je dobré 2x ročně odebrat kontrolní vzorky, ráno, v poledne, večer.
Dělám to léta.
Dělám to i u psů, preventivně jsem odčervovala myslím 3x do půl roku věku psa (nebo 5 měsíců) a potom už dle vzorků. Dneska je to odčervování asi šetrnější než v minulosti, ale přijde mi to i tak zbytečné.

Neregistrovaný uživatel

1.8.2018 12:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

Cesnek je akorat vhodny doplnek stravy, preventivni odcervovani narusuje mikrofloru coz bude urcite znamenat dalsi nasledky. chovatele jsou lenosni a je pro ne asi lepsi provadet nekolikrat rocne nesmyslne odcervovani, nez aby zebraly trus na vysetreni. A to ze jsou lenosni je pravda vsade slysime ja jsem odcervil, porad odcervuji a pod.ale malo kdo si uvedomuje nasledky. Pozivati jakekoliv leciva bez urceni nemoci je nejvetsi pitomina lidstva.

1.8.2018 16:28
lupus4

XXX.XXX.31.218

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Cesnek je akorat vhodny doplnek stravy, preventivni odcervovani narusuje mikrofloru coz bude urcite znamenat dalsi nasledky. chovatele jsou lenosni a je pro ne asi lepsi provadet nekolikrat rocne nesmyslne odcervovani, nez aby zebraly trus na vysetreni. A to ze jsou lenosni je pravda vsade slysime ja jsem odcervil, porad odcervuji a pod.ale malo kdo si uvedomuje nasledky. Pozivati jakekoliv leciva bez urceni nemoci je nejvetsi pitomina lidstva.

jak říkávala moje babička : chytrej si poradí sám, hloupej stejně neposlechne

1.8.2018 19:10
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

A jaký máte názor na zkrmování vratiče? Má tato rostlina nějaké prokazatelné příznivé účinky? Dnes jsem natrhala na zkoušku. Andulky ozobávají docela s chutí...

1.8.2018 19:33
lupus4

XXX.XXX.31.218

Tak vratič kdysi pro své výrazné baktericidní a anthelmintické účinky pomáhal v léčbě proti střevním parazitům (škrkavky, roupi), tedy k odčervení. Taky kdysi i k vyvolání potratu,
Koně ani krávy ho nežerou...navíc bych si netroufal určit množství ještě dobré a neškodící pro tak malého ptáčka jako je andulka. Já ho tedy nedávám.

1.8.2018 22:04
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

eli22 napsal(a):
Zdravím, já si též myslím, že je dobré 2x ročně odebrat kontrolní vzorky, ráno, v poledne, večer.
Dělám to léta.
Dělám to i u psů, preventivně jsem odčervovala myslím 3x do půl roku věku psa (nebo 5 měsíců) a potom už dle vzorků. Dneska je to odčervování asi šetrnější než v minulosti, ale přijde mi to i tak zbytečné.

Paní, nechci vyvracet běžnou a dobrou praxi, máte pravdu.
Mimo exoty chovám psy od r.1978. Dalmatiny, odchovy, dogu, jezevčíka a nyní 11 let akitu. Od r.1998, kdy jsem přestal jezdit na výstavy jsem nikdy neodčervoval. Akita pes má 11 roků. jsou po něm štěňata, kupci spokojeni.
To není návod na ignoraci zdraví psa, jen úvaha k zamyšlení.
Ač to vypadá jako do psí diskuze, platí i pro papoušky, jen mít čas je pozorovat aa v tom je u mnoha držitelů problém.

2.8.2018 18:31
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

barabán napsal(a):
A není lepší raději preventivně udělat 2krát do roka vyšetření trusu? Nebo mě prosím vysvětlete k čemu je dobré preventivní odčervení? před čím papouška chrání? co to má za význam já v tom žádný nevidím. Děkuji.

Naprostý můj souhlas. Preventivní odčervování k ničemu, je to jako u lidí s očkováním proti chřipce. Mám 74 let, chřipku nikdy, manželka měla loni těžkou, já trochu kašlal a nic, ona musela brát antibiotika a letos se nechala očkovat. Přirozená obranyschopnost organismu je složitá věc. Čím víc se do ní zasahuje, tím víc komlikací. Platí i pro papoušky. A úmrtnost jedinců je jen jedna z podmínek zachování životaschopné generace budoucích pokolení. Útlocitným se nebude mé vyjádření líbit.
A se vzorky trusu, jestli ráno nebo večer na kontrolu přítomnosti vajíček škrkavek co veterinář, to jiný názor. Jeden chce vzorek trusu ráno, jiný i večer, a další řekne, sesbírejte toho víc a doneste. Tomu bych věřil. Pokud si s tím pohraje, dá to do roztoku a odstředíivky, jistě nějaké vajíčko objeví. Trocha trusu je k ničemu, pokud není chov zamořen.
Kdo něco chová, musí to pozorovat ajak se něco nezdá, tak činit. Až je pták vyhublý, tak odčervení je cesťák na onen svět.

Přidejte reakci

Přidat smajlík