Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2018 18:38
vlasi11

XXX.XXX.162.155

Dobrý den,
dnes mi uhynula samice papouška královského. Včera se zdála být úplně v pohodě, dnes jsem ji našel na zemi mrtvou bez zjevné známky nějakého úrazu. Chtěl bych ji nechat vyšetřit, proč se to stalo. Nemáte někdo kontakt na nějakého veterináře v Pardubickém kraji. Popř. v jakých cenách se toto pohybuje. Moc děkuji za pomoc

20.11.2018 18:50
Kokr

XXX.XXX.85.112

Cena pitvy asi 400 Kč. Pitvu udělá každý trochu schopný veterinář.

Neregistrovaný uživatel

20.11.2018 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Myslím,že důležitější než cena je zjistit proč?

20.11.2018 19:31
vlasi11

XXX.XXX.162.155

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Myslím,že důležitější než cena je zjistit proč?

děkuji za radu

21.11.2018 16:48
vlasi11

XXX.XXX.162.155

Jen pro informaci, obvolal jsem veterináře v Pardubicích a Hradci. Jediný kdo se tímto zabývá je Státní veterinární správa v HK. Zítra tam vyrazím.....

21.11.2018 18:17
janos

XXX.XXX.213.81

vlasi11 napsal(a):
Jen pro informaci, obvolal jsem veterináře v Pardubicích a Hradci. Jediný kdo se tímto zabývá je Státní veterinární správa v HK. Zítra tam vyrazím.....

Kašlite nato ked budete chovat viac papagajov a budete za každé naštevovat veterinu bude to stát vela peinaze.

21.11.2018 18:33
vlasi11

XXX.XXX.162.155

janos napsal(a):
Kašlite nato ked budete chovat viac papagajov a budete za každé naštevovat veterinu bude to stát vela peinaze.

To asi máte pravdu. Jen mám strach aby to nebyla nějaká nákaza. Bylo to náhlé a na pohled bez příčiny

21.11.2018 18:42
Kokr

XXX.XXX.85.112

vlasi11 napsal(a):
To asi máte pravdu. Jen mám strach aby to nebyla nějaká nákaza. Bylo to náhlé a na pohled bez příčiny

Jen ho dejte pitvat. Budete mít jistotu a 400 Kč Vás nezrujnuje.

21.11.2018 20:13
eli22

XXX.XXX.58.38

Kokr napsal(a):
Jen ho dejte pitvat. Budete mít jistotu a 400 Kč Vás nezrujnuje.

Přesně tak. Názory typu "vykašlete se na to" absolutně nechápu. 400 Kč žádné peníze v dnešní době a může Vám to zachránit celý chov. Nebo jen budete vědět co a jak a čeho se případně vyvarovat. Vyhozené peníze to rozhodně nejsou. Dejte pak vědět.

21.11.2018 20:36
vlasi11

XXX.XXX.162.155

eli22 napsal(a):
Přesně tak. Názory typu "vykašlete se na to" absolutně nechápu. 400 Kč žádné peníze v dnešní době a může Vám to zachránit celý chov. Nebo jen budete vědět co a jak a čeho se případně vyvarovat. Vyhozené peníze to rozhodně nejsou. Dejte pak vědět.

Nevykašlu se na to. Již to mám domluveno. Jen mne překvapilo, že jsem obvolal šest veterinárních ordinací a nikde jsem nepochodil

