Milý kolegové, potřebovala bych poradit. Na jaře jsem sestavila na rychlo pár, neboť jsem měla 2 samice. Takže spojení 1,2 -doporučeno chovatelem, neboť jsem se nechtěla zbavovat původní samice. cca do měsíce jedna samice zasedla a snesla 9 vajec. - vylíhlo se 5 mladých , jedno uhynulo. Mláďata jsou vytální, ale cca po 14 dnech, když začalo růst peří, tak rodiče očesaly kompletně chmýří. Letky a ocas nechali, pozorovala jsem samici v otevřené budce a neustále je s obrovskou pečlivostí čistí až na kůži. Když jsem mladé oddělila a dala mřížku , přestali je krmit a věnovali se probourání k mladým.
V jiných diskusích jsem se dočetla že jim chutná základ brka, tak jsem je zkusila postříkat dezinfekcí, to pomohlo, ale ne asi tak efektně.
Přemýšlela jsem, že by mohl pomoct výluh z česneku, ten by jim nemusel chutnat a neublížil by.
Prosím odzkoušel někdo nějaký jiný trik?
Přiznávám , že se mi je uměle nechce dokrmovat, protože chodím do práce a asi by hladověli.
Druhá samice si mladých vůbec nevšímá, a ani neleze do budky.
jana1150
napsal(a):
Milý kolegové, potřebovala bych poradit. Na jaře jsem sestavila na rychlo pár, neboť jsem měla 2 samice. Takže spojení 1,2 -doporučeno chovatelem, neboť jsem se nechtěla zbavovat původní samice. cca do měsíce jedna samice zasedla a snesla 9 vajec. - vylíhlo se 5 mladých , jedno uhynulo. Mláďata jsou vytální, ale cca po 14 dnech, když začalo růst peří, tak rodiče očesaly kompletně chmýří. Letky a ocas nechali, pozorovala jsem samici v otevřené budce a neustále je s obrovskou pečlivostí čistí až na kůži. Když jsem mladé oddělila a dala mřížku , přestali je krmit a věnovali se probourání k mladým.
V jiných diskusích jsem se dočetla že jim chutná základ brka, tak jsem je zkusila postříkat dezinfekcí, to pomohlo, ale ne asi tak efektně.
Přemýšlela jsem, že by mohl pomoct výluh z česneku, ten by jim nemusel chutnat a neublížil by.
Přiznávám , že se mi je uměle nechce dokrmovat, protože chodím do práce a asi by hladověli.
Je to blbej zlozvyk a ještě hůř se odnaučuje, prodávají přípravky proti škubání ale u mě žádnej nezabral a jediné co pomohlo odebrat toho rodiče co to provádí a dát ho do vedlejší klece a nechat jen jednoho co to nedělá.
Dobrý den mne skube samec od alexe malého vyřešil jsem to mořskou nad mladým včera jsem to montoval a dnes už jsou mladé na krmení mne jsem strach ze nebudou krmit ale zatim je vse na dobre ceste jeste to zkouším zpěváků státní jsou na krmení pouze 2 mladé že 3 tak uvidíme ať se daří všem Karel
jana1150
napsal(a):
Dobrý den,
nenapsala jste o jaký druh papoušků se jedná, možná jsem se přehlédl. Předpokládám, že jde asi o andulky.
Pokud jeden z rodičů škube mláďata, ještě v budce, která začínají opeřovat, téměř vždy to dělá samice. V chovu se mně několikrát stalo to samé, vždy byla příčinou samice. Samici jsem oddělil mimo klec, samec bez problémů mláďata krmil a odchoval k úplné samostatnosti ( i čtyři mláďata v hnízdě).
Tím, že oddělíte samce, problém pravděpodobně nevyřešíte.
Předpokládám, že pár je v kleci umístěn samostatně.
Přeji, ať to dobře dopadne.
R.K.
Dobrý den, jedná se o kakariky, v zápalu psaní jsem to vynechala. Pár je ve společné voliéře, nepředpokládám že mají v budce jiné návštěvy, než rodinné příslušníky. Pár si urputně hlídá mladé. Samce jsem dala na samotku, a připadá mi že mláďatům začíná zase růst chmýří, ale myslím že na těle by už mnělo růst peří, když mají už obrostlé letky a ocas. Do fáze chmýří by už asi neměli přijít, nebo se mílím?
Nemám s tím absolutně žádné zkušenosti.
Vycházela jsem z toho, že když mi kanáři ozobávají diamanťáky, tak jim také neroste chmýří. To by mně zajímalo, jestli jde proces od začátku, nebo rovnou roste peří?
Nechám tomu ještě pár dní a uvidím více.
Karel 1979 psal nejspíš z telefonu, takže jsem to nerozšifrovala , Můžete mi to Karle napsat ještě jednou? Také mi to hází taková kouzla. Moc děkuji JJ
Dobrý den, to bych si ani nedovolila na něco takového pomyslet. I když tento plátek takové pisatele má, kteří se v urážkach úplně využívají. 😊
No rámeček jsem nedávala, ale budku jsem provrtala na vzdálenost 23mm a protáhla zahradnickými dráty jako když se stepuje ponožka. Nevím jak to samice zvládla, ale prorvala se k nim, ale zpět už ne, takže půldenní vězení, než jsem přišla z práce.
Samce jsem separovala a po 2 dnech se začínají objevovat základy brk, tak snad jim vše doroste.
Akorad se nechci zbavovat samce, k oboum samicim se chová pěkně a není ani agresivní k ostatním obyvatelům voliery. Takže příště asi nanovo. 😁. Všem moc děkuji...... Jj
Mně to dělá samice obere jim chmiri od hlavy až po kostrč ale brk si nevšímá.Především po kroužkování a častých kontrolách. Poslední hnízdění jsem omezil kontrolu na nezbytně nutnou kontrolu a podle všeho se to obešlo jen na obrani hlavy ale jisty jsi úplněk být nemůžu. Pokud neničí rostoucí peří tak ji nechám v klidu
Mě škube samice p. nádherného třínedělní mládě. Na radu Karla 1979 jsem otevřel budku a dal pletivo, aby se rodiče nedostali k mladému ale zároveň ho mohli krmit. Zatím to jsou dva dny, takže výsledek neviditelný, ale krmí. Doufám, že to dobře dopadne. Mladý je oškubaný zcela, jen na jednom křídle má pár per. Dost blbý zlozvyk.
Docela by mě zajímalo, co to škubání vlastně nastartuje. Chápu škubání samasebe, poškozování z různých důvodů, ale to škubání mladých by mě zajímalo, mně se to nikdy nestalo. Jsem přemýšlela, jestli to nemůže být tím, moc podporuje hnízděné (máčené, klíčené a nevím, co se ještě dává). Já to nikdy nedávám, krmím po celý rok stejně, jen od jara jim hodím trochu trávy, pampelišky atd. Tak jestli nejsou moc nabuzení k dalšímu hnízdění. Je to zajímavé.
Dobrý den, samice mi opakovaně skube každé hnízdění, ale mladé i když je už neseparuji vždy obrostou. Dle mého sledování je to přílišná péče o mladé, jakoukoli špínu z nich obere, i to peri je pro ni špína. Po 14 dnech když už opouští budku, tak péče opada a peří stíhá dorůstat. Vypourdrene brky ji už nezajímají. Matka je to pečlivá, takže se jí nebudu zbavovat, každý má své chyby.... 😉
jana1150
napsal(a):
Dobrý den, samice mi opakovaně skube každé hnízdění, ale mladé i když je už neseparuji vždy obrostou. Dle mého sledování je to přílišná péče o mladé, jakoukoli špínu z nich obere, i to peri je pro ni špína. Po 14 dnech když už opouští budku, tak péče opada a peří stíhá dorůstat. Vypourdrene brky ji už nezajímají. Matka je to pečlivá, takže se jí nebudu zbavovat, každý má své chyby.... 😉
Dobrý den, zajímavě jste si to vysvětlila Je to nehorázný zlozvyk, samici zachutnalo nevyvinuté peří mláďat a už s tím nepřestane. Je to jedinec, který zaslouží z mého pohledu vyřadit z chovu a v některých případech se to opakuje i u dalšího potomstva.
jana1150
napsal(a):
Já bych řekl, že do 14 dnů po vylétnutí z budky jsou již mláďata chytrá a už se nenechají oškubávat a peří jim postupně doroste.
Nemyslela jsem 14 dnů z budky, ale přibližně 14 dnů je s nimi matka v budce a pak už ji opouští častěji a začíná krmit i otec. A neskube jim jen začínající brky, ale oholi je i z chmiri, ale třeba týdeni nebo 10 ti denni. A hlavně by mě zajímalo, kam ji vyřadit z chovu???.... Teď jsem si pořídila lemovaneho bourka-počítala jsem s ním do chovu. A je tak nervni, že si okusuje nohy, a taky s ním neprastim o zem, bohužel to jsou úskalí živých tvorů. Někteří lidé si také okusuji nehty....
jana1150
napsal(a):
Nemyslela jsem 14 dnů z budky, ale přibližně 14 dnů je s nimi matka v budce a pak už ji opouští častěji a začíná krmit i otec. A neskube jim jen začínající brky, ale oholi je i z chmiri, ale třeba týdeni nebo 10 ti denni. A hlavně by mě zajímalo, kam ji vyřadit z chovu???.... Teď jsem si pořídila lemovaneho bourka-počítala jsem s ním do chovu. A je tak nervni, že si okusuje nohy, a taky s ním neprastim o zem, bohužel to jsou úskalí živých tvorů. Někteří lidé si také okusuji nehty....
Vy nevíte, co znamená vyřazení z chovu ? To znamená, že nebudeme takovým ptáků dávat možnost se rozmnožovat a přidělávat tak problémy sobě i dalším chovatelům. Takoví ptáci můžou fungovat u vás, nebo u někoho jiného v okrasné voliéře a nikdo po vás nechce, aby jste je utrácela.