Andulka ma otekle kolem oci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.12.2019 20:12
Pavel 86

XXX.XXX.172.156

Ahoj.
Potřeboval bych poradit.
Nedavno jsem se lecil u andulky s vapenkou leky od veterináře.
Uz je pryc a operuje se pomalu.
A ted mam problem s tim ze
Jiz druhy den ma otekle oci slzi ji.
Viz foto

13.12.2019 12:51
Ryby5

XXX.XXX.108.234

Dobrý den, nemám pro Vás odpověď, ale mohu se zeptat, zda nevíte jak to začalo? Řeším něco podobného, zatím menšího a zatím jsem nikde nenašel uklidňující odpověď. Předem děkuji.

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3626807/andulka-natekle-a-trochu-zarudle-oko

13.12.2019 17:46
eli22

XXX.XXX.58.41

Pavel 86 napsal(a):
Ahoj.
Potřeboval bych poradit.
Nedavno jsem se lecil u andulky s vapenkou leky od veterináře.
Uz je pryc a operuje se pomalu.
A ted mam problem s tim ze
Jiz druhy den ma otekle oci slzi ji.
Viz foto

Co jste na tu vápenku měl?

13.12.2019 19:16
Pavel 86

XXX.XXX.90.113

No nevim cim to zacalo.

Na vapenku ted presne nevim.ale pri aplikaci nebyl problem.asi 14 dni jiz nepouzivam

14.12.2019 17:15
eli22

XXX.XXX.58.41

Pavel 86 napsal(a):
No nevim cim to zacalo.

Na vapenku ted presne nevim.ale pri aplikaci nebyl problem.asi 14 dni jiz nepouzivam

Jak 14 dní nepoužívám? Na vápenku stačí jedna kapka pod křídlo. Ale jestli jste mu patlal něco na zobák, tam má ty oči od toho.Patlal, že jo?

14.12.2019 23:05
Pavel 86

XXX.XXX.90.113

Nepatlal.

15.12.2019 11:00
mirči

XXX.XXX.151.121

No neviem to isto ale podľa mňa je tam možnosť aj psitakózy. Ale nechcem vás strašiť. Dávam vám sem odkaz na stránku, kde sú tie príznaky dobre nafotené. Takže šiel by som za veterinárom, či by nebolo vhodné nasadiť nejaký tetracyklín. https://exotic-pet.com/psitakoza/ . Je to zahraničná stránka ale príznaky a liečbu nájdete aj na českých a slovenských. Jednalo sa mi čiste o foto. vyzerá to na zápal spojiviek, ktorý je príznakom tohto ochorenia.. Môžem sa ale mýliť, preto ten veterinár.

alfonzo

15.12.2019 11:17
alfonzo

XXX.XXX.0.243

mirči
Dobrý den,konečně dobrá odpověď,když jsem v jiném vláknu uvedl chlamydii,což je psitakoza,kterou se může nakazit každý z nás,tak na mě koukali jak na neznalé zjevení.
Když už je to takto daleko,může se jednat,jak zmiňujete o psitakozu,mnohokrate jsem ji léčil,ale také o herpesvirozu,která má podobné příznaky,oteklé oči,výtok z nosních dírek a v pokročilém stádiu průjem,dehydratace,úhyn.
Léčit jde obojí,širokospektrálními antibiotiky,ale musíte vědět jak.
Vyhledejte veterináře,problém očí to není,kyž mě to před pár desítkami let postihlo v chovu,také jsem léčil oči než jsem přišel na podstatu věci.

15.12.2019 11:35
mirči

XXX.XXX.151.121

Aj mňa to napadlo preto lebo som sa stým stretol v mojom chove našťastie to bolo u vtáka ktorého som mal v karanténe po kúpe. Bolo to cca pred 20 rokmi.Veterinár mi na to dal Doxygal - účinná látka doxycyklín. Povedal, že to antibiotikum je zabiják, ale ,že to ho postaví na nohy. Stalo sa. Inak veľmi rýchlo zaberá. Po 12tich hodinách bola vidno zmena k lepšiemu.

alfonzo

15.12.2019 13:47
alfonzo

XXX.XXX.0.243

mirči
Dobrý den,
základem dotazu je popsat vše,nic proti,ale neuvedl jste,že máte větší chov.Jak máte andulku dlouho,co jste přikoupil do chovu nového,kde jse byl v chovatelském zařízení a po návratu šel do svého,nebo koho jste do zařízení pustil?Možná se to zdá divně,ale jedná se o viry,přinesete je na oděvu,nebo někomu půjčíte přepravku,nebo vezete v jednom autě s kamarády ptáky na burzu,nejhorší na tuto problematiku jsou výstavy,mnoho zvířat z různých chovů,koncentrace virů velká,někteří ptáci nejsou vnímaví,mají lepší imunitu a nemoc nedostanou,další,což je nejvíce nebezpečné jsou bacilonosiči ,kteří se sami jeví naprosto zdravě.Proto je dobré dát každé nové zvíře zvlášť,absolutní karanténa je problém,ale prevence je dobrá.

15.12.2019 15:58
mirči

XXX.XXX.151.121

alfonzo
zdravím vás, neviem či máte na mysli aby som konkretizoval môj chov a ako sa dostal ten chorý vták ku mne alebo toho čo založil toto vlákno.
Napriek tomu popíšem môj prípad. Ja mám chov o počte 24 voliér. Jedná sa vo väčšine o austráliu. Predtým som choval Alexandre a južnú ameriku - aratingy. Toho vtáka čo som spomínal som kúpil na burze. Bol to alex. malý a dal som ho do tzv. karantény. Miestnosť v pivnici, kde vtákov ináč nechovám. Ak si dobre pamätám tak to začalo asi po 2 týždňoch a prvý príznak boli tie oči, potom slabosť.Nakoniec bol v tej pivnici rok. Až pokiaľ som si nebol istý že je zdravý. Musel som ho kúpiť už infikovaného. Nikto medzičasom nebol u mňa a ani ja som nikoho nenavštívil, takže ani na odeve som to nedoniesol. Nechcem nikoho obviňovať ale sú medzi nami aj chovatelia, ktorí ak sa zistí, že sa u nich takáto choroba vyskytne tak sú natoľko nezodpovední, že rýchlo rozpredajú vtáctvo, ktoré nemá ešte klinické príznaky nákazy.Inak potom treba preliečiť celý chov.

alfonzo

15.12.2019 17:47
alfonzo

XXX.XXX.0.243

mirči
zdravím,děkuji za odpověď,omlouvám se za zmatky,myslel jsem,že jste zadavatel.S přeléčbou celého chovu mám také neblahé zkušenosti.Podávání léků všem ptákům. V poslední třetině léčby velký úklid,vše vystříkáno chloraminem a ozářeno horským sluncem.Bidla popálena,budky vykoupány v sudě s chloraminem,misky taktéž.
Někdy na neopatrnost člověk ošklivě doplatí zavlešením nemoci,nebo cizopasníků.

17.12.2019 16:50
mirči

XXX.XXX.151.121

Pavel 86, ako vám to dopadlo ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík