Dobrý den,
teď na jaře se pustím do stavby voliér, vše mám již promyšlené. Bude se jednat o komplet 20 voliér s chodbou(20x3.8m), jedna klec 1m široká a 3m dlouhá. Přímou kostru klecí budu dělat z ALU profilů a plastových spojek(zřejmě nejlepší řešení). Chtěl jsem se zeptat, jaké používáte rozměry ALU profilu? Co jsem koukal, volil bych 20x20x1.5, co myslíte? Nestačil by menší rozměr? Dále bych se chtěl zeptat, na pletivo. Jak silné a jak velké oka?...10x10x0,8? Popř. od koho nakupujete ALU profily, plastové spojky,pletiva atd..? Osazenstvo budou Rosely Penant a Rosely Pestré. Děkuji za odpovědi :)
MIST
napsal(a):
Dobrý den,
teď na jaře se pustím do stavby voliér, vše mám již promyšlené. Bude se jednat o komplet 20 voliér s chodbou(20x3.8m), jedna klec 1m široká a 3m dlouhá. Přímou kostru klecí budu dělat z ALU profilů a plastových spojek(zřejmě nejlepší řešení). Chtěl jsem se zeptat, jaké používáte rozměry ALU profilu? Co jsem koukal, volil bych 20x20x1.5, co myslíte? Nestačil by menší rozměr? Dále bych se chtěl zeptat, na pletivo. Jak silné a jak velké oka?...10x10x0,8? Popř. od koho nakupujete ALU profily, plastové spojky,pletiva atd..? Osazenstvo budou Rosely Penant a Rosely Pestré. Děkuji za odpovědi :)
Kolik bude rozpočet ? Pro ty rozely by stačilo něco za pár korun, ale když se něco buduje a není to jen chvilkový nápad, je dobré to udělat s výhledem na větší papoušky. Hlavně síla pletiva 1,4 - 2 mm 2,5 oka. Ta chodba 80 cm, jestli to dobře chápu stačí, nepíšete o záletech nebo krytí voliér. Dvojité plertivo mezi boxy, ještě lepší oddělit porůsvitnou neprůhlednou hmotou. Je třeba to vidět u několika chovatelů a dělat pak podle sebe. Hlavně aby byly finance na osazenstvo těch 20 voliér a být připraven na neúspěchy v chovu. Nebudou hnízdit, budou úhyny,, budou se škubat....... Ale to nehovořím o r. pestrých a penantech. Bude - li štěstí, budou se množit jako obyčejné andulky.
Dobrý den,jestli se budeme bavit pouze o rozelách a podobných stačí pletivo síla 1,2 oko 16x16 viděl jsem i rozely,penanty,kouřáky,červenokřídly,královaky za králičím pletivem v knize Chováme papagaje z roku1987.Mám doma mohu dát foto, ale na penanty nedoporučuji. Mezistěny jak bylo řečeno Moudivláčkem nejlépe řešit průsvitný materiál(polikarbonát min síla 8mm) slabší se bude prohýbat cena cca 330m2,je tu ale problém s bidly vše se dá ale vyřešit.Jestli budete chovat pouze rozely tak je to nej.varianta jestli i něco jiného můžete dát pletivo ale dvojitě nejlépe aby nebyli rozely vedle sebe já mám penanty ,alexandry,pestrý,alexandry pouze pletivo dvojté.Zkuste objet pár chovatelů určitě se to vyplatí.Každý vám řekne co by udělal jinak kdyby stavěl znovu.přeji Vám ať se dílo podaří k vaší spokojenosti Karel.
na ty přepážky vypadá dobře toto nemám zkušenost
https://www.guttashop.cz/polyvinylchloridovy-panel-guttagliss-paneel-.7904/
Karel1979
napsal(a):
Dobrý den,jestli se budeme bavit pouze o rozelách a podobných stačí pletivo síla 1,2 oko 16x16 viděl jsem i rozely,penanty,kouřáky,červenokřídly,královaky za králičím pletivem v knize Chováme papagaje z roku1987.Mám doma mohu dát foto, ale na penanty nedoporučuji. Mezistěny jak bylo řečeno Moudivláčkem nejlépe řešit průsvitný materiál(polikarbonát min síla 8mm) slabší se bude prohýbat cena cca 330m2,je tu ale problém s bidly vše se dá ale vyřešit.Jestli budete chovat pouze rozely tak je to nej.varianta jestli i něco jiného můžete dát pletivo ale dvojitě nejlépe aby nebyli rozely vedle sebe já mám penanty ,alexandry,pestrý,alexandry pouze pletivo dvojté.Zkuste objet pár chovatelů určitě se to vyplatí.Každý vám řekne co by udělal jinak kdyby stavěl znovu.přeji Vám ať se dílo podaří k vaší spokojenosti Karel.
Musím reagovat na vaši větu " viděl jsem ...králováky za králičím pletivem..... " To byste mohl vidět i u mě. Ale to králičí pletivo je tam od r. 1973, to není to dnešní, které by nevydrželo ani 10 dní. Bývali tam i mníšci. 10 let jsou tam páry amazoňanů a až loni začali oranžovokřídlí načínat čelní pletivo, alexandři čínští ho rozstříhali za několik dní. Ti tam být nesmí, tak se vyměnilo za svařované. Stropu a dvojitého uvnitř záletů si nevšímají. Zálety délky 2 m a z toho jeden metr je plný, aby v prostoru budek byl vizuální klid. Výlety jsem oddělil plastovou vlnovkou, kraje lemované plechem. Dělám si to sám s vlastním klempířským nářadím, vyjde mě to za zlomek ceny. Penanti spíš než pletivo budou ohlodávat každou dřevěnou lať, ikdyž mají dostarek větví. Ono co platí o jednom druhu neplatí o jiném a i v rámci druhu jsou různí jedinci. A chybami se člověk učí. Jak jsem se ptal na ten rozpočet. A má - lite li MildaSs dost financí, bude mít super funkční a estetické voliéry. Vzorů najde všude dost.
