Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.10.2019 18:54
roman77

XXX.XXX.160.51

Dobrý den,může mi prosím někdo říct jaké mladé bude mít pár Alexandrů malých když samec je tyrkys pastel hlava ocas a samice je modrý kobalt hlava ocas. Děkuji za odpovědi.

1254

28.10.2019 19:35
1254

XXX.XXX.34.10

1,0
25% tyrkys kobalt ho
25% tyrkys ho
25% kobalt ho
25% modrý ho
0,1
25% tyrkys kobalt ho
25% tyrkys ho
25% kobalt ho
25% modrý ho

28.10.2019 20:05
Zakin

XXX.XXX.36.232

roman77 napsal(a):
Dobrý den,může mi prosím někdo říct jaké mladé bude mít pár Alexandrů malých když samec je tyrkys pastel hlava ocas a samice je modrý kobalt hlava ocas. Děkuji za odpovědi.

Tyrkys pastel? Snad modrý alebo zelený pastel, alebo ryrkys.

28.10.2019 20:21
lupus4

XXX.XXX.205.61

Čemu u alexů říkáte pastel ? (obvykle dilute) potom :

1.0 tyrkysová(parblue) dilute(žlutá) cleartail
x 0.1 tmavá(1f) modrá cleartail
% ze všech 1.0
50.0% 1.0 tyrkysová(parblue)Modrá cleartail /dilute(žlutá)
50.0% 1.0 tmavá(1f) tyrkysová(parblue)Modrá cleartail /dilute(žlutá)
% ze všech 0.1
50.0% 0.1 tyrkysová(parblue)Modrá cleartail /dilute(žlutá)
50.0% 0.1 tmavá(1f) tyrkysová(parblue)Modrá cleartail /dilute(žlutá)

1254

28.10.2019 20:33
1254

XXX.XXX.34.10

Dilute nemá nic společného s mutací tyrkys!
Je-li pták pastelový, je tyrkysový, indigo nebo aqua.

28.10.2019 20:40
lupus4

XXX.XXX.205.61

1254 napsal(a):
Dilute nemá nic společného s mutací tyrkys!
Je-li pták pastelový, je tyrkysový, indigo nebo aqua.

nesouhlasím

Pastelová mutace zapříčiňuje snížení množství melaninu přibližně o 50 %.

Aqua, tyrkys, parblue jsou vlastně jednou mutací. Jedná se zde o změny v psittacinu.

A protože je všeobecně znám "BORDEL" v názvosloví tož jsem se zeptal, co zadavatel míní "pastelem"

1254

28.10.2019 20:58
1254

XXX.XXX.34.10

Píšete to co já. Nevím, kde je problém a s čím nesouhlasíte.
Mutace indigo (použiji Vaše slova) snižuje množství melaninu o cca 30%, zatímco mutace tyrkys o cca 70%. Tyrkys je tedy modrá pták se zelenějším nádechem než indigo. Obě to jsou, jak píšu já i Vy pastelové mutace, stejně jako aqua. Mutace aqua je modrý pták se zeleným nádechem, v zahraničí se někdy označuje jako emerald (smaragd).

28.10.2019 20:59
roman77

XXX.XXX.160.51

Letošní mladý rok 19 1,0 0,1

28.10.2019 21:06
roman77

XXX.XXX.160.51

Takže jak je ten název správně recen.děkuji

28.10.2019 21:14
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nevím, kde je problém a s čím nesouhlasíte.

tak znova pastel změny v MELANINU

Aqua, tyrkys, parblue změna PSITTACINU

1254

28.10.2019 21:15
1254

XXX.XXX.34.10

1,0 na obrázku je podle mě tyrkysový, ale počkal bych přepeří. Jinak doporučuji prostudovat nějaký validní zdroj, např. https://www.halsbandsittiche.de/blau-01.html.

28.10.2019 21:30
roman77

XXX.XXX.160.51

Dekuji za radu.a co váš nazor složení mutaci dobře nebo byste ktomu dal neco jineho.

1254

28.10.2019 21:31
1254

XXX.XXX.34.10

Nemůžete psát, cituji: "Aqua, tyrkys, parblue změna PSITTACINU", protože parblue je aqua, tyrkys nebo indigo. To nejsou pojmy na stejné úrovni! Je to něco podobného jako psát lev, tygr, kočkovitá šelma. Tím právě, děláte zmatek v názvosloví mutací.

