Dobrý den, poprosím Vás o radu:)
Již víc jak rok zvažuji pořízení papouška, tedy hlavně pro sebe, jakožto matku dcer 8 let a k naší fence jorkšírce. Dcery jsou klidné, i k fence se chovají moc hezky. Fenka je hodně svá, za ptáčky venku běží, ale i když je stihne, neútočí. Péče je tedy spíš na mě a partnerovi, s čímž počítám i u opeřence:) Za tu dobu jsem si něco načetla, samozřejmě se mi líbí velcí papoušci, ale na ty si rozhodně netroufám. V dětství jsem měla dvě andulky, větší zkušenosti nemám. Podle toho, co jsem načetla, se mi líbí pro nás Korelka nebo Mníšek šedý (vzhled, barva není priorita). Často jezdíme do domku za Prahu (i v týdnu) a bydlíme v Praze v bytě. Pes tyto přesuny zvládá bez problému. Zvládl by je i papoušek, kdyby měl v obou bydlištích samozřejmě napevno klec (přeprava asi v menší kleci autem?). V bytě budeme spát v jedné místnosti s papouškem. Na domku bude papušek uvnitř, v centru dění, nebo na terase s námi. Takže se chci zeptat na hlučnost. Tuším, že bude asi každý jiný, u korel se mi líbí hvízdání, mnicha jsem jednou slyšela řvát ve zveráku a nevím, jestli by nám tam neřval takto silně půl dne (to by bylo na aspirin). Jak je to s mazlivostí? Doporučíte ručně dokrmeného nebo odchov přirozený? Naše fenka je hodně kontaktní a mazlivá, byla bych ráda, pokud i papoušek byl v rámci možností mazel. Je možný i u těchto menších druhů sklon k upnutosti na jednoho a útočení na ostatní z rodiny ze žárlivosti? Na internetu je hodně diskuzí, ale chtěla jsem znát názor zkušených na výše uvedené, je to přece jen závazek na hodně let a chci to brát zodpovědně. Proto předem děkuji všem za názory a omlouvám se za román. Krásný den přeje Zuzka
Dobrý den, máte krásné ideály ale realita je bohužel jiná. Vám bych nedoporučoval žádného papouška. Na ochoceni nebudete mít čas. Určitě jste přes týden všichni v práci nebo škole. A zbytek dnesr určitě nemůžete jen věnovat papouskovi. Pak ty přesuny na chatu každý týden taky nic moc.
Pokud ale toužíte mít papoušky tak bych doporučil párek nebo dva stejného druhu a ty sice neochocite ale nebude jim vadit vaše nepřítomnost. Zabaví se spolu. A klidně je můžete nechat přes víkend doma a nemusíte je pořád stěhovat. Jak byste řešili dovolenou?
A jaké druhy: 2andulky, korely, Mníšek, papousicek sedokridly pyrury. To záleží na vás co dnesete hluku. A taky kolik do toho budete investovat.
Pokud budete mít 2 papoušky musíte mít taky odpovídající klec. Andulka je nejmenší s pspousickem u nich počítejte s délkou 1m a šířkou 0,6m výška není tak rozhodující ale aspoň 0,8 m. Pro ostatní druhy vše větší.
A nebo můžete uvažovat i o okrasné ptactvu. Např. Kanar, zebricka, amadina gouldové atd atd
Přeji vám ať se rozhodnete správně a hlavně ku prospěchu chovanece. Všichni papoušci jsou parovy. Takže pokud bude jeden a vy s ním nebudete trávit většinu dne bude mít neduhy jako například skubani se ničení vybavení domácnosti nebo příšerný křik a může být i zlý.
Tak at se daří. Hezký den.
U papouška v samotě je klíčové, kolik času běžně trávíte doma a kolik z tohoto času jste schopna věnovat přímo tomu ptákovi. Mějte na paměti, že druhy, které jste vyjmenovala, tedy andulky, korely, mníšci, pyrurové, ale papoušci obecně - snad vyjma kakapa - jsou hejnoví tvorové a k životu potřebují bohaté sociální interakce. Pokud ho necháte po většinu dne v samotě, bude to pro něj peklo, bude řvát a bude nešťastný. Absolutně nestačí půlhodina ráno a půlhodina večer volného proletu. V denním rozvrhu počítejte s hodinami, které je nutné papouškovi v samotě věnovat.
Taky bych vám taky spíš doporučila alespoň dva papoušky nebo hejno menších okrasných ptáků do větší bytové voliéry, viz příspěvek výše.
Co se týče přesunů, tak mám jinou zkušenost, ptáci jezdí pravidelně v klecích (pyrurák, korelák) na zadním sedadle, nijak je to nestresuje, berou to jako zábavu, v průběhu jízdy se zájmem pozorují okolí (klece nepřikrýváme), žerou, pijí, kecají, prostě pohoda. Trasy do 100 km. Jezdili takhle od začátku, nikdy nebyl problém.
