Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2020 20:04
eli22

XXX.XXX.58.41

Zdravím a mám dotaz, zda se to někomu stalo, mně za 30 let nikoli. Nedávno jsem prodala mládě pyrury staré 10 týdnů. U mě normálně létal i se svými sourozenci, 100% zdravý, na to dám krk. Po třech dne chová nový majitel, že vůbec nelétá.Jinak je zcela ok, pije, žere, slyší na jméno,... Byli s ním na veterině, kdy vet nenašel žádný fyzický zádrhel. Vyhodnotil to tak, že je to psychický problém po odebrání od rodičů a sourozenců.Setkal jste se s tím někdo někdy? Já teda ne, ani jsem o tom neslyšela. Může se to stát?

2.2.2020 11:24
saola

XXX.XXX.143.49

Vidím, že nikdo s praktickou zkušeností neodpovídá....
Nad vaší otázkou jsem přemýšlela, a osobně se domnívám, že je to klidně možné. Náhlé vytržení z jediného prostředí, které dosud mládě poznalo, a přenesení do samoty v nové rodině stresující být bezesporu může. Jak moc se to na daném jedinci projeví, je otázka jeho odolnosti a robustnosti nervovéhos ystému.
Josefovič v knize "Papoušek - jeho chování od A do Z" na straně 101 v kapitole Smutek a deprese uvádí podobnou zkušensot u dospělého kakariki žlutočelého, který se nedokázal vyrovnat s odjezdem majitelů na dovolenou (byl dán na hlídání do cizího prostředí), a po návratu domů do rodiny si přestal brát jídlo z ruky, odmítal létat po bytě a jen chodil a zalézal do tmavých prostor, kde sedával proti zdi většinu dne. Krotkost a přítulnost zmizely, návrat k původnímu zdravému rozpoložení u něj trval řadu týdnů.
Podobnou situaci jsem zaregistrovala popsánu v některé z knih Rosemary Low, ale mám jich víc a některé v angličtině a nejsem schopna to teď přesně dohledat, ani o jakého papouška se v tomto případě jednalo.

Jak mu je, zlepšuje se jeho stav?

2.2.2020 11:48
eli22

XXX.XXX.58.41

saola napsal(a):
Vidím, že nikdo s praktickou zkušeností neodpovídá....
Nad vaší otázkou jsem přemýšlela, a osobně se domnívám, že je to klidně možné. Náhlé vytržení z jediného prostředí, které dosud mládě poznalo, a přenesení do samoty v nové rodině stresující být bezesporu může. Jak moc se to na daném jedinci projeví, je otázka jeho odolnosti a robustnosti nervovéhos ystému.
Josefovič v knize "Papoušek - jeho chování od A do Z" na straně 101 v kapitole Smutek a deprese uvádí podobnou zkušensot u dospělého kakariki žlutočelého, který se nedokázal vyrovnat s odjezdem majitelů na dovolenou (byl dán na hlídání do cizího prostředí), a po návratu domů do rodiny si přestal brát jídlo z ruky, odmítal létat po bytě a jen chodil a zalézal do tmavých prostor, kde sedával proti zdi většinu dne. Krotkost a přítulnost zmizely, návrat k původnímu zdravému rozpoložení u něj trval řadu týdnů.
Podobnou situaci jsem zaregistrovala popsánu v některé z knih Rosemary Low, ale mám jich víc a některé v angličtině a nejsem schopna to teď přesně dohledat, ani o jakého papouška se v tomto případě jednalo.

Jak mu je, zlepšuje se jeho stav?

Díky moc za reakci. Jedná se o pyruru. Všichni 4 jsou už u nových majitelů, 3 v pohodě, krotcí, žádný náznak nějakého stresu, ale u tohoto noví majitelé řeší nelétání. Jak jsem psala, vet na něm nic neshledal, údajně ještě chtějí navštívit speciální veterinu v Liberci, nemám žádné další info, úplně se bojím se na to zeptat. Jsem si naprosto jista, že papoušek byl do poslední chvíle v pořádku.Byl vitální, létal, byl aktivní. Zdravotní stav je u nás priorita. Mrzí mě to vůči nim.Za desetiletí chovu jsem se s tím právě nikdy nesetkala. Takže jsem z toho špatná.

2.2.2020 11:49
eli22

XXX.XXX.58.41

Knihu od R. Low mám, jdu ji najít a kouknout. Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2020 21:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ak mmozem napisem ja par riadkov. Kedze niekedy sa stane ze mi ludia, znamy, priatelia podaruju nejake nechcene vtactvo, lebo mam velke voliery obrovksy pozemok a sam chovam toho celkom dost. Minuly rok kamarat, ktory pracoval v jednom hotely u nas v meste mi podaroval asi 4 korely, 3 andulky a papagaja spevaveho. Boli tam na zahrade vo velkej voliere spolocne, kedze hotel sa predaval inemu majitelovi na celkovu rekonstrukciu na bytove jednotky, pre tychto vtakov tam nebolo miesto. Vsetky som si zobral ku mmne domov. Korely som dal kamaratovi, ktory ich aj chova, kakarika ma sestranica a ten spevavec resp. samica, sedela v budke na vajickach. Tu som si chcel nechat naozaj nejaka pekna mutacia oranzovy pastel, alebo take nieco. Zobral som ju ku mne pustail do voliery a ona nic, nelietala len chodila. Kridla v poriadku, neboli polamane, alebo ich nemala zvesene. Zacala chodit len po zemi a presne do rohu a tam čušala. Pritom ked sme ich chytali do preniesiek lietala jak diva. Potom mi ten kamarat povedal, ze ona mala aj samca, ktory utiekol dva dni pred tym, ked im daval zrat. Tym padom si myslim, ze naozaj velky stres a k tomu zmena prostredia do niecoho uplne ineho mozus sposobit aj takyto faktor, ze vtak prestane lietat a zrat. Tato samicka uhynula za dva dni. Bez znamok nejakej hnacky, bez znamok nejakeho vonkajsieho zranenia alebo tak. Nebola vychudnuta ani nijakym sposobom zranena. Preto si myslim, ze niektorý jedinci naozaj beru stres tak velmi, ze sa im moze stat aj takato situacia, ze prestanu lietat, zrat,... alebo podobne.

3.2.2020 21:34
zosrnia

XXX.XXX.180.86

eli22 napsal(a):
Zdravím a mám dotaz, zda se to někomu stalo, mně za 30 let nikoli. Nedávno jsem prodala mládě pyrury staré 10 týdnů. U mě normálně létal i se svými sourozenci, 100% zdravý, na to dám krk. Po třech dne chová nový majitel, že vůbec nelétá.Jinak je zcela ok, pije, žere, slyší na jméno,... Byli s ním na veterině, kdy vet nenašel žádný fyzický zádrhel. Vyhodnotil to tak, že je to psychický problém po odebrání od rodičů a sourozenců.Setkal jste se s tím někdo někdy? Já teda ne, ani jsem o tom neslyšela. Může se to stát?

Niekedy sa stáva keď chytáte vtákov do ruky sa myká a vtedy ako keby mu niečo vyskočilo v kĺbe krídla,mne sa to viac krát stalo keď so m chytal korela ktoré vo voliere lietala a po chytení do ruky a pustení v iných priestoroch nelietala ale každý vták po určitéj dobe znova začal lietať,tak aj Vám sa mohol stať tento prípad a myslím že zo stresom to nemusí mať nič spoločné,držím palce a myslím že pyrura začne znova lietať.

Přidejte reakci

Přidat smajlík