danica1971
napsal(a):
Dobrý den.
Můžu poprosit o názor ohledně odebírání vajíček kvůli stejné době líhnutí.
Děkuji.
Nechápu, proč chcete dělat něco jinak než je běžné. Samice taky nesnese všechny vejce naráz. Je to i kvůli krmení. A dokážete představit vylíhnutí například 6 mláďat v jeden den?
Dekuju za názor a jsem za něj rád.Kamarád mě po zjištení že mám první vajíčko u cervenokřídlé poradil at ho dám do misky atd. jinak že jsem ....Je docela přesvědčený o svých pravdách.Já to .... udělal, jestě že jenom u ní.Samice začala snášet na zem, budku jsem předělal ven ze záletu k místu kde kladla a třetí snesla zase do budky a poctivě sedí.Dva dny seděla na bidle a do budky nešla.Bylo mě jí líto.Jsem rád že je má zase u sebe.Možná to někdo nepochopí ale mě ji bylo fakt líto.
Děkuju ale neříkám že se to nemá dělat ale pro mě je lepší at si to příroda udělá podle sebe.
danica1971
napsal(a):
Dekuju za názor a jsem za něj rád.Kamarád mě po zjištení že mám první vajíčko u cervenokřídlé poradil at ho dám do misky atd. jinak že jsem ....Je docela přesvědčený o svých pravdách.Já to .... udělal, jestě že jenom u ní.Samice začala snášet na zem, budku jsem předělal ven ze záletu k místu kde kladla a třetí snesla zase do budky a poctivě sedí.Dva dny seděla na bidle a do budky nešla.Bylo mě jí líto.Jsem rád že je má zase u sebe.Možná to někdo nepochopí ale mě ji bylo fakt líto.
Děkuju ale neříkám že se to nemá dělat ale pro mě je lepší at si to příroda udělá podle sebe.
Já zastávám názor, že by se mělo hodně věcí nechat na přírodě. A pomáhat jen v případě nouze. Ale je to můj názor.
danica1971
napsal(a):
Dobrý den,
v prvním vašem příspěvku jste nenapsal jednu zásadní věc. Konkrétně o jaký druh se jedná. Jak psal kolega výše, tak u kanárů to někteří chovatelé praktikují, ale moje zkušenost to vše nechat na přírodě. Pokud by jste i přesto chtěl vejce odebírat, tak musíte dát za vejce náhradu (podkladek). Ale čím míň se do hnízdění zasahuje tím líp.
Ladamusa
napsal(a):
Já zastávám názor, že by se mělo hodně věcí nechat na přírodě. A pomáhat jen v případě nouze. Ale je to můj názor.
Plně souhlasím. Jestli někomu vadí,že jedno mládě se vylíhne v pondělí a druhé ve středu,tak nevím. Má to smysl u ptáků kteří mají hodně mladých a ti starší mohou malé ušlapat. Je to ale přirozený výběr.
Já stejně více jak pět mladých na hnízdo nenechávám.
trochu nerozumím tomu proč to chcete dělat, to chcete být nový Mičurin? V přírodě se líhnou také jak je samice snášela a nikdo je přece neodebírá. Když jim tam nebudete pořád lézt a kontrolovat tak žádné mládě ani to nejmenší nemusí ušlapat. Rozely mívají i 7 mladých a jsou všechny v pohodě. Křepelka nebo bažanti nasedají až na celou snůšku a tím se líhnou mláďata ve stejnou dobu, aby mohla následovat rodiče. Protože se tu nesmějí používat hrubá slova tak bych to trochu zjemnil.
Nekakejte se do toho jak to mají ptáci zařízené a budete spokojený s odchovy.
Dobrý den.
Plně souhlasím.Horská má pět vajec.Skořice cervenokřídlá tři.Penanti se mají k sobě.Prostě jsem u cervenokřídlé poslechl radu i když jsem diskutoval s kamarádem že je to blbost.Asi se ptáte proč jsem ho poslechl.Protože jsem .......Samice sedí budka je sice venku ale to mě nevadí.Chtěl jsem si přečíst názor ostatních.Mám s těch ptáků radost a hodně mě naštvalo, že jsem udělal to co jsem udělal.
Děkuju
pterodactyll
napsal(a):
Plně souhlasím. Jestli někomu vadí,že jedno mládě se vylíhne v pondělí a druhé ve středu,tak nevím. Má to smysl u ptáků kteří mají hodně mladých a ti starší mohou malé ušlapat. Je to ale přirozený výběr.
Já stejně více jak pět mladých na hnízdo nenechávám.
Přirozený výběr do toho netahejte pokud se plně vyvinuté mladě má schopnost dostat (vyklubat) z vajíčka je 100% životaschopne jen má určitou nevýhodu oproti dříve vylihnutym sourozencům tím že jsou starší tím si líp umí '' říct '' o nakrmeni v přírodě takto reguluje počet mláďat dostupnost potravy kterou jsou rodiče schopni sehnat ale toto v uzavřeném chovu neplatí
bflmpz
napsal(a):
Přirozený výběr do toho netahejte pokud se plně vyvinuté mladě má schopnost dostat (vyklubat) z vajíčka je 100% životaschopne jen má určitou nevýhodu oproti dříve vylihnutym sourozencům tím že jsou starší tím si líp umí '' říct '' o nakrmeni v přírodě takto reguluje počet mláďat dostupnost potravy kterou jsou rodiče schopni sehnat ale toto v uzavřeném chovu neplatí
Proč by to nemělo platit,vám nikdy starší sourozenci neušlapali mladšího a menšího??
Jasné že to je tím,že měli smůlu a narodili se později,ale příroda je už taková.
Mám pár kakariků,kteří z 8-9 vajec vždy odchovají jen pět. Když se vylíhlí,ti nejmenší vždy po čase měli smůlu. Dnes po pátém vylíhnutém zbylá vejce odeberu a již se to nestává. Horští víc vajec nemívají a u andul rovněž pět lépe čtyři stačí a je po problémech.
Pár má méně starostí s krmením a mladé lépe prospívají.
V tomto případě regulaci přírody beru na sebe.
pokud mají dostatek krmení, zeleného, vaječnou míchanici mrkev a různé ovoce mívám u rozel některý rok i 7 mladých a to je mezi nimi rozdíl několik dní králováci měli i 6 mladých a červenokřídlí mívají pravidelně ze 4 vajec 4 mladé Některá křepelka čínská obsedne i 12 vajíček a jiná snese "jen" 5 nebo 6. Nic se nedá naplánovat. Já to tedy nechávám na přírodě a případným Mičurinům nic nenařizuji, jen doporučuji. Byla tady i diskuse mít v jedné voliéře 1samce králováka a dvě samice. Máte pocit, že jeden samec bude zvládat nakrmit mladé u dvou samic? Kdyby měla každá 5 mladých tak se uhoní a moc let nevydrží. To si myslím a na tom trvám.
corvuscorax
napsal(a):
pokud mají dostatek krmení, zeleného, vaječnou míchanici mrkev a různé ovoce mívám u rozel některý rok i 7 mladých a to je mezi nimi rozdíl několik dní králováci měli i 6 mladých a červenokřídlí mívají pravidelně ze 4 vajec 4 mladé Některá křepelka čínská obsedne i 12 vajíček a jiná snese "jen" 5 nebo 6. Nic se nedá naplánovat. Já to tedy nechávám na přírodě a případným Mičurinům nic nenařizuji, jen doporučuji. Byla tady i diskuse mít v jedné voliéře 1samce králováka a dvě samice. Máte pocit, že jeden samec bude zvládat nakrmit mladé u dvou samic? Kdyby měla každá 5 mladých tak se uhoní a moc let nevydrží. To si myslím a na tom trvám.
Jasně,s tím jenom souhlasím. S jedním samcem a dvěmi samicemi to radili i u kakariků. Beru to za týrání a nesmysl. Na co tolik mladých a staré ničit. Méně je někdy více.
pterodactyll
napsal(a):
Proč by to nemělo platit,vám nikdy starší sourozenci neušlapali mladšího a menšího??
Jasné že to je tím,že měli smůlu a narodili se později,ale příroda je už taková.
Mám pár kakariků,kteří z 8-9 vajec vždy odchovají jen pět. Když se vylíhlí,ti nejmenší vždy po čase měli smůlu. Dnes po pátém vylíhnutém zbylá vejce odeberu a již se to nestává. Horští víc vajec nemívají a u andul rovněž pět lépe čtyři stačí a je po problémech.
Pár má méně starostí s krmením a mladé lépe prospívají.
V tomto případě regulaci přírody beru na sebe.
Špatně jste mě pochopil... Neplatí to proto protože Vy jako chovatel máte možnost regulovat množství potravy v přírodě takováto možnost není... Odebírání a následné vrácení vajec má své pro i proti.... Pro je jednoznačně společné líhnutí a tím i větší odchov no a proti větší zátěž na odchovavajici pár a stim spojená menší životnost takového páru... Hodně záleží na tom jaké má chovatel priority pokud se jedná čistě o hobby chov je vcelku zbytečné se tímto zaobírat ale pokud se zabývám cílevedomým chovem kde mám vytyčeny určitý cíl je třeba uvažovat nad alternativním způsobem chovu
to je každého věc jak zachází se svými ptáky a jak jim motá hlavu. jako např jeden co si udělal z ptáků byznys, odebíráním vajec, aby snesli co nejvíce. Dával je do líhně Ukrajinské soudružky mu dokrmovaly mláďata a to ne ty obyčejné, ale pěkně drahé a dnes už je na prkně a někteří ho tu oplakávají. I když se má o mrtvých mluvit jen v dobrém, věřím, že na něj bude vzpomínat spousta podvedených a naštvaných chovatelů. Pokoj jeho duši.