1254

28.10.2019 21:50
1254

XXX.XXX.34.10

Pro roman77: Mi osobně se moc líbí mutace tyrkys kobalt ho.. Takový odchov budete mít s pravděpodobností 25%, tzn. každé 4 mládě bude této mutace. Je to moc pěkná mutace, pohledejte v googlu.

28.10.2019 22:56
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak jednak nevím s kým se dohaduju, ale to je v celku fuk
vycházím z agáčů, kde považuju názvosloví za gen. správné

pořád nechápete (nebo já nechápu vás) a spojujete v jedno dvě rozdílné věci (ať už je nazvete jakkoli) a to rozdíl mezi změnou melaninu a psittacinu
Zbarvení peří je dáno jednak přítomností pigmentů v epidermálních buňkách per, jednak fyzikálně optickými jevy (lomem světla) na mikrostrukturách paprsků a větví (tzv. strukturální zbarvení) a kombinací obou.
tyrkysový (tyrquoise, tg) - produkce psittacinu snížena na cca 60 % na křídlech a 90 % na zbytku těla ...
aqua (aqua, aq) - produkce psittacinu snížena na cca 50 %
modrý - redukce psittacinu100%

mutace pastel patří do skupiny - kde se mění produkce (kvantita) melanimu přenášeného do opeřen
patří sem např. misty, pastel, dilute, dec atd... atd...
pastel ( pa) - produkce melaninu v opeření celého těla je snížena o cca 50 %
dilute ( dil) produkce melaninu v opeření celého těla je snížena o cca 80 – 90 %
.....atd... atd

dle mého názoru NELZE míchat či zaměňovat mutace způsobené rozdílnými důvody
takže použít "pastel" jak jste napsal pro mutace způsobené změnou psittacinu atd. je NESMYSL

1254

28.10.2019 23:21
1254

XXX.XXX.34.10

cituji: "spojujete v jedno dvě rozdílné věci (ať už je nazvete jakkoli) a to rozdíl mezi změnou melaninu a psittacinu".
K tomu jsem se ve svých příspěvcích vůbec nevyjádřil.

28.10.2019 23:25
Zakin

XXX.XXX.36.232

28.10.2019 23:28
lupus4

XXX.XXX.205.61

1254 napsal(a):
cituji: "spojujete v jedno dvě rozdílné věci (ať už je nazvete jakkoli) a to rozdíl mezi změnou melaninu a psittacinu".
K tomu jsem se ve svých příspěvcích vůbec nevyjádřil.

Mutace indigo (použiji Vaše slova) snižuje množství melaninu o cca 30%, zatímco mutace tyrkys o cca 70%. Tyrkys je tedy modrá pták se zelenějším nádechem než indigo. Obě to jso jak píšu já i Vy mutace pastelové, stejně jako aqua.

a to je teda co ? tvrdíte, že tyrkys atd ...je způsoben redukcí melaninu , což není pravda, ba přímo naopak a na tohle jsem reagoval

1254

28.10.2019 23:41
1254

XXX.XXX.34.10

Mutace indigo snižuje množství melaninu o cca 30%, zatímco mutace tyrkys o cca 70%. Tyrkys je tedy modrá pták se zelenějším nádechem než indigo. Obě to jsou mutace pastelové, stejně jako aqua.
Nevím, co na těch slovech zpochybňujete.

Přečtěte si, nastudujte.
http://www.edelsittich-freunde.de/html/mutationen.html

Myslím, že autor je větší odborník než my dva dohromady.

28.10.2019 23:50
Zakin

XXX.XXX.36.232

Páni toto je samica. Je to podla vas pastelova modra, tyrkysova alebo tyrkys kobalt?

28.10.2019 23:50
lupus4

XXX.XXX.205.61

Obě to jsou mutace pastelové, stejně jako aqua.

jak u b.ejch na dvorečku tak znova a naposled, ZKUSTE VNÍMAT ČTENÝ TEXT

tyrkys, aqva , modrá snížení PSITTACINU

pastelové mutace redukce MELANINU

psittacin a melanin jsou rozdílná slova, s rozdílným obsahem - čemu na tom nerozumíte ?

28.10.2019 23:58
Zakin

XXX.XXX.36.232

Zakin napsal(a):
Páni toto je samica. Je to podla vas pastelova modra, tyrkysova alebo tyrkys kobalt?

