Papagáj odchovany pod rodičmi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2018 22:06
Jana222

XXX.XXX.208.175

Ahojte, moja otázka je: dá sa ochočiť stredné veľký až veľký papagáj ktorý nebol dokrmovany? Povedzme pár mesačne mláďa, pripadne ktore druhy sú aj na takéto ochocovanie vhodné? Je mi jasné že to môže trvať o dosť dlhšie ako pri ručne dokrmovanych, ale ci vôbec dokáže stratiť tu plachost ku človeku ako dokrmeny papagáj.

13.10.2018 16:37
eli22

XXX.XXX.58.37

Chtěla bych se dožít toho, aby byl uzákoněn zákaz dokrmování pokud to není zcela nutné k udržení života mláděte. To je pak jiná. A jako bonus bych ocenila zákaz chovu jednoho papouška. Vždy jen v páru.

13.10.2018 16:41
Jana222

XXX.XXX.234.39

Ved práve preto sa pýtam, pre niekoho možno hlúpo. Tiež si ale myslím ze pre vtáka je to lepšie ak ostane pri rodičoch až kým nevyleti. Taktiež asi aj pre budúce spolunažívanie s človekom.

13.10.2018 17:29
eli22

XXX.XXX.58.37

Jana222 napsal(a):
Ved práve preto sa pýtam, pre niekoho možno hlúpo. Tiež si ale myslím ze pre vtáka je to lepšie ak ostane pri rodičoch až kým nevyleti. Taktiež asi aj pre budúce spolunažívanie s človekom.

Přesně tak. Já odchovávám pod rodiči, ale doma v obýváku, takže jsou zvyklí na lidi, vysavač, děti, psy, a vidí, jaký vztah máme s ptačími rodiči. To jsou pak super parťáci do nových rodin. Neříkám vzít si mládě od "divokých" papoušků z voliéry venku. To je něco jiného. Jenže lidi jsou tak zblblí, že pořád chtějí dokrmené a pak se diví, když začnou být problémy.

13.10.2018 17:41
Jana222

XXX.XXX.234.39

Len mam pocit ze v dnešnej dobe je to buď, alebo. Bud zoberiem vtáka z voliery, alebo dokŕmeneho a nič medzi tým ako napr. u vás nie je. Cest výnimkám. Ja mam napr. ten istý problém, chcela by som stredného papagája, no mam aj deti a bojím sa práve tej "vtáčej puberty", kedy dokrmeny papagáj vlastne ani nevie ze je papagáj :-) nie je podmienkou že by musel všetkých zboznovat, len nechcem aby začal decká napádať. Papagája chceme na stalo a nie o pár rokov podávať inzerát... Neviete poradiť nejakého aj keď z voliery, ktorý by si na nás zvykol, aj na dotyk? Stále prezerám internet ale už som z toho blázon :-) ako malá som mala andulka Olinka, ten bol podarený aj keď z obchodu a neskor u muža boli aj korely, kakariky, princ Alexandrin. Tie boli ale volierove a po mojom nasťahovaní už v patricnom veku, čiže tam som ochocovanie ani neskúšala... Teraz by sme radi zas nejaký iný druh, ale už dovnútra ako parťáka.

13.10.2018 18:04
eli22

XXX.XXX.58.37

Jana222 napsal(a):
Len mam pocit ze v dnešnej dobe je to buď, alebo. Bud zoberiem vtáka z voliery, alebo dokŕmeneho a nič medzi tým ako napr. u vás nie je. Cest výnimkám. Ja mam napr. ten istý problém, chcela by som stredného papagája, no mam aj deti a bojím sa práve tej "vtáčej puberty", kedy dokrmeny papagáj vlastne ani nevie ze je papagáj :-) nie je podmienkou že by musel všetkých zboznovat, len nechcem aby začal decká napádať. Papagája chceme na stalo a nie o pár rokov podávať inzerát... Neviete poradiť nejakého aj keď z voliery, ktorý by si na nás zvykol, aj na dotyk? Stále prezerám internet ale už som z toho blázon :-) ako malá som mala andulka Olinka, ten bol podarený aj keď z obchodu a neskor u muža boli aj korely, kakariky, princ Alexandrin. Tie boli ale volierove a po mojom nasťahovaní už v patricnom veku, čiže tam som ochocovanie ani neskúšala... Teraz by sme radi zas nejaký iný druh, ale už dovnútra ako parťáka.

