Iviss

XXX.XXX.99.251
Dobrý den, prosím o radu zkušené chovatele. Nečekaně nás po hodně letech opustil ručně dokrmený papoušek senegalský. I když měl své "mouchy", zejména v podobě někdy nesnesitelného křiku, likvidování vybavení domácnosti a a spousty jiných dovedností, které mě dovedly vytočit, naráz to podezřelé ticho je depresivní. Zůstala po něm velká vnitřní klec (velikostně klidně i pro Aru), hromada hraček a smutní majitelé. Otázka zní, jakého vybrat nástupce. Bydlíme v rodinném domě, přes léto byl papoušek vynášen na ruce do venkovní voliéry. Přes den byl zvyklý být sám, navečer býval puštěný a normálně s námi fungoval. Dříve jsem pracovala ve zverimexu, kde jsme měli na prodej amazoňany, kakadu růžové, bílé, žaky šedé, mníšky, papoušky královské...A určitě by se našli i další. Vše ručně dokrmené, takže určitou představu o povaze daných druhů mám. Zatím mám favorita kakadu růžového, prošli mi rukama 3, a vždy to byli skvělí společníci ( nedovedu ale posoudit, jestli se s věkem jejich chování měnilo). Poradíte prosím, s kým se vám dobře žije? (senegalce dále asi vylučuji, měla jsem štěstí na vyrovnaného jedince).
Iviss

XXX.XXX.99.251
Klec má velikost 100x60x130. Děti zatím nemáme. O papouška se budu starat převážně sama, ale vzhledem k volnému pohybu by měl mít rád a tolerovat i partnera. Času mám jako normální běžně pracující člověk...žádné směny, pravidelná pracovní doba. A s tím, jestli se má kdo postarat o papouška, až tady nebudu.Věřila jsem, že senegalec tu bude minimálně dalších 10 let. Takže asi tak. Roky na umírání jsem tak v půlce. Takže bych byla ráda, kdybychom to spolu dožili :-)
To se mi zdá stejně moc malé ta klec. Kdyby měl mít růžák celý den otevřené dvířka, tak by to možná šlo, ale aby vám nerozkousal dům .
Další papoušci: pap. žlutotemenný, nějací alexové, pap. konžský, amaz. modročelý (pro toho je tak klec menší).
Papoušků vhodných k Vám je ještě hodně.
Do růžáka bych kvůli té celkem malé kleci nešla. Když už velký pap., tak amazoňan nebo pap. konžský.
Amazoňan je dobrý v tom, že u něj nejsou časté psychické poruchy - neotrhává si peří a toleruje celou rodinu....... Většinou.
Nezapomeňte na skutečnost, že děti jednou mít budete. Takže už teď vybírejte radši méně náročný druh na žárlení a hluk. Aby se nemusel stěhovat.Velcí žijí opravdu dlouho a jsou citliví na sebemenší změny. Až bude v domácnosti miminko, volný pobyt mu skončí. Za mě znovu ručně dokrmený, omazlený, a odmalinka procházející i cizíma rukama návštěv a širší rodiny. Z druhů si stejně vyberete, co se vám líbí. Ať tu napíšeme cokoliv.
Dobrý den, ara nobilis je ideální řešení. Sám ji doma mám a je to neskutečný pohodář a mazel. Mluví i křičí, ale až tehdy, když ráno vstane první člen rodiny a nebo když uslyší, že někdo přišel domu. Nevstává s rozedněním, ale klidně až v 10h, když se probudím já. Není náročná na velikost klece, pokud má možnost proletu po bytě. Je puštěna vždy, když jsme doma. Nefixuje se pouze na jednu osobu, ale celá rodina je její, dokonce včetně psa a kočky. Držím pěsti ve výběru.
kucis77
napsal(a):
Zdravím,
Rozhodně doporučuji žaka, nebo některého z kakaduů.
S kakadu je větší sranda, protože jsou neuvěřitelně zvědaví a vymýšlejí všelijaké ,,paštiky,,
Za mně kakadu bílý , kakadu inka ;-)
Ano, jen bych ale dodal, že žako se dost fixuje na jednoho páníčka, patří mezi více prašné papoušky a kakadu nechává na oblečení při mazlení mastný prášek že svého peří, ale jinak dobrá varianta. Jen cenově vyšší kategorie, než je již zmiňovaný senegalec
Já bych do žaka nikdy nešla. Když už, tak raději kakadua. Žakovy psychické problémy jsou horší.....
"Problémem může být i narození dítěte."
https://pardubice.rozhlas.cz/zako-sedy-je-nejcasteji-chovanym-papouskem-pritom-je-velmi-problemovy-6472431
Já jsem teď zapomněla, jak se jmenuje stránka, kde je to hezky rozepsané.
Pro zadavatelku je podle mě nejvhodnější zmíněný ARA NOBILIS.