Dobrý den.
Naše andulka kterou máme asi měsíc, někdy jakoby kýchá, ale přijde mi to jako prskání. Chvílemi to vypadá jakoby spíš nadával. Je to kluk. Kromě toho kýchání je v pořádku.
Dobře jí, žádné hleny u nozder ani u očí a o aktivitě ani nemluvím. Lítá dost a někdy i po celém bytu. Nevšimli jsme si že by něco špatného snědl, a klec čistíme.
Trochu se bojí rukou, ale to bude tím že ho nemáme dlouho. Je z voliéry, proto je plachý.
Děkuji
JaNechciMitPrezdivku
napsal(a):
Dobrý den.
Naše andulka kterou máme asi měsíc, někdy jakoby kýchá, ale přijde mi to jako prskání. Chvílemi to vypadá jakoby spíš nadával. Je to kluk. Kromě toho kýchání je v pořádku.
Dobře jí, žádné hleny u nozder ani u očí a o aktivitě ani nemluvím. Lítá dost a někdy i po celém bytu. Nevšimli jsme si že by něco špatného snědl, a klec čistíme.
Trochu se bojí rukou, ale to bude tím že ho nemáme dlouho. Je z voliéry, proto je plachý.
Děkuji
Možná plicní roztoči, aplikovat Ivomec /k dostání u veta/.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Tazateli,prvotně než začnete řešit onemocnění.Jakou teplotu a vlhkost má andulka v prostoru kde žije,příliš nízká vlhkost může toto chování vyvolávat,suché sliznice,kašlání.Prašnost může vadit,případně pachy od kuchyně,vyvarujte se teflonovému nádobí,následky jsou fatální.
Žádnou zbytečnou léčbu dokud se neprokáže konkrétní původ problému.
alfonzo
napsal(a):
Tazateli,prvotně než začnete řešit onemocnění.Jakou teplotu a vlhkost má andulka v prostoru kde žije,příliš nízká vlhkost může toto chování vyvolávat,suché sliznice,kašlání.Prašnost může vadit,případně pachy od kuchyně,vyvarujte se teflonovému nádobí,následky jsou fatální.
Žádnou zbytečnou léčbu dokud se neprokáže konkrétní původ problému.
Vše co jste řekl máme v pořádku. Vlhkost i teplotu dobrou, máme jí v pokoji kde trávíme dost času na to aby se necítil osamělý, takže toto tím taky nebude. Kolem ní stíráme a když se vaří zavíráme pokoj aby žádné pachy neproudily do pokoje a ani teflonové nádobí nemáme. Zřejmě mi došlo že to nebude nic spojeného s chováním nebo tak něco. Nevím jestli to je dobře nebo ne, ale andulka má černobílé výkaly. Předpokládám že je to dobře, ale nejsem odborník na to abych si poradil sám . Ale děkuji za tu velkou snahu mi pomoct
alfonzo

XXX.XXX.0.243
No vidíte,jsme u jádra pudla,černobílé výkaly jsou zdravotní problém,většinou krev v trusu.Toto prvotně způsobují kokcidie,nebo zánět v zažívacím traktu s následkem krvácení.Prvotně podejte třezalkový čaj,neslazený.Do půlky horké vody jeden sáček čaje.Po zchladnutí podávejte,vyřaďte veškerá další krmiva,která obsahují tekutiny,zelené krmení,ovoce,potřebujete ,aby čaje pila co nejvíce.Nepřemýšlejte proč zrovna třezalku,je to přírodní zázrak na různé problémy zažívacího traktu i sám ji čas od času piji.Rozchodí komplet zažívací orgány do normálu.Trus musí být hnědobílý,nebo tmavě zelenobílý,někdy bývá zelená světlejší při zkrmování zeleného krmiva a ovoce.
Pokud čaj nezabere bude nutno podat baycox na kokcidie.Hlavně nemějte strach z nákazy rodiny,kokcidií je tuším dedm druhů a ptačí nenakazejí savce.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Oprava
Do půlky hrnku kafáku horkou vodu a do toho sáček třezalky.
Jen jsme se chtěli zeptat jestli proso (mohu podat foto jestli chcete upřesnit) vadí při léčbě a jestli tu třezalku máme dát do krmítka s vodou. Vodu ,jak jsme pochopily ,nedávat a místo toho třezalkový čaj. Nevím jestli ještě máme zajít k veterináři, ale radši tam zajdeme. Moc vám děkuji pomohl jste nám . Popravdě... myslely jsme si že nám nikdo ani neodpoví, ale vy jste nám moc pomohl .
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Místo vody třezalkový čaj,jinak žádné tekutiny.Veterinář z vás vytahá peníze a andulce nepomůže,ptákům rozumí tak jedno procento veterinářů,škoda.Když vám zde po neúspěchu třezalky napíšu jaké použít léky,tak je veterinář zavrhne,přece nepřistoupí na řešení chovatelů,kteří mají několik desítek let prověřenou zkušenost,jeho ješitnost mu to nedovolí,raději nechá zvíře uhynout na základě pochybné léčby z důvodu vlastní neznalosti.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,papoušci mají rychlý metabolizmusmus,když trefíte problém,pokud je léčitelný a nasadíte správnou léčbu,tak se to většinou podaří.
Napište prosím zbarvení trusu,jestli se to mění.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Stále podávejte jen ten čaj jako zdroj tekutin,postupně by se to mělo srovnat,trus nesmí být černý,ale i ta hnědá,nebo zelená budou hodně tmavé,dělá to ten čaj.Musí tam být i ta bílá,je to moč.Prostě bobek dvoubarevný a né řidký.Kdyžtak dejte fotku trusu,pokud máte možnost.
