Ahoj, potřebovala bych poradit. Dostala se ke mně sova, měla ji bývalá spolubydlící a když se stěhovala, "sovu tu zapomněla". Je fajn, nechala jsem si jí a myslím že nám to spolu klape, ale mám teď trochu problém. Druhý spolubydlící nechal na lince pánev s olejem, už vychladlým naštěstí a jí se podařilo do něj asi vlézt, takže má celé bříško takové umaštěné, pírka slepená. Taky už delší dobu pozoruji že má ty dlouhá pírka na koncích křídel (letky?) na konečcích olámaná a roztřepená. Může to být tím že se ráda koupe a sedává na stole, ne na svém posedu? A ještě jedna věc, potřebovala bych poradit ohledně pelichání - kdy přijde, jak to poznat a tak. Má pod hlavičkou, pod zobáčkem a na zátylku jakoby lysiny, je to normální? O sovách mám pocit se nedají sehnat skoro žádné informace ohledně chovatelství. Děkuji mnohokrát.
were
napsal(a):
Dobrý den, nejprve by to chtělo uvést jakou sovu vlastníte a určitě by nebylo od věci vložit fotky.
Za druhé pokud k ní nemáte papíry tak máte problém. Sovy se u nas bez povolení chovat nedají.
A za třetí asi by bylo nejvhodnější odnést ji do nějakého záchranneho centra.
Mám k ní CITES, nechala je tu. Je to sova pálená, omlouvám se, myslela jsem že jsem to tam napsala.
má pravdu, okoupat ve vodě s trochou jaru, ale potom osprchovat čistou vlažnou vodou. Sama si pak peří upraví do podoby, aby mohla létat. Čím ji krmíte? Doufám, že jí nekupujete jen maso u řezníka? Občas potřebuje myšku, aby se mohla vyčistit, když vyvrhne vývržek tak nepanikařte je to v pořádku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Mohl by pomoci jemný popel ze dřeva a opatrně stírat vatou.
corvuscorax
napsal(a):
má pravdu, okoupat ve vodě s trochou jaru, ale potom osprchovat čistou vlažnou vodou. Sama si pak peří upraví do podoby, aby mohla létat. Čím ji krmíte? Doufám, že jí nekupujete jen maso u řezníka? Občas potřebuje myšku, aby se mohla vyčistit, když vyvrhne vývržek tak nepanikařte je to v pořádku.
Kupuji mražená bílé laboratorní, občas živou čerstvě zažitou nebo jednodenní kuřátka.
Nakonec jsme ji ve dvou vykoupali. Peří má hroznou kvalitu a nechce teď moc lítat, doufám že začne brzo pelichat.