tázající

XXX.XXX.238.82
Hezký večer, vlastně milou noc,
všem těm, kdo z vás propadli papouškům, prosím Vás o Váš názor.
Včera mi zemřel můj/ náš kamarád, korela, 7 let, sameček. Veterinář mu nedával šanci týden, přežil ale ještě dalších 5 měsíců.
Je mi smutno a hledám řešení.
Náš sameček byl sám a tak se zafixoval na každého z rodiny na něco zvlášť. S někým se pral, s někým se mazlil, někoho poslouchal, s někým skutečně vtipkoval.
Ale bylo hodně času, který musel trávit sám se svým zrcátkem, protože jsme nebyli doma. Nikdo z nás.
A všichni víme, jak toto bylo špatně, tak každý z nás se mu co nejvíce snažil věnovat. Myslím, že nakonec mohl mít i pozornosti více, než by potřeboval?! I to je možná pravda. Ale ne.
Došla jsem k závěru, že papoušci, ti, co cítí emoce (nevím, jak lépe to popsat), potřebují být v páru, protože my, jako lidé, s nimi nemůže být pořád.(Aby jim nebylo tak smutno, jako tomu našemu, když my jsme nebyli přítomni).
A tak hledám nové opeřené přátele.
Pár - je jedno , zda hetero či homo, já totiž do papoušků profesionálně nedělám, tak nevím, jak/co je správně, opravdu si přeji, abyste mi napsali své postřehy, rady.
Jen si přeji , aby jim dvěma, které bych chtěla a chci, bylo spolu dobře, nepotřebovali mne "za každou cenu", na druhou stranu - aby jim bylo spolu "prima fajn", když jsme všichni spolu(i my s nimi jako lidé), aby mohli být i jen spolu, a přesto si dokázali "užít" naši lidskou pozornost, doteky, šimrání, hlazení, škádlení...
a co je důležité, bydlíme v činžovním bytě, takže je potřeba zohlednit i"ozvučovaní okolí" - jakou potřebu mají.
Napište, prosím, kdo z vás máte chuť na toto téma psát, budu ráda.
Bolí mne ztráta, už nechci zase dělat nějaký další "divoký pokus" a už nechci, aby můj opeřený "přítel" měl depresi z toho, že musí na někoho z nás čekat, než přijde domů.
Kteří papoušci, jak volit pár, jak vyřešit kontakt "člověk/opeřený partner" ?
Děkuji předem za odpověď!
tázající

XXX.XXX.238.82
bohužel
aspergilóza - onemocnění plicního vaku - důvod stres, nic jiného :-(. Byl vychovávaný sám, pak dostal spolubydlící, se kterou jim to "nesedlo". Bohužel, důsledky nekompatibility jsme zaregistrovali pozdě :-(.
Jiný nápad než andulky? Řeším i "papouščí věk" , jak dlouho žijí.
a díky za reakci!
Chcete li ochočený pár, bude lépe pořídit je s odstupem tak alespoň půl roku, případně půl roku nechat zvlášť. Jeden si zakřičí a je klid, ale dva spolu už dělávaji celkem i koncerty 😉 Hodně tiší jsou papoušičci, jsou drobní, s tichým hlaskem. Hodně kontaktní jsou malé ary Nobilis, ale hlas mají silný. U těchto je třeba chovat pár. Třeba si někdo ještě vzpomene, u kterého papouška kromě dvou andulaku, jde mít stejné pohlaví.
Co takhle aymara pruhovaná? Jsou malí, nenároční, různobarevní a hlavně (až na výjimky) opravdu neřvou. Ochočit se dají, naučí se zvuky, pískání... Ve dvou si vystačí a člověka ani nepotřebují. A je jim jedno jestli jsou spolu dva samci, samice, pár nebo hejno. http://www.chovzvirat.cz/zvire/117-aymara-pruhovany/.