terkarex

XXX.XXX.128.45
V křoví je kosí hnízdo, samička vyseděla 4 mláďata. Dnes dopoledne jsem našla mladé kosy (již měli načernalá křidélka) poházené po dvoře na betoně, v rozmezí cca 5 m od sebe.
Kdo to mohl udělat? Ještě byla tělíčka vlažná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Asi máte hodnou kočičku-pochválila se úlovkem.
terkarex

XXX.XXX.128.45
Bohudík, nemáme kočku, nemohla to být ani kuna či lasička, neboť máme 3 NO - ti jsou stále v pozoru, výše jmenovaná zvířata by nepřežila vstup na pozemek. Psi to neudělali, křoví je neporušené, nepolámané větvičky, nepošlapaná tráva. Ptáčata byla určitě shozená z výšky, poraněná vždy tam, na co dopadla (bříško, záda).
Známý říkal, že by to mohla usdělat sojka nebo kos z jiného páru (z jara jich na zahradě bylo asi 5 nebo 6 a min. 4 tu poskakují).
Valentko

XXX.XXX.117.185
terkarex
napsal(a):
Bohudík, nemáme kočku, nemohla to být ani kuna či lasička, neboť máme 3 NO - ti jsou stále v pozoru, výše jmenovaná zvířata by nepřežila vstup na pozemek. Psi to neudělali, křoví je neporušené, nepolámané větvičky, nepošlapaná tráva. Ptáčata byla určitě shozená z výšky, poraněná vždy tam, na co dopadla (bříško, záda).
Známý říkal, že by to mohla usdělat sojka nebo kos z jiného páru (z jara jich na zahradě bylo asi 5 nebo 6 a min. 4 tu poskakují).
Môj tip je že to bol jastrab. Nalietaval na hniezdo a keď ho zhodil tak padlo do húštiny a on sa k nemu nevedel dostať. Ale to si len myslím. Možno to neni tak.
Souhlasím s názorem,že této reakce je kos z jiného hnízda schopen,čímž se zbavuje konkurence...Kos není tolerantní na své druhy a často honí druhého samce až do vyčerpání...Zbožňované sýkorky nalétnou na jiné hnízdo /je přístupné a nemá být.../a všem mláďatům v takovém hnízdě vyklovou hlavy-je to pro ně pochoutka a zdroj látek.Zabývám se mnoho let komunikací ptáků v přírodě,která není uvedena v žádné odborné literatuře,ani se jí nezabývá PF studijně...Pokud bychom se dostali na tuto úroveň /naprosto vyloučeno!/potom by jistá část populace byla odkázána na NEBYTÍ...Jako "nejinteligentnější" tvorové na planetě zdokonalujeme to,co nás ničí a zničí,ale nejelementárnějšími předpoklady pro udržení existence se nezabýváme...Ochrana zpěvného ptactva je z hlediska efektu a přínosu pro přírodu primitivním alibistickým opatřením úředníka "od stolu",jelikož systematické ničení biotopů vykazuje škody,za které nenese nikdo zodpovědnost...Tento stav se bude ale i nadále zhoršovat,jelikož o těchto věcech nerozhodují odborníci,ale "politici"...Řimák
Já jsem letos v červnu na dovolené viděla, jak hnízdo rehků pod střechou chatky napadaly vlaštovky, rodiče mláďat je kupodivu vzhledem k přesile i velikosti zvládali úspěšně chránit, mláďata byla těsně před vylétnutim z hnízda a během dvou dnů se to všem podařilo. Ale překvapila mě ta agresivita. Je to prostě přiroda, krásná i drsná...
Mi zahnízdili v keři na zahradě kosi, když jsem nahlédla, byly tam tři mláďata už částečně opeřená.
Druhý den tam nebyly. Šla jsem na zahradu do altánku a sousedka na mně volala, že se mnou potřebuje mluvit. Šla jsem k plotu a řekla mi " příště si to hnízdo z keře shoďte, já nebudu
po vás uklízet trus ze zámkové dlažby ". Takže mi to hned došlo, kde se kosí hnízdo ztratilo.
Takže ne kočka, ani jestřáb, ale čistotná sousedka.