Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu.
Mám 1 pár kakariků červenočelých (straky) mají asi 1,5-2 roky oba dva, tento rok samička poprvé snesla vajíčka, ale byla ještě zima a vůbec na nich neseděla, tak jsem je vyházel, teď samička snesla další (10), sedí na nich opravdu pečlivě, ale už je to 20 dní a stále nic, nevím co mám dělat, jestli znova vycházet nebo něco jiného.
Děkuji za rady.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,nechte to v klidu.Většinou u austrálie dochází k líhnutí okolo pětadvacátého dne od prvního snešeného vajíčka.Většina ptáků pevně nasedá až od třetího vajíčka.Jednoduché počty 18-19 plus pět dnů.Také první vejce mohou být čistá a je to ještě déle.Může to být i idříve,není to však žádoucí,mláďata jsou jak říkám do kopce,velký rozdíl a ta velká nepustí maličké k nakrmení,nebo je ušlapou.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Pak písněte,jestli se něco vylíhlo.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,tak vidíte,trpělivost přináší ovoce,ať se daří.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Kde kakariki máte,venku,nebo někde uvnitř?
A je to casty dotaz,chovam kakariky hodne let,trvalo me to dlouho nez jsem sestavil chovne pary ktere jiz nemai problem s operenim,ani jejich potomci.Chovam je ve vnitrnich prostorech,pres leto otevrena predni stena.kakarici jsou chovani ve vetsich kleci na dne kde je udrzovana cistota.Voda krmeni denne cersve,voda na koupani a kus drnu jednou tydne. Jinak kakarici casto preperuji ale po cely rok musi byt opereni,zadna hola mista ani samice ani samec. Vas pripad kakariky mate s vrozenou vadou ktera je prenosna i na dalsi potomstvo,budete mit opelichane ptaky,obcas se jim to jako spravi a pak znovu. Takove jsou na vyrazeni,spatny chov.
Dobrý den, tak nakonec mám 3 mláďata, které by měla tak cca za 2 týdny, možná později vylétnout. Jsem za to hodně rád, chtěl jsem, aby měli aspoň 1 a mají 3 a ze začátku 2 umřela, asi jich bylo moc nebo nevím, co se stalo.
Teď k mému dotazu. Samice už snesla vejce a nebude podle mě poslední, mám třeba ještě týden počkat a pak dát mláďata z budky do druhé, která nebude mít střechu, aby je samec mohl dokrmovat? Nikdy jsem ti nedělal a tohle jsou jejich první mláďata.
Děkuji za rady.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,ta mláďata by už měla pomalu létat,naposledy píšete přesně před měsícem,že jsou vylíhlá a již větší.Dejte sem foto mláďat.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Ti už musejí každým dnem ven,pokud máte celé zastřešeno,nic by se nestalo je vyndat z boudy ven,jen večer kouknout,aby nespali na zemi a neustydli.Vejce raději odebrat,pokud tam jsou mladé,dát podkladek a vrátit až mladí vylítnou.Jinak je velká pravděpodobnost,že vajíčka pokálejí,ucpou se póry a zárodky během vývoje uhynou.
Děkuji za radu, jsem začátečník. Podklad nemám. Voliéra je celá zastřešená, proto mě napadlo, že mláďata dám na zem do jiné budky, ale s otevřeným otvorem. Jinak v budce je hodně místa a mláďata byla na druhé straně než samice s vejci, ale rozumím, co říkáte. Proto jsem chtěl ještě chvíli počkat, dokud je vejce jen jedno a až mláďata budou ještě větší, tak dát jinam. ☺️
Tak jsem je dál tedy ven a až na třetí pokus jsem našel snad něco, z čehož nevyšplhají, už i takhle malí jsou hyperaktivní. 😂
Snad je rodiče budou krmit a vydrží pokud bude zima.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,ten nejzelenější bude každým dnem létat.Hlavně pozor na predátory až polezou po předním pletivu nahoru ve snaze dostat se na bidlo.Kočka,nebo kuna utrhne nohu,nebo hlavu velice snadno.Ať se daří.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Normální to je,základní přírodní zbarvení je mají v křídle.Prostudujte nějaké knihy,nebo na netu,zadejte si latinský název kakariků a počtete si o nich spoustu věcí,hlavně základ ,jak vypadá základní forma.Pokud toto člověk nezná,může se stát,že odchová novou mutaci a dá ji nevědomky do výkupu,škoda,mohl se dostat rychleji dále coby chovatel.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dokud nevylezou na bidlo,tak je vraťte do té bedny,zakrejte na noc kouskem pletiva,zahřejí se v chumlu.Ráno pletivo sundejte,ať mohou poznávat prostory voliéry.Nevím z čeho máte podlahu,pokud je tvrdá je vhodné nastříhat borové větve a udělat z nich měkkou podestýlku.Při prvních pokusech o létání padají do měkkého,nehrozí tolik úraz a pozdější úhyn.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Parňajs
To ještě déle zaklopte pletivem,rodiče kmí mladé těsně před setměním,aby vydržela do rána bez hladu.Nemusí to být jehličnan,klidně tuje,z jehličnanů pozor na tis,je jedovatý,mám ho také na zahradě,jinak krásný houževnatý keř.
Děkuji, tak jsem na dno dál nejspíše smrk a to mládě už tam skáče a snaží se lozit. Rodiče se zatím do té krabice moc nemají, jen koukají a sedí na ni a to mládě mimo normálně krmili.☺️
Přijde ale vážně zajímavé to zbarvení, aspoň tedy na křídlech, můžete se podívat sám.
Děkuju za všechny rady.☺️
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Parňajs
Dobrý den,je vidět,že k ptákům máte opravdový vztah,né jako spousta ostatních,kterým papoušek marodí a odepisují s dvoudenními mezerami.U živých tvorů se musí vše řešit nejpozději ihned.Fajn podestýlka,mlaďasové padají jako do peřin,nehrozí ošklivý úraz na hrudi,případně vnitřní krvácení s následkem smrti.Ta podestýlka je dobrá i ktomu,že pták připadně nenocuje na studené zemi.
To mládě je straka,ale ta modrá v křídlech je základní zbarvení přírodní formy.
První kakariky jsem měl někdy v pětasedmdesátém roce a vždy měli tu modrou jako tento,věřte,nepíšu bludy.Jejich velikost byla téměř jako dnešní mutační penanti,nejlepší kvalitu měl pan Souček ze Dvora Králové,fajn člověk a chovatel.
Ano, máte pravdu, je mi 18 a jsem začínající chovatel, mám andulky, korely. Kakariki jsem pořídil před rokem a tak se snažím, aby se měli všichni, co nejlépe. V mutacích se ještě tolik nevyznám, ale čtu si, děkuji. Jen mě právě zarazilo, že má modré, žluté a černé křídlo, že i na ocasu převažuje černá, to jsem nikde moc neviděl.
To věřím, musel to být super pohled ☺️
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,záleží jak ten známý zvládá třeba přikrmování.Kakariky se naučí žrát poměrně brzy,ale vše se musí hlídat,případně dokrmit.Někdy stačí mláděti přisvítit 24 hodin denně,vyspí se i tak,ale kdykoli se probere a má hlad,tak vidí na krmení a něco spořádá,není tam dlouhá noční prodleva.Záleží však na daném jedinci,dokrmil jsem stovky papoušků,jsou však vjimky,se kterými je problém s odstavem.
Základem je ne příliš velká klec,aby mládě dostatečně vidělo krmivo a mělo ho na dosah.Mláďata ráda piškoty,míchanici,zelené,nebo klíčené.Je to měkké a dobře se jim to zpracovává když ještě nemají v zobáku sílu jako dospělí.
Nevím kde máte krmítka,případně dejte i na dno voliéry misku s krmením a sledujte cvrkot,pokud začnou žrát sami ,je to OK.Mělo by stačit tak týden,ale potom důkladně hlídat,případně včas dokrmit,jak se něco propásne,následky jsou fatální.
Tu misku s krmením jsem dal do té přenosky už včera a zrní tam není, ale nevím, jestli to třeba nevyspali, když se snažili létat. Mám tedy raději ještě tak týden počkat a sledovat a až pak dám to jedno známému do menší klícky zatím? Děkuji za rady opět, vypadá to, že jsem idiot, ale raději se zeptám, když nejsem tak zkušený, než abych pak jím byl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Parňajs
napsal(a):
Tu misku s krmením jsem dal do té přenosky už včera a zrní tam není, ale nevím, jestli to třeba nevyspali, když se snažili létat. Mám tedy raději ještě tak týden počkat a sledovat a až pak dám to jedno známému do menší klícky zatím? Děkuji za rady opět, vypadá to, že jsem idiot, ale raději se zeptám, když nejsem tak zkušený, než abych pak jím byl.
Běžně odstavuji mladé měsíc po výletu z budky. Ať už u andulek, korel či kakariků. A všichni se v klidu ochočí. Za mě není kam tak spěchat. Papoušek je vždy z přesunu pár dní nervózní, je ideální aby už byl 100% samostatný.
Rekrut30

XXX.XXX.35.174
To dobry den
Mam zlutou variantu. Ma pod sebou 9 vajicek. Mela 10 jedno vyhodila z budky. Uz sedi 25 den zatim nic sledujeme samecek uz s ni zase vrze vnitrni klicka jinak volne litani po dome druhu mam vice.. Samicka uz pred 2 dny vyletla z budky na chvily najist se jinak samecek ji krmi celou dobu co sedi mam jeste cekat. Samicka kdyz se mrknem jestly uz sou mala tak chvyly ceka pak vstane ukaze vajicka a zase zasedne nema tendenci nikam chodit ikdyz by mohla ale jen se priblizi hejno nebo jakejkolyv jinej papousek ihned breci je to normalni. My je tedy vyhanime protoze i neofemy zacaly snášet. A nadherni tez tak sme je daly do kleci z budkama. Neofemy snasi do pilyn na zemy a cele hejno se stara o vajicka