22.11.2018 09:59
raduz

XXX.XXX.120.98

Po třech dnech dávat ptáka na vyšetření, nemá žádný smysl. Kde máte kadáver uložený?? Je na samici patrné nějaké :mechanické" poškození např. po nárazu, podlitiny, modřiny, krvácení apod. ?? Pokud by snad skutečně za úhynem stála nějaká infekční nebo bakteriální nákaza. Po třech dnech je šance na to, že veterina na něco přijde mizivá..V těle po úhynu dochází stále k nenávratným procesům. Pták pokud by jste jej chtěl dát skutečně na vyšetření musí být na veterině ideálně ještě ten den. Tenhle kolotoč jsem podstupoval několikrát, také pro vlastní jistotu. A vždy bez nějakého hmatatelného výsledku. Ikdyž u mě je to do značné míry ovlivněno druhem ptactva, kterému se věnuji.
Na úmrtí se mohlo podepsat klidně pouhé ochlazení a změna vlhkého zimního počasí...Což by bylo patrné např. na stavu osvalení na prsní kosti jestli nebyl pták pohublý apod. Samice u králováků a červenokřídlých na tyhle zimní přechody docela trpí..

Pokud skutečně povezete ptáka na vyšetření tak pak vložte výsledek pitvy.

22.11.2018 11:19
eli22

XXX.XXX.181.79

Tak já tedy nejsem veterinář, ale dávala jsem na pitvu papouška, ptačí veterinářka tam zrovna nebyla, takže ho pitvali po týdnu a příčinu zjistili. Tak nevím, proč by to po třech dnech nemělo smysl.

22.11.2018 12:00
janos

XXX.XXX.213.81

eli22 napsal(a):
Tak já tedy nejsem veterinář, ale dávala jsem na pitvu papouška, ptačí veterinářka tam zrovna nebyla, takže ho pitvali po týdnu a příčinu zjistili. Tak nevím, proč by to po třech dnech nemělo smysl.

Ked už veterina zobere tak musi pričinu určit.pametám ked kamarát dal na pitvu neofého modrohlavé kym prišel vysledok že bolo narazené a udrené do té doby uhynul mu 40-kusov.tak to bolo infekcia.

22.11.2018 16:28
raduz

XXX.XXX.120.98

eli22 napsal(a):

A co bylo příčinou úhynu??

22.11.2018 17:26
forpus

XXX.XXX.243.130

raduz napsal(a):

Ano, pokud byl důvodem úhynu nějaký tumor, vnitřní zranění, úraz hlavy atd - to asi po týdnu zjistit jde (ale zde se nemusíme bát dalších úhynů v chovu). Ovšem bakteriální infekce apod., což je nejčastějším důvodem, je zcela neprůkazná - pokud nedáte kadaver ihned do mrazáku (což na druhou stranu z veterinárního hlediska také není ideální), vše se namnoží do smrtelných hodnot. Určit úhyn bez znalosti souvislostí pak není problém, ale není to pravda. Tedy podle mne po týdnu je to hovadina.Jediná šance je odvézt uhynulého ptáka na pitvu v den úhynu.

22.11.2018 17:46
eli22

XXX.XXX.181.79

raduz napsal(a):

Příčina úhynu byla bakteriální infekce, ale zřejmě vím, z čeho to bylo. Z venkovní sudové vody, asi byla nakažena. Asi.

22.11.2018 18:05
raduz

XXX.XXX.120.98

eli22 napsal(a):
Příčina úhynu byla bakteriální infekce, ale zřejmě vím, z čeho to bylo. Z venkovní sudové vody, asi byla nakažena. Asi.

Eli22. Nic ve zlém, ale po týdnu pokud nebyl pták ihned po úhynu zamražen, což samo osobě je už také pro 100% výsledek pitvy špatné opatření. Je výsledek pitvy a příčina úhnynu na bakteriální infekci - k ničemu. Samotná infekce mohla být způsobena namnožením bakterií v mrtvém těle..Každý veterinář, který se specializuje na ptáky Vám řekne to samé. Po týdnu je to věštění z křišťálové koule a vyhozené peníze jak jsem psal výše já i forpus.

Stejně tak zadavatel může za svých 400kč očekávat dost podobnou ne-li stejnou odpověď. A pokud se tu chcete skutečně bavit o nějakém rozumném opatření a skutečně podrobném vyšetření tak těch uvedených 400kč budete muset několikrát znásobit.

