Stromy k "zakrytí" volier

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.12.2019 21:06
MIST

XXX.XXX.203.216

Zdravím, chci se zeptat...potreboval bych do budoucna poradit ohledně výběru stromků, asi patrně jehličnanů, které by zakryly voliery s papoušky z příjezdové cesty a ze silnice. Co by jste konkrétně doporučil za druhý stromků? Klasika Thuje? Děkuji za odpovědi.

21.12.2019 06:23
opalin

XXX.XXX.33.240

Ak sa bavíme o zeleni za volierou kde k nej vtáky nemajú prístup je to v podstate jedno. Záleží od toho čo sa vám páči. Na mňa thuja pôsobi skôr ako symbol bývalého režimu. Bola často vysádzaná na cintorínoch a vlastne si túto povesť drží dodnes nehovoriac o jej nevhodnosti v okolí ovocných stromov (hrdza sneťová).
Ak stromy nebudú v častom kontakte s ľudskou rukou siahol by som po druhu smrek pichľavý (picea pungens). Má dosť tvrdé a ostré ihličie na dotyk ale má veľmi malé nároky na stanovištie kde to smrek (picea abies) by vám mohla ma severnej strane napadnúť kôrovnica a na južnej by ho rušila vyššia aktivita podkôrneho hmyzu. Ďalšou výhodou smreka pichľavého je že veľmi dobre znáša emisné zaťaženie čo je vo vašom prípade v blízkosti cesty asi dosť podstatné aj do budúcnosti.
Myslím že je mnoho drevín vhodných na výsadbu k voliéram.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2019 09:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Hrdza sneťová-rzivost není způsobena thujemi,ale jalovcem!! Podívejte se kolik thují je vysázeno mimo jiné kolem novostaveb a je to efektní,takže minulý režim už dávno většině lidí nic neříká.

21.12.2019 10:04
hzp

XXX.XXX.83.72

Nejde jen o pohledové zakrytí viliér.
V nějakém starším článku v časopise, tuším že z Loro parku byla informace, že částečné zakrytí voliér stromy ptákům velmi prospívá a byla tam i nějaká statistika úspěšnosti odchovů s a bez stromového zakrytí. Faktem je že kolega, co se mu rozrostly stromy asi před 3-mi lety nad voliéry, je od té doby dost úspěšný v odchovech. Může být, že by k tomu došlo i bez zakrytí, ale co říci na nyní 15 letý pár, který nedělal 10 let nic u předchozího majitele, a 3 roky u něj, který zahnízdil právě v roce , kdy došlo k částečném překrytí voliéry? Rozhodně se tím nedá nic zkazit.

21.12.2019 16:14
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

spojovat výsadbu tújí s minulým režimem mi připadne trochu úsměvné. naopak mi přijde lepší než vysazení smrků, protože se nedají tak tvarovat jako túje a navíc ve vyšším věku mohou poničit voliéry, protože koření pod povrchem. Znám případy, kdy blízko vysazený smrk nadzvedával dlažbu chodníku nebo část zdi u garáže. Můžete zkusit i např. různé druhy bambusů. Jsou efektní a rychle přirůstají. Jsou celoročně zelené a neopadávají. Chyba je, že po odkvětu umírají a musí se obnovit.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2019 16:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

hzp napsal(a):
Nejde jen o pohledové zakrytí viliér.
V nějakém starším článku v časopise, tuším že z Loro parku byla informace, že částečné zakrytí voliér stromy ptákům velmi prospívá a byla tam i nějaká statistika úspěšnosti odchovů s a bez stromového zakrytí. Faktem je že kolega, co se mu rozrostly stromy asi před 3-mi lety nad voliéry, je od té doby dost úspěšný v odchovech. Může být, že by k tomu došlo i bez zakrytí, ale co říci na nyní 15 letý pár, který nedělal 10 let nic u předchozího majitele, a 3 roky u něj, který zahnízdil právě v roce , kdy došlo k částečném překrytí voliéry? Rozhodně se tím nedá nic zkazit.

Z vlastní zkušenosti- Cedr pendula-převislý stáří 15let dostal se nad viliery a ty které pokrývá mají lepší úspěšnost v odchovech.Ověřeno několik sezon.

jam99

21.12.2019 16:33
jam99

XXX.XXX.100.170

corvuscorax napsal(a):
spojovat výsadbu tújí s minulým režimem mi připadne trochu úsměvné. naopak mi přijde lepší než vysazení smrků, protože se nedají tak tvarovat jako túje a navíc ve vyšším věku mohou poničit voliéry, protože koření pod povrchem. Znám případy, kdy blízko vysazený smrk nadzvedával dlažbu chodníku nebo část zdi u garáže. Můžete zkusit i např. různé druhy bambusů. Jsou efektní a rychle přirůstají. Jsou celoročně zelené a neopadávají. Chyba je, že po odkvětu umírají a musí se obnovit.

Bambusy su skvela volba. Mam je vysadene. Phyllostachys bissetii (zelene stebla), phyllostachys Aureosulcata (zlte stebla) a Sasa kurilensis (nizsky vzrast). Vsetky v pohode mrazuvzdorne. Pozor: ide o druhy vybezkove, ktore sa siria do okolia vybezkami (rhizome) a bez dobrej zabrany su raz dva po celej zahrade a u susedov. Pre rychly rast preziju aj vo voliere a papuchy si pochutnavaju na novych vyhonkoch skoro jak pandy. Su aj trsovite druhy (kopec z rodu Fargesia) ale nie nedosahuju takych rozmerov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík