Dobrý den
Nevím zda tento dotaz patří do této sekce, ale chtěl jsem se zeptat, které druhy ptactva jsou vhodné pro chov venku(nejlépe celoročně) a dají se vycvičit ( tím myslím ne jako pes sedni, lehni ale něco jako stylem přilétnutí na ruku a možnost vypuštění z voliéry ven a nebát se že jedinec uteče, ale vrátí se zpět, klidně i na zavolání či písknutí)
Předem moc děkuji za všechny odpovědi a jestli tento dotaz urazil nějakého zkušeného chovatele tak se omlouvám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mníšek šedy vydrží celoročne vonku je to v niektorých štátoch invazívny druh, síce je aj hlučný ale skrotený vie byť aj pekný domáci mazlík. Horšie je to s tým aby Vám ho niekto alebo niečo neuchytilo ak bude vonku lietať navolno, tam je to riziko so všetkym. Alebo vyskúšajte krkavca alebo vrany, straky.. .
asi rozdvojení osobnosti...to si budeš zakládat na každý dotaz nový profil ?
https://www.ifauna.cz/holubi/diskuse/detail/3662438/lze-chovat-jen-jeden-holub?from-list=1#a3662767
Uživatel s deaktivovaným účtem

Treba sa opytat nejakeho chovatela ktory chova a predava alebo si zavolat alebo osobne ist na urad zivotneho prostredia a opytat sa.
DarkRaven
napsal(a):
Dobrý den
Nevím zda tento dotaz patří do této sekce, ale chtěl jsem se zeptat, které druhy ptactva jsou vhodné pro chov venku(nejlépe celoročně) a dají se vycvičit ( tím myslím ne jako pes sedni, lehni ale něco jako stylem přilétnutí na ruku a možnost vypuštění z voliéry ven a nebát se že jedinec uteče, ale vrátí se zpět, klidně i na zavolání či písknutí)
Předem moc děkuji za všechny odpovědi a jestli tento dotaz urazil nějakého zkušeného chovatele tak se omlouvám.
Slušný dotaz, který nikoho neurazil, ale já Vás trochu uzemním.
Na odpověď na vaši otázku bych dokázal za desítky let zájmového chovu našich i cizokrajvých ptáků napsat stručnou brožuru. Nedá se jednoduše odpovědět. Krkavccovití. Od nejjednodušších kavka, vřele doporučuji. Měli jsme je volně jako kluci. Straka, vrána, sojka. Dnes mám vránu 18 let od mláděte. Nevěřil byste jak milý je dokrmený špaček. Stačí ho vzít za 14 dní po vylíhnutí.Pokud dodržíte zákon, tak se k nim moc rychle nedostanete. Domnívám se, že těmito ochranářskými zákony ty druhy neochráníme, ale to nehcme "odborníkům".
Cizokrajných je mnoho, jak Vám zde doporučili. Doporučuji sednout a hledat informace ze staré literatury, texty na internetu, knihovny, antikvariáty a budete v obraze. Zde každý píšeme jen osobní zkušenost a někteří jen přeposílají z internetu, což se mně nelíbí. Můžete mně napsat interně. Rád odpovím.