22.11.2018 18:20
eli22

XXX.XXX.181.79

raduz napsal(a):
Eli22. Nic ve zlém, ale po týdnu pokud nebyl pták ihned po úhynu zamražen, což samo osobě je už také pro 100% výsledek pitvy špatné opatření. Je výsledek pitvy a příčina úhnynu na bakteriální infekci - k ničemu. Samotná infekce mohla být způsobena namnožením bakterií v mrtvém těle..Každý veterinář, který se specializuje na ptáky Vám řekne to samé. Po týdnu je to věštění z křišťálové koule a vyhozené peníze jak jsem psal výše já i forpus.

Stejně tak zadavatel může za svých 400kč očekávat dost podobnou ne-li stejnou odpověď. A pokud se tu chcete skutečně bavit o nějakém rozumném opatření a skutečně podrobném vyšetření tak těch uvedených 400kč budete muset několikrát znásobit.

Tak byl zamražen téměř okamžitě. Nevím, nejsem veterinář, takže nemůžu soudit. Je možné, že prostě veterina něco sdělit musela, tak prostě bakteriální infekce. Ale tou vodou jsem si téměř jista.

22.11.2018 20:47
dancek

XXX.XXX.211.43

eli22 napsal(a):
Tak byl zamražen téměř okamžitě. Nevím, nejsem veterinář, takže nemůžu soudit. Je možné, že prostě veterina něco sdělit musela, tak prostě bakteriální infekce. Ale tou vodou jsem si téměř jista.

Prosím o prominutí, už jsem tady nechtěl nikdy diskutovat ale eli22 vkládá tak stupidní rady že jsem neodolal. Eli pták se nemrazí ale musí se dát do chladna (lednička) a co nejdříve, nejlépe do druhého dne se dá na pitvu. Pokud tak neučiníte tak na pitvu ani ptáka neposílejte, nebo můžete pokud chcete sponzorovat vašeho veterináře.

Neregistrovaný uživatel

22.11.2018 21:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Vlastní zkušenost -zamraženého ptáka vám zodpovědný odborník na pitvu nevezme!

23.11.2018 12:24
forpus

XXX.XXX.243.130

eli22 napsal(a):

V podstatě potvrzujete, co jsem napsal a další potvrdili. Sponzorovala jste veterináře.

23.11.2018 12:25
vlasi11

XXX.XXX.39.126

Zatím jen mám zprávu po telefonu. Zemřela na střevní katar. Bakteriologické vyšetření je v pořádku. Marně přemýšlím z čeho to mohla dostat

23.11.2018 19:34
petajz

XXX.XXX.145.8

vlasi11 napsal(a):
Zatím jen mám zprávu po telefonu. Zemřela na střevní katar. Bakteriologické vyšetření je v pořádku. Marně přemýšlím z čeho to mohla dostat

Bakteriologické vyšetření asi v pořádku nebude když uhynula na střevní katar který způsobí právě přemnožené bakterie.

23.11.2018 19:58
vlasi11

XXX.XXX.162.155

petajz napsal(a):
Bakteriologické vyšetření asi v pořádku nebude když uhynula na střevní katar který způsobí právě přemnožené bakterie.

Základní bakteriologické vyšetření v pořádku. Dále bez parazitů. Rozšířená bakteriologie po kultivaci - výsledky budou v pondělí

23.11.2018 20:07
eli22

XXX.XXX.58.39

vlasi11 napsal(a):
Základní bakteriologické vyšetření v pořádku. Dále bez parazitů. Rozšířená bakteriologie po kultivaci - výsledky budou v pondělí

Tak pak dejte vědět. Já jsem si u toho našeho daného na pitvu původně taky myslela na začervení, protože ty příznaky byly podobné a já nikdy preventivně neodčervuji, ale taky ve finále bez parazitů.

