Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pavel.P

25.3.2020 11:36
Pavel.P

XXX.XXX.42.70

Dobrý den, u mých senegalců se objevil perožrout, celkem nepěkně postihuje křídla a veterinářka doporučila arpalit neo. Dnes jsem ho koupil a po přečtení informací na spreji mě znepojila čast o prevenci před olizováním. U papoušků je tohle nemožné. Nemáte s arpalitem někdo zkušenosti? Může papouškům nějak uškodit?

25.3.2020 13:22
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Pavel.P napsal(a):
Dobrý den, u mých senegalců se objevil perožrout, celkem nepěkně postihuje křídla a veterinářka doporučila arpalit neo. Dnes jsem ho koupil a po přečtení informací na spreji mě znepojila čast o prevenci před olizováním. U papoušků je tohle nemožné. Nemáte s arpalitem někdo zkušenosti? Může papouškům nějak uškodit?

Pane,
arpalit jsem používal roky . Tehdy byl na bázi organofosfátů ve dvou koncentracích. Přehnat procento třeba u kanára místo jednoprocentního pětiprocentní, byla ptačí smrt. Pak byl zakázán a vyráběn vámi uváděný Arpalit neo. Již více než rok mně v lékárně řekli, že se přestal vyrábět..Veterinářky jsem se neptal. je tedy k dostání ?
Nyní k otázce. Uškodit nemůže, ale že postříkate peří i pokožku, aby byl mokrý, mohl by to mít za sebou i s roztoči. Podle návodu jemně a zopakovat. Jinak lze použít IVOMEC a zase v koncentraci doporučené veterinářem.

Pavel.P

25.3.2020 13:28
Pavel.P

XXX.XXX.42.70

Moudivláček napsal(a):
Pane,
arpalit jsem používal roky . Tehdy byl na bázi organofosfátů ve dvou koncentracích. Přehnat procento třeba u kanára místo jednoprocentního pětiprocentní, byla ptačí smrt. Pak byl zakázán a vyráběn vámi uváděný Arpalit neo. Již více než rok mně v lékárně řekli, že se přestal vyrábět..Veterinářky jsem se neptal. je tedy k dostání ?
Nyní k otázce. Uškodit nemůže, ale že postříkate peří i pokožku, aby byl mokrý, mohl by to mít za sebou i s roztoči. Podle návodu jemně a zopakovat. Jinak lze použít IVOMEC a zase v koncentraci doporučené veterinářem.

Dostupný je, veterinářka mě odkázala přímo na zverimex, kde jsem ho nakonec koupil. Jinak děkuji, zkusím peří jemně postříkat. Ředit tedy není třeba?

alfonzo

25.3.2020 13:37
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,kupte biokill,stříkám s ním kanáry proti roztočům dýchacích cest,takže ho i vdechují,přímo na ně,žádný úhyn,používá se v potravinářství a má dlouhodobý účinek,okolo jednoho týdne,výhoda,že vystříkáte i klec,kde se perožrouti mohou zdržovat a přípravek je zničí.

25.3.2020 13:45
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

alfonzo napsal(a):
Dobrý den,kupte biokill,stříkám s ním kanáry proti roztočům dýchacích cest,takže ho i vdechují,přímo na ně,žádný úhyn,používá se v potravinářství a má dlouhodobý účinek,okolo jednoho týdne,výhoda,že vystříkáte i klec,kde se perožrouti mohou zdržovat a přípravek je zničí.

Ano, i vaše doporučení je dobré. Biokil používám též, ale arpalit mám zkušenost je razantnější.
Jsem chemický laik a tak moji radu berte jen jako zkušenost praktického chovatele.

25.3.2020 17:13
Jamro

XXX.XXX.59.112

Zaujimave, ked som to pisal, hned v prvom vlakne tak to parazit nebol. Uz mohol byt vtak bez nich.

Dajte mu ivomec aj arpalit.

