Chlórovaná voda a papoušci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.4.2020 15:02
venavi

XXX.XXX.56.208

Dobrý den, prosím o radu.
Od včerejšího dne do městského vodovodu kvůli koronaviru přidali do vody
tršku víc chlóru. Sdělili nám však, že se nemusíme obávat, že je voda pitná.
Mám však obavy, jak toto budou snášet papoušci, které mám v bytě. Mám amazoňany, žaka , alexandra velkého, kakadu růžového a aru araraunu.
Mám vodu převařovat, nechat odstát až chlór vyprchá, nebo jim po dobu než sníží hladinu chlóru ve vodě kupovat balenou kojeneckou vodu ?

5.4.2020 15:52
euw

XXX.XXX.241.190

venavi napsal(a):
Mám však obavy, jak toto budou snášet papoušci, které mám v bytě. Mám amazoňany, žaka , alexandra velkého, kakadu růžového a aru araraunu.
Mám vodu převařovat, nechat odstát až chlór vyprchá, nebo jim po dobu než sníží hladinu chlóru ve vodě kupovat balenou kojeneckou vodu ?

Stačí nechať vodu odstáť a chlór z nej vyprchá.

5.4.2020 16:33
venavi

XXX.XXX.56.208

Děkuji moc za radu

5.4.2020 19:11
lada 4

XXX.XXX.7.187

venavi napsal(a):

Mohu vědět kde se dnes ještě chloruje?

5.4.2020 19:55
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

lada 4 napsal(a):
Mohu vědět kde se dnes ještě chloruje?

Dnes už ne, protože béžné bazény a tzv. městské lázně jsou zavřené.
Možná, že se zase začneme koupat v rybnících plných žabinců, jak jsme těm zeleným řasám říkali
a budeme zdraví. Ale za 70 let postupného blahobytu v cíivilizovanější části světa už nikdo nechce připusrtt spadnout dolů. Chybí nám skromnost. Kdo jiný by ten růst k metě víc a víc zastavil?

5.4.2020 20:06
venavi

XXX.XXX.56.208

Můžete to vědět, proč by ne ? Je to v městě Bruntál.
O tom chloru si to můžete přečíst na stránkách městského úřadu Bruntál.
www.mubruntal.cz
Kdyby to nebyla pravda, tak se na radu neptám.

5.4.2020 20:49
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

venavi napsal(a):
www.mubruntal.cz

Pane , nic proti vašemu dobře míněnému dotazu. euw Vám to napsal jasně.
Já jsem z kraje Vysočina. Žďárské vrchy jsou evropským rozvodím. Od nás teče voda do několika moří. Ab\ych to upřesnil tak Labem, Dunajem a Odrou. Žádná země nám vodu neznečisťuje. Měli bychom ji mít absolutně čistou. Dejte si dotaz na Vodárenskou společnost a chlorování. Vír zásobuje celé Brno, pardon Kníničky se neurazte.Není vše černobílé. A dítě má před papouškem předdnost.

5.4.2020 20:58
lada 4

XXX.XXX.7.187

venavi napsal(a):
www.mubruntal.cz

To mě ani nenapadlo že by to nebyla pravda , jen mě zajímalo kde to dnes ještě dělají . Děkuji za info .

5.4.2020 21:34
saola

XXX.XXX.97.72

Jen OT, ale proč by se šmahem nemělo chlorovat?
Mám na mysli vodu pitnou.

5.4.2020 21:34
HHH

XXX.XXX.148.67

Dobrý večer,
chloruje se úplně všude, kde jsou veřejné vodovody. Zkušený provozovatel vodovodu chloruje sice minimálně, ale chloruje. Riziko přenosu choroboplodných zárodků vodou je velké a do systému se mohou dostat i po cestě, např. při opravě potrubí nebo zdržením vody v málo průtočném potrubí. Proto se dělají zkušební odběry na kohoutku u odběratelů a lze tam zjistit zbytkový chlor. Jiné způsoby desinfekce vody, např. UV zářením, nezajistí nezávadnost do celou dobu transportu vody, což je pro skupinové zásobování naprosto zásadní. Řada odběratelů chloruje i vodu z vlastní studny, např. Savem, a to minimálně při pravidelném čištění studny. Na druhou stranu je velké množství lidí, kteří studny nečistí, protože jsou na danou mikroforu zvyklí, avšak problémy mohou mít jejich hosté. Chlor na volném vzduchu rychle vyprchá, já osobně naplňuji lahve kohoutkovou vodou den předem a do napáječek i koupelniček rozlévám takto odstátou vodu, která navíc má i okolní teplotu. Připomínám, že stejný postup dodržují všichni pěstitelé květin či zeleniny.
Opravdu kvůli koronaviru všichni provozovatelé vodovodů v minulých dnech zvýšili úroveň chlorování a to většinou pouze v rámci stanovených limitů, protože, jak jsem psal v úvodu, v běžné praxi se chloruje jen na minimálně nezbytnou hladinu.

5.4.2020 21:39
saola

XXX.XXX.97.72

To je všechno v podstatě pravda, co jste napsal, moje otázka spíš měla vyznít, proč se nad tím někdo podivuje.

5.4.2020 21:44
HHH

XXX.XXX.148.67

To byla snaha vysvětlit pro mě nepochopitelný dotaz od lada 4.

5.4.2020 23:59
venavi

XXX.XXX.56.208

Já vím, že se voda do domácností chloruje, ale měla jsem obavy, aby nyní, když
nám městský úřad sdělil, že přidají víc chloru do vodovodních kohoutků do domácností (kvůli koronaviru ), nebude to pro papoušky dobré. Ta voda opravdu smrdí chlorem víc, než jindy a bojím se, že i když ji budu napouštět tak jako v minulosti den předem do lahví, bude stejně papouškům vadit.

6.4.2020 00:04
venavi

XXX.XXX.56.208

Vím, že dítě má před papouškem přednost, ale pro chovatele papoušek má také nějakou cenu, ne jen hmotnou. Chce aby mu neuhynuli.

6.4.2020 07:00
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

venavi napsal(a):
Vím, že dítě má před papouškem přednost, ale pro chovatele papoušek má také nějakou cenu, ne jen hmotnou. Chce aby mu neuhynuli.

Sice už jste mě dosti pranýřovala, že bych si měl zkusit chovat ptactvo atd.
Ale dám Vám jednoduchou radu, mám u ptactva tři pet lahve, večer napustím, nechávám bez víčka, ráno nebo během dne vyměním vodu v miskách, opět napustím a pořád dokola.
Jednoduché a nenáročné. Kytky doma také snad nezaléváte přímo z kohoutku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2020 08:25
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ladamusa napsal(a):
Sice už jste mě dosti pranýřovala, že bych si měl zkusit chovat ptactvo atd.
Ale dám Vám jednoduchou radu, mám u ptactva tři pet lahve, večer napustím, nechávám bez víčka, ráno nebo během dne vyměním vodu v miskách, opět napustím a pořád dokola.
Jednoduché a nenáročné. Kytky doma také snad nezaléváte přímo z kohoutku.

Ja zasa napustím 10 litrovú krhlu, nechám odstáť do druhého dna a potom dávam takú.

6.4.2020 09:03
lada 4

XXX.XXX.68.135

HHH napsal(a):
To byla snaha vysvětlit pro mě nepochopitelný dotaz od lada 4.

Nevím proč bych se nemohl zeptat když něco chci vědět . A zdá se vám to divné , ale nepřekvapuje mě to zde. Samej odborník a běda jiným kdo má jinej názor . Nehodlám se tu svá ma dohadovat kdo má pravdu v čem .

6.4.2020 09:57
JoPe

XXX.XXX.82.6

lada 4 napsal(a):
Nevím proč bych se nemohl zeptat když něco chci vědět . A zdá se vám to divné , ale nepřekvapuje mě to zde. Samej odborník a běda jiným kdo má jinej názor . Nehodlám se tu svá ma dohadovat kdo má pravdu v čem .

Výstižně napsané a je to často zřejmě důvod, proč mnoho chovatelů, kteří před pár lety zde přispívali svými názory to zde už ani nečtou. Podle mě je to pro chovatelství škoda.

6.4.2020 10:34
venavi

XXX.XXX.56.208

Omlouvám se za pranýřování.
Já jsem nikdy nedávala papouškům vodu ihned z kohoutku. To mně zase všichni špatně pochopili, nebo jsem to špatně napsala. Já jsem jenom chtěla vědět, jestli nebude vadit papouškům voda s větší dávkou chloru i po odstátí .
Ta voda má hroznou chuť i když si ji dáte ze sirupem a i káva má jinou chuť, když
tu vodu teď musíme používat. Jak potom má chutnat papouškům? Asi také moc ne.

8.4.2020 22:11
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

venavi napsal(a):
Omlouvám se za pranýřování.
Já jsem nikdy nedávala papouškům vodu ihned z kohoutku. To mně zase všichni špatně pochopili, nebo jsem to špatně napsala. Já jsem jenom chtěla vědět, jestli nebude vadit papouškům voda s větší dávkou chloru i po odstátí .
Ta voda má hroznou chuť i když si ji dáte ze sirupem a i káva má jinou chuť, když
tu vodu teď musíme používat. Jak potom má chutnat papouškům? Asi také moc ne.

Když nevadí lidem, nevadí aní papouškům. Nevím, co by řekli ti, co pijí vodu z přehrad na to, kdyby nebyla ošetřena chlorem. Jak zde bylo psáno, nechat odstát a už ho nebudete cítit a papouškovi to bude jedno.
Víte, co obsahují různé směsi reklamou doporučované? To chlorovaná voda je nic. Vše je na vybičování maxmální užitkovosti. Porovnejte věk obyčejných slepic s počtem snášky za rok až 5 let. Vyšlechtěné nosnice je za 2 roky předčí a pak konec.
Mléko dávala kráva rodině roky a dnes? Jak dlouho vydrží ve velkochovech, to nikoho nezajímá. Zvířata narvaná antibiotiky, nedodržování doby do porážky po ošetření antibiotiky na př. u vepřového. Píšu poznatky od veterinářů, dnes již dlouhodobých důchodců. Myslíte, že to dnes je ůplně jinak?
Ty obrovské hektarové výnosy obilnin jsou za jakou cenu?To asi nikoho nezajímá, hlavně cena mouky, cukru, zeleniny narvané dusíkem, mrkev, která ve sklepě nevydrží, ale vždyť se to dá zmrazt. Domnívám se, že v potravinách a nejen pro zvířata je mnohem více škodlivin, než chor v hygienické normě ve vodě. Snad mě nikdo nezažaluje za nepodloženou poplašnou zprávu.
O papoušky bych neměl strach, s lidmi je to horší.

Neregistrovaný uživatel

9.4.2020 12:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Na žalobu to asi nebude-obdivuhodné co všechno víte a co Vám dělá takové starosti.

9.4.2020 19:33
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Na žalobu to asi nebude-obdivuhodné co všechno víte a co Vám dělá takové starosti.

Myslíte si, že vaše reakce na založené téma někomu něco přinela?.

Já jen vyjádřil svůj názor na dotaz v širších souvislostech a zkušenosti několika praktiků odborníků, což jak je vidět z vaší odpovědi jste nepochopil. Mýlím- li se, oponujte.
K té mrkvi jen dodám, že jsem před pár lety jednou koupil tu sáčkovanou krásnou na pohled ve slevě v nějakém obchodňáku, asi v Brně už nevím. Vzal jsem 20 kg. Myslel jsem, že zplesniví. V 5° C ve sklepě s pískovou podlahou vydržely poslední zbytky až do jara.
Třeba máte jiné zkušenosti, než ty mé katastrofické výše uvedené, tak se pochlubte, začátečníci si rádi počtou.

10.4.2020 03:57
mirous

XXX.XXX.17.249

Tak dobrý den nechtěl jsem reagovat ale nedá mi to v zemědělství dělám už přez 30 let a to 25 v živočišný a doma jsme měli zvířectvo celou dobu od slepic po hovězí. Po převratu se vše změnilo ale že by se víc hnojili chemií aspoň u nás ne máme dost hnoje a co se týče krav tak hodně se chovaly holštýni na velký nádoj ale nevidržely tak dlouho a tak se hodně přeorientovalo na křížený nebo červenostrakatý skot.

Přidejte reakci

Přidat smajlík