Koupací jezírko ve voliéře

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kacaba75

5.3.2020 11:40
kacaba75

XXX.XXX.33.6

Dobrý den.
Stavíme velkou novou společnou voliéru 7,5 x 2 x 2m a chtěla bych se zeptat,zda-li někdo máte ve voliéře pro ptáky koupací jezírko.Pořád mne drží myšlenka vyhloubit v zemi jezírko,představu mám cca 70cm šířka x 50 cm délka a 10 cm hloubka,dát fólii a upravit okolí,aby to hezky vypadalo a dalo se při těchto rozměrech dobře čistit.Jen nevím,jestli to není úplně hloupý nápad a nebudu toho litovat.

5.3.2020 11:59
JoPe

XXX.XXX.82.6

Dobrý den,záleží pro jaké ptáky ale pro kachny je to malý Jestli to budete budovat, udělejte dobrý spád k vypouštění a přítok čisté vody, jinak budete při čištění nadávat a bude to věčně znečistěné a v létě zelené od řas.Folii dobře vyberte, lépe dát dražší, kvalitnější a je dobrý i potravinářský atest. Osobně mám dobrou zkušenost s trvanlivostí mnoho let s folií arkalplán.

kacaba75

5.3.2020 12:16
kacaba75

XXX.XXX.33.6

Děkuji za reakci.No kachny určitě ne:) .Chci tam mít zebřičky,chůvičky,3 páry korel a jeden pár horáků.Folii mám zbytek po stavbě jezírka,ve kterém mám karásky.Proto mne napadlo ji využít takto.Jen jsem to ještě u nikoho ve voliéře neviděla.Tak jestli to není úplná blbost:(

alfonzo

5.3.2020 14:14
alfonzo

XXX.XXX.0.243

kacaba75 Dobrý den,většina odchovů se po vylétnutí v jezírku utopí.

kacaba75

5.3.2020 14:35
kacaba75

XXX.XXX.33.6

Já věděla,že jsem zase vymyslela hloupost .Napadlo mne to,ale myslela jsem,že když ho udělám mělké,tak to bude v pohodě.No raději od toho upustím.Děkuji za odpověď.

Neregistrovaný uživatel

5.3.2020 15:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

10 cm hloubka bude dobrá pro brodivé ptáky.Jinak pro vaše osazenstvo misku většího průměru do ní 2-3cm vody a jednoduchá její výměna.Pro vylétlé neplavce plochý kámen pro snažší opuštění.

5.3.2020 17:30
jf97

XXX.XXX.62.9

alfonzo napsal(a):
kacaba75 Dobrý den,většina odchovů se po vylétnutí v jezírku utopí.

Viděl jsem pít ptactvo ( i zpěvné) v řekách, potocích i rybnících, ale žádné jsem neviděl se topit. Dokonce i doma jsem měl jezírko hlubší a větší a bez utopenýho ex. ptactva. Zrušil jsem ho po dvou letech, měl jsem ho špatně umístěné. Učte se od přírody, pozorujte ji, v knihách a od Kacaby 75 se moc nedovíte.

kacaba75

5.3.2020 18:58
kacaba75

XXX.XXX.33.6

No ode mne se opravdu nic ostatní nedozví,chtěla jsem se dozvědět já.Pravdou je,že do jezírka na zahradě se mi chodí pravidelně koupat kosáci,vrabčáci a hrdličky a utopenec žádnej .

5.3.2020 19:04
jf97

XXX.XXX.62.9

kacaba75 napsal(a):
No ode mne se opravdu nic ostatní nedozví,chtěla jsem se dozvědět já.Pravdou je,že do jezírka na zahradě se mi chodí pravidelně koupat kosáci,vrabčáci a hrdličky a utopenec žádnej .

V pohodě kacabo 75 ? Velká omluva ode mě.

kacaba75

5.3.2020 19:14
kacaba75

XXX.XXX.33.6

Jj,v pohodě.A můžu se zeptat,jak jste měl jezírko hluboké a co choval za exoty?

5.3.2020 19:48
jf97

XXX.XXX.62.9

kacaba75 napsal(a):
Jj,v pohodě.A můžu se zeptat,jak jste měl jezírko hluboké a co choval za exoty?

