Eklektus 4 roky starý, spárováný se samicí, venkovní voliera s vnitřní ubykací, denně ovoce, ořechy, máčené luštěniny, směs od Avicenty speciál s ovocem, větve na okus, jednou týdně míchanice. Ubykace vytápěná přímotopem. Začal si oštipávat letky na křídlech. Prosím chovatele o radu! Veterinář mi poradil ať mu vytrham poškozené letky, ale mám strach, že umře na šok!
Uživatel s deaktivovaným účtem

V žiadnom pripade netrhajte letky. Skuste dat krvny rozbor k veterinarovi. Ono veterinarmi raz povedal, ze ak si papagaj trha perie aj letky nieco mu vadi, nieco ho moze bolet a nevie ako si s tym poradit tak sa zacne trhat. Mne tam pomohol krvny obraz a nasledne spravna diaznoga a liecenie zbavit sa vysklbavania peria par kusov žakov.
Druha vec, možné je to že samica je moc dominantna ked su v toku a stresuje ho a on si letky vytrhava. Neviem aku mate priestrannu volieru hlavne vonkajsiu. Mne osobne pomahalo samca eklektusa skludnovat tym (aj samicu) ze som do voliery nasadil vela zeleneho (kriky, stromy, liany) a konare, pne velke kusy. Vtaci sa zabavili a pri osadenej voliere zelenym prestali tak kricat. Poslem Vam foto mojich eklektusov z roku 2016 ked som ich kupil hlavne si vsimnite samca a teraz v roku 2020 obaja 100% stav. Prísudzujem to krmeniu, strava a velky preletovaci priestor a vela zeleneho vo vonkajsej casti.
Kokr
napsal(a):
Eklektus 4 roky starý, spárováný se samicí, venkovní voliera s vnitřní ubykací, denně ovoce, ořechy, máčené luštěniny, směs od Avicenty speciál s ovocem, větve na okus, jednou týdně míchanice. Ubykace vytápěná přímotopem. Začal si oštipávat letky na křídlech. Prosím chovatele o radu! Veterinář mi poradil ať mu vytrham poškozené letky, ale mám strach, že umře na šok!
Dobrý den, měl jsem podobný problém s Roselou. Také mi radily vytrhat.... Nikdy jsem k tomu nenašel odvahu. Začal jsem ještě více dávat větve a všelijak je zavěšovat, nebo zapichovat..... Prostě pokaždé jinak, aby se lépe zabavil. Na jaře přepéřil a do té doby je klid. Podle mne, pokud jsou pera uštípnutá a ne vytrhnutá tak je to jen zlozvyk.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Jak se dá nazvat to,když se tříletý chovný pták ve výborné kondici během několika dnů totálně obere a pak v tom neustále pokračuje!Zatím jsem nikde nenašel vysvětlení a řešení-zná ho někdo?

Nemoze to byt naozaj koli tomu ze obaja vtaci idu do toku a samec je vystresovany zo samice? Si myslim ze je to jedna z moznosti. Tiez som zvedavy na nazor niekoho ineho kedze sam chovam eklektusy.
napsal(a):
V žiadnom pripade netrhajte letky. Skuste dat krvny rozbor k veterinarovi. Ono veterinarmi raz povedal, ze ak si papagaj trha perie aj letky nieco mu vadi, nieco ho moze bolet a nevie ako si s tym poradit tak sa zacne trhat. Mne tam pomohol krvny obraz a nasledne spravna diaznoga a liecenie zbavit sa vysklbavania peria par kusov žakov.
Druha vec, možné je to že samica je moc dominantna ked su v toku a stresuje ho a on si letky vytrhava. Neviem aku mate priestrannu volieru hlavne vonkajsiu. Mne osobne pomahalo samca eklektusa skludnovat tym (aj samicu) ze som do voliery nasadil vela zeleneho (kriky, stromy, liany) a konare, pne velke kusy. Vtaci sa zabavili a pri osadenej voliere zelenym prestali tak kricat. Poslem Vam foto mojich eklektusov z roku 2016 ked som ich kupil hlavne si vsimnite samca a teraz v roku 2020 obaja 100% stav. Prísudzujem to krmeniu, strava a velky preletovaci priestor a vela zeleneho vo vonkajsej casti.
Díky za odpověď a rady vám všem. Zkusím udělat krevní rozbor!

Dobry den, kedze chovam aj ary aj eklektusov a co sa tyka osadenia voliery zelenou tak to riesim rovnako. Mám na pozemku velmi vela vyrastenych krikov, stromov náletových drevín (vrby, jelše, javor, hloh,..), alebo len tak na okraji pohadzane vacsie polena a drevá s popadaných starych stromov. Tieto drevá pozbieram, teda odeziem casto krat su dlhe 2-3metre, roznej hrubky, rozne stocene...alebo prachnive pne. Tieto naaranzujem do vonkajsej casti voliery, popravde tak ako sa mi hodi. Krizom krazom, cez seba, aby boli aj vyssie aj nizsie a aby mali nad nimi prelet a aby sa mohli po nich splhat, popriade ohryzavat. Zive stromy tam sadim vacsinou okolo vysky 2m, tiez tak ako mi je to oku lubive vacsinou po okraji k pletivu. Potom tam ponahahujem lana od stropu az k zemi. Dole mám zasadaene aj mlade stromceky liesky a maliny. Tie si nevsimaju ale sranda je ze tam mam 3 stremky vysoke asi 1m priblizne. Vzdy ohryzu a zjedia len tie mlade zelene vyhonky, ostatok si nevsimaju, zato vrby to ohryzuju jak besne, tak isto sa hraju sj na dne s kamenmi, alebo strkom.(1/3 vonkajsej casti tvorí riečny strk). Na jesen som tam zasadil bambus, rychlo rastie a ary ho dobre ohyzuju. Sice na jesen to vsetko vyzera uplne inak ako na jar, hlavne ary vojenske devastuju vsetko drevene aj lana. Ale cele leto sa zabavia a udržuje to vlhkost pri tychto otrasnych horucavach. Na jar sadim a upravujem nanovo, ale vtakom to zjavne nevadi, lebo som nepostrehol ze by ich to nejako stresovalo, skor naopak su zvedave a ihned skusaju zobak vsetko nove. Skusim pripojit par foto z mobilu.
Takto to riesim u vsetkych vtakov co chovam, od hylov, papagaje konzske, zakov, eklektusov a ary. *Snazim sa co najviac ziveho a zeleneho. Nejako mi tie vybetonovane vonkajsie vybehy do oka nepadli a myslim ze aj moji vtaci su spokojnejsi. Na udrzbu je to tazsie, ale je to konicek takze s tym musim ratat.

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak se dá nazvat to,když se tříletý chovný pták ve výborné kondici během několika dnů totálně obere a pak v tom neustále pokračuje!Zatím jsem nikde nenašel vysvětlení a řešení-zná ho někdo?
Zatím nikdo, mám další dotaz-vrátil se vám podobný "případ" do původního stavu?Pokud ano díky za poznatek a případnou radu.