myslíte zřejmě hrdličku chechtavou (Streptopelia roseogrisea) -není problém sehnat a je už i řada nádherných barevných mutací
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/hrdlicka-chechtava
PS. hrdlička zahradní (Streptopelia decaocto) je EU pták, čili kupovat pouze s doklady, navíc se do klecí moc nehodí....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na zahradní hrdličky, to vemte nějakou klec, podepřete klackem, ten přivažte, nasypte krmení a počkejte. Jak tam vleze, tak trhněte za provázek a je chycená.
Pokud je ale chcete lépe navyknout do voliéry, tak si vyhlédněte nějaké hnízdo s mladými a než vyletí, tak je vyberte.
Co se týče těch papírů, tak to bych u tohoto ptáka neřešil. Kde není žalobce, není ani soudce. Když budete mít chovatelskou návštěvu, tak zájemci o Vaše zvířata si beztak nestihnou všimnout, že to nejsou chechtavky. A kdyby se to kdokoli dověděl, tak Vám to patrně ani nebude mít za zlé, že jste je zavřel a už rozhodně se otravovat jít prášit, protože zahradní hrdlička škodná na krmení u domácího zvířectva.
Jinak domácí chechtavá hrdlička je taky pěkné a levné zvíře, které se hodí k ochočení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Hrdlička zahradní-balkánská,nevím proč ji trápit vkleci, když je k sehnání za malý peníz hrdlička chechtavá domácí i v mnoha mutacích.
zahradní hrdlička škodná na krmení u domácího zvířectva.
Jakoubku - zklidni hormon, ju ? Zkus se vyjadřovat jen k věcem, kterým rozumíš. Děkuji.
Na zahradní hrdličky, to vemte nějakou klec, podepřete klackem, ten přivažte, nasypte krmení a počkejte. Jak tam vleze, tak trhněte za provázek a je chycená.
Pokud je ale chcete lépe navyknout do voliéry, tak si vyhlédněte nějaké hnízdo s mladými a než vyletí, tak je vyberte.
to, že si nelámeš hlavu s etikou a pravidly (viz PH) je o tobě známo, tak tu nenaváděj k "pytláctví" a podobnejm zhovadilostem.
Možná bys měl už zkusit ty holky
No tak jsem se dozvěděl, že
a) jsem myslel místo hrdličky zahradní hrdličku chechtavou - no nemyslel jsem, doopravdy ne (i když hrdlička chechtavá je taky hezká)
b) že se hrdlička zahradní moc do klecí nehodí (docela možné, ale vloni jsem pár inzerátů viděl, kde je lidé chovali ve voliérách)
c) že si je mám odchytit na krmení, případně vybrat hnizdo s mladými (to by sice, nehledě na etický problém možná bylo možné, ale těch hrdliček už zase tolik u nás není jako když jsem byl ještě malý a jezdil na prázdniny za babičkou, která je krmívala z ruky. Navíc je u mně ten etický problém.....)
Avšak odpověď na základní problém nemáme - kde sehnat ty hrdičky

lupus4
napsal(a):
zahradní hrdlička škodná na krmení u domácího zvířectva.
Jakoubku - zklidni hormon, ju ? Zkus se vyjadřovat jen k věcem, kterým rozumíš. Děkuji.
to, že si nelámeš hlavu s etikou a pravidly (viz PH) je o tobě známo, tak tu nenaváděj k "pytláctví" a podobnejm zhovadilostem.
Možná bys měl už zkusit ty holky
Já vím, co je hrdlička, mně žraly u drůbeže dosti dlouho a otravovaly tím. Dědovi užírají stále.Takže s nimi mám zkušeností až až, chovat bych je taky dovedl (ale nechci mám chechtavky). Dokonce jsem zahradní hrdličku dokrmil, ve voliéře se jí dařilo.