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3653706/roztrepene-peri-u-papouska

Pavel.P

25.3.2020 19:36
Pavel.P

XXX.XXX.42.70

Jamro napsal(a):
Zaujimave, ked som to pisal, hned v prvom vlakne tak to parazit nebol. Uz mohol byt vtak bez nich.

Dajte mu ivomec aj arpalit.

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3653706/roztrepene-peri-u-papouska

Omlouvám se, ale tento příspěvek není můj. Nicméně děkuji, zkusím sehnat i ivomec. Přípravky mám použít zároveň?

25.3.2020 19:45
Jamro

XXX.XXX.182.123

Pavel.P napsal(a):
Omlouvám se, ale tento příspěvek není můj. Nicméně děkuji, zkusím sehnat i ivomec. Přípravky mám použít zároveň?

Podla toho ze mate rovnaku ip adresu je to vas prispevok.

Aspon tak tu prezentuju chovatelia, ked rovnaka ip adresa tak vzdy je to ten isty clovek.

25.3.2020 19:48
Jamro

XXX.XXX.182.123

2 kvapky pod kridlo ivomec/ alebo iny s ucinnou latkou ivermektin/
Neskvor nastrieka arpalito, bude treba opakovat. Vystriekat aj okolie kde je papagaj.

alfonzo

25.3.2020 20:15
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Jo,použijte arpalit,kočky po něm hynou,psi po olíznutí mají velké problémy,nesmí se dostat do oka a na sliznice,tudíž ani vdechnout.
Nikdy bych zde neuvedl radu,kterou najdu na googlu,vždy své vlastní dlouholeté zkušenosti.Ať se daří.

25.3.2020 20:22
Jamro

XXX.XXX.182.123

alfonzo napsal(a):
Jo,použijte arpalit,kočky po něm hynou,psi po olíznutí mají velké problémy,nesmí se dostat do oka a na sliznice,tudíž ani vdechnout.
Nikdy bych zde neuvedl radu,kterou najdu na googlu,vždy své vlastní dlouholeté zkušenosti.Ať se daří.

Arpalit som pouzival u kanarov aj majorov, ked som si od nemenovaneho chovatela doniesol s kanarmi domov aj parazitov.

26.3.2020 09:08
Uda

XXX.XXX.143.103

Nedalo mi to a musím zde taky něco pripsát.
Ivomec jako takový neznám používá se v chovech dnes běžně S 76 což je natedeno pro použití ptactva a používá se déle, jde o to že je více humánní. Já když přišel na to že mám všenky, pozor je to samé co perožrout. Jen je tam více druhů cizopasniků. Různé velikosti, nebudu se zde zabývat popisem. Já když chtěl schovat ptáky na zimu domů taky jsem zjistil všenky. Prostě se vyskytnou a pozor přenášeči můžou být psi, kočky, ale i obyčejný hmyz. Cizopasniků výdaje živou mízu s péra a to odpadne a tím pádem máme pocit že ptáček stále peří, a při delší době ho to samozřejmě vysiluje protože veškerou výživu vkládá do neustálého peření. Já začal používat S 76 což se mi zdálo neúčinné, veterinář ní prodal BIOMAC kde je taksamo účinná látka ivermectinum. Musel sem každého ptáčka zakapnout kapkou, a já kapal do záhlaví kde je po stranách při rozfouknutí vidět volátko, ať se to rychleji dostane do krve. A dané ptáky minimálně na 14 dní izolovat zvlášť aby to ještě neprelezlo na zdravé nepřeléčené. Ale pozor v tuto dobu se ptáci nesmí koupat! Já přelečoval zebřičky, guldy, pasovníky, stříbrozobky ale ty byly pár hodin jako by dezorientované ale přežily a bylo vše v pohodě. Tato látka se dostane skrte krevní oběh do peří a všenky včetně vajíček zabije čili otraví, a v krvi je cca 14 dní než se zcela vstřebá. Ten arpalit nevím, muzea ho zkusit prvně ale nevím mělo by se to opakovat neboť neusmrtí vajíčka které jsou slabo viďitelné, ale jsou. Ale i po arpalitu musíte zamezit aby se ptáci koupali, neboť účinnost odpadá a bude je je stříkat do nekonečna.ja bych volil razantní preléčení. Potom dávám preventivně ptákům do vody tzv koupací sůl co je sice určená pro holuby, ale je tam prevence a má to vyhánět ektoparazity.
Tolik má zkušenost a rada, mi to zabralo, a od té doby jsem obezřetný neboť aniž by se zdálo vsenka se hodně v chovech vyskytuje a každý nový ptáček projde karantenu minimálně 14 dní. Dejte vědět jak to dopadlo. S chovatelský pozdravem. Janča. L.

26.3.2020 09:26
Uda

XXX.XXX.143.103

Pavel.P napsal(a):

Sice nemám moc rád lidi bez účtu, ale to je věc každého. Nevím odkud procházíte já s Moravskoslezského kraje. Jsem ochoten vám několik kapek BIOMACU věnovat, aby jste nemusel kupovat celou lahvičku 50 ml. Možná že vám veterinář trochu věnuje. A tě koupací soli bych vám taky trochu odsypal dává se pouze 1g/1 litr vody. S pozdravem Janča. L.

26.3.2020 10:04
Jamro

XXX.XXX.59.112

Uda a na to ste kde prisli, ze Biomec/Ivomec zabije i vajicka?

Mate to jedno kde tu kvapku date, musi to byt na kozu.

Kvapka na kozu ma ucinok 21 dni a nie 14.

Dezorientovane mohli byt po chytani a nie po podani kvapky pod kridlo. Aj ked dam dvojitu davku /kanar, stehlik.../ nikdy nie su vtaky dezorientovane.

26.3.2020 10:24
Uda

XXX.XXX.143.103

Jamro napsal(a):
Uda a na to ste kde prisli, ze Biomec/Ivomec zabije i vajicka?

Mate to jedno kde tu kvapku date, musi to byt na kozu.

Kvapka na kozu ma ucinok 21 dni a nie 14.

Dezorientovane mohli byt po chytani a nie po podani kvapky pod kridlo. Aj ked dam dvojitu davku /kanar, stehlik.../ nikdy nie su vtaky dezorientovane.

Mistře psal sem že velikost ptáků, čili zebřičky, pasovnici, CHůvky, guldy to snesly v pohodě jen stříbrozobky byly trošku dezorientované, a za tím si stojím!!
Samozřejmě že kanar a stehlik jsou větší a snesou to zajisté lépe.
A ano drží se to v krvi déle, já psal že minimálně 14 dní.
A jestli to zabije i vajíčka se určitě nebudu přít, ale jistě je to zabije po vylíhnutí kdy nebudou mít čas se ani rozmnožit.
V tom je Biomac dobrý že stačí zakápnout jednou, dodržet aby se pták nekoupil minimálně 14 dní a je klid. U arpalitu je třeba chytat ptáky opakovaně a vystihnout dobu kdy se lihnou ektoparaziti, a ptáci jsou více stresováni.
A jestli to někdo dá pod křídlo či za krk je již vcelku jedno, ale všeobecně se ví že za krk si pták nedostane a je tam nejtenčí kůžička a rychleji se to vstřebá. Ale toď můj názor a ať si to každý kape kde chce.
S pozdravem Janča. L.

26.3.2020 14:32
Jamro

XXX.XXX.59.112

Mistr som urcite neni, tak ako vy. Kazdy sa mame co ucit a najlepsie na svojich chybach.

Biomec=Ivomec a kopu dalsich pripravkov s ucinnou latkou ivermektin.

Ste jeden z mala, co ma nazor na S76 ako ja.

alfonzo

26.3.2020 16:25
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Zdravím,kdyby se vám někdy stalo,že si náhodou k daným přípravkům, ivomec a S76 přečtete příbalový leták,tak se dozvíte informace leckomu těžko pochopitelné proč jeden přípravek učinkuje méně a další více.Je to dáno procenty ůčinné látky,tož tak.

26.3.2020 17:11
Jamro

XXX.XXX.59.112

alfonzo napsal(a):
Zdravím,kdyby se vám někdy stalo,že si náhodou k daným přípravkům, ivomec a S76 přečtete příbalový leták,tak se dozvíte informace leckomu těžko pochopitelné proč jeden přípravek učinkuje méně a další více.Je to dáno procenty ůčinné látky,tož tak.

Ved to vieme. Aj ivomec je viac a menej percetny.

26.3.2020 19:07
Uda

XXX.XXX.143.103

alfonzo napsal(a):

Ano to my víme. Proto jsem spíše doporučil Biomac, který je určený pro prasata a používá se v injekční formě a je na předpis, veterinář prodá většinou teda pokud ho známe. Proto má vyšší účinnost jelikož je silnější oproti S 76 který je přímo rozředěn pro použití u ptáků, ale zase ne il jestli bude stejná účinnost při zakápnutí. Někteří chovatelé nechtějí slyšet na používání Biomacu pro jeho sílu, a správně by se měl používat jedna kapka na 1/2 kg živé váhy, což ani senegalec nemá v tomto případě, a vůbec bych se nebál mu jednu kapku dát. A zbylý návod je výše. Také se dá redit tuším s propylpelynem který se kupuje v lékárně, ale já to zkusil u drobotě a funguje to. Jen nenuzu zaručit co to udělá s třeba takovou zlatoprskou nebo podobně malým ptáčkem, protože jediné stříbrozobky byly trošku jako zfetované ale po chvilce v přenosce se daly do kupy. I v tom je celkem nevýhoda že je třeba podat každému ptákovi zvlášť a když chcete schovat z venkovních voliér cca přes 150 kusů ptáků tak je celý den co dělat. U S 76 nevím koncentraci ivermectinu takhle s hlavy jelikož jsme se vždy domluvili několik chovatelů a koupili 1litr v originál balení a rozdělili si to. Ale zajisté bude mnohem menší.
Ale spíš se na tomhle vlakně snažíme poradit co že senegal čem který má perožrouta a ne se tady poučovat jestli umí někdo číst, takže příště prosím k danému tématu děkuji Janča. L.

alfonzo

26.3.2020 19:50
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Já to napsal,protože by to mělo být jasné každému ,že je ivomec procentuelně silnější.Senagalcovi se nebojte dát jednu kapku,nejlépe rozfouknout kůži pod křídlem,je tam slabá kůže.Čas od času jsem nucen kápnout některé andulce když se objeví vápenka,nebo začervení,funguje na obojí.
A opět jsme u těch procent,je totiž dána určitá dávka na kg živé váhy,takže kapka je různě velká a zvíře také.Ivomec v určitých dávkách učinkuje více než půl roku,ale takovou dávku my nepotřebujeme,stačí zvíře zbavit parazitů,vystříkat prostory kde se zdržují a je zdánlivě klid.Ale hlídat,recidíva se může kdykoli dostavit.
Dávkování si může každý spočítat sám,zaručuji,že jedna kapka ivomecu jednoprocentního zabere jedné výstavní andulce.Jedná se o kapku z dvoumililitrové injekční stříkačky.Velikost kapky je taková,že když ve vodorovné poloze začnu pozvolna mačkat píst stříkačky ,vytvoří se kapička,která hned odkápne,ne více.Zkuste počet kapek z jednoho mililitru a udělejte si výpočet dávky pro jinak velké zvíře,velice jednoduché.Základní váhu máte,výstavní andulka.
S ivomecem mám dlouholeté zkušenosti,zkoušeli jsme na červy hned v době když se začal píchat prasatům,někdy okolo osmdesátého roku.
Na perožrouty,čmelíky a všenky doporučuji jiné přípravky,protože né vždy se zdržují stále na hostiteli,jsou zalezlí ve škvírkách v zařízení a vylézají za potravou jen v noci,takže jich může spousta přežít,pak je to dosti složitý boj,podobně jako se zákožkou svrabovou u psů.

