Zdravím, potřebovala bych poradit s výběrem papouška coby mazlíčka. Nejvíc mne zaujal papoušek konžský, toho jsem však nikde nabízet neviděla. Nabízen mi je ručně dokrmený kakadu růžový a ara nobilis. Líbí se mi i amazoňan venezuelský. U toho bych však měla strach ohledně hluku. Měl by to být papoušek, co se neupíná na jednoho, naučí se mluvit a není přespříliš hlučný.
Předem děkuji za odpověď.
Navštěvujte známé chovatele, čtěte, všemu nevěřte. Co platí u jednoho nemusí platit u Vás.
Venezuelci jsou levní, milí, ale jsou většinou řvouni. Nechovám mazlíčky. Mě překvapili, že při odchovu nebyli ageesivní jako modročelí, mám jen jeden pár. Třeba je to vyjímka.
Nobilis dovedou též řvát a na cizí být agresivní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud jste v bytě, tak bych doporučila spíš andulku, možná i korelu, protože většina papoušků je uřvaných. Ještě mě napadl třeba Alexandr malý. Ten řve hlasitě, ale když si ho pořád všímáte, tak je tichý (tedy má zkušenost.) Zkuste pročíst internet, knížky, podívat se k chovateli atd.

Ještě jsem pročítala internet. Lidé chovají v bytech papoušky senegalské, pyrury zelenolící, možná i ten kakadu.
Lída76
napsal(a):
Zdravím, potřebovala bych poradit s výběrem papouška coby mazlíčka. Nejvíc mne zaujal papoušek konžský, toho jsem však nikde nabízet neviděla. Nabízen mi je ručně dokrmený kakadu růžový a ara nobilis. Líbí se mi i amazoňan venezuelský. U toho bych však měla strach ohledně hluku. Měl by to být papoušek, co se neupíná na jednoho, naučí se mluvit a není přespříliš hlučný.
Jestli začínáte, tak bych šel do něčeho menšího. Za mě bych doporučil Pyruru-mnoho druhů-takže se vybere "oku lahodící" akorát je to slabší s mluvením. Některé se naučí, ale většina ne. Cizí lidi jim nevadí. Jdou ke každému a i v pohodě zvládnou případnou samotu-dovolené, kdy chodí krmit sousedka atd..
Pořiďte si žaka a uvidíte že je to společník na celý život a nikdy toho nebudete litovat. Nedejte na řeči druhých, kteří
s ním nemají žádné zkušenosti.
Musíte mít na mysli, že jak si jej vychováte, takový bude.
Poříďte si pouze mláďata ručně odchované, které se nebojí člověka.
Pokud budete chtít vědět více, zavolejte na tel.776844343.
zakin700
napsal(a):
Pořiďte si žaka a uvidíte že je to společník na celý život a nikdy toho nebudete litovat. Nedejte na řeči druhých, kteří
To je opravdu rada nad zlato! Doporučit začátečníkovi žaka. Zřejmě jste jejich prodejce, dokrmovatel. JInak si to nedovedu vysvětlit, protože kdybyste byl skutečný chovatel, tak tohle nenapíšete!

A čím je špatná korela? Sice nemluví, ale melodie píská parádně. Malé, neřve to, domestikovaný pták, takže pro začátečníka ideál, milé bezproblémové zvířátko.
napsal(a):
A čím je špatná korela? Sice nemluví, ale melodie píská parádně. Malé, neřve to, domestikovaný pták, takže pro začátečníka ideál, milé bezproblémové zvířátko.
My jsme korelu měli - samečka, a naučil se snad 20 slov, včetně napodobování kapajícího kohoutku, zvonku atd. Jinak korela a pyrura jsou asi nejideálnější, pokud někdo nemá s papoušky žádnou zkušenost, tak kupovat si žaka nebo dokonce kakadua bych opravdu nedoporučovala.
zakin700
napsal(a):
Uvědomujete si, že i díky rádám vašeho ražení se žakové dožívají průměrně menšího věku (kolem 7 let) než andulka u zkušeného chovatele? Není vám trochu hanba v zájmu kšeftu doporučit jeden z nejlabilnějších druhů absolutnímu laikovi?
