Andulka - žere vlastní vajíčka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anička44

14.4.2019 14:42
Anička44

XXX.XXX.162.222

Dobrý den potřebovala bych radu. Samička andulky sedí na vajíčkách. Včera se jí začalo klubat mladé a dnes ráno jsem ho našla celé od krve. Když si mládě proklube otvor na vzduch matka mu začne skořápku žrát.
Krmím prosem mají vtom i lesknici a v době líhnutí podávám vaječnou směs. Ve voliéře mají i sepiovou kost a jodový kámen.

14.4.2019 18:48
Lamonka

XXX.XXX.148.6

To, že samička žere skořápky od vylíhnutého mláděte je normální, některá je sežere, některá vyhodí z budky ven. Problém by byl kdyby žrala nevylíhlé oplodněné vajíčka. Venku je už zeleno, natrhejte i kopřivy a pampelišku, udělá jim to radost. Mě andulky co mají malé nejvíc berou vaječenou směs s piškoty - strouhám celé vejce, včetně skořápky.

14.4.2019 18:50
Lamonka

XXX.XXX.148.6

A určitě přidejte i máčené zrní, mají v tom látky které jinak špatně získavaji. suchá směs a vaječná michanice stačí ale není to nic moc, já krmím v tomto období andulky i 5x denně, mají denně čerstvou domácí míchanici, pampelišku, kopřivy, piškoty, máčené zrní, suché zrní, mrkev, jablko, zkrátka co mi zbyte v kuchyní.

Anička44

15.4.2019 06:51
Anička44

XXX.XXX.162.222

Zkusím to. Ale samička žere skořápku v době kdy se malé klubou.

15.4.2019 07:23
Lamonka

XXX.XXX.148.6

Mě by spíš zajímalo jak víte, že je žere když se klubou? To na ně koukáte přitom?
Každá andulka pomáhá mláděti na svět, pokud je toto její první odchov může se stát že mládě omylem zraní.

Anička44

15.4.2019 19:53
Anička44

XXX.XXX.162.222

Loni už mladé měla a dochovalo je bez problému.
Nekoukám ale skořápka tam není a malé je mrtvé mají ještě válečný žloutek tak na jeden den.

15.4.2019 22:43
euw

XXX.XXX.129.159

Podľa mňa im príliš skoro pomáha z vajíčok a tým ich zabíja, lebo ešte nemajú dostatočne vstrebaný žĺtok. Mne sa to taktiež stalo u staršej chovnej samice, ktorá predchádzajúce 2 chovné sezóny liahla bez problémov. Teraz akonáhle mláďa vajíčko len trocha naťuklo, okamžite mu samica začala intenzívne pomáhať v odstraňovaní škrupiny a tým ho vlastne zabila. Keď som jej vajíčka preložil inej samici, tá ich bez problémov vyliala a potom som ich postupne vracal ich matke a tá sa o neho príkladne starala a pekne prospievali. Samozrejme kým som aspoň jedno mláďa vrátil, musela sedieť na "podkladkoch" aby nezišla z hniezda, pokiaľ bude mať mláďatá späť.

Anička44

16.4.2019 06:18
Anička44

XXX.XXX.162.222

Děkuji ji za odpovědi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík