Nyní čekám na rosely pestré do mé první voliéry. Přemýšlím, že když už budu mít papoušky, že bych udělal ještě jednu dvojvoliéru (dřevěnou). V té stávající - první bude pár rosel a vedle bych vybudoval dvě voliéry se zázemím a venkovním výletem cca 3x2x2m. Mám ideu, že by se tyto dvě voliéry daly propojit, takže by nabízely venkovní výlet cca 3x4x2m. Důvod? V této voliéře bych rád choval větší množství papoušků dvou třech druhů. A teď bych potřeboval poradit, jací papoušci by se tam dali dát, aby soužití bylo OK.
Šlo by nakombinovat do jedné voliéry: 2 páry kakariki červenočelý, 2 páry andulek a 1 pár papouška nádherného (nebo 1 pár alexandra malého). Případně nějaké další tipy?
Parametry jsou:
- dřevěná voliéra (tzn. ne nějakého brutálního devastátora)
- rozměry venkovního výletu cca 3x4x2m
- i přes zimu ve venkovní voliéře (se záletem z palubek, bez topení)
Předem moc děkuji za názory.
Adamko
napsal(a):
Dobrý den,za mně bych asi místo jednoho páru kakariků dal třeba pár korel a radši nádherné než alexandry.
Moc děkuji za odpověď. Takže 1 pár papouška nádherného, 1 pár kakariki červenočelý, 1 pár korel, 2 páry andulek. A mohu se zeptat proč Alexandra ne? Co jsem slyšel, tak prý dokáže docela úspěšně likvidovat dřevené voliéry. Je to pravda?
Valentko

XXX.XXX.116.66
Na vašom mieste by som tam dal kakarikov, korely, andulky a možno aj tie nádherné. Keď máte drevenú voliéru rátajte s tým že niekedy vám ju trochu ochutnajú. Ale keď budú mať k dispozícii sépiovú kosť a vetvičky bude to ok. Napr. ja by som nikdy nedal do jednej voliéry vtáky z viacerých kontinentov. Pride mi to také čudné. Ale to je iba môj názor. Radil by som vám do tej dvojvoliéry dať do jednej voliéry nádherné a do druhej kakariki, korely andulky. Prajem veľa uspechov v chovu.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,docela by mě zajímalo,kolik z vás má s těmi kakarikami letité vlídné zkušenosti.Kakariky jsou temperamentní a neskutečně vlezlí papoušci,budou navštěvovat všechny budky,nádheráci je sejmou,ostatní budou rušit v hnízdění, poškodí snůšku,nebo vyplenějí mladé.Není to pravidlem,ale z osmdesáti procent to tak dopadá.Jsou to všudybylové a ostatní nemají svůj klid,musejí se jim podřídit a to není dobré.
Kdysi jsme je také dávali pospolu třeba s andulkama,pravidelně jsem přišel o andulky,už nikdy .
Valentko
napsal(a):
Na vašom mieste by som tam dal kakarikov, korely, andulky a možno aj tie nádherné. Keď máte drevenú voliéru rátajte s tým že niekedy vám ju trochu ochutnajú. Ale keď budú mať k dispozícii sépiovú kosť a vetvičky bude to ok. Napr. ja by som nikdy nedal do jednej voliéry vtáky z viacerých kontinentov. Pride mi to také čudné. Ale to je iba môj názor. Radil by som vám do tej dvojvoliéry dať do jednej voliéry nádherné a do druhej kakariki, korely andulky. Prajem veľa uspechov v chovu.
Moc děkuji, dává mi logiku váš názor: jedna voliéra - papoušci z jednoho kontinentu. To mi přijde jako dost podnětné.
alfonzo
napsal(a):
Dobrý den,docela by mě zajímalo,kolik z vás má s těmi kakarikami letité vlídné zkušenosti.Kakariky jsou temperamentní a neskutečně vlezlí papoušci,budou navštěvovat všechny budky,nádheráci je sejmou,ostatní budou rušit v hnízdění, poškodí snůšku,nebo vyplenějí mladé.Není to pravidlem,ale z osmdesáti procent to tak dopadá.Jsou to všudybylové a ostatní nemají svůj klid,musejí se jim podřídit a to není dobré.
Kdysi jsme je také dávali pospolu třeba s andulkama,pravidelně jsem přišel o andulky,už nikdy .
Děkuji, vlastní zkušenost je nejvíc. Proti tomu se nedá argumentovat. Mě se kakariki líbí, ale pokud tomu je tak, jak říkáte (že to jsou "prudiči"), tak to si na ně dám pozor.
Naprostý souhlas s alfonzo, protože kolega je měl ( pouze přechodně ) s dvěma páry korel a párem horských. Samice horská zasedla na snůšku a po čtyřech dnech našel v její budce již mrtvého kakarika. Já bych dal horské, nádherné a červenokřídlé, protože jsou naprosto tolerantní k sobě navzájem, klidní a co hlavně, vůbec nemají snahu okusovat dřevěnou volieru. Andulky bych tam nedával, nejsou o moc lepší než již zmínění kakarikové.
ZBzH
napsal(a):
Moc děkuji za odpověď. Takže 1 pár papouška nádherného, 1 pár kakariki červenočelý, 1 pár korel, 2 páry andulek. A mohu se zeptat proč Alexandra ne? Co jsem slyšel, tak prý dokáže docela úspěšně likvidovat dřevené voliéry. Je to pravda?
Mám ve voliéře podobnou sestavu a bez problémů, s alexandry zkušenosti nemám
Valentko

