Vie mi niekto poradiť ohľadne krúžkov CZ bez uvedenia roku? Na krúžku je len krajina a stvorciferne cislo ktoré ale neudáva rok kruzkovania. Neviete v akom období cca sa takto kruzkovalo? Za posledné roky pokiaľ viem sa na krúžku uvádza aj rok. Ide mi o aspoň približne zistenie veku vtáka. Ďakujem
No práveže tam je zevraj len to cislo. Nebola som priamo pri kontrole krúžku, čiže sama som ho nevidela. Stalo sa mi to už druhý krát že mi majiteľ nevedel povedať konkrétny rok. Ešte skúsim podľa tej farby, aj keď neviem ako sa dopátrať k tomu kedy sa akou farbou kruzkovalo. Jedna sa o Aru Nobilis. Určite je už dospelá, len nechcem kúpiť už "dôchodkyňu" :-)
Jana186
napsal(a):
Vie mi niekto poradiť ohľadne krúžkov CZ bez uvedenia roku? Na krúžku je len krajina a stvorciferne cislo ktoré ale neudáva rok kruzkovania. Neviete v akom období cca sa takto kruzkovalo? Za posledné roky pokiaľ viem sa na krúžku uvádza aj rok. Ide mi o aspoň približne zistenie veku vtáka. Ďakujem
Citesové kroužky nemají na sobě uvedený rok. Jsou součástí dalších nezbytnosti k registraci CITES, kde jsou data uvedena. Tyto kroužky se používají dnes, například na žaky.
Nobilisky spadali pod CITES I? Tam viem ze sú potrebné cites krúžky. U nás sa registrujú ako CITES II, čize nie je potrebný cites krúžok a stačí viesť len druhovu kartu a samozrejme mat papier o nadobudnutí. Po novom je ale potrebné zasielať kópiu druhovej karty na ministerstvo aj k cites II.
Jana186
napsal(a):
Nobilisky spadali pod CITES I? Tam viem ze sú potrebné cites krúžky. U nás sa registrujú ako CITES II, čize nie je potrebný cites krúžok a stačí viesť len druhovu kartu a samozrejme mat papier o nadobudnutí. Po novom je ale potrebné zasielať kópiu druhovej karty na ministerstvo aj k cites II.
Forpus Vám správně odpověděl. Jen můj názor.
CITES kroužky mají šestimísné číslo CZ nic víc. Nevím, že by bylo čtyřmístné. Třeba zpočátku ano, ale evidence registrovaných kroužků podle roků výroby je až pozdější, řekne Vám to výrobce. Zavolejte si Strakovi nebo Šestákovi CZ.
Koupil jsem amazoňany modročelé. Měli citesové kroužky, měli mít obyčejné. Někdo jim je dal, možná jiné při kroužkování neměl. Po změně 2- 3 majitelů se už stáří nikdy nedovím. Aspoň vím, že se vylíhli asi v ČR, nejsou z odchytu.
Myslím, že to je i Váš případ.
Áno, len ide mi aspoň o približný vek. Amazonan sa dožíva ako veľký papagáj možno aj raz toľko ako malá ara. Aspoň sa priemerný vek udáva na 20-30 rokov. Preto mam pochybnosti, že ak má napr. 15rokov, či je ešte vhodná do chovu. Ak viete poraďte prosím :-) terajší majiteľ kupoval páru pred 2rokmi. Prvy rok mu zevraj zahniezdili a bez problémov vyviedli dve mladé. Minulý rok nič a tento rok ktovie?