27.3.2020 13:05
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

alfonzo napsal(a):
Já to napsal,protože by to mělo být jasné každému ,že je ivomec procentuelně silnější.Senagalcovi se nebojte dát jednu kapku,nejlépe rozfouknout kůži pod křídlem,je tam slabá kůže.Čas od času jsem nucen kápnout některé andulce když se objeví vápenka,nebo začervení,funguje na obojí.
A opět jsme u těch procent,je totiž dána určitá dávka na kg živé váhy,takže kapka je různě velká a zvíře také.Ivomec v určitých dávkách učinkuje více než půl roku,ale takovou dávku my nepotřebujeme,stačí zvíře zbavit parazitů,vystříkat prostory kde se zdržují a je zdánlivě klid.Ale hlídat,recidíva se může kdykoli dostavit.
Dávkování si může každý spočítat sám,zaručuji,že jedna kapka ivomecu jednoprocentního zabere jedné výstavní andulce.Jedná se o kapku z dvoumililitrové injekční stříkačky.Velikost kapky je taková,že když ve vodorovné poloze začnu pozvolna mačkat píst stříkačky ,vytvoří se kapička,která hned odkápne,ne více.Zkuste počet kapek z jednoho mililitru a udělejte si výpočet dávky pro jinak velké zvíře,velice jednoduché.Základní váhu máte,výstavní andulka.
S ivomecem mám dlouholeté zkušenosti,zkoušeli jsme na červy hned v době když se začal píchat prasatům,někdy okolo osmdesátého roku.
Na perožrouty,čmelíky a všenky doporučuji jiné přípravky,protože né vždy se zdržují stále na hostiteli,jsou zalezlí ve škvírkách v zařízení a vylézají za potravou jen v noci,takže jich může spousta přežít,pak je to dosti složitý boj,podobně jako se zákožkou svrabovou u psů.

Pane, váš text hodnotím pro praktické použití drobných chovatelů jako výstižný. Je tam jen jeden den, ale nikdo to mimo mě neohodnotil plus. Snad bude oceněn i jinými, jako praktická zkušenost.
Jen dodám, že ta kapka Ivomecu jednoprocentního, trochu se mě to v hlavě mate.
Můžete mě opravit. Ivermectin se ředí glykolpropylenem. Veterinář mě ho naředí 1:10 a tu kapku na krk nebo pod každé křídlo snesou i tací mrňousci jako amadiny Gouldové v pohodě. U větších ptáků asi rozela a pod, asi 300 g si to nechám naředit 1:3 a též v pohodě.
Ono záleží na množství napadení. U plicních roztočů okamžitým zabitím je kanár nevykašle a uhyne, podobně se ucpou střeva silně začerveného papouška. Ty úhyny a jejich obraz po rozříznutí těla uhynulíého mám párkrát za sebou.
A vaše poslední 3 řádky je třeba dodržovat.

alfonzo

27.3.2020 14:07
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,pane Moudivláčku,já vše většinou řeším selským rozumem a vlastními zkušenostmi.
Na střevní parazity jsem toho použil mnoho,předraženým přípravkům rázu komerčního výplachu mozků se vyhýbám.
Odčervoval jsem před lety Biovermem,přestali ho vyrábět,bylo známo i množství kapek na různé druhy.Nyní používám Chemisole,stejná základní složka.Jednoduše jsem zjistil podle příbalového letáku miligramáž účinné látky a opět vypočítal dávkování.Chemisole je tuším as 13,25 krát silnější koncentrace než byl Bioverm.Jednoduše spočítám ,že jedna kapka je 13,25 kapek předešlého přípravku,andulce se dávaly tři kapky biovermu.Takže jednu kapku Chemisole rozředím do dvou mililitrů vody a andulce podám půl mililitru,je to sic o něco větší koncentrace,ale v normě,počty základní školy.
Jinak s tou ůmrtností máte pravdu,také jsem to mnohokráte žažil rychlý úhyn parazitů vyvolá ucpání,toxicitu a úhyn.Lepší podat menší dávku přípravku a potom zopakovat,parazité nehynou lavinovitě a průběh zčišťování je mírnější.
S tím hodnocením to vůbec neřeším,považuji se zde jako nepohodlnný doplněk této diskuze,jdu totiž tvrdě na věc a to většina lidí neumí strávit.
Ať se daří.

27.3.2020 20:12
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

alfonzo napsal(a):
Dobrý den,pane Moudivláčku,já vše většinou řeším selským rozumem a vlastními zkušenostmi.
Na střevní parazity jsem toho použil mnoho,předraženým přípravkům rázu komerčního výplachu mozků se vyhýbám.
Odčervoval jsem před lety Biovermem,přestali ho vyrábět,bylo známo i množství kapek na různé druhy.Nyní používám Chemisole,stejná základní složka.Jednoduše jsem zjistil podle příbalového letáku miligramáž účinné látky a opět vypočítal dávkování.Chemisole je tuším as 13,25 krát silnější koncentrace než byl Bioverm.Jednoduše spočítám ,že jedna kapka je 13,25 kapek předešlého přípravku,andulce se dávaly tři kapky biovermu.Takže jednu kapku Chemisole rozředím do dvou mililitrů vody a andulce podám půl mililitru,je to sic o něco větší koncentrace,ale v normě,počty základní školy.
Jinak s tou ůmrtností máte pravdu,také jsem to mnohokráte žažil rychlý úhyn parazitů vyvolá ucpání,toxicitu a úhyn.Lepší podat menší dávku přípravku a potom zopakovat,parazité nehynou lavinovitě a průběh zčišťování je mírnější.
S tím hodnocením to vůbec neřeším,považuji se zde jako nepohodlnný doplněk této diskuze,jdu totiž tvrdě na věc a to většina lidí neumí strávit.
Ať se daří.

Jsem rád za reakci. Mám dojem, že zde je hodně účastníků, kteří toho o chovu moc neví a mnozí, kteří jsou na tom stejně jim dávají převzaté rozumy. Ale jsou i jiní, kteří zde diskutují jsou pro mě vzorem. Jen je neznalý těžko odliší.
Já získávám po letech diskuze takový dojem, že jestli příspěvek zavání trochu odborností, zůstává bez odezvy..Na pitomosti je reakcí mnoho. Ale třeba se mýlím a někdo mě přesvědčí o opaku.

Neregistrovaný uživatel

28.3.2020 12:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

alfonzo napsal(a):
Ať se daří.

Proč taková sebekritika-moc se mi nechtělo reagovat,protože jste si do mne párkrát kopl,ale líbí se mi právě to jak jdete na věc bez obalů a tvrdě,žádné omílání a kličkování.Teď to vypadá,že Vám lezu někam,ale přiznávám že některé Vaše příspěvky těžko trávím,ale zatím se to dá pokaždé přežít-jen dále tvrdě na věc(není to sarkazmus).JT

alfonzo

28.3.2020 13:12
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,Jtkromer,vše v pohodě,nečekám poklony,ani pomníky.Mám prostě hodně ,ač spoustu nepříjemných chovatelských zkušeností za sebou,nic jsem niky neměl zadarmo,ke všemu jsem došel jen vlastní pílí a dřinou.Zde se snažím od podobných nepříjemností pomoci druhým,hlavně kvůli trpícím zvířatům,jejich majitele neřeším,když je třeba,vyjdu i s čertem.

Neregistrovaný uživatel

28.3.2020 13:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Jsem na tom podobně.Přesně takovou reakci jsem očekával.

Přidejte reakci

Přidat smajlík