Dlouhé 150 cm, hluboké 40 cm zhruba ve středu s pozvolným břehem, mniši, korely, andule, zebry, rýžovníky, všichni dohromady. Koupali se na březích, žádný se neutopil, ani mladí,vylítlí z budek. Špatně jsem ho umístil po dvou letech jsem ho zrušil (řasy, nevím jak to napsat slušně,tak to zkusím, to co jim padá zespodu,ale vejce to nejsou).

kacaba75

5.3.2020 21:02
kacaba75

XXX.XXX.33.6

Pochopila jsem .No tak to už je na údržbu velké.Já chci daleko menší.Asi to tedy zkusím a hlavně prakticky vymyslím.Snad.Děkuji moc za Vaše reakce.Moc mi to pomohlo.

alfonzo

5.3.2020 21:32
alfonzo

XXX.XXX.0.243

jf97Jestli jste si nevšiml,tak píši o odchovech,né o dospělých jedincích.A v přírodě se pohybuji téměř šedesát let,vyrůstal jsem na samotě.Příroda mě jako malého kluka přivedla i k chovu exotických ptáků.
Mladí ptáci se utopí i v malé misce v centimetru vody,vlezou do ní promáčí se,uchladnou a uhynou.Takže to ani není o hloubce,ale o vodní ploše jako takové.
.

5.3.2020 21:39
saola

XXX.XXX.30.177

kacaba75 napsal(a):
Pochopila jsem .No tak to už je na údržbu velké.Já chci daleko menší.Asi to tedy zkusím a hlavně prakticky vymyslím.Snad.Děkuji moc za Vaše reakce.Moc mi to pomohlo.

Jak plánujete udržovat vodu v jezírku v rozumné kvalitě?
Myslím, že je to v horku bez kompletní denní obměny vody a vyčištění jezírka neřešitelné, pokud samozřejmě jezírko nebude průtočné, ideálně s nějakou filtrací.

Je to malý objem vody, žádné samočistící schopnosti, ptáci do toho budou kálet...asi bych raději volila více mělčích misek porůznu rozstrkaných na stinná místa ve voliéře a jejich pečlivé denní čištění.

6.3.2020 14:15
Jimu

XXX.XXX.230.37

Já mám ve voliéře 6 x 2 x 3 m ( D x V x Š ) umělý potok s hloubou 1 až 3 cm s délkou 2 m, který vtéká do kruhové nádoby o průměru 90 cm a hloubce 50 cm kde je umístěno jezírkové čerpadlo s nižším výkonem ( není potřeba překonávat výšku výtlaku) s tím, že ve vrchní části nádoby je pevné síto na němž je rozložená plochá břidlice tak, aby mezi ní nebyly větší mezery, čímž hladina vody nad břidlicí je do 5 cm. Proudící voda nezahníva, tak jako voda stojatá a pohledově to je daleko zajímavější. Samozřejmě ji měním a to velmi rychle, když hadici, kterou proudí voda od čerpadla, nasměřuji mimo koryto potůčku a nádrž s čerpadlem napustím novou vodou. Hadice od čerpadla vede pod folii potoku, který je vysypán kačírkem a olemován rovněž břidlicí. Jednoduché, účelné, pěkné a ptáky velmi oblíbené a užívané.

6.3.2020 15:14
jana1150

XXX.XXX.30.115

Dobrý den, Alfonzo má pravdu, už se mi pár mladých také utopilo,chtějí se koupat jako rodiče, namočí se a pak už nemají sílu vylézt. A ne v jezírku, ale v koupací misce, hloubka cca 2 cm- vody.

alfonzo

6.3.2020 15:49
alfonzo

XXX.XXX.0.243

jana1150 dobrý den,nechte je být,zapláčí nad výsledkem,podobně ,jako ti se společnými chovy různých druhů,vychází to tak deseti procentům,jinat doslova masakr,silnější zmrzačí,nebo zabijí ostatní.Jsem rejpal,ale pracuji s podloženými vlastními poznatky a to se dnes nesmí.Jen lituji ta zvířata,která se stávají pokusnými tvory narcistických primitivů.Již píši natvrdo,ono se to slušně podat nedá.

