Rada se stavbou a typem voliery

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.9.2018 20:57
rdc

XXX.XXX.136.83

Zdravím všechny. Chtěl bych si na zahradu postavit volieru složenou z
celkem třech klecí. Bohužel jsem omezen dost místem a nemám možnost mít papoušky přes zimu uvniř, tedy by museli být celoročně právě v této
volieře. Načrtnul jsem si ( s PC programem moc neumím ) představu a poprosil bych o radu zda by to takto šlo. Na pravé straně by byl malý "podlouhlý domeček" na hloubku volier, který by byl plný, opalubkovaný.
Do něj by se vcházelo z čelní strany dveřmi. Z tohoto "domečku" který by
sloužil i jako provizorní skladiště věcí pro ptactvo, by se již pletivovými dveřmi o výšce cca 150cm vcházelo do 1. voliery, z 1. voliery pak stejným způsobem do 2. voliery a následně do 3. voliery. Jak říkám, jsem omezen na šířku i hloubku, proto není zadní chodbička, ale takto průlezy.Pravé, zadní a levá boční stěna volier by byly z palubek (prken ) a pletivo jen na čelní straně. V zadní straně ( není zakresleno) bych zřejmě dal neotvíratelná okna z polykarbonátu jen kvůli prosvětlení, dejme tomu 40cm x 40cm. Hloubka jednotlivých klecí 2 metry,šíře přibližně 85cm a výška přibližně 2 metry. Zastřešení po celé šíři plné. V zimním období by na čelní straně byly rámy s průhldným polykarbonátem. Ve volierách by měly celoročně být andulky, neofémy, rozely, korely, papoušci nádherní, možná horský. Tak nějak je namíchat, aby se snášeli a bylo jich v každé voliéře více než dost -:)) Myšleno více než dva.

26.9.2018 21:15
grace

XXX.XXX.208.5

Dobrý den,myslíte chodit krmit každý den přes jednotlivé voliéry? Nebo jsou tam plánované krmná dvířka, kde by byl nějaký pultík?

26.9.2018 21:23
rdc

XXX.XXX.136.83

No v každé volieře bych dal nějaká dvířka z čelní strany a za nimi uvnitř by bylo možné dát krmení i vodu, ale v zimním období bych stejně musel chodit skrz jednotlivé voliery, protože jinak bych musel sundavat všechny polykarbonáty.

27.9.2018 07:47
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

rdc napsal(a):
Zdravím všechny. Chtěl bych si na zahradu postavit volieru složenou z
celkem třech klecí. Bohužel jsem omezen dost místem a nemám možnost mít papoušky přes zimu uvniř, tedy by museli být celoročně právě v této
volieře. Načrtnul jsem si ( s PC programem moc neumím ) představu a poprosil bych o radu zda by to takto šlo. Na pravé straně by byl malý "podlouhlý domeček" na hloubku volier, který by byl plný, opalubkovaný.
Do něj by se vcházelo z čelní strany dveřmi. Z tohoto "domečku" který by
sloužil i jako provizorní skladiště věcí pro ptactvo, by se již pletivovými dveřmi o výšce cca 150cm vcházelo do 1. voliery, z 1. voliery pak stejným způsobem do 2. voliery a následně do 3. voliery. Jak říkám, jsem omezen na šířku i hloubku, proto není zadní chodbička, ale takto průlezy.Pravé, zadní a levá boční stěna volier by byly z palubek (prken ) a pletivo jen na čelní straně. V zadní straně ( není zakresleno) bych zřejmě dal neotvíratelná okna z polykarbonátu jen kvůli prosvětlení, dejme tomu 40cm x 40cm. Hloubka jednotlivých klecí 2 metry,šíře přibližně 85cm a výška přibližně 2 metry. Zastřešení po celé šíři plné. V zimním období by na čelní straně byly rámy s průhldným polykarbonátem. Ve volierách by měly celoročně být andulky, neofémy, rozely, korely, papoušci nádherní, možná horský. Tak nějak je namíchat, aby se snášeli a bylo jich v každé voliéře více než dost -:)) Myšleno více než dva.

Procházet z jedné do druhé naprosto nevyhovující . Nejde jen o krmení, ale hlavně o úklid voliér, zvláště když tam budou ptáci stále. Kontrola dudek, rušení v ostatních odděleních. Průchozí voliéry Vás vytrestají. Raději zmenšit délku a chodbičku stačí 80 cm široká, podél zadní stěny. Za 45 let zájmového chovu vím o čem mluvím.

27.9.2018 07:56
zzdenek

XXX.XXX.57.202

Dobrý den, procházení voliér je opravdu nevyhovující, což třeba udělat krmné dvířka ze zadní venkovní strany? Dále bych nějak vyřešil možnost pobytu ptáků na slunci.

27.9.2018 08:01
cone

XXX.XXX.160.136

Moudivláček napsal(a):
Procházet z jedné do druhé naprosto nevyhovující . Nejde jen o krmení, ale hlavně o úklid voliér, zvláště když tam budou ptáci stále. Kontrola dudek, rušení v ostatních odděleních. Průchozí voliéry Vás vytrestají. Raději zmenšit délku a chodbičku stačí 80 cm široká, podél zadní stěny. Za 45 let zájmového chovu vím o čem mluvím.

Byl jsem nucen udělat krmnou chodbičku ve zděném zařízení na aratingy jen 60 cm,(aby měli vnitřní prostor 150cm) není to však pro návštěvy, ale obsluhovat papoušci se i z takového prostoru dají (pokud nemá chovatel 140kg!) :-) Procházet denně přes všechny voliéry je opravdu nepraktické !

27.9.2018 13:19
Rapino

XXX.XXX.249.242

Všichni kolegové přede mnou Vás odrazují od procházení jednotlivými voliérami při jakékoliv obsluze a dělají dobře. Pravděpodobně nestavíte voliéru na přechodnou dobu, tam by se to dalo pochopit jako nouzovka, ale po krátkém čase Vás to bude samého štvát každý den prolézat všechny voliéry. Je jasné, že celkové 2 m pro délku voliér a to včetně případné obslužné chodby je málo (z pohledu jaké ptáky hodláte chovat). Variant je několik, já bych se přikláněl k ponechání dispozic tak jak máte na obrázku. Do každé voliéry bych z některé strany, a pokud to jinak nepůjde i z čela, udělal dvířka za kterými bude krmný pult. Tak bude každodenní obsluha ptáků jednoduchá a rychlá. Ty boční dveře z chodbičky - skladu tam jsou nutné pro např. čištění, odchyt ptáků atd. Pamatujte na to, že to stavíte na delší dobu, vše co tam ošidíte nebo nedomyslíte Vás bude každodenně štvát a komplikovat život nejen Vám, ale i ptákům.

28.9.2018 13:20
rdc

XXX.XXX.30.221

Děkuji za všechny reakce. Pokusil jsem se trochu předělat návrh, ale průchozí voliéry holt kvůli místu zůstat musí - nechce se mi zmenšovat hloubku volier na nějakých 130cm. Jinak k novému návrhu - přední strana je orientována na jihozápad, v zadní plné stěně jsem dokreslil neoteviratelna okna 40*40cm kvůli prosvětlení, pod těmito okny bych dal otočné nebo vysouvaci nerezové krmné pulty. Jednotlive voliéry mají v zadní části vzdy krytý prostor cca 80*85cm aby měli ptaci místo s klidem. Ve skladu by mělo být také okno kvůli světlu 60*60cm a kvůli prosvětlení jsem stěnu mezi 1. volierou a skladem nechal právě jen s plnou stěnou 80 cm. Kvůli světlu jsem také zrušil levou zcela plnou boční stěnu a nechal jí plnou jen v zadní části voliery. Stále platí, že na zimu by se tedy z čelní strany a zčásti z levé boční dávaly rámy s plným průhledným polykarbonátem, případně část levé boční stěny by mohla být již nastálo prosklena pevnějším čirým sklem. Jinak k dotazu co ve voliérách bude - má představa je uvedena v prvním příspěvku. Vím , není a nebude to ideální , ale je to aspoň lepší? -:)

30.9.2018 11:53
KEDARŠÁKUL

XXX.XXX.131.116

Dobrý den, a nebylo by lepší oželet 1 voliéru? Kdyby se voliéry orientovaly podélně? Pak by byly krásné 2 voliéry 1 x 2,5 metru s krmnou chodbičkou a záletem. Nevím jestli je to možné, neznám místní situaci.
S pozdravem Radek Lukáš

2.10.2018 07:48
Kokr

XXX.XXX.85.112

Já to mám takto, obsluha voliér z přední strany, na zimu používám plachtu a při krmení ji podzvednu.

