Anička44

XXX.XXX.162.222
Dobrý den potřebovala bych radu. Samička andulky sedí na vajíčkách. Včera se jí začalo klubat mladé a dnes ráno jsem ho našla celé od krve. Když si mládě proklube otvor na vzduch matka mu začne skořápku žrát.
Krmím prosem mají vtom i lesknici a v době líhnutí podávám vaječnou směs. Ve voliéře mají i sepiovou kost a jodový kámen.
To, že samička žere skořápky od vylíhnutého mláděte je normální, některá je sežere, některá vyhodí z budky ven. Problém by byl kdyby žrala nevylíhlé oplodněné vajíčka. Venku je už zeleno, natrhejte i kopřivy a pampelišku, udělá jim to radost. Mě andulky co mají malé nejvíc berou vaječenou směs s piškoty - strouhám celé vejce, včetně skořápky.
A určitě přidejte i máčené zrní, mají v tom látky které jinak špatně získavaji. suchá směs a vaječná michanice stačí ale není to nic moc, já krmím v tomto období andulky i 5x denně, mají denně čerstvou domácí míchanici, pampelišku, kopřivy, piškoty, máčené zrní, suché zrní, mrkev, jablko, zkrátka co mi zbyte v kuchyní.
Anička44

XXX.XXX.162.222
Zkusím to. Ale samička žere skořápku v době kdy se malé klubou.
Anička44

XXX.XXX.162.222
Loni už mladé měla a dochovalo je bez problému.
Nekoukám ale skořápka tam není a malé je mrtvé mají ještě válečný žloutek tak na jeden den.
Podľa mňa im príliš skoro pomáha z vajíčok a tým ich zabíja, lebo ešte nemajú dostatočne vstrebaný žĺtok. Mne sa to taktiež stalo u staršej chovnej samice, ktorá predchádzajúce 2 chovné sezóny liahla bez problémov. Teraz akonáhle mláďa vajíčko len trocha naťuklo, okamžite mu samica začala intenzívne pomáhať v odstraňovaní škrupiny a tým ho vlastne zabila. Keď som jej vajíčka preložil inej samici, tá ich bez problémov vyliala a potom som ich postupne vracal ich matke a tá sa o neho príkladne starala a pekne prospievali. Samozrejme kým som aspoň jedno mláďa vrátil, musela sedieť na "podkladkoch" aby nezišla z hniezda, pokiaľ bude mať mláďatá späť.
Anička44

XXX.XXX.162.222
Děkuji ji za odpovědi.