Pro zadavatele: Ač to není dostatečně "repre", tak začněte andulkou, barev k výběru nepřeberně, a jděte cestou od relativně snadných druhů k těm náročnějším.
zakin700
napsal(a):
Kolik zkušeností máte se žaky Vy a tím nemyslím zkušenosti s mláďaty do tří let, ale s ručně dokrmenými nad tento věk?
Doporučuji Lidě76, aby si zavolala MVDr. Nečasové a poradila se s ní. Veterina Na Hrádku. Zná x případů, kdy majitelé žaka opravdu litovali, že si ho pořídili. A nedá se o ní říct, že by s nimi neměla žádné zkušenosti. Řekne Vám to samé, co Vám tady Ti rozumní doporučují.
Lída76
napsal(a):
Přečtěte si tento rozhovor, je tam i o konžském...
http://www.ararauna.cz/2015/04/lubica-necasova-zakove-podle-me-nejsou-vhodni-na-domaci-mazlicky/.
krabatka
napsal(a):
Kolik zkušeností máte se žaky Vy a tím nemyslím zkušenosti s mláďaty do tří let, ale s ručně dokrmenými nad tento věk?
Doporučuji Lidě76, aby si zavolala MVDr. Nečasové a poradila se s ní. Veterina Na Hrádku. Zná x případů, kdy majitelé žaka opravdu litovali, že si ho pořídili. A nedá se o ní říct, že by s nimi neměla žádné zkušenosti. Řekne Vám to samé, co Vám tady Ti rozumní doporučují.
Dobrý den,
Myslím si, že v tomto případě mě můžete asi těžko poučovat.
Nepleťte zde 2 pojmy. Náročnost žaka na chov a na odchov...
Chov zvládne i naprostý laik, pokud má na něj čas a dopředu s tím počítal...
Že si ho pořídí i osoby kteří se mu k vůli časové zaneprázdnosti nemají
čas věnovat a zjistí to později je jiná věc. Tyto lidi pak řeší rady na veterině kdy už je pozdě.
Žako potřebuje společnost a tu mu buď dáte vy, nebo mu ji musíte zajistit jinak...
Taky se poslední dobou propaguje volné létání, ale už se moc neví, kolika
lidem tito ptáci uletěli a brečí do tel. a ptají se, co mají dělat?
Samozřejmě je lepší, pokud člověk aspoň nějakého ptáčka kdy choval, ale není to nutnost.
zakin700
napsal(a):
Dobrý den,
čas věnovat a zjistí to později je jiná věc. Tyto lidi pak řeší rady na veterině kdy už je pozdě.
Žako potřebuje společnost a tu mu buď dáte vy, nebo mu ji musíte zajistit jinak...
Samozřejmě je lepší, pokud člověk aspoň nějakého ptáčka kdy choval, ale není to nutnost.
Zdravím,
žako potřebuje partnera, ne společnost.
zakin700
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý den,
nepodsouvejte mi něco, co jsem nenapsala. Vůbec jsem se Vas nesnažila poučovat. Ptala jsem se, jaké máte zkušenosti s chovem ručně dokrmených papoušků nad 3 roky (nebo po pubertě), chovaných samostatně jako mazlíčky, vzhledem k tomu, co jste napsal v předchozím příspěvku.
Chov a odchov si nepletu, ohledně odchovu, pokud se chovatelům podaří odchov, znamená to, že v rámci možností (zajetí) poskytli papouškům to, co potřebovali a tak to má být.
Pokud někdo chová žaka jako mazlíka, nejsem si jista, že ho zvládne naprostý laik, jak píšete a problémy nevznikají jen kvůli časové zaneprázdněnosti, ale i proto, že lidé na jeho projevy reagují jinak, než by reagoval jeho druh. A žako to snáší vzhledem ke své inteligenci a konzervativnosti hůř než ostatní menší druhy papoušků.
A ještě k volnému létání, četla jsem, že všichni afričtí papoušky jsou k volnému létání nevhodní.