2.10.2018 10:50
Zbišek

XXX.XXX.57.167

Kokr napsal(a):
Já to mám takto, obsluha voliér z přední strany, na zimu používám plachtu a při krmení ji podzvednu.

A neprší vám do krmení??

2.10.2018 19:33
Kokr

XXX.XXX.85.112

Zbišek napsal(a):
A neprší vám do krmení??

Na těch fotkách to není vidět, ale nad krmným pultem je plech, který kryje misky s krmením. Když už tam naprší, tak to už musí být déšť moc šikmý v důsledku větru. Jinak úplně bez problémů.

19.10.2019 21:14
rdc

XXX.XXX.136.83

Tak jsem tu opět s žádostí o radu. Nakonec jsem dodělal pergolu, vydláždil okolí a voliera bude muset být zcela jinde na zahradě a o dost menší. Prostě jen pro radost dětem. Zatím jsem udělal základ z tvárnic, takže voliera bude 30cm nad úrovní terénu. Potřeboval bych poradit spíš s uspořádáním jak vnitřního prostoru tak například s krmnými pulty, abych mohl krmit zvenčí. Koupil jsem fixní plastové okno 80x140cm, které zabuduji do jedné boční stěny, aby měli ptáci jak světlo, tak i proto, že je to severní stěna.
Prostě: čelní stěna bude z pletiva plus tam budou dveře z pletiva 60cm x 150cm, pravá boční stěna bude plná z palubek, neboť bude voliera navazovat na zahradní domek, zadní stěna bude plná z palubek,levá boční bude právě prosklená z toho okna a zbytky po krajích budou z palubek. V této levé boční části bych rád zabudoval krmné otočné pulty jak na krmení tak na vodu ( tím si právě nejsem jistý ).
Jednoduše - voliera bude mít tři stěny plné, z toho jedna z větší části prosklená a čelní část bude z pletiva. Na čelní části budu na zimu dávat čiré plexisklo. Jinak rozměr voliery je 150cm hloubka, 115 cm šíře, cca 170cm výška. Ve volieře budou nakonec jen andulky a korely, počet ještě nevím. Chov neplánuji, pouze pro radost dětem, bez odchovu mladých.
Potřeboval bych poradit jak uspořádat vnitřní část, kde například příčky, kde dát krmné pulty a kolik a případně co vás napadne. Jo mimochodem na spodní části voliery plánuji výsuvný pult kvůli čištění, takže ten pult bude mít cca 100cm x 140cm podle vnitřního rozměru základny.
Já vím, je to dlouhé.... Ale fakt díky za postřehy, příští týden jdu nakupovat dřevo...

21.10.2019 10:03
rdc

XXX.XXX.136.83

Přemýšlel jsem o krmení. Krmné pulty asi nepůjdou, neboť budu stavět že dřeva 6*4cm a když bych je dál zvenčí, tak by uvnitř byly vlastně misky utopené pod rámem. Tak udělám vyklápěcí dvířka ve stěně a uvnitř voliéry takovou poličku. Na tu poličku bych dal nerezový pekáč s mřížkou 26*20cm ( viz přiložena fotka ) a do toho pekáče dvě menší misky na krmení. Bordel bude aspoň zčásti padat do toho pekáče pod rošt a vždy ho vyndám skrz ta otevírací dvířka a mohu vyčistit komplet. No a dal bych ještě úplně to samé do vstupních dveří v čelní straně aby tam mohla být voda a vedle toho další pekáč s miskami. Snad rozumný nápad...

21.10.2019 18:10
rdc

XXX.XXX.136.83

Hezké voliéry.. o trochu větší než moje celá zahrada

21.10.2019 18:15
shorty102

XXX.XXX.28.251

rdc napsal(a):
Hezké voliéry.. o trochu větší než moje celá zahrada

Ta prvni je délka 7500mm výška 2500mm šířka 3500mm + vylet na vsechny páry po odchovu
Ta druha délka 5000mm šířka 3000mm výška 2700mm + vylety

21.10.2019 18:17
rdc

XXX.XXX.136.83

já bych spíš potřeboval poradit s tím, co zamýšlím.... bohužel soused zahradu neprodá a když koukám na Vaši 7,5 metru dlouhou volieru, tak já mám celý barák 8metrů