Úplně z voliéry bych se trochu bála, ale dá se, pokud je mládě čerstvě vylétlé a samo začíná baštit. My jsme si vzali roční pyrurku z voliéry, neusilovali jsme o ochočení, chtěli jsme do chovu, ale ochočila se v pohodě. Já chovám doma pyrury, teď právě prodávám mladé, začínají sami zobat, ale mám už jen dvě samičky a vy jste daleko .Noví majitelé mi posílají fotky s mými pyrurkami na kšírech, což je moc hezké.

13.10.2018 18:46
Jana222

XXX.XXX.234.39

Ďakujem :-) no presne pyrura sa mi pozdáva najviac, alebo ešte možno ara nobilis.

13.10.2018 19:30
vegh

XXX.XXX.96.13

eli22 napsal(a):
Přesně tak. Já odchovávám pod rodiči, ale doma v obýváku, takže jsou zvyklí na lidi, vysavač, děti, psy, a vidí, jaký vztah máme s ptačími rodiči. To jsou pak super parťáci do nových rodin. Neříkám vzít si mládě od "divokých" papoušků z voliéry venku. To je něco jiného. Jenže lidi jsou tak zblblí, že pořád chtějí dokrmené a pak se diví, když začnou být problémy.

Pitam sa aké máte obyvák ako kulturák ked Vám tam spacu tie vtáky čo chováte?

13.10.2018 20:15
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Jana222 napsal(a):
Ahojte, moja otázka je: dá sa ochočiť stredné veľký až veľký papagáj ktorý nebol dokrmovany? Povedzme pár mesačne mláďa, pripadne ktore druhy sú aj na takéto ochocovanie vhodné? Je mi jasné že to môže trvať o dosť dlhšie ako pri ručne dokrmovanych, ale ci vôbec dokáže stratiť tu plachost ku človeku ako dokrmeny papagáj.

Přidám také můj názor. Protože to nečtete jen Vy, berte ho jako jeden názor z mnoha, který nemusí obecně platit. Nemohu si vybavit, který autor knih o exotech napsal: Čtěte literaturu, protože ve veřejných diskuzích se toho moc nedozvíte. Informace tam nejsou vždy platné ve vašem případě.
I zde na této diskuzi je jen hrstka chovatelů odborníků, kteří se zapojují. Pak se zde vyskytnpou občas mylné informace a jak to poznat?
Já nemám zkušenost s dokrmováním. V chovu mám i dokrmené jedince. Jediný rozdíl je, že dokrmení jsou v době hnízdění agresivní. To může nastat po dosažení pohlavní zralosti i u mazlíčků. Jak to přejde, jsou zase milí. Třeba jsem měl chovné amazoňany oranžovokřídlé odchované rodiči, ale přes pletivo brali z ruky a nechali na sebe sáhnout. V budce jsem jim na mladé nesahal. Po výletu byli plaší. Za tři týdny poznali, že jim nic nehrozí, nechali se odstrčit rukou z krmítka, i vzít opatrně do ruky a posadit na bidlo. V budce před výletem reagovali na dotyk zděšeným křikem. A i mezi sourozenci je v krotkosti rozdíl.
Ochočit se dá vše. Chce to trpělivost a čas. Vždyť i pracovní sloni se "vycvičili" z odchycených divokých. Ochočení od mládí se prý člověku nepodřídí.
Pro začátečníka bych doporučil dokrmeného jedince, kdo o tom něco ví, pořídí si i z voliéry od krotkých rodičů.
A malé děti asi tak do deseti let a větší papoušek jdou dohromady většinou jen na reklamních fotografiích.

13.10.2018 20:57
eli22

XXX.XXX.58.37

vegh napsal(a):
Pitam sa aké máte obyvák ako kulturák ked Vám tam spacu tie vtáky čo chováte?

Nevím úplně kam dotazem míříte, ale v obýváku chovám, jeden pár pyrur a dva mníšky. Je to 25 m2.

Přidejte reakci

Přidat smajlík