Dobrý den , mám dotaz ohledně chování mého páru rosel žlutobřichých.
Mám pár rok 2017. Letos jsem jim proto dal poprvé hnízdní budku. Ptáci po celou dobu spolu vycházeli dobře. Až ted jsem nedávno zpozoroval jiné chování než doposud. Samice okamžitě odlétá od samce hned co se k ní jen trochu přiblíží. Nemůžu říct ,že by samec vyloženě samičku napadal to vůbec. Jen se k ní snaží přiblížit a ona okamžitě odlétne na jiné bidlo nebo na zem. Kolikrát jsem se i bál , aby samičku pustil ke žrádlu , ale když jsem se šel na ně podívat večer kdy už ptáci nocovali , tak samice spala zalezlá v budce a samec na bidle od budky.
Taky sem viděl , jak samec se snaží krmit sousední papoušky nádherné (samce). Máte někdo podobné zkušenosti a nebo rady či s tím něco udělat nebo je to přirozené? děkuji za odpovědi
kičněp
napsal(a):
podle me co jste popsal tak to vydim na dva samce.
dva samci by to být neměli , kupoval jsem je jako pár, jsou mezi nimi i rozdíly např. velikost modrých tváří, samec má tváře jasně a sytě modré a samice má spíše takovou světlou a vybledlou modrou. I na křídlech jsou odlišní...samec má křídla jasně sytě barevné do olivova až černa a samice je spíše matně zeleně okřídlená.
Pokud by to nebyli dva samci měl by jste pro to i jiné vysvětlení? dekuji
kičněp
napsal(a):
vlozte nejake foto taky jsem kupoval par a mel jsem dva samce..
toto by měla být samice , co myslíte?
Ano samec take muze lezt do boudy.jal sem psal mel sem dva samce jeden lezl do budky odhanel toho druheho asi ji hlidal pro samici.muj nazor.vymenil jsem jednoho samce za samicku a do 14 dnu samec stale venku na bidle pred budkou a lakal samicku do budky za dalsi tyden dve vejce v boude nakonec ctyri mlade.