Zdravím chovatelé, jaká barva nočního svícení je pro papoušky nejlepší? Mám ve vnitřních prostorách noční led svícení, orientační světlo do zásuvky. Chtěla jsem se zeptat má nastavitelné 3 barvy - bílou, modrou a zelenou. Svítím celou noc modrou, ale jakou by bylo nejlépe??? Je to jen můj pocit, že modrá je dobrá? Má někdo radu, vlastní postřeh, nebo z odborné literatury fakta? Chovám aratinga slun., alexandr malý, korela chochol. Díky Gabča.
G.H.
napsal(a):
Zdravím chovatelé, jaká barva nočního svícení je pro papoušky nejlepší? Mám ve vnitřních prostorách noční led svícení, orientační světlo do zásuvky. Chtěla jsem se zeptat má nastavitelné 3 barvy - bílou, modrou a zelenou. Svítím celou noc modrou, ale jakou by bylo nejlépe??? Je to jen můj pocit, že modrá je dobrá? Má někdo radu, vlastní postřeh, nebo z odborné literatury fakta? Chovám aratinga slun., alexandr malý, korela chochol. Díky Gabča.
Normální klasické světlo
Ne vždy je žluté světlo nejlepší, záleží na tom, co uvádí výrobce. Např.tzv úsporky mají žluté světlo a je velmi nepříjemné, nemá úplné světelné spektrum a důkazem toho je, že pod nima nerostou dobře žádné rostliny. Je to odzkoušené a naopak bílé led světlo je leckdy kvalitnější a mnohdy i příjemnější pro oči.
Noční světlo má být jen slabé intenzity a jen proto, aby ptáci po případném vyrušení se při nekoordinovém létání ve voliéře nezranili a našli bidla. Pokud jsou ve venkovní voliéře, tak to není zapotřebí ( pokud nebydlíte uprostřed lesa ), protože venku není úplná tma
(pouliční osvětlení), ale ve vnitřním prostoru to považuji za nezbytné, protože tam je v noci podstatně méně světla.