Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2019 14:24
cicinka

XXX.XXX.191.230

Zdravím, mám dotaz k chování mníšků. Pořídili jsme si loni 8 ks, schválně s DNA, abychom měli opravdu jistotu, že nám sedí do páru. Přišlo jaro a jeden pár si to denně rozdává. Což by bylo jedině dobře, kdyby ten modrý dole nebyl samec s DNA. Dotaz zní, můžou toto spolu denně dělat dva samci, když mají kolem sebe několik volných samiček nebo spíš udělal někdo chybu při odběru DNA a náš modrý mníšek je samička? A rovnou mi prosím poraďte, kdy pověsíte budky? Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2019 15:04

Samozřejmě že se můžou pářit dva samci tak jako se můžou pářit dvě samice... Tomuhle jde zabránit tím že dáte každý pár do samostatného oddělení zvlášť když máte testy dna a víte který pták je který... Nic ve zlém ale nepřipadá mi adekvátní chovat čtyři páry v prostoru který máte k dispozici.... No a pokud se nepletu tak mnisci si hnízdo spetaji sami ne?

19.2.2019 16:32
cicinka

XXX.XXX.191.230

Mily pane anonyme, 6 m vylet a 2 m zalet se vam zda pro 4 pary nevyhovujici? Podle me neni nad prirozeny vyber, vam by se jiste taky nelibilo, kdyby vam byla partnerka proste pridelena, nehlede na to, ze je mame v prve rade na paradu, kdyz odchovaji, bude to jen prijemna odmena za nasi peci. Vsichni modri i prirodni stepi na ino, takze vymysleno to bylo podle me dobre. A ano, mnisci si hnizdo spletaji, bud na policich ci v polootevrenych budkach, ale to byste jiste mel jako zkuseny chovatel mnisku (rady zde rozdavajici) vedet. Nebo vasi mnisci snad hnizdi v korunach stromu ci na zemi?

19.2.2019 16:32
sahulalukas

XXX.XXX.215.226

Dobrý den

Loni jsem řešil to samé jen že ptáci neměli dna tak jsem ho udělal a opravdu samci, každý dostal samici a rozdělil sem je a k samicím se najednou mají. Tak uvidím jak na tom budou s hnízdením. Tohle se prostě občas stává.

chovu zdar L.P.

19.2.2019 18:42

cicinka napsal(a):
Mily pane anonyme, 6 m vylet a 2 m zalet se vam zda pro 4 pary nevyhovujici? Podle me neni nad prirozeny vyber, vam by se jiste taky nelibilo, kdyby vam byla partnerka proste pridelena, nehlede na to, ze je mame v prve rade na paradu, kdyz odchovaji, bude to jen prijemna odmena za nasi peci. Vsichni modri i prirodni stepi na ino, takze vymysleno to bylo podle me dobre. A ano, mnisci si hnizdo spletaji, bud na policich ci v polootevrenych budkach, ale to byste jiste mel jako zkuseny chovatel mnisku (rady zde rozdavajici) vedet. Nebo vasi mnisci snad hnizdi v korunach stromu ci na zemi?

Za prvé nejsem anonym stačí si jen rozkliknout můj profil dozvíte se vše 😉z fotek není poznat jak je výlet dlouhý a o zaletu jste se nezmínili vůbec tudíž ano zdálo se mi to nedostačující a po zveřejnění rozměrů se mi to pro čtyři páry pořád zda nedostačující... Pokud je máte jen na parádu není co řešit, zabývat se tím nemusíte ale já se zabývám cílený odchovem tudíž tohle resim😉pro Vas klid chovem papoušků se už delší čas nezabývám musel sem si vybrat 😉nikde v mém příspěvků netvrdím že sem odborník na mnisky jen sem Vám napsal můj názor na věc a předem sem psal že Vas nechci nijak urazit ale jde vidět že urazlivi jste vcelku dost 😉

19.2.2019 21:28
cicinka

XXX.XXX.191.230

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Za prvé nejsem anonym stačí si jen rozkliknout můj profil dozvíte se vše 😉z fotek není poznat jak je výlet dlouhý a o zaletu jste se nezmínili vůbec tudíž ano zdálo se mi to nedostačující a po zveřejnění rozměrů se mi to pro čtyři páry pořád zda nedostačující... Pokud je máte jen na parádu není co řešit, zabývat se tím nemusíte ale já se zabývám cílený odchovem tudíž tohle resim😉pro Vas klid chovem papoušků se už delší čas nezabývám musel sem si vybrat 😉nikde v mém příspěvků netvrdím že sem odborník na mnisky jen sem Vám napsal můj názor na věc a předem sem psal že Vas nechci nijak urazit ale jde vidět že urazlivi jste vcelku dost 😉

Nenapadlo me zminovat zalet, kdyz je tam videt vletovy otvor do nej, kam by asi vedl? 😁 A prave proto, ze z fotky nejsou rozmery znat, me vas komentar nadzvedl..

19.2.2019 22:42
Kokr

XXX.XXX.85.112

Já mám budky u mníšku celoročně, protože v nich spí. Na začátku chovné sezóny, asi v polovině dubna, je vyčistím a začnu dávat proutí z vrby. Tím je namotivuji a oni vypletou hnízdo a nasednou!

20.2.2019 07:22
Zemjanek

XXX.XXX.17.189

cicinka napsal(a):

Taková voliéra je pro 4 páry a případné odchovy opravdu nedostatečná. Kdybyste si nastudovala něco o chovu, než si pořídíte papouška, věděla byste, že Mníšek není žádný extra letec, "tudíž mu je jedno", jak je voliéra dlouhá... Potřebovala by být aspoň 2x tak široká... V podobné (kratší) chovám dva páry a v sezoně je tam cca 12 ptáků a je to opravdu dost. U vás je předpokládaný stav dvojnásobný... Upřímně Vaše ptáky lituju.

20.2.2019 07:31
Zemjanek

XXX.XXX.17.189

A když koukám na fotku, tak i silně pochybuji o tom, že výlet je 6 m... Šířka je tak 1m(dle velikosti vletového okna) a když vezmu poměr zeleného mniška na stěně, tak nemá ani 1m/díl a ikdyby, tak těch dílů je tam pouze 5...

20.2.2019 07:50
Zemjanek

XXX.XXX.17.189

Abych to uvedl na pravou míru, tak ne všechny Vaše ptáky. Máte krásně udělané voliéry, jen ne na hejno mnichů...

20.2.2019 12:55
cicinka

XXX.XXX.191.230

Zemjanek napsal(a):
A když koukám na fotku, tak i silně pochybuji o tom, že výlet je 6 m... Šířka je tak 1m(dle velikosti vletového okna) a když vezmu poměr zeleného mniška na stěně, tak nemá ani 1m/díl a ikdyby, tak těch dílů je tam pouze 5...

A další anonym, za co se stydíte? Jinak máte pravdu, rozměry jsem spletla, 8 m je sice opravdu celková délka, ale zálet má 3m a výlet jen 5m. Každopádně máte nějaké divné mníšky, naši jsou tedy letci jako hrom, využívají celou délku voliéry, bravurně proletí vletovým otvorem a za toho půl roku, co je máme doma, si na nás natolik zvykli, že si berou oříšky z ruky, opravdu nevypadají, že by tu strádali :-) Papoušky chovám už přes 20 let a myslím, že mám i dost nastudováno. Také jsem viděla, v čem chovají mníšky ostatní chovatelé, když jsme nakupovali ptáky. Někteří chudáci na půdě, ve tmě, sluníčko ani neznali, v malých klíckách po páru..Pravda je, že kdyby měli všichni po 5 mladých, bylo by tam těsno, ale já si nedělám iluze, že se nám sestaví 4 páry, když ti samci takhle blbnou, budeme rádi za 2 hetero páry :-(

20.2.2019 13:19
Zemjanek

XXX.XXX.17.189

cicinka napsal(a):
A další anonym, za co se stydíte? Jinak máte pravdu, rozměry jsem spletla, 8 m je sice opravdu celková délka, ale zálet má 3m a výlet jen 5m. Každopádně máte nějaké divné mníšky, naši jsou tedy letci jako hrom, využívají celou délku voliéry, bravurně proletí vletovým otvorem a za toho půl roku, co je máme doma, si na nás natolik zvykli, že si berou oříšky z ruky, opravdu nevypadají, že by tu strádali :-) Papoušky chovám už přes 20 let a myslím, že mám i dost nastudováno. Také jsem viděla, v čem chovají mníšky ostatní chovatelé, když jsme nakupovali ptáky. Někteří chudáci na půdě, ve tmě, sluníčko ani neznali, v malých klíckách po páru..Pravda je, že kdyby měli všichni po 5 mladých, bylo by tam těsno, ale já si nedělám iluze, že se nám sestaví 4 páry, když ti samci takhle blbnou, budeme rádi za 2 hetero páry :-(

