Zastřižení křídel - pyrura

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2019 16:42
Noodles

XXX.XXX.68.214

Ahoj.
Nevím si rady s mladým pyrurou. Je to strašná stíhačka. Je ochočený, ale létá obrovskou rychlostí po pokoji a do všeho naráží. Máme druhého, kterému táhne na čtvrtý rok a ten je klidný, proletí se bez bourání atd.
Už nevím co dělat, bourá do plných dveří, stěny a dokonce i stropu (okna máme samozřejmě s žaluzií a záclonou). Klinicky vyšetřený je a je v dobré kondici, zdravý.
Už 2x naboural tolik, že otřesený spadl na zem.
Uvažuji že mu prostě zastřihnu křídlo i když vím, že na tom závisí kondice svalstva a vyplavování hormonů do těla, ale v takovém případě mi to připadá lepší než aby se zabil.
Děkuji za rady.

21.4.2019 17:18
misimisi

XXX.XXX.243.14

Jak jej máte dlouho? Některý papoušek si zvyká déle na prostředí mimo klec. Jestli je to mládě, tak si to asi déle kolem sebe "osahává". Má kde přistát? Já mám třeba udělaný ptačí strom, tak mi ani jinam vesměs nelétají. Zkuste jej vytáhnout a ponosit na ruce, jestli se nechá. Ten stromek se dá udělat ze silné větve, většího květináče, připevnit a zasypat kamínky nebo pískem Žádné tisíci korunové položky.

21.4.2019 17:33
Noodles

XXX.XXX.68.214

Ano, je to mládě. Je u nás cca 2 měsíce a na ruku nastupovat umí, na rameno chodí je v pohodě. Strom mají, ale tam tráví čas minimálně ( I když ten starší naopak nejvíc) Pak maj druhé dost podobné místo nad klecí. A prostor už taky zná, ví kde co je, zvuky taky.
Zdá se mi, že je docela agresivní k dalším papouškům (krom toho staršího, toho si vyloženě žárlivě hlídá), protože na svůj stín opravdu útočí, nebo i v nerezové misce se dokáže zaseknout nadávat a útočit i odraz v telefonu je problém. Nejdříve jsem si myslel, že takto přecitlivěle reaguje na prolet venkovních ptáku apod. a prostě se víc leká, ale takhle mu "cvakne" že vyletí a druhý v klidu sedí. Nic nepozorujeme, aby měl důvod. Neproletí nic v okně, ani nic nezaskřípe apod.
A když se prolétávají po místnosti, tak oproti staršímu létá opravdu hodně rychle a nebezpečně.

21.4.2019 21:54
misimisi

XXX.XXX.243.14

To je potvůrka. Potřebuje od ostatních asi srovnat, ale aby to nedopadlo úrazem. On je dokrmený? Asi má už takový temperament. Zkusit můžete nějaké bylinky s obsahem přírodních antidepresiv nebo nějaké se sklidnujicim účinkem. Případně pořídit širokou voliéru a ven jej nepouštět. Stříhat nee

21.4.2019 22:49
Noodles

XXX.XXX.68.214

misimisi napsal(a):
To je potvůrka. Potřebuje od ostatních asi srovnat, ale aby to nedopadlo úrazem. On je dokrmený? Asi má už takový temperament. Zkusit můžete nějaké bylinky s obsahem přírodních antidepresiv nebo nějaké se sklidnujicim účinkem. Případně pořídit širokou voliéru a ven jej nepouštět. Stříhat nee

Není dokrmený. Když to nepouštět by nešlo, tenhle střelec je emočně závislý na tom starším a ten starší zase na nás lidech, ten je vyloženě víc člověk jak papoušek. Takže jakékoli oddělování, třeba jen zkusmo kvůli jinému jídelníčku by bylo nemožné, protože to by byl řev a scény i když mám pocit, že staršímu by to bylo jedno, když jsme doma. Ale ten mladší za starším vlaje a když už je až moc rozjívenej a zavřu ho do klece, tak dělá šílený scény, protože chce za starším. A když je zavřu oba, tak zase trpí ten náš člověčí mazák, kterého nemám důvod ani zavírat, protože je to neuvěřitelný mazel a kliďas. Potřebu chodí vykonávat nad klec, nebo na strom a večer si sám dojde do klece spát. Takže mě opravdu nenapadá elegantní řešení.

22.4.2019 08:20
biker70

XXX.XXX.48.30

Noodles napsal(a):
Není dokrmený. Když to nepouštět by nešlo, tenhle střelec je emočně závislý na tom starším a ten starší zase na nás lidech, ten je vyloženě víc člověk jak papoušek. Takže jakékoli oddělování, třeba jen zkusmo kvůli jinému jídelníčku by bylo nemožné, protože to by byl řev a scény i když mám pocit, že staršímu by to bylo jedno, když jsme doma. Ale ten mladší za starším vlaje a když už je až moc rozjívenej a zavřu ho do klece, tak dělá šílený scény, protože chce za starším. A když je zavřu oba, tak zase trpí ten náš člověčí mazák, kterého nemám důvod ani zavírat, protože je to neuvěřitelný mazel a kliďas. Potřebu chodí vykonávat nad klec, nebo na strom a večer si sám dojde do klece spát. Takže mě opravdu nenapadá elegantní řešení.

Tak ho dejte do chovu a pořiďte si jiného. Zní to "blbě",ale než se trápit a ve finále i jeho a navíc mu jde podle popisu i o život-jednou může narazit tak ,že už se nezvedne. Někteří jedinci se prostě k určitým věcem nehodí.

22.4.2019 19:02
vabl

XXX.XXX.0.251

Dobrý den,
zastřižení křídel je hloupost. Vhodnější je "namydlit" několik (cca 6) ručních letek jak to používají holubáři při "usazování" nových dospělých holubů. Po několika koupelích se slepené praporce sice smyjí a křídlo tak není dlouhodobě poničené, ale účel (zklidnění) to splní.

22.4.2019 22:27
Noodles

XXX.XXX.68.216

vabl napsal(a):
Dobrý den,
zastřižení křídel je hloupost. Vhodnější je "namydlit" několik (cca 6) ručních letek jak to používají holubáři při "usazování" nových dospělých holubů. Po několika koupelích se slepené praporce sice smyjí a křídlo tak není dlouhodobě poničené, ale účel (zklidnění) to splní.

To zní zajímavě. Máte na mysli namydlit mýdlem? Nemám nejmenší zkušenost s čímkoli podobným. Není to pak nějaká zátěž na zažívání, nebo jestli to není zcela nevhodné? Protože papoušci se neustále čistí i navzájem a vzhledem k jejich preciznosti to určitě nenechají být.

Přidejte reakci

Přidat smajlík