21.10.2019 18:21
shorty102

XXX.XXX.28.251

V dnešní době se da pistavit bar kde co i ve svahu
Pod volieru uz mi jde zahrada hodně prutce dule tam jsou uz trnky a slepky 😄

21.10.2019 22:59
zd50

XXX.XXX.100.214

Zdravím rdc,
chcete názor, tak tady je můj. Nepíšete na kterou světovou stranu bude ta otevřená stěna, zda Z či V. Každopádně bych dal to okno na J stranu. Podle mého názoru nemá na S žádný význam, zvláště jestli ta volná strana je na Z. Za další ty otvírací dveře jsou veliké. Otevřete prakticky celou přední stěnu a to, že Vám některý pták uletí hraničí s jistotou. Bude to sice nepohodlné, ale výšku dveří doporučuji max 60 cm. No a když tu čelní stěnu uděláte z Al profilu a potáhnete pletivem, tak tam můžete dát i ten otočný krmný pultík. No a ještě na to okno budete muset dát pletivo, nebo se Vám o něj ptáci umlátí. Zažil jsem to u několika chovatelů. Pro ně je to prázdný prostor. Sklo jim nic neříká. Tak to jsou moje postřehy a tak bych to udělal já. Přeji hodně úspěchů v chovu.

21.10.2019 23:28
rdc

XXX.XXX.136.83

Díky za reakci. Tak jsem si po letech ujasnil kde je u nás sever.... 😌Takže prosklená stěna s plastovým oknem bude na západ, vstup na jih. Ovšem plné slunce tam jde tak do 10 do 13 hodin, pak již stíní dům a ráno zase stíní chatka, na kterou bude voliéra navazovat Jinak ani vstup vyřešit nemohu. Dveře tedy udělám menší, ale 60 cm na výšku bych asi neprolez. Spíš bych to viděl tak 50cm šíře, 80 cm výška 😁 Před to okno z vnitřní strany udělám tedy vyndavaci rám s pletivem, to mi nedošlo, že by se o to mohli zranit. Voliéru ovšem zachovam dřevěnou, takže pokud to ničemu nevadí, tak bych zůstal u těch poliček a nerezových pekáčů. Jinak střecha bude plná, přesah u vstupu přibližně 30 cm. Nevím, zda je dobrý nápad udělat i v zadní části ( proti vstupu ) nějaké menší okno aby měli dost světla a před to okno také rám s pletivem.

21.10.2019 23:51
rdc

XXX.XXX.136.83

Ještě by mě zajímala jedna věc. Když dám do voliéry pouze samce andulek a samce korel, tak to nebude ničemu vadit? Na odchov mladých se jako začátečník necítím, na to se budu muset asi hodně o ptácích naučit. Prostě si tak laicky říkám, že když v té voliéře nebude ženská, tak to bude OK. Protože jinak co jsem se dočetl, tak by hnízdili i když bych nedal budky např. na podlaze

22.10.2019 00:32
lupus4

XXX.XXX.205.61

Máte to docela malé, dvířka na "krmení" stačí 20 x 30 cm, v dolní třetině a krmil bych v odchytovém krmítku (klícce) pak při potřebě odchytu vám NIC neuletí...
společenství samců andul je OK, na korely je to malý (ne, že by nepřežily, ale optimum to není...)

22.10.2019 08:18
rdc

XXX.XXX.136.83

lupus4 napsal(a):
Máte to docela malé, dvířka na "krmení" stačí 20 x 30 cm, v dolní třetině a krmil bych v odchytovém krmítku (klícce) pak při potřebě odchytu vám NIC neuletí...
společenství samců andul je OK, na korely je to malý (ne, že by nepřežily, ale optimum to není...)

Ta dvířka na krmení planuji 30cm šíře, 15 cm výška, což bohatě stačí pro ten zamýšlený pekáč. Bohužel vůbec si neumím představit co to je krmení " v odchytovem krmítku, klícce". To opravdu nevím co je.