Dobrý den,
prosím o radu, mám andulku, samečka, asi rok starý, začal kýchat, u nozder na jinak modrém ozobí má nahnědlé skvrny, zřejmě zaschlý hlen, když kýchne u zrcátka, tak je poprskane, takže tam asi nějaký sekret bude. Trus v pořádku, jí normálně, kromě krmiva jí jablko nebo lístek pampelišky. Chtěla jsem se tu poradit, jestli můžu něco udělat abych mu pomohla (svítit lampou pro více tepla, čaj, nebo něco takového - hledala jsem na netu :-)) nebo se mám rovnou obracet na veterináře? Je chovaný v bytě, ve velkém pokoji, kde spím i já, asi 30m2, stranou od kuchyně. Je zvyklý lítat po pokoji, jen se mi zdá že je nějak víc zadýchaný po přeletu (pokud je nachlazený, tak by to asi nebylo nic divného, taky funím, když mám rýmu). Poradíte prosím? Je to první ptáček, kterého mám, takže zkušenosti nulové.
MonikaKremplova
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu, mám andulku, samečka, asi rok starý, začal kýchat, u nozder na jinak modrém ozobí má nahnědlé skvrny, zřejmě zaschlý hlen, když kýchne u zrcátka, tak je poprskane, takže tam asi nějaký sekret bude. Trus v pořádku, jí normálně, kromě krmiva jí jablko nebo lístek pampelišky. Chtěla jsem se tu poradit, jestli můžu něco udělat abych mu pomohla (svítit lampou pro více tepla, čaj, nebo něco takového - hledala jsem na netu :-)) nebo se mám rovnou obracet na veterináře? Je chovaný v bytě, ve velkém pokoji, kde spím i já, asi 30m2, stranou od kuchyně. Je zvyklý lítat po pokoji, jen se mi zdá že je nějak víc zadýchaný po přeletu (pokud je nachlazený, tak by to asi nebylo nic divného, taky funím, když mám rýmu). Poradíte prosím? Je to první ptáček, kterého mám, takže zkušenosti nulové.
Mohl by být nachlazený.
Nenechala jste třeba někdy moc dlouho otevřené okno? Průvan?
Nemá v kleci nic prašného?
Jak dlouho to má?
Jestli déle než 3 dny, tak k vetovi.
Jinak teda to zrcátko dejte z klece pryč. Můžou z toho být psychické problémy.
Odraz v zrcátku andulce nebude odpovídat, andulák bude naštvaný... Může to přerůst až v agresivitu.
MonikaKremplova
napsal(a):
Dobrý den,
Může mít plicní roztoče, čemuž by odpovídala ta zadýchanost po letu.
Archie213
napsal(a):
Mohl by být nachlazený.
Nenechala jste třeba někdy moc dlouho otevřené okno? Průvan?
Nemá v kleci nic prašného?
Jak dlouho to má?
Jestli déle než 3 dny, tak k vetovi.
Jinak teda to zrcátko dejte z klece pryč. Můžou z toho být psychické problémy.
Odraz v zrcátku andulce nebude odpovídat, andulák bude naštvaný... Může to přerůst až v agresivitu.
Dobrý den, moc děkuju za tipy. Možná ta prašnost byla asi to nejdůležitější, včera byl první den kdy jsem si všimla, že kýcha a že prská, až když jsem to četla, tak mě napadlo, že jsem mu tři dny předtím měnila podestýlku (kukuřičná hrubá) a měla jsem zbytek balení (už to bylo jemnější). Tak jsem to dneska ráno vzala jedním vrzem, vysypala, všechno v kleci i klec znovu vyčistila, vyvařila v horké vodě vše, co bylo možné, včetně bidýlek , hraček atd, aby na tom nic nezůstalo, po uschnutí vrátila do klece, dala novou podestýlku. Odpoledne sice jednou, dvakrát kýchl, ale už neprská, flíčky na ozobí mizí, tak uvidíme. Když nepomůže, tak pomažeme k veterináři. Ještě jednou děkuju moc za odpověď.
MonikaKremplova
napsal(a):
Dobrý den, moc děkuju za tipy. Možná ta prašnost byla asi to nejdůležitější, včera byl první den kdy jsem si všimla, že kýcha a že prská, až když jsem to četla, tak mě napadlo, že jsem mu tři dny předtím měnila podestýlku (kukuřičná hrubá) a měla jsem zbytek balení (už to bylo jemnější). Tak jsem to dneska ráno vzala jedním vrzem, vysypala, všechno v kleci i klec znovu vyčistila, vyvařila v horké vodě vše, co bylo možné, včetně bidýlek , hraček atd, aby na tom nic nezůstalo, po uschnutí vrátila do klece, dala novou podestýlku. Odpoledne sice jednou, dvakrát kýchl, ale už neprská, flíčky na ozobí mizí, tak uvidíme. Když nepomůže, tak pomažeme k veterináři. Ještě jednou děkuju moc za odpověď.
Jj, určitě to mohlo být podestýlkou.
Možná bych teď zkusila i třeba týden bez podestýlky, jen na papírech.
MonikaKremplova
napsal(a):
Mám koupené noviny, tak mu tam dát to, anebo zajet radši koupit takový ten hrubý papír s piskem, nebo co to na tom je, co se dává na spodek klece?
Papír s pískem ne, mohl by si odřít nožky.
U těch novin bych se bála barviv. Někdo používá noviny běžně a vyhovují mu.
Já bych dala obyč bílé papíry.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.148
Archie213
napsal(a):
Papír s pískem ne, mohl by si odřít nožky.
U těch novin bych se bála barviv. Někdo používá noviny běžně a vyhovují mu.
Já bych dala obyč bílé papíry.
Kdyz noviny tak ne noviny ale jakoby ty leskle letaky. Jako mel driv lidl. Ty nebarvej. A docela drzej.