6.3.2020 18:54
cvrdlikacek

XXX.XXX.73.191

Alfonzo nezlobte se na mě...vy tu stale dokola jen kritizujete a shazujete ostatni a sam nam neukazete a nepovite o svem chovu nic...ani nemate vyplněnými profil. Nekdo jako tazatelka chová pro potěchu oka,koupaci jezírko je prima,dospelym ptakum urcite prijde vhod.spolecne voliery jsou také fajn když se dodrží jistá pravidla...ti kteří poradili osobní zkušenost a popsali svůj způsob,těm děkuji,samotného mě to inspirovalo a možná se do něčeho podobného také pustím...

6.3.2020 19:00
kareta

XXX.XXX.84.6

Alfonso je prostě IN . Že jo Alfonso ?

alfonzo

6.3.2020 19:09
alfonzo

XXX.XXX.0.243

6.3.2020 19:54
JoPe

XXX.XXX.82.6

Pro inspiraci, když budete chtít dělat společnou voliéru, tak zajedte do ZOO ohrada v Hluboké nad Vltavou, tam mají odzkoušené kombinace druhů ptactva, které se snesou dlouhá léta a vyvádí i mladé.

6.3.2020 19:55
cvrdlikacek

XXX.XXX.73.191

Takže my o ptacich a vy o koze 😂😂

kacaba75

6.3.2020 20:06
kacaba75

XXX.XXX.33.6

Tak koukám,že mám obrovské štěstí,že patřím mezi těch 10%,kterým společná voliéra funguje .Korely se zebřičkami,chůvičkami, párem horáků a párem kanárů mám a ve voliéře naprostý klid.Jen jelikož stavím větší,chci to vylepšit.Moc děkuji za inspirace,obzvláště provedení od Jimu mne hodně nadchlo.Cvrdlikacek přesně pochopil,o co mi jde.Ten příměr tygr koza je opravdu k nezaplacení

6.3.2020 20:50
Jimu

XXX.XXX.230.37

Pro alfonzo - společný chov je velmi dobrý, ale musíte vědět co se k sobě hodí a hlavně o těch ptácích mnoho vědět a nemůžete je chovat v kleci 1 x 0,5 x o,5 m !! Nehodí se pro množitele co na burzách stojí frontu u výkupu. Ať se daří.

6.3.2020 21:23
Miroslav Bláha

XXX.XXX.168.116

JoPe napsal(a):
Pro inspiraci, když budete chtít dělat společnou voliéru, tak zajedte do ZOO ohrada v Hluboké nad Vltavou, tam mají odzkoušené kombinace druhů ptactva, které se snesou dlouhá léta a vyvádí i mladé.

Už jsem tam asi tři roky nebyl, oni tam mají něco nového?

6.3.2020 21:52
JoPe

XXX.XXX.82.6

Dost se tam vybudovalo a také změnilo. Nových zvířat málo,směřují to jinak než dřív. Papoušci stejní, co tam byli vždycky , ale pohodová prohlídka to je a inspirace pro ten společný chov též. Několikrát ročně si to projdem, asi ze zvyku

7.3.2020 08:15
V.N.

XXX.XXX.62.2

kacaba75 napsal(a):
Dobrý den.
Stavíme velkou novou společnou voliéru 7,5 x 2 x 2m a chtěla bych se zeptat,zda-li někdo máte ve voliéře pro ptáky koupací jezírko.Pořád mne drží myšlenka vyhloubit v zemi jezírko,představu mám cca 70cm šířka x 50 cm délka a 10 cm hloubka,dát fólii a upravit okolí,aby to hezky vypadalo a dalo se při těchto rozměrech dobře čistit.Jen nevím,jestli to není úplně hloupý nápad a nebudu toho litovat.

