Mnišek šedý

Prodám Mníška šedého - Prodám páry, jednotlivce, štěpáky snow, ino-opalin ,...
1500 Kč
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s přesunem vejce do jiné budky? Ať už z jakýchkoliv důvodů?
Přišel jsem o samici Rosely penant která už seděla na 5ti oplozených vejcích. Zároveň sní (+- pár dní) sedí dvě samice Mníška. Jedna ze samic má pouze jedno vejce (a už žádné jiné zřejmě mít nebude). Přemýšlím že bych vejce rychle přesunul pod Mníška a udělal z ní náhradní mámu?
Na internetu jsem toho o tomto tématu moc nenašel, resp. spíš nevím pod jakými termíny hledat.
Moje jediná zkušenost je že jsem kdysi přendal vejce od poraněné samičky papouška zpěvavé k jiné samičce stejného druhu a odchovala v pořádku.
Trápí mě tedy otázka jestli vůbec vejce přijme, a hlavně jestli nebude problém velký velikostní rozdíl druhů. Stejně je jistě rozdíl v přirozených podmínkách odchovu (Amerika x Austrálie).
Děkuji za věcné odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jakub Pazderník
napsal(a):
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s přesunem vejce do jiné budky? Ať už z jakýchkoliv důvodů?
Přišel jsem o samici Rosely penant která už seděla na 5ti oplozených vejcích. Zároveň sní (+- pár dní) sedí dvě samice Mníška. Jedna ze samic má pouze jedno vejce (a už žádné jiné zřejmě mít nebude). Přemýšlím že bych vejce rychle přesunul pod Mníška a udělal z ní náhradní mámu?
Na internetu jsem toho o tomto tématu moc nenašel, resp. spíš nevím pod jakými termíny hledat.
Moje jediná zkušenost je že jsem kdysi přendal vejce od poraněné samičky papouška zpěvavé k jiné samičce stejného druhu a odchovala v pořádku.
Trápí mě tedy otázka jestli vůbec vejce přijme, a hlavně jestli nebude problém velký velikostní rozdíl druhů. Stejně je jistě rozdíl v přirozených podmínkách odchovu (Amerika x Austrálie).
Zkusit to můžete, ale lepší by bylo podložit je nějaké australskému druhu. Co jsem četla zatím o mníšcích, jako chůvy bych je úplně nedoporučila. Ale jestli není jiná možnost... jinak bych ji ale asi nejlíp ještě před líhnutím odebrala její mládě a nechala v budce jen ty rosely.
Jako chůvy se používají hlavně korely, ty jsou schopné se ujmout a odchovat mnoho druhů. Osobně bych se nebála ani podložit vajíčka pod pap.horského. To jsou taky takové hodné duše.
Jakub Pazderník
napsal(a):
Uvidíte, buď to vyjde, nebo ne. Jednou jsem potřeboval podložit snůšku loriů mnohobarvých zelenopáskových. V tu dobu seděla na čisté snůšce samice alexandra vousatého, tak jsem jim vejce prohodil. Samice alexandra nejen, že mladé lorie vyseděla, ale i krmila. Nechal jsem ji je 14 dnů a potom jsem je odebral a dokrmil. Samozřejmě jsem musel přizpůsobit krmení alexandrů, aby více vyhovovalo loriům..