XXX.XXX.116.66
ZBzH
napsal(a):
Děkuji, vlastní zkušenost je nejvíc. Proti tomu se nedá argumentovat. Mě se kakariki líbí, ale pokud tomu je tak, jak říkáte (že to jsou "prudiči"), tak to si na ně dám pozor.
Každý papagáj je iný. S kakarikmi skúsenosť nemám tak nebudem poučovať. Mozno má Alfonso pravdu. Ešte si overte aj u ostatných chovateľov alebo na nette aké majú s kakarikmi skúsenosti.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Valentko,ty srandisto "alfonzo má pravdu vždycky,přes to vlak nejede"
Jimu
napsal(a):
Naprostý souhlas s alfonzo, protože kolega je měl ( pouze přechodně ) s dvěma páry korel a párem horských. Samice horská zasedla na snůšku a po čtyřech dnech našel v její budce již mrtvého kakarika. Já bych dal horské, nádherné a červenokřídlé, protože jsou naprosto tolerantní k sobě navzájem, klidní a co hlavně, vůbec nemají snahu okusovat dřevěnou volieru. Andulky bych tam nedával, nejsou o moc lepší než již zmínění kakarikové.
Ste si istý, že horskí, nadherni a cervenokridli je dobrá kombinácia???
Jsem si naprosto jistý, protože je mám ve více párech ve volieře 6x3x2,4 a vše ok. Nejklidnější jsou horáci, pak nádherní a červenokřídlí. Místa mají dost, mají tři krmná místa, takže žádný problém. Budky mají rozmístěny po celé volieře a ještě maskované větvemi borovic ( vydrží poměrně dlouho oproti listnáčům ). Jsou společně již čtvrtým rokem a všichni šli do této voliery najednou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jimu
napsal(a):
Jsem si naprosto jistý, protože je mám ve více párech ve volieře 6x3x2,4 a vše ok. Nejklidnější jsou horáci, pak nádherní a červenokřídlí. Místa mají dost, mají tři krmná místa, takže žádný problém. Budky mají rozmístěny po celé volieře a ještě maskované větvemi borovic ( vydrží poměrně dlouho oproti listnáčům ). Jsou společně již čtvrtým rokem a všichni šli do této voliery najednou.
Ale taky jste je tam dával již spárované, ne? Co vím, můžou se běžně křížit mezi sebou.
Jinak za mě jsou krásně klidní horští i nádherní. U červenokřídlých je to jak kdy. Já bych spíš dala kombinaci andulky + korely + pár horských / nádherných.
napsal(a):
Ale taky jste je tam dával již spárované, ne? Co vím, můžou se běžně křížit mezi sebou.
Jinak za mě jsou krásně klidní horští i nádherní. U červenokřídlých je to jak kdy. Já bych spíš dala kombinaci andulky + korely + pár horských / nádherných.
V jedné voliéře dva páry červenokřídlích,pára horáků,pára nádherných, pára králováků ,pára zpěváků,dvě páry holoubků tamburínových,pára zeber a tři páry andulek.Mladý mají nádherní ,červenokřídlí, anče.Jinak všichni v pohodě.

marcel1972
napsal(a):
V jedné voliéře dva páry červenokřídlích,pára horáků,pára nádherných, pára králováků ,pára zpěváků,dvě páry holoubků tamburínových,pára zeber a tři páry andulek.Mladý mají nádherní ,červenokřídlí, anče.Jinak všichni v pohodě.
A jak velká je ta voliéra?
Jimu
napsal(a):
pro pommovi
Vím, že se o tom píše i v odborných článcích, ale nějakou snahu o toto druhové křížení jsem zatím nepozoroval.Pořízoval jsem si je z více hnízd, takže se nejedná o sourozence, což si myslím, že je důležité.
Preto som vám písal, že či ste si istý, že je to dobrý nápad!? Minimálne horských s nádhernými by som určite nedával do jednej voliery.