A sice nějaká vyhláška říká, že na ni musí být papíry a kde co, ale stejně je to jenom přistěhovalec. Takže jestli na tomto ptákovi se u nás bude pytlačit, tak je to zrovna ta nejmenší škoda, kterou přírodě uděláme. Ale nikdy bych nepřemýšlel o vykrádání hnízd třeba stehlíků nebo jiných ptáků, o kterých vím, že sem patří a že se nemají chytat, k tomu nenavádím. Před (zhruba) půlstoletím tu tyhle létající krysy hrdličky zahradní vůbec nebyly.
napsal(a):
Já vím, co je hrdlička, mně žraly u drůbeže dosti dlouho a otravovaly tím. Dědovi užírají stále.Takže s nimi mám zkušeností až až, chovat bych je taky dovedl (ale nechci mám chechtavky). Dokonce jsem zahradní hrdličku dokrmil, ve voliéře se jí dařilo.
A sice nějaká vyhláška říká, že na ni musí být papíry a kde co, ale stejně je to jenom přistěhovalec. Takže jestli na tomto ptákovi se u nás bude pytlačit, tak je to zrovna ta nejmenší škoda, kterou přírodě uděláme. Ale nikdy bych nepřemýšlel o vykrádání hnízd třeba stehlíků nebo jiných ptáků, o kterých vím, že sem patří a že se nemají chytat, k tomu nenavádím. Před (zhruba) půlstoletím tu tyhle létající krysy hrdličky zahradní vůbec nebyly.
Púštate sa svojím tvrdením na veľmi tenký ľad...
Treba nájsť rozdiel medzi zavlečeným druhom následkom ľudskej činnosti či už druhmi ktoré sa tu vyskytujú kvôli pestovateľstvu alebo poľovníctvu a druhmi ktoré prirodzene migrujú a svojou expanziou nahrádzajú druhy ktoré buď v danom biotope ubúdajú alebo sa vyskytujú vzácnejšie. Myslím že hrdlička záhradná vypĺňa svoje postavenie v ekosystéme a to hlavne ako korisť dravcov a nebral by som ju za "škodnú".
Určite má každý vlastný názor na tento druh ale treba si uvedomiť že migrácia je jednou z najdôležitejších síl evolúcie. Je smutné že človek dospel do 21. storočia odcudzil sa prírode a vidí sám seba pričom druhy ktoré majú veľmi dôležité postavenie vidí za "škodné".
Před (zhruba) půlstoletím tu tyhle létající krysy hrdličky zahradní vůbec nebyly.
hochu , před 1/2 stoletím mě bylo jako teď tobě a "balkánky" tu už dávno byly
nazývat je "krysou" může jen vypatlanec, takže s tebou končím...
jinak pokud vám tak vadí, že se přiživují s drůbeží , tož pořiďte nášlapná krmítka a je po problému...asi nad možnost "chápání"
přesně na tebe pasuje známý citát

lupus4
napsal(a):
Před (zhruba) půlstoletím tu tyhle létající krysy hrdličky zahradní vůbec nebyly.
hochu , před 1/2 stoletím mě bylo jako teď tobě a "balkánky" tu už dávno byly
nazývat je "krysou" může jen vypatlanec, takže s tebou končím...
jinak pokud vám tak vadí, že se přiživují s drůbeží , tož pořiďte nášlapná krmítka a je po problému...asi nad možnost "chápání"
přesně na tebe pasuje známý citát
Slepice si umí otevřít nášlapné krmítko, ale malá kuřata si to neotevřou. A kdejaká další drůbež taky ne, jako třeba mandarinky, ty na to jak funguje nemusí přijít.
Avšak odpověď na základní problém nemáme - kde sehnat ty
hrdičky
tak hrdičky fakt nevím , ale možná by stálo za úvahu dát si na h.z. inzerát, ať už v chov. tisku či web. portálech, ale obávám se, že chovatelů s doklady asi moc nebude
mohli by podat info třeba : Klub chovatelů bažantů,okrasného vodního ptactva a holoubků
http://klub.wz.cz/