Dobrý den dostavuji svou první venkovní voliéru.Rozměry (3m-1,8m-2m)(délka-šířka-výška).Voliéra je venkovní.Mé přání je chovat australské druhy rosely pestré korely andulky zebřičky.
Moje představa by byla 1. pár rosel 1.pár korel 4-6 andulek a nějaké zebřičky. Je to moc ptáků na takovou voliéru nebo je to ok.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
ono by bylo vhodne zverejnit foto voliery, neni voliera jako voliera, Je to zacatecnik a chtel by vse na raz casem zjisti ze to nefunguje, Pro rozely je to asi zbytecne siroke, tam plne vyhovuje sirka metr.Do takovych rozmeru ale klidne muze dati ten par korel a tak tri pary andulek to je tak maximum. Jinak je ovsem nejlepsi chovat kazdy druch zvlast.AA kdyz to na zimu zakryje, tak proc ne.
Dobrý den,
pokusím se Vám trochu nastínit jak bude Vaše voliéra vypadat. V zimě, pokud bude vše dobře udělané( závětří a další opatření) můžete mít tyto ptáky pohromadě. Nebude hrozit hnízdění tak by se neměli napadat. Problém nastane na jaře až dáte budky. To Vám rozely a nejenom ty napadat ostatní ptáky a bude zle. Pokud nemáte voliéru hotovou doporučuji udělat kotce cca 3 nebo 4. Dát zvlášť rozely andulky i korely. Rozely pouze jeden pár. Korely a andulky může být více, ale i tam se někdy stane, že jsou boje. To už potom záleží na dalších věcech. Budky ve stejné víšce atd. Chápu, že chcete mít krasnou voliéru plnou ptáků, ale někdy méně je více. A jedna rada na závěr, sbírejte informace ty jsou k nezaplacení a někdy to pomůže zachránit i třeba celý chov.
Dobrý večer, mám dojem, že se rozely pestré v jejich nesnášenlivosti příliš démonizují. Viděl jsem u několika chovatelů ve voliérách podobných rozměrů chovat rozely s andulkama pohromadě a oba druhy se bez problémů snášeli a dokonce odchovávali mladé. Chce to jenom voliéru vybavit více větvemi, koupit mladé ptáky a pustit je všechny najednou. Při umisťování budek pak budky pro andulky nedávat těsně vedle budky rozel a dát je až pod strop, aby na nich rozely nemohly sedat.
Dobrý den. Je velký rozdíl, jestli chcete v této voliéře uvedené druhy i odchovávat, nebo ji máte "jen" pro potěchu oka a chcete mít pestrou voliéru s více druhy. Já osobně mám již několik let ve voliéře 4x2x1.5 m pestrou směs papoušků, bez jediné ztráty a bez šarvátek (nepočítám tahání se o borové šišky nebo trs rybízu..). Aktuálně - samec alexandra vousatého,2 samci alexandra rudohlavého, samec papouška zpěvavého,2 samci rozely pestré, samice rozely žlutobřiché,3 samice kakariky, samice korely, samice barnarda límcového jižního,5 andulek, samička neofémy Bourkovy. A je to nádherný pohled na pestré osazenstvo, jak třeba teď obírají větve černých jeřabin. Alexandry a neofému na zimu stěhuji do zimoviště, ostatní jsou tam celoročně (580 m.n.m.). Upozorňuji, že žádné budky tam nikdy nedávám. Ve voliéře je pořád spousta zelených větví smrku, borovice, vrby, bezu, neustále doplňuji. K tomu smrkový pařez i s kořeny, tlusté větve černého bezu, ze kterých ptáci neustále olupují kůru atd. Ptáci se tedy nenudí, nehledě k tomu, že takto "zelená" a pestrá voliéra se mi skutečně líbí. Pro odchov jednotlivých druhů mám samostatné voliéry, kde jsou papoušci chovaní po párech - letos na jaře jsem z uvedené voliéry přemístil pár papoušků nádherných do samostatné voliéry, kde úspěšně odchovali mladé.
arčí88
napsal(a):
Minulý týden jsem si byl pro rosely u jednoho pána. Odchovával rosely a korely 1 pár rosel a 3páry korel v kleci 2metry vysoká,1 metr široká,1,5 metrů dlouhá. Korel měl hodně mladých asi 12ks a rosel 5 mladých a takto měl 2 klece neuvěřitelné.
Mě to zavání týráním zvířat, a zvláště pak u takových letců jako jsou Australští papoušci!
kubrt11
napsal(a):
Mě to zavání týráním zvířat, a zvláště pak u takových letců jako jsou Australští papoušci!
JJ to máte pra o tom týrání. pro králováky mám voliéru plus zálet celková délka 6,5 metrů 2 metry výška a 1 metr šířka. Jinak pro rosely a korely mám 3m x 2m x 1m voliéry a pro anduly a pár korel 3m x 3m x 2m.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
matys1144
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi takže kdybych ubral ty rosely tak by to mohlo fungovat nebo ještě
snížit počty.
Pro zacatek dam dej par korel a tak tri pary andulek, casem uvidis. Melo by to fungovat jsou to druhy zrovna vhodne pro zacatecnika. Hlavne to neprecpavat protoze budou mlade a to dvakrat urcite a pocitej stim ze vse hned neprodas hned.