Ručně dokrmeného papouška bych si nepořídila, nevidím pro to v této kategorii druhů žádný důvod, mladé zvíře ochočíte bez problémů, ale určitě bych nakupovala u chovatele, nikoliv ve zverimexu.
zuziP
napsal(a):
Dobrý den, poprosím Vás o radu:)
Již víc jak rok zvažuji pořízení papouška, tedy hlavně pro sebe, jakožto matku dcer 8 let a k naší fence jorkšírce. Dcery jsou klidné, i k fence se chovají moc hezky. Fenka je hodně svá, za ptáčky venku běží, ale i když je stihne, neútočí. Péče je tedy spíš na mě a partnerovi, s čímž počítám i u opeřence:) Za tu dobu jsem si něco načetla, samozřejmě se mi líbí velcí papoušci, ale na ty si rozhodně netroufám. V dětství jsem měla dvě andulky, větší zkušenosti nemám. Podle toho, co jsem načetla, se mi líbí pro nás Korelka nebo Mníšek šedý (vzhled, barva není priorita). Často jezdíme do domku za Prahu (i v týdnu) a bydlíme v Praze v bytě. Pes tyto přesuny zvládá bez problému. Zvládl by je i papoušek, kdyby měl v obou bydlištích samozřejmě napevno klec (přeprava asi v menší kleci autem?). V bytě budeme spát v jedné místnosti s papouškem. Na domku bude papušek uvnitř, v centru dění, nebo na terase s námi. Takže se chci zeptat na hlučnost. Tuším, že bude asi každý jiný, u korel se mi líbí hvízdání, mnicha jsem jednou slyšela řvát ve zveráku a nevím, jestli by nám tam neřval takto silně půl dne (to by bylo na aspirin). Jak je to s mazlivostí? Doporučíte ručně dokrmeného nebo odchov přirozený? Naše fenka je hodně kontaktní a mazlivá, byla bych ráda, pokud i papoušek byl v rámci možností mazel. Je možný i u těchto menších druhů sklon k upnutosti na jednoho a útočení na ostatní z rodiny ze žárlivosti? Na internetu je hodně diskuzí, ale chtěla jsem znát názor zkušených na výše uvedené, je to přece jen závazek na hodně let a chci to brát zodpovědně. Proto předem děkuji všem za názory a omlouvám se za román. Krásný den přeje Zuzka
Ze začátečnických dotazů si Váš cením, protože jste o sobě napsala dost a tak jde poradit.
Napsala jste nejdůležitější podmínku pořízení: "...papouška, tedy hlavně pro sebe.......". Ne jak mnozí pro děti, to dopadne špatně až je to bavit přestane.
Líbí se Vám korela, kupte si ji. S tou samotou papouška v případě korely to není tak katastrofální jak někdo uvádí.
Chceteli jí věnovat hodně času, kupte ručně dokrmenou. Pokud koupíte mladou po osamostatnění, bude levnější a zvykne si na Vás a nebude případnou samotou trpět jako ten ručně dokrmený mazlíček. Mníšek by mohl občas křičet, toho neberte, ikdyž dovede být milý a kdo ho pozlobí, bolestivě ho kousne.
Je to už dávno. Přišli manželé staršího věku, chtěli andulku. Neměl jsem. Nabídl jsem jim korelu odchovanou rodiči ve voliéře. Vzali ji a měli ji 18 roků. Občas ji pustili z klece, popískávala popěvky, říkala Pepíčku, to si oni mysleli, korela většinou srozumitelně nemluví, když ji pustili ven prolétla se. Jindy byla den v kleci, pohoda. Korela není žako nebo amazoňan, kteří při vazbě na člověka vyžadují pozornost. Převážení nevadí. Vůbec bych se koupě nebál.
Když nebude ochočená, dejte jí čas. Klec někam do rohu do výše hlavy, dcery se budou jen dívat kus od klece, pes jen se země. Až korela získá pocit bezpečí, tak další kroky ke sblížení. Zbrklostí vše pokazíte. Než si zvykne, nepřevážet v kleci, ale v přepravce, třeba takové té na kočky, jen tam dát bidlo.
S tím závazkem na mnoho let to je takový často používaný slovní obrat. Nesprávným krmením mnoho ptáků hyne a nedožívá se ani poloviny uváděného věku. Korela má dost výdrž.
Děkuji moc všem za odpovědi:) Nejdřív jsem si říkala, že to zabalím a radši než zebřičky nebo neochočené hejno nechci nic. Doma až na školu a práci (klasika denní) trávíme hodně času i v letní sezoně, protože i v Praze máme velkou zahradu (a já jsem bohužel domácí pecivál:)) Volný čas od jara do podzimu trávíme až na vyjímky venku. Naše bytovka je menší a až na nás jsou tu všichni v důchodu. Takže jsem měla naivní představu, že by papouch trávil od dopoledne do odpoledne čas na zahradě (samo jen za dobrého počasí a ve stínu), kde jsou většinu dne naši kamarádi. Nevím tedy, jestli by je pak nepřeřvával, jsou zvyklí kecat a hůř slyší:) V počasí jako je teď by byl samozřejmě s fenkou doma. Zeptám se asi blbě, ale pokud by to tedy korelák sám nedával, byl by velký problém mu pak dokoupit druhého nebo andulu? Nebo se ten druhý ptáček pořizuje hned s prvním? Přece jen bych chtěla zkusit jednoho, myslím si, že zvířata tu nestrádají. Máme africké oblovky a ty se taky často na trávě venčí (pod dohledem, hrozí zašlápnutí :)) Jsme přece jen zvyklí na ten kontakt se zvířaty, i teď co to píšu mám psa na klíně po tom, co s námi celou noc spal v posteli :)) tam už je to ale o rozmazlenosti. Takže ještě jednou chci moc poděkovat za názory, hlavně od Moudivláčka, hodně mi to pomohlo. Všem přeji krásný slunečný víkend s ránem ve znamení ptačího zpěvu (alespoň zde u nás:)
Souhlasím s Moudivlackem, korela je skvělá volba i do rodiny s dětmi. Měli jsme samečka Pištu celé moje dětství, byl ručně dokrmeny a hrál si i s naším jezevcikem, samozřejmě pod dozorem. Ten náš byl asi vyjimka, protože skvele mluvil, o dost lépe, než teď moji senegalci. Převážení autem se nebojte, naši papoušci jezdí často a vůbec s tím nemají problém, když budete moct dopřát papouskovi pobyt na sluníčku, bude to pro něj jen dobře.