22.10.2019 09:22
rdc

XXX.XXX.136.83

Dnes jdu dělat podlahu ( základnu, na které bude ve výšce stát voliéra ) a uvědomil jsem si jednu věc. Celý spodek bude z fošen 4cm silných. Chtěl jsem na tyto fošny dát výsuvný pult, aby to dřevo nebylo přímo jako podlaha voliéry. enže když ho vysunu a budu čistit, tak ptáci stejně za tu chvíli něco znečistí a po pár měsících budou ty fošny pod tím pultem znečištěné výkaly hodně. Tak mě napadlo nedělat výsuvný pult, ale na ty fošny dát pak dovnitř až bude hotovo po celé ploše podlahy hliníkovou tabulí cca 1mm silnou. Z toho by to pak šlo dobře uklízet. Nevýhodou by bylo, že bych musel čistit uvnitř voliéry. Mám prostě takový malý čtvercový základ z ytongu a přes něj položím ty fošny. Musel jsem se dostat nějak výš a tady byl zbytek nevyužitého původního zakladu. Na fotce je to jen položené, budou na délku kratší.

22.10.2019 13:44
lupus4

XXX.XXX.205.61

Udělal bych to na nožičkách, aby to šlo pod tím dobře čistit a neměli se kam schovat myši.Nechte jen rohové yotongy. Podlahu pletivo 1x 1 cm, pak fošny jen krajové a prostředek a na to plechový šuplík - klidně rozdělený na půl (pro snažší manipulaci)

Krmná klícka je malá klícka v které se krmí - nejlépe na kratších stranách průchozí - snadno uzavíratelná - buď na principu "lítaček" jako např. u holubů, nebo jen prusvitkou...ptáci jsou zvyklí tam volně procházet a při potřebě odchytu nemusíte nic nikde honit, jen ji uzpůsobíte k vchodu a bloknete vycházení. Používal jsem je léta a nikdy jsem nemusel nic honit a stresovat ostatní... Fotku nemám, po skončení chovu jsem je daroval jednomu klukovi...dotazy když tak do SZ

28.3.2020 19:33
rdc

XXX.XXX.136.83

Zdravím všechny. Tak jsem to konečně dodělal - tedy na pár detailů ( doobjednat lazuru na zadní stěnu, zámky na dveře a západky na krmné pulty ). Nakonec to dopadlo tak, že vnitřní prostor je 155 hloubka, 125cm šíře, 170cm výška, takže snad dostačující pro menší ptactvo. Vymyslel jsem otočné krmné pulty ( nakonec jsem je nekupoval, ale udělal, misky už tam jsou, ale nejsou na fotce ). Celkem je v krmných pultech 5 misek, plus to, co je na podlaze. Na pletivo dám možná ještě nějaké pítko. Podlahu jsem vysypal pískem ( pod pískem je na dřevěné podlaze z fošen lino, ale to větrá odspoda ). Ještě dodám pár dlaždic, které nyní nemám - dám půlky dlaždic po obvodu a dozadu pod centrální bidlo dvě řady, takže 60cm. Jsou lehké, vždy při čištění se vydají, omyjí a dají zpět. Písku se vešlo 10kg, takže počítám 2x za měsíc komplet vyměnit a mám vystaráno. Bidel je celkem 6 z vrby ( z toho jedno přes celou šíři ) na různých místech plus žebřík.
Na zimu jen seženu čirý polykarbonát a ten se připevní na místa, kde je pletivo. Pletivo mám jen jednoduché, pokud se to neosvědčí ( např. kočky, kuny,.... ), tak do jednotlivých dílů udělám ještě rámy s pletivem, které by se tam natěsno vložily, aby je bylo možné vyndat a čistit prostor mezi dvojitým pletivem. mezera by byla cca 4cm. Zadní okno je otevíratelné, ale je tam rám s pletivem. Plastové okno je bez rámu - tady nevím, zda přes něj z vnitřní strany dělat rám s pletivem.
Jinak obsazenost plánuji: 8 andulek, 2 kakariki , 2 zpěvaví ( nebo 2 neofemy ), vše samci, tudíž bez odchovu. Nyní jen dodělat střešní krytinu a sehnat ptactvo.
Závěr - snad jsem to nezmršil... kritice a radám se nebráním.

28.3.2020 23:05
Beliciak8

XXX.XXX.109.118

Nechcem byť niejaky kriticky mne sa to veľmi nepáči ale keď to nieje na chov tak Vám to stačí.
Akurát cez to veľké okno treba dat pletivo minimálne to začiatku ich to môže miast a budú doňho narážat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík