Mironel

XXX.XXX.100.19
Dobrý večer,mám dotaz či prosbu ,rosela pestrá-samice golden gold štěpák
Samec golden gold + opalin štěpák.Jedno mladé přírodní barvy,s kterou mutaci spojit .Nebo tento pár štěpáku rozdělit kde by se projevila stepitelnost více.
Dobrý den,
jestli jsem to správně pochopil, tak máte mladé od dvou štěpitelných rosel. Takže jejich potomstvo je tzv.nejisté štěpitelné a nejvhodnější je spárovat s partnerem mutačním. I v tomto případě je k dosažení dobrého výsledku mít štěstí protože v každém hnízdě bývají výsledky rozdílné a pro spojení dvou štěpitelných toho štěstí, prostoru a trpělivosti musíte mít mnohonásobně víc.
Mironel

XXX.XXX.100.19
Dobrý den,rozumíte tomu správně.Je tedy asi nejlepší pár rozdělit a spárovat s čistou mutací,poradite s kterou?A to mladé zrovna tak.
Určitě je lepší napárovat s mutačním ptákem a také záleží na tom, jaký je váš chovatelský cíl . Podle něj zadejte správně do genetické kalkulačky a pak už nezbývá než čekat, jak to dopadne. Jestli dohledáte původ obou rodičů,tak ty výpočty vychází i v praxi slušně ale mění se velmi to zastoupení mutací a štěpitelných v jednotlivých hnízdech.
Mironel

XXX.XXX.100.19
Dobrý den,mohl by jste poradit kterou mutaci vybrat.Ta gen.kal.mi nějak nejde.Šlo by dát samci a rubino
A samec se skořici nebo je to úplně vedle.
Mironel

XXX.XXX.100.19
Tak jsem dohledal rodiče ,
Samec-otec golden gold,matka-opalin.
Samice-otec štěpák golden gold,matka golden gold.
Platí to, co jsem vám již psal tzn.spárovat štěpitelné s mutačními a záleží jestli chcete mít zlaté nebo i zlaté opalíny obojího pohlaví a kolik do toho chcete investovat .Pokud se nekamarádíte s gen. kalkulačkou, tak zjednodušeně řečeno máte jen tři možnosti a to Golden gold, Golden gold / opalín, Golden gold opalín.
Mironel

XXX.XXX.100.19
Děkuji za odpovědi budu tady hledat golden gold.Miro