Dobrý den,
rádi bychom si koupili do rodiny papouška jako domácího mazlíčka. :) Přemýšlíme mezi Arou nobilis a Amazoňanem modročelým. Mohl by mi, prosím, někdo se zkušenostmi poradit, který je podle vás do klasické rodiny, která ho chce jako domácího mazlíčka lepší? Doma by nebyl skoro vůbec sám, protože doma stále někdo je. :) Bydlíme v domečku s pohodovými sousedy, takže hluk nehraje roli. :)
Děkuji všem za odpověď :)
Dobrý den, my máme nobilisku a je to neskutečný mazel. Nefixuje se pouze na jednoho člena rodiny, ale mazlí se s každým a není tak háklivá na to, když jsme třeba týden na dovolené a chodí za ní starší dcera nebo sousedi. Je poměrně čistotná a není náročná na velikost klece. Když se snaží na sebe upozornit, a nikdo si ji nevšímá, hlas má pořádný. Ary mají navíc tu vlastnost, držet se více u svého "domova", takže když uletí, snadněji se vrací. Nám už se to stalo, otevřenýma dveřma na terasu, přiletěla mi na rameno a šel jsem s ní v klidu domů, ulevilo se mi. Já bych neměnil
Karelch
napsal(a):
Dobrý den, my máme nobilisku a je to neskutečný mazel. Nefixuje se pouze na jednoho člena rodiny, ale mazlí se s každým a není tak háklivá na to, když jsme třeba týden na dovolené a chodí za ní starší dcera nebo sousedi. Je poměrně čistotná a není náročná na velikost klece. Když se snaží na sebe upozornit, a nikdo si ji nevšímá, hlas má pořádný. Ary mají navíc tu vlastnost, držet se více u svého "domova", takže když uletí, snadněji se vrací. Nám už se to stalo, otevřenýma dveřma na terasu, přiletěla mi na rameno a šel jsem s ní v klidu domů, ulevilo se mi. Já bych neměnil
Jak je prosím stará? Děkuji Petr
Jestli ještě můžu poradit, zvolte chovatele, který má možnost i výběru z několika kusů, aby si jste vyděli, jaký může být rozdíl mezi třeba třemi mláďaty. Beru tu nejmladší, tu, co je nejmíň fixovaná na chovatele a pak už je to na vás. Pořád ji něco dávejte, třeba loupanou slunečnici, jako odměnu
sara.brom
napsal(a):
Právě, že pán od Ary má jen jedno mládě a pán od amazoňanů má 3 mláďata
Tak je to jednoduchý, nesmí štípat a musí se nechat všude podrbat. Od 4měsíce začíná přepeřovat, to taky poznáte, na rozcuchaném peří. Další tři měsíce je to nejhorší, kdyz ji roste nové peří, tak je taková nesvá a když ji špatně pohladíte, tak ji to bolí. Ale to zvládnete, to je u všech papoušků
sara.brom
napsal(a):
Jste zlatý, moc vám za rady děkuji :) Jsem ráda, že mi poradí někdo, kdo s tímto druhem má zkušenosti :)
Není vůbec zač. Pokud by se vám cokoliv u chovatele nezdálo, počkejte a podívejte se ještě k někomu jinému. Je to volba na 25let 🤔. A ještě musíte počítat s tím, že má inteligenci tříletého dítěte, takže má i svoje vrtochy. Má i dny, kdy se snaží být protivná, stejně jako děti 😂👍
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den. Moje zkušenosti s amazoňanem modročelým jsou prakticky stejné jako máte s arou nobilis. Navíc amazoňan modročelý má lepší vlohy k mluvení. Ale může to být i naopak, záleží na talentu papouška. Ten můj byl hodně nadaný mluvil naprosto zřetelně a uměl štěkat přesně jako sousedův pes.
To je v poho. My jeli skoro tři hodiny. Jelikož mám plnou zahradu papoušků, tak na ně mám přenosky. Buď si od nějakého chovatele v sousedství půjčíte, nebo do nějaké krabičky cca 20x20x30cm. Není to běžný, ale vydrží to. Nebo malou klicku pro kanáry, aby ve velké po cestě neplašil. Je to samička nebo sameček?
Karelch
napsal(a):
To je v poho. My jeli skoro tři hodiny. Jelikož mám plnou zahradu papoušků, tak na ně mám přenosky. Buď si od nějakého chovatele v sousedství půjčíte, nebo do nějaké krabičky cca 20x20x30cm. Není to běžný, ale vydrží to. Nebo malou klicku pro kanáry, aby ve velké po cestě neplašil. Je to samička nebo sameček?
Hlavně ne kartonovou krabici. My si kdysi jeli pro tříměsíční mládě papouška senegalského, taky cca hodinu cesty a vzhledem k tomu, že byla hodně ochočená, vůbec se nebála a byla zvědavá, tak jí během cesty téměř zlikvidovala:-) Lepší koupit nějakou malou přenosku