Milá paní, přijdete mi malinko afektovaná. Jsem stejný anonym jako Vy, tudíž úplně normálně registrovaný člověk... Jestli nesnesete názor ostatních, tak se laskavě vyhýbejte veřejným diskuzím. Chovejte si papoušky jak chcete, je to Vaše svědomí. Fakt je, že mnichy máte v nevyhovující voliéře a to že nepředpokládáte silný odchov je chabá výmluva. Co když bude mít každý pár 6 mladých (úplně v pohodě)? Tak jich půlku utopíte? Nebo počkáte až se sami pomlatí? Každý ať si sáhne do svědomí, já mám třeba svoje čisté...

20.2.2019 16:39
cicinka

XXX.XXX.191.230

Zemjanek napsal(a):
Milá paní, přijdete mi malinko afektovaná. Jsem stejný anonym jako Vy, tudíž úplně normálně registrovaný člověk... Jestli nesnesete názor ostatních, tak se laskavě vyhýbejte veřejným diskuzím. Chovejte si papoušky jak chcete, je to Vaše svědomí. Fakt je, že mnichy máte v nevyhovující voliéře a to že nepředpokládáte silný odchov je chabá výmluva. Co když bude mít každý pár 6 mladých (úplně v pohodě)? Tak jich půlku utopíte? Nebo počkáte až se sami pomlatí? Každý ať si sáhne do svědomí, já mám třeba svoje čisté...

Není pravda, já mám svůj profil kompletně vyplněný, co chovám, tel, jméno, email.. O vás na profilu nenajdu nic. Vaše připomínky k počtu mnichů beru, nevadí mi konstruktivní kritika, rýpání pod rouškou anonymity mi ale vadí, takhle těžko říct, zda nejste ten chovatel, co chová mnichy potmě na půdě či zda vůbec nějaké mnichy máte... Kdybyste se raději podělil o své chovné zařízení, ať se můžu inspirovat, bylo by to jistě přínosnější pro mě i pro začínající chovatele, hledající zde informace. Máte ale pravdu v tom, že je lépe se zde diskuzím vyhýbat, protože je to stejně ztráta času, fundované odpovědi na své otázky jsem se stejně nedočkala. Pěkný den.

20.2.2019 16:53

cicinka napsal(a):
Není pravda, já mám svůj profil kompletně vyplněný, co chovám, tel, jméno, email.. O vás na profilu nenajdu nic. Vaše připomínky k počtu mnichů beru, nevadí mi konstruktivní kritika, rýpání pod rouškou anonymity mi ale vadí, takhle těžko říct, zda nejste ten chovatel, co chová mnichy potmě na půdě či zda vůbec nějaké mnichy máte... Kdybyste se raději podělil o své chovné zařízení, ať se můžu inspirovat, bylo by to jistě přínosnější pro mě i pro začínající chovatele, hledající zde informace. Máte ale pravdu v tom, že je lépe se zde diskuzím vyhýbat, protože je to stejně ztráta času, fundované odpovědi na své otázky jsem se stejně nedočkala. Pěkný den.

Ať jste vyplnila cokoliv, po rozkliknutí vašeho profilu je vidět pouze přezdívka a vámi vypsané druhy chovaných ptáků + fotky. Email, telefon, jméno atd. jsou neveřejné.
To jen k těm anonymům, co tu tak vehementně napadáte a vlastně jste jedním z nich

20.2.2019 16:57
cicinka

XXX.XXX.191.230

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ať jste vyplnila cokoliv, po rozkliknutí vašeho profilu je vidět pouze přezdívka a vámi vypsané druhy chovaných ptáků + fotky. Email, telefon, jméno atd. jsou neveřejné.
To jen k těm anonymům, co tu tak vehementně napadáte a vlastně jste jedním z nich

Tak to se omlouvám a zárověň nechápu, jaký má smysl to vše vyplňovat

20.2.2019 16:58
Roman8175

XXX.XXX.144.7

cicinka napsal(a):

Máte to pěkné. Pro Mníšky to bude stačit. Ti ostatní vám jenom bledě závidí. Několik let jsem sem nechodil protože chování některých rádoby chovatelů je hrozné. A opět zůstanu u toho tuto diskuzi exotické ptactvo nenavštěvovat. Držím vám palce ať se vám odchovy vydaří.

20.2.2019 17:05
cicinka

XXX.XXX.191.230

Roman8175 napsal(a):
Máte to pěkné. Pro Mníšky to bude stačit. Ti ostatní vám jenom bledě závidí. Několik let jsem sem nechodil protože chování některých rádoby chovatelů je hrozné. A opět zůstanu u toho tuto diskuzi exotické ptactvo nenavštěvovat. Držím vám palce ať se vám odchovy vydaří.

Díky, taky sem už nepolezu stejně jako vy :-)

20.2.2019 19:54

Mne sa Vasa voliera paci, takze si beriem od Vas inspiraciu ohladom tej zadnej steny:) Berte to aspon ako prinos:)
Prajem vela zdaru:)

21.2.2019 11:18
Karel1979

XXX.XXX.88.180

Dobrý den, nic si z toho nedělejte typické cechacstvi závidět a pomlouvat lidi umíme , já Vám taky závidím, máte moc krásné voliery ale přeju všem jen to nejlepší protože co člověk přeje to dostane.Pochvala od Rybo4 by pro mne byla zadostiučinění podle profilu je to PAN CHOVATEL který ví co říká.Jednu radu Vám dám jestli máte výlety dl.4m dejte před výletem mláďat zepředu zevnitř na pletivo dárkové větve ať se mladé nezabiji zkušenost z výlet 3m z 5 penanty 3 mrtví.Chovu zdar.

21.2.2019 12:22
Zemjanek

XXX.XXX.19.23

Ale tady koukám že všichni asi čtete mezi řádky...
Nikomu nic nezávidím, paní jsem i dokonce pochválil voliéry (pro ostatní chované druhy), jen prostě není vhodné chovat 8-mi členné hejno Mníšků v 1m široké voliéře. S odchovy tam bude cca 30ks a to se na mě zlobte, jak chcete, ale prostě to bude masakr. Při sebemenším vyrušení se budou chtít mláďata schovat do záletu a okno 25x25cm je hodně malá skulinka pro 20 vystrašených mladých. Ptáčata se budou mlátit jedno přes druhé a budou narážet do stěny. Mluvím z vlastní zkušenosti, kde v 1m široké voliéře chovám 2páry a v sezoně je to na hraně... Podotýkám že zálet mám otevřený od země ke stropu v šířce 40cm. Paní si to vyzkouší sama letos. Doufám, že to nedopadne nějak tragicky a všechnya mláďata to bez větší újmy přežijí.

13.1.2021 13:02
tilia

XXX.XXX.217.30

Zdravím, jsem příznivcem co pár to volierka. Vloni jsem zkusil dát do voliéry 3x3,5m 5 párů-dal jsem tam ty co mě zbyli. Všechny páry mě zahnízdili 2x........ Je pravda, že v 1m široké voliéře se ptáci jen perou a řvou a může být třeba 4m dlouhá

13.1.2021 14:48
exotchov

XXX.XXX.168.151

Roky mam volieru 4x2x2,vtom 4pary mnichu. Bez problemu sedi dvakrat rocne ,Mlade po osamostneni odstavuji. Vloni 32mladych ruznych mutaci

13.1.2021 22:40
iatre

XXX.XXX.158.26

Zemjanek zemjanek.. kvuli takovym chytrakum tady taky nechodim. A ze mnisci nejsou letci? Chudaci Vasi mnisci kdyz nemuzou teda letat.

Jinak k tematu.. kluci se radi pari mezi sebou.. zvlaste mladi.. po zaveseni budek a by se to melo zmenit az samice zacnou nakukovat.. jinak pekna sestava volier..

Přidejte reakci

Přidat smajlík