Dobrý den.Někdy v roce 1999 jsme svařili volieru z "roxorů" mezi stropními příčkami jsme natáhli napínací drát strop byl podepřen stojkama z kulatiny,která měla bidla a volieru potáhli králičím pletivem osazeli stromky,keře naaranžovali bidla a různé větve a vybudovali jezírko z betonu to jme natřeli Balakrylem..o délce 2 m šířce 1m nepravidelného tvaru a de-facto plitké cca 2 cm - 5 cm vody na dno jsme umístnili místami břidlice různé tlouštky.Byli zde postupně umistněni zebry,ryžovníci,snovači,zvonohlíci,kardináli,kanáři,holoubci-ruzní,křepelky korunkaté,všichni se koupali a je pravda že se žádné mládě,které vylétlo neutopilo.Po obvodu bylo zezírko obloženo kameny tak aby nebyli vidět oblé hrany betonu ....mezi kameny byla umístněna hadice a takto jsme dopouštěli vodu denně tím sme odplavili hrubé nečistoty.o.Jednou týdně jsme jezírko očistili od slizu ocelovým kartáčem,vydenzifikovali Virkonem.Podotýkám že voliéra měla na délku cca 15 m vyška 3,5 m a šířka místama 5 m.Chovu zdar V.N.

alfonzo

7.3.2020 12:04
alfonzo

XXX.XXX.0.243

V.N ,dobrý den,kde ptáci zimovali?Něco podobného měl můj kamarád někdy v 76 roce vedle ve vesnici,jen jiné osazensvo,andulky,zebřičky,chůvičky,kanáři,korely,papoušci zpěvaví,bourci,křepelky,bažanti,stehlíci,konopky,čížci,možná ještě něco,byl to doslova prales.Osázeno vrbou,rybízy,borovičkami ,smrčky,prostě co kde našel okolo vesnice.Bylo tam tolik krytu pro každého,jenže něco najít,natož chytit byl doslova nadlidský problém.Rozměry asi tak 10x10 m.
Jezírko tam nebylo,ani moc velké odchovy,jen někteří,jinak pastva pro oči,moc hezké.I tak,že bylo hodně krytu ,spousta ptáků zmizela,sežrali je bažanti a křepelky.Podobých voliér jsem viděl desítky,mám stovky kamarádů chovatelů.

7.3.2020 12:41
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

cvrdlikacek napsal(a):
Takže my o ptacich a vy o koze 😂😂

Chybička se vloudí,bylo to o kozlovi

7.3.2020 12:57
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Marně hledám fotky,měli jsme volieru 5x3x2 metry ,třetina zálet s odebírací stěnou na léto.V zimě měli ptáci svoji místnost nevytápěnou v domě. Jezírko vybetonované od souše až po deset cm. Ve středu vodotrysk samotíží za voliérou byla 500l nádrž a bazének měl přepad,takže se voda stále měnila. Jednou za týden se dočerpala voda ze studny a bazének vydrhnul rejžákem.Ve voliéře byly i dva smrčky a dva ovocné stromky.
Osazenstvo snovači,chůvičky,zebřičky,kanáři po zemi čínské křepelky.
Nepamatuji se,že by došlo k utonutí čehokoliv za více jak dvacet let.Záleží hlavně na provedení. Pak jsme se stěhovali,ale voliérka tam stojí dodnes.
Jestli najdu fotky přidám,i když jsou ještě černobílé,stavěli jsme v sedmdesátých letech.

7.3.2020 13:52
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

V.N. napsal(a):
Dobrý den.Někdy v roce 1999 jsme svařili volieru z "roxorů" mezi stropními příčkami jsme natáhli napínací drát strop byl podepřen stojkama z kulatiny,která měla bidla a volieru potáhli králičím pletivem osazeli stromky,keře naaranžovali bidla a různé větve a vybudovali jezírko z betonu to jme natřeli Balakrylem..o délce 2 m šířce 1m nepravidelného tvaru a de-facto plitké cca 2 cm - 5 cm vody na dno jsme umístnili místami břidlice různé tlouštky.Byli zde postupně umistněni zebry,ryžovníci,snovači,zvonohlíci,kardináli,kanáři,holoubci-ruzní,křepelky korunkaté,všichni se koupali a je pravda že se žádné mládě,které vylétlo neutopilo.Po obvodu bylo zezírko obloženo kameny tak aby nebyli vidět oblé hrany betonu ....mezi kameny byla umístněna hadice a takto jsme dopouštěli vodu denně tím sme odplavili hrubé nečistoty.o.Jednou týdně jsme jezírko očistili od slizu ocelovým kartáčem,vydenzifikovali Virkonem.Podotýkám že voliéra měla na délku cca 15 m vyška 3,5 m a šířka místama 5 m.Chovu zdar V.N.

Tak takovou voliéru s jezírkem bych rád měl. Seděl bych a díval se.
Voliér mám dost, ale na 15 metrů dlouhou jednu nemám místo. Škoda.

7.3.2020 16:30
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

já se také přidám k debatě. Před léty jsem viděl v Mikulově velkou voliéru ve které byl velký bazén pro ozdobné kačenky. Na bidlech různá droboť a z papoušků rozely pestré, korely, andulky a i jiné. Už si to přesně nevybavuji. Jinak měl ve voliérách princezky. Já osobně používám, velké keramické misky a každý den v letních měsících je potřeba je pořádně vyčistit. Jinak se na nich drží po častém koupání protivný sliz. Na té folii by se vám držel určitě daleko víc než na keramice.

8.3.2020 13:14
V.N.

XXX.XXX.62.2

alfonzo napsal(a):
V.N ,dobrý den,kde ptáci zimovali?Něco podobného měl můj kamarád někdy v 76 roce vedle ve vesnici,jen jiné osazensvo,andulky,zebřičky,chůvičky,kanáři,korely,papoušci zpěvaví,bourci,křepelky,bažanti,stehlíci,konopky,čížci,možná ještě něco,byl to doslova prales.Osázeno vrbou,rybízy,borovičkami ,smrčky,prostě co kde našel okolo vesnice.Bylo tam tolik krytu pro každého,jenže něco najít,natož chytit byl doslova nadlidský problém.Rozměry asi tak 10x10 m.
Jezírko tam nebylo,ani moc velké odchovy,jen někteří,jinak pastva pro oči,moc hezké.I tak,že bylo hodně krytu ,spousta ptáků zmizela,sežrali je bažanti a křepelky.Podobých voliér jsem viděl desítky,mám stovky kamarádů chovatelů.

Dobrý den voliera navazovala na dva pavilony a těch zimovali.Chovu zdar V.N.

alfonzo

8.3.2020 13:37
alfonzo

XXX.XXX.0.243

V.N.Dobrý den,děkuji za odpověď,právě ve velikosti a způsobu odchovů je jádro pudla.Malá voliéra s jezírkem bude vždy problém pro vylétlé odchovy.
Z těchto důvodů jsem hned neuvedl řešení u mého kamaráda.Všechny budky byly umístěny v budově,která měla asi 10x3 metry.Malá vletová okénka,odhaduji 15x15 cm,dost vysoko.Z tohoto důvodu se většina mláďat dostala ven,již dokonale letuschopná a nehrozilo tolik utonutí ve velkých miskách venku umístěných.
Co zahnízdilo venku v proletu muselo být ponecháno osudu.Kolikráte se objevila mláďata,ani jsme nevěděli ,že ptáci hnízdí někde v křovině.
Před mnoha lety byl článek o podobném zařízení u pana Petra Burdycha ,tuším "malé safari na 100m čtverečních" ,tam byly krom ptáků navíc veverky a tuším leguán.Pan Burdych je upovídaný fajn chovatel,často spolu diskutujeme.

9.3.2020 19:54
jana1150

XXX.XXX.122.2

Zdravím, já mám také společnou voliéru. 1 pár neofém bourek, 1 pár tyrkysáků, 1 pýr diamanťáků, křepelky čínské, pár kanárů a zebry. a v druhé anduly, zebry, kakariky a křepelky, chce to hlídat a odebrat problémové kusy, pak je to v pohodě.
Ale otázka v této diskuzi zněla zda jezírko nebo ne ? Jezírko je krásné, ale je to každodenní údržba, aby to pěkně vypadalo a v léťe nebylo zdrojem nákazy. V létě přidávat ACIDOMIT.
Já osobně mám misku, kterou v léťe i několikrát vyměním a ještě ptákům mlžím.
Bohužel, že se mi mladé utopily je fakt. Ale to je možné dořešit kamínky v misce. Je naprosto normální, že nikdo z chovatelů nerad mluví o tom, že snad i vlastní chybou, nebo nevědomostí zapříčiní zmrzačení nebo uhynutí svých svěřenců.
Hlavně ať se všem daří v nové sezóně

Přidejte reakci

Přidat smajlík