29.11.2018 12:36
vlasi11

XXX.XXX.39.126

1 PA 230 (BA5433, papoušek královský - uhynulý 1 22.11.2018 PR6537)
P a t o l o g i c k o - a n a t o m i c k é v y š e t ř e n í :
uhynulý papoušek královský, samička CZ182442, hmotnost 195g Zevní ohledání: Výživný stav dobrý. Spojivky, ozobí, peří beze změn. Nosní otvory beze změn. Dutina zobáku beze změn. Patologickoanatomické vyšetření orgánů a tkání hlavy a krku: Průdušnice, vole beze změn, ve voleti natrávená semena. Patologickoanatomické vyšetření orgánů a tkání dutiny tělní: Překrvení plic. Dilatace srdce. Slezina beze změn. Překrvení a tumor jater. Žlaznatý a svalnatý žaludek beze změn. Katarální zánět střev. Překrvení ledvin. Mozek beze změn. Kosterní svalovina, klouby beze změn.
B a k t e r i o l o g i c k é v y š e t ř e n í
č.vzorku původce výsledek BA 5433 Salmonella spp. negativní

Bakteriologickým vyšetřením nebyly zjištěny patogenní bakterie.
Použité metody : * Běžná bakteriologická kultivace
P a r a z i t o l o g i c k é v y š e t ř e n í

č.vzorku původce PR 6537 Capillaria sp. +

Hodnocení nálezu: bez nálezu - negativní ojediněle + slabá invaze ++ středně silná invaze +++ silná invaze ++++
Použité metody : Parazitologické vyšetření trusu a obsahu střev flotační metodou * flotace
Z Á V Ě R dg: zánět střev, kardiopulmonální selhání Kadaver je konfiskátem a byl předán k neškodnému odstranění asanačnímu podniku Agris spol.s.r.o - ASANACE s.r.o.

29.11.2018 19:44
aymy

XXX.XXX.32.64

No teď by bylo fajn kdyby se tu některý veterinář vyjádřil.
Zaujaly mě ty Kapilárie a tumor jater. Takže zdá se že to nebyla zbytečná věc.
I když dle hodnocení v dopise je množství kapilárií považováno za minimální nález. Nicméně tam je.
Jinak ještě pro větší zadostiučinění bych měla zájem o uvedení věku a způsob krmení papouška.

Dovolila jsem si zde vyhrabat a zkopírovat něco o Kapiláriích:
Kapilárie jsou drobní nitkovití červi patřící mezi hlístice rodu Capillaria. Parazitují u všech obratlovců. Onemocnění způsobené těmito patogeny se nazývá kapilarióza. Některé druhy (C. annulata, C. contorta, C. obsignata, C. caudinflata, C. bursata) jsou častými parazity divokých i domestikovaných ptáků a postihují zejména jejich trávící systém. Kapilárie odnímají hostitelskému organismu tělní tekutiny, jako jsou žaludeční šťávy a krev, čímž snižují jejich celkovou obranyschopnost a u drůbeže snižují též jejich produkci. Dochází k poškození střevního epitelu a tím k narušení resorpce i dalších procesů, které následují po přijmutí potravy. Někdy může docházet také k porušení nervové soustavy, a to díky produkci jedovatých toxinů. Charakter průběhu závisí na věku a celkové fyzické zdatnosti zvířete a na síle infekce. Při vážnějším akutním průběhu může dojít i k úhynu drůbeže. Výskyt je vázán na vlhká období, zejména v létě a na podzim. Naopak nejnižší je v zimě a v prvních jarních měsících.

30.11.2018 09:10
vlasi11

XXX.XXX.39.126

Byl to letošní kus. Krmená směsí Avicentra. Dostávala ovoce, zeleninu, pampelišky, větve na okus.

30.11.2018 18:39
aymy

XXX.XXX.32.218

To je mi líto. Prostě se to stává. Probíral jste to s veterinářem? Dostal jste nějaká doporučení? Návrhy na opatření v chovu?

Přidejte reakci

Přidat smajlík