Jimu
napsal(a):
Jak jsem psal, mám je 4 roky a k žádnemu křížení nedochází. Rovněž chovatelé od kterých jsem je bral je měli taktéž ve společné
volieře a nikdy se jim páry nekřížily. Takže ověřeno, potvrzeno z více zdrojů, že vše ok.
Tak to je fajn vědět. :)

ZBzH
napsal(a):
Takže jakžtakž koncensus - do mé voliéry by šel pár papoušků nádherných + jaká drobotina?
S klidem bych tam dala andulky, korely, i neofémy bývají snášenlivé. Prostě šla bych do klidnější drobné autrálie.

Jimu
napsal(a):
Korely jsem nikdy nechoval, tak nevím, ale andulky moc klidné nejsou, dovedou prudit i větší ptáky. Neofémy jsem před léty měl, ale samostatně a paráda. Nejpěknější jsou modrohlavé.
Nesmí jich být moc. Měla jsem hejno 13 kusů a 10 korel a andulky opravdu korelám "zatápěly". Tak jsem nechala jen ty nejlepší 2 páry + mám navíc 3 samce. A u nich jsou 2 páry korel (máme 5 párů klasických šedých, strak, perel lutin + pak v jiné voliéře 2 páry bělohlavých korel). A najednou je klídek. Andulky už i odchovaly první hnízda, korela sedí.
Valentko

XXX.XXX.116.66
Jimu
napsal(a):
Korely jsem nikdy nechoval, tak nevím, ale andulky moc klidné nejsou, dovedou prudit i větší ptáky. Neofémy jsem před léty měl, ale samostatně a paráda. Nejpěknější jsou modrohlavé.
Čo chovateľ to iná skusenosť. V tomto prípade to platí 100%. Každá andulka je iná niektoré sú mierumilovnejšie voči ostatným vtákom a iné sú trochu agresívnejšie. Ale pokiaľ viem tak andulky sú typickými vtáčikmi do spoločných voliér. Moje andulky sú dosť znášanlivé. Ale to neznamená že sú bezkonfliktné. Je pravda že keď chcú niekedy vyženú aj korelu. Ale musím povedať že s korelami dosť dobre harmonizujú. Korely sa skôr pohádajú medzi sebou ako s andulkami. Dokonca som videl ako korela a andulka sa navzájom krmili. Malé potyčky sa nájdu ale to je predsa bežné. Keď niekto povie že jeho vtáky sa nikdy trochu nepohádajú tak klame.
Tým chcem povedať že keď niekto napíše že má zlú skúsenosť s andulkami tak to neznamená že všetky andulky sú také. Chovu zdar praje David.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Chovatelé,již si konečně přiznejte chování andulek,je od nepaměti stejné.Andulky byly,jsou a budou problematické.Každý kdo je choval po více než jednom páru ví své.Rozbíjejí druhým párům vajíčka,zabíjejí mláďata.Zažil jsem ,že se samice v budce navzájem zabíjí.Budek bylo více než samic.
Andulky,když do společné voliéry,tak jedině korely,někdy také nastane problém,ale to už jsou procentuelně výjimky.Jsou vlezlé,jiným menším papouškům vyplenějí hnízda,když vlezou k větším,mají smůlu.Ptáky však nechováme z důvodu,že budeme zkoušet"kdo z koho",ztráta každého chovance je pro chovatele nežádoucí,proto se snažme podobným problémům předejít již sestavou osazenstva voliéry.
Valentko

XXX.XXX.116.66
alfonzo
napsal(a):
Chovatelé,již si konečně přiznejte chování andulek,je od nepaměti stejné.Andulky byly,jsou a budou problematické.Každý kdo je choval po více než jednom páru ví své.Rozbíjejí druhým párům vajíčka,zabíjejí mláďata.Zažil jsem ,že se samice v budce navzájem zabíjí.Budek bylo více než samic.
Andulky,když do společné voliéry,tak jedině korely,někdy také nastane problém,ale to už jsou procentuelně výjimky.Jsou vlezlé,jiným menším papouškům vyplenějí hnízda,když vlezou k větším,mají smůlu.Ptáky však nechováme z důvodu,že budeme zkoušet"kdo z koho",ztráta každého chovance je pro chovatele nežádoucí,proto se snažme podobným problémům předejít již sestavou osazenstva voliéry.
Ale nie všetky andulky sú také.

alfonzo
napsal(a):
Tak to jsem asi za ty roky měla vždy "divné" andulky. Měla jsem vždy 3- 5 párů andulek + několik samců navíc a NIKDY si navzájem mladé nezabíjely, ani nerozbíjely vejce, apod. Ani když byly později zas jiné páry s korelami jim do budek nešly. Ty jsme teda potom oddělili, protože odháněly korely od krmení. Máme tam 2 staré páry a těch nám bylo líto, aby je andulky otravovaly. Ale nijak je nenapadaly, ani neodháněly od budek, apod.
Ono to bude dle mého hodně záviset i na velikosti voliéry + množství budek.