Z toho linku co ste sem dali tak najbližšie ma tento a to je tyrkys kobalt. Mate iny nazor?

29.10.2019 00:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

Zakin napsal(a):
Z toho linku co ste sem dali tak najbližšie ma tento a to je tyrkys kobalt. Mate iny nazor?

tohle je tyrkys kobalt - kombinace tyrkys + 1D faktor

1254

29.10.2019 00:14
1254

XXX.XXX.34.10

Plácáte!
Pro další možnou diskuzi mezi námi, bude dobré si uvědomit:

1. Pastelové mutace jsou indigo, tyrkysová nebo aqua. (kodominantní mutace)
2. Dilute (overgoten) pastelová mutace není! To je primární mutace (recesivní)! Nevím proč jste dilute do gencalc zadal (viz Váš příspěvek).
3. V této diskuzi jsem nepoužil slovo psittacin nebo melanin.
4. Naučte se používat genetickou kalkulačku p. Raška, protože tyrkysová mutace se zadává jako tyrkysová/modrá a ne pouze tyrkysová. Tak jste to použil!

...reaguji na Vaše vulgární vyjadřování vulgárně. Tím odpovídám na otázku mé anonymity na tomto fóru.

29.10.2019 00:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

1254 napsal(a):
Plácáte!
Pro další možnou diskuzi mezi námi, bude dobré si uvědomit:

2. Dilute (overgoten) pastelová mutace není! To je primární mutace (recesivní)! Nevím proč jste dilute do gencalc zadal (viz Váš příspěvek).
4. Naučte se používat genetickou kalkulačku p. Raška, protože tyrkysová mutace se zadává jako tyrkysová/modrá a ne pouze tyrkysová. Tak jste to použil!

...reaguji na Vaše vulgární vyjadřování vulgárně. Tím odpovídám na otázku mé anonymity na tomto fóru.

plácáte vy

mutace melaninu jsou 3. skupiny , založené na

1. Dilution – mění se produkce (kvantita) eumelanimu přenášeného do opeření

2. Ino a plavé mutace – mění se kvantita nebo kvalita nebo kvantita i kvalita eumelaninu celého těla
sem patří
pale - Produkce (kvalita se nemění) eumelaninu je snížena o cca 30 % v celém těle
pallid - Produkce (kvalita se nemění) eumelaninu je snížena o cca 50 % v celém těle
bronzově plavý - Snížení kvality a současně kvantity eumelaninu o cca 50 % v celém těle
bledě plavý - Snížení kvality eumelaninu o cca 90 – 95 % v celém těle
a NSLino, SLino ...

3. Cinnamon – změna barvy eumelaninu z černé na hnědou celého těla

tak si to po sobě přečtěte znovu - cituji : Mutace indigo (použiji Vaše slova) snižuje množství melaninu o cca 30%, zatímco mutace tyrkys o cca 70%.

mno, tak to asi ukončíme, neb se v názvosloví a jeho chápání evidentně neshodneme, žijte si dál v omylu a mějte se jak chcete, dobrou noc

29.10.2019 01:00
Zakin

XXX.XXX.36.232

lupus4 napsal(a):

Ta fotka co som uverejnil je z toho linku co ste sem dali a tento papagaj na vasom obrazku ani nahodou nie je s ním podobny. A pri nom je nazov Tyrkys kobalt. Inak obidva pagagaje su opalíni.

29.10.2019 01:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

lupus4 napsal(a):

Popis

Tělo: obecné tyrkysové s tmavě modrým (kobalt); křídla se zeleným nádechem; projev Single Darkfactor v tyrkysové.

Ocas: Darkblue (kobalt) s bělavou špičkou.

Hlava: Darkblue (kobalt) s tyrkysovou, jasnější kolem zobáku; prsten krku černý s růží nebo bílou v kohoutech.

Zobák / Nohy: červená horní čelist, černá dolní čelist; šedé nohy, černé nehty.

Oči: černé s nažloutlou duhovkou.

29.10.2019 01:24
Zakin

XXX.XXX.36.232

lupus4 napsal(a):
Popis

Tělo: obecné tyrkysové s tmavě modrým (kobalt); křídla se zeleným nádechem; projev Single Darkfactor v tyrkysové.

Ocas: Darkblue (kobalt) s bělavou špičkou.

Hlava: Darkblue (kobalt) s tyrkysovou, jasnější kolem zobáku; prsten krku černý s růží nebo bílou v kohoutech.