Joo mate pravdu.Je to na starých fotkách kdysi jsem měl taky králičí pletivo ale dnes bych ho nedal cena svařované sítě 1,2 síla drátu není zase tak šílená.K těm penantům mně voliéru nehlodají jsou to už 6letí práci dřevěné vol. si nevšimnou zato alexandři mam 2 páry jeden nic nehlodá a druhý je pravý opak už jsem musel hodně plechovat.Dávám na okus bezové větve a je to lepší když jsem dal větve jiné tak si moc nevšímaly,objevil jsem jeden suchý kmen bezu průměr cca 15 cm a za 2 dny ho krásně rozebraly musí mít hodně větví na okus .
Dobrý den
Dotazujete se na profil jestli 20x20x1,5 případně i menší. Profil 20x20x1,5 je plně dostačující. Menší profil to je 15x15 je perfektní ale hodí se spíše na menší klece ale na voliéry né. Tuhost voliéry vám bude dělat i pletivo a tady je důležitá správná volba. Je pravdou že kdysi jsme chovali v králičím pletivu téměř vše. Ta doba je pryč králičí pletivo nyní a dnes je sto a jedno. Nic méně doporučuji nepoužívejte na hliníkové konstrukce pletiva levná. Jedná se o čínské výrobce, byť se na internetu vše tváří jako výroba v EU. Levná to je do 100kč za metr. Někteří se do mne možná opřou, berte to jako doporučení. Pracujete s hliníkem a ne se dřevem. Čínská pletiva nejsou rovná, různá očka, nekvalitní pozinkování. Já bych Vám doporučil esafort 19x19x1,45 až 2,05. 16x16x1,2 by vám taky stačilo ale v ceně není rozdíl a pevnostné 19x19x1,45 je lepší.To které vy popisujete 10x10x0,8 není pro Vás moc vhodné. Příliš tenké , nebude mít žádnou pevnost v rámu. Uchycení hliníkovým nýtem s velkou hlavou. Pokud se ale rozhodnete pro variantu tex šroubků tak určitě šroubky na imbus. Opět dražší ale kvalitnější. Jestli zvolíte sílu drátu 2,05 tak tady již jednoznačně nýt. Doporučuji dobré nýtovací kleště. Jestli koupíte v železářství kleště za 200kč, necháte na tom ruce.
Na pletivu rozhodně nešetřit.Do 110,- za bm je všechno křivá Čína.Zcela běžně se stane, že rozděláte celou roli a v půlce chybí dráty.Kvalitou je to lepší pytel na brambory.Krásné voliéry potom zničí hnusné pletivo a pokud si to člověk dělá sám tak i svoje nervy protože to pořád někde schází nebo přebývá.
Já dělal také s hliníkového profilu a úplná spokojenost. Pletivo jsem dal Esafort
SpokojenýPapoušek

XXX.XXX.145.9
Dobrý den,
menší hl. profil bych nevolil, u Vámi uváděného rozměru bych se držel hl. profilu 20x20;1,5. Pletivo určitě zvolte raději dražší než levné tzv. čínské. S "čínou" se velmi špatně pracuje na hl. profilech, je spíše vhodná na dřevěné konstrukce, tam se s ní dá nějakým způsobem pracovat.
Za nás můžu doporučit Esafort, nic lepšího asi momentálně na českém trhu není. Sílu pletiva zvolte velmi dobře, ať Vás to v budoucnu nemrzí. Oko 10x10 bych rovnou zaměnil alespoň za 19x19;1,45.
Je opravdu potřeba si dobře rozmyslet, co budete chtít chovat i do budoucna. Teď můžete chtít chovat penanty, ale např. za dva roky budete chtít koupit nějaké větší papoušky a zjistíte, že např. pletivo 16x16;1,2 Vám na ně stačit nebude. Volte raději alespoň 19x19;1,45. Cena je u většiny prodejců stejná jak u 16x16;1,2 tak u 19x19;1,45... je lepší pořídit rovnou trochu silnější drát.
Pokud byste plánoval nějaké větší papoušky, tak bych zvážil i 19x19;2,05.
Všechna pletiva se dají přichytit tzv. tex šroubem. Jako výrobce mám texy odzkoušené na všech pletivech, které máme v nabídce (od 12x12;1,05 až po 19x19;2,05) a neměnil bych. Za 8 let, co klece vyrábím jsem nenašel lepší a rychlejší způsob uchycení pletiva.
Pokud se budete chtít podívat tak my na našem webu nabízíme skoro vše pro stavbu voliér. Spojky máme od 5,-Kč/ ks a hl. profil od 37,- Kč/m, atd. Na ceně se dá při větším množství domluvit.
Máme i kamennou prodejnu v Litovli u Olomouce.
www.spokojenypapousek.cz
Mějte se hezky a ať se dílo podaří.
S pozdravem
Laďa Z.
Pletivo jsem kupoval v Moravskoslezkých drátovnách v Ostravě
http://www.msdo.cz/
cena ESAFORT 19X19X1.45 balik 25m cena 3060,- ALUHOBBY CENA 3725,- vč.dph
cena AGRISALD 19X19X1.45 balik 25m cena 2042 ALUHOBBY cena 2500- vč.dph
Pro ty kdo staví více volier je to už docela dost ušetřených peněz.