Zobák / Nohy: červená horní čelist, černá dolní čelist; šedé nohy, černé nehty.

Oči: černé s nažloutlou duhovkou.

?🤔

29.10.2019 17:26
Zakin

XXX.XXX.36.232

Tak páni, písal som majiteľovi stránky Halsbandsittiche.de p. Stefan Adam a ten mi podľa fotiek a videa odpísal, že moja samica podľa predložených fotiek a videa môže mať faktor tmavnutia čiže môže byť opalín tyrkys kobalt ako som písal.

29.10.2019 17:33
shorty102

XXX.XXX.20.164

Zakin napsal(a):

S kobaltem to nemá podle mě nic společného

29.10.2019 19:22
lupus4

XXX.XXX.205.61

shorty102 napsal(a):
S kobaltem to nemá podle mě nic společného

určovat mutaci z fotek , notabene nekvalitních, je více méně jen hádání, kterému se už vyhýbám

1.11.2019 14:47
stepka

XXX.XXX.148.81

lupus4 napsal(a):
nesouhlasím

Pastelová mutace zapříčiňuje snížení množství melaninu přibližně o 50 %.

Aqua, tyrkys, parblue jsou vlastně jednou mutací. Jedná se zde o změny v psittacinu.

A protože je všeobecně znám "BORDEL" v názvosloví tož jsem se zeptal, co zadavatel míní "pastelem"

kdo chce pochopi, pro nekoho je asi nepredstavitelne, byt pod argumenty pripustit, ze "zil v omylu''

12.11.2019 03:46
Lenkok

XXX.XXX.234.13

Velice zajímavá diskuze.
Abych to upřesnila čtenářům tohoto vlákna.
Psittacin je pigment, který způsobuje žluté a červené zbarvení.
Melanin je pigment, který způsobuje modré a černé zbarvení. Snížením nebo zastavením melaninu způsobuje u některých mutací ztrátu černého zbarvení očí nebo drápků, zobáku, u samců černý límeček atd. Nebo i jak bylo zmíněno i do hněda např. u skořice.
Pastel se už u Alexandrů již moc nepoužívá, ve starších knihách většinou jen v závorkách.
Parblue je kombinovaná forma jedné alely, doslovně vedle modré. A to jsou tyrkysová, Aqua a indigo. Indigo je pro laika nerozeznatelná od tyrkysové.
Tyrkysová, Aqua a Indigo je tedy jedna multialela geneticky bltq, blaq a blin. Znamená to, že pták nosí modrou alelu, na které leží ještě tj.mutace a zapisuje se jako jedna multialela. Najdete tento genetický kód v kalkulačce od Ing.Raška, poslední dvě písmena nad zkratkou bl jako blue-modrá. Takže ne, že se psittakin snižuje, ale naopak ta modrá multialela, jí dokáže částečně propustit a to protože modrá mutace psittakin zcela zastavuje. Tyto fenotypy se projevují pouze s modrým zbavením, protože modrá alela je jeho součástí. U Alexandrů zelený tyrkys, aqua nebo indigo neexistuje, leda že by štěpil modrou multialelu-parblue.
Tyto multialely mohou být dokonce dvoufaktorové a jedno faktorové. To znamená, že mohou nacházet na obou chromozomech a nebo pouze na jednou chromozomu. Rozeznatelné intezitou žluté.

12.11.2019 04:23
Lenkok

XXX.XXX.234.13

1254 napsal(a):
Mutace indigo snižuje množství melaninu o cca 30%, zatímco mutace tyrkys o cca 70%. Tyrkys je tedy modrá pták se zelenějším nádechem než indigo. Obě to jsou mutace pastelové, stejně jako aqua.

Přečtěte si, nastudujte.
http://www.edelsittich-freunde.de/html/mutationen.html

Myslím, že autor je větší odborník než my dva dohromady.

Vy jste vůbec nepochopil autora. Podle toho co píšete, tak by musel ten tyrkysový pták být žlutý se zeleným nádechem. Snížení melaninu, snižuje modrou barvu a to autor nikde nepíše.
Zkuste si pojmenovat modrou jako melanin a žlutou jako psittacin. Když smícháte melanin a psittacin dohromady, tak vám vznikne zelená.

13.12.2019 18:21
rufuss

XXX.XXX.11.171

Co tedy říkáte na tohohle Alexandra malého ?
Je